WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (6)

Heja Mamuśki:)
rozpoczynamy 6 serię naszych rozmów:)

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (syn)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013
Madziulka - 10.09.2013
ania27 - 12.09.2013
haze01 - 13.09.2013
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013
meg - 23.09.2013
zonkaa - 23.09.2013
IwonaK - 24.09.2013
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013
Selene - 28.09.2013
dorotiii - 29.09.2013

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013
katka_ - 7.10.2013
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 13.10.2013
cornus - 13.10.2013
panda - 12.10.2013
ania83 - 14.10.2013
Aga -18.10.2013
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
olimpia20111 - 19.10.2013
walerka - 19.10.2013
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013
Rudi26 - 22.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

A tu jeszcze link do poprzedniego:)
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=461477&c=1&k=130#post8186666
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (6)

ja kończyłam WSM-kę :)
Mój mąż automatyk ciągle marzy o studiach z historii i rusycystyce więc do moich pomysłów edukacji podchodzi bardzo otwarcie :))

Cleanna jak gdzieś znajdziesz ten kosmiczny wózek o którym opowiadałaś to zapodaj jakiegoś linka bo chętnie go sobie pooglądam.