WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (6)

Heja Mamuśki:)
rozpoczynamy 6 serię naszych rozmów:)

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (syn)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013
Madziulka - 10.09.2013
ania27 - 12.09.2013
haze01 - 13.09.2013
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013
meg - 23.09.2013
zonkaa - 23.09.2013
IwonaK - 24.09.2013
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013
Selene - 28.09.2013
dorotiii - 29.09.2013

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013
katka_ - 7.10.2013
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 13.10.2013
cornus - 13.10.2013
panda - 12.10.2013
ania83 - 14.10.2013
Aga -18.10.2013
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
olimpia20111 - 19.10.2013
walerka - 19.10.2013
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013
Rudi26 - 22.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

A tu jeszcze link do poprzedniego:)
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=461477&c=1&k=130#post8186666
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (6)

Na 10.00 mamtu,Boże żeby tylko wszystko było dobrze i skończyło się moje zamartwianie,mój maluszek taki spokojniutki,kochany jest,mam nadzieję że jest zdrowy.

Apoloniaa, będziemy trzymać kciuki za jutro. O której masz badanie?

Mandi, gratuluję chłopaka. :)

Ania27, będzie dobrze. Na którą jedziecie?

U nich nie ma tzw.połówkowego,i raczej za dużo się nie dowiem,bo języka oboje z mężem nie znamy,dla nas najważniejsze są słowa alles gut,czyli wszystko dobrze,noi czy cysty nadal są,jak tak czy zmieniły swój rozmiar i czy mam się nimi niepokoić,bo taki jest powód skierowania,gbyby nie torbiele to lekarz by mnie nawet tam nie wysyłał,bo normlanie trzeba płacić jak chcesz zrobić badania genetyczne czy solidne USG,ja na szczęście mam to skierowanie.A na USG połówkowe jestem umówiona w Polsce,troszkę póżno to będzie bo 25 tydzień,ale lekarz powiedział że ostatni dzwonek,więc nagramy sobie wszystko na płytę i będzie pamiątka,bo z Matim nie mamy nic takiego oprócz kilku zdjęć.

Ania powodzenia jutro, daj znac po. to wlasciwie bedzie juz polowkowe dla ciebie, powinnas sie wszystkiego dokladnie dowiedziec na temat narzadow i rozwoju maluszka

Cześć dziewczyny:)
U nas też niestety chłodno,cały weekend spędziliśmy z domu,padało,dziś co prawda nie pada ale jest pochmurno i może 13 stopni.

Ja dziś w nocy miałam bół z prawej strony i aż się przestraszyłam że to jakieś skurcze,nie wyspałam się przez to,ale jak się okazało po wczorajszej biegunce to wszystko wina ciasta które robiłam i mi nie wyszło,poprostu nie urosło i było najwidoczniej surowe.Dziś jak wstałam to myślałam że skonam,skurcze takie jak do porodu,chodzić nie mogłam,ale to jelita jednak,po zjadłam,wziełam nospę i przeszło.Jaką dawkę nospy można brać w ciąży,wy się orientujecie...bo wiem że nie każdą.

Jutro jadę do Fraiburga do poradni genetycznej na to dokładne USG i tak się boję,a jeszcze zostałam bez tłumacza bo koleżanka z dzieckiem w szpitalu jak na złość,a czekałam na to cały miesiąc,ale nic trzeba zacisnać zęby i jechać,może nie będzie tłumacz potrzebny a jak coś to może jeszcze taka znajoma będzie pod telefonem.

jak stosowalam NPR przy pierwszej ciazy, to wlasnie tak mi powiedziano ze luteina falszuje wyniki temperatury a d*uphaston nie, moglo tak byc ze do tego czasu jeszcze mialas progesteron we krwi i dlatego wyzsza temp.

Mandi gratuluje syna, ze szkola rodzenia nie pomoge ale chyba zawsze fajnie zrobic to w miejscu gdzie bedziesz rodzic

Hej dziewczyny, dawno się nie odzywałam, ale staram się tu zaglądać co jakiś czas - widzę, że jeszcze jestem na liście.
Na początek się pochwalę, że będzie synek.:)

Mam do Was pytanie o szkołę rodzenia. Już prawie się zapisałam do Szkoły Rodzenia Super Mama, ale tak sobie dzis pomyślałam czy nie lepiej iść do szkoły przy szpitalu na Zaspie, tak aby już sie oswoić z tym miejscem i personelem (bo tam planuje poród). Macie jakieś opinie o tej szkole, słyszałyście jak tam jest?

Dziękuję dziewczyny :)
Maluszek mnie stresuje, całą noc prawie nie spałam, tak się denerwowałam... a tu a piać na nowo jeszcze jeden dzień... mam nadzieję, że jutro już będzie lepiej bo chciałabym się wysapać :P

Co to wyprysków na twarzy, to ja na samym początku miałam piękną cerę jak nigdy, a teraz jak nie z jednej strony to z drugiej mnie atakują :/

Walerka, ja brałam cały czas d*phaston i miałam tez wyższą. od dwóch tygodni biorę luteinę dopiero... Także nie wiem czy to ma wpływ. Może fatycznie dopóki brałam d*pka, to Łożysko jeszcze nie przejęło funkcji :)

luteina podwyzsza, d*upaston nie

ja mierzylam w poprzedniej ciazy. od 12 tyg produkcje wszystkich hormonow przejmuje lozysko wiec jest ich mnie we krwi, za podwyzszona tem odpoweidzialny jest progesteron ktory jest produkowany lokalnie i dlatego temperatura spada, dotyczy to rowniez innych hormonow jak beta hcg dlatego nie ma sensu badac jej przyrost w tym momencie, a w zwiazku z tym znikaja te uciazliwe dolegliwosci ciazowe jak nudnosci, sennosc itd bo hormony juz nie sa produkowane przez ciebie i nie sa w duzej koncentracji we krwi.

Cleana... ja mierzę do tej pory. i mam na wysokim poziomie. 36,9 - 37,1 stopnia. Ale ja zażywam progesteron więc to może podwyższyć tempkę.

Dziewczyny mam prośbę o wyjaśnienie jak to jest z tą temperaturą w ciąży? Czy któraś mierzyła regularnie? Bo mi jakby zaczyna spadać, co prawda czytałam że od 12 tyg to normalne bo łożysko przejmuje funkcję ale czy wiecie coś więcej na ten temat albo same mierzyłyście?

Będzie wdzięczna za informację :)
do tego jeszcze brzuch mnie pobolewa i dziś jakoś świruje...

Ale z pęcherzem nie narzekam :) Co prawda od kilku dni mam tak, że czasem niby mi się chce, a tu się okazuje, że "niewiele z tego wyszło" ;). Ale nie żebym jakoś często musiała korzystać z toalety. W sumie nie widzę jakiejś większej różnicy niż przed ciążą... Też zdarzało mi się raz w nocy wstawać, tyle że teraz prawie codziennie, a nie dwa razy w tygodniu ;)

Apoloniaa, jutro rano Maluszek będzie sobie drzemał i spokojnie go lekarz pomierzy:)) Trzymam kciuki za wzorowe "pomiarowanie" :)

Haha, Apoloniaa, to szykuje Ci się niezły rojber ;)

Dora, o pryszczach coś wiem... U mnie masakra. Głównie tak jak i u Ciebie, na żuchwie, ale nie tylko. Skronie też zaatakowane. Ostatnio pytałam się mojej ginki i mówiła, że do dermatologa nie ma co iść - i tak nic nie możemy przyjmować, a ta dolegliwość zniknie albo jeszcze w ciąży albo po niej... Ale można stosować maści zasuszające (np. maść cynkową - stosuję i chyba jest lepiej)...

Dora, ja w nocy ostatnio też chodzę do łazienki tak z dwa razy. A w ciągu dnia to mam wrażenie, że pęcherz mam cały czas pełny ;)) Wytrzymuje godzine, dwie gdzieś na spacerze a potem strzała do domu, bo nie wyrabiam i ciśnie. Także świetnie Cię rozumiem:)

Co do skóry to ja mam wysyp pryszczy na żuchwie.
Dziewczyny a czy Wy też macie takie parcie na pęcherz? W nocy wstaje 3 razy a w dzień to co chwila biegam.

Hej dziewczyny :)
Witam Was poniedziałkowo, szkoda że nie słonecznie, mam jednak nadzieję, że pogoda na majowe jakoś się poprawi.

A więc dziś miałam prenatalne, lekarz badał mnie chyba z 20 minut, ale Nasz CZŁOWIEK taki wierzgający i jednocześnie wstydliwy, że zafundował mamusi kolejną wizytę, jutro rano :/ ehhh
buźkę zakrywa nie można nic pomierzyć.

Więc jutro powtórka z rozrywki

Marta, własnie ja dzisiaj mam podobnie - skóra jak pergamin ;) No i jakbym z kamieniołomów wróciła ;).

Dzisiaj będę dzwonić i umawiać się na połówkowe :) Jeszcze chwila do tego, ale wolę mieć termin zaklepany i spokojnie wyczekiwać ;)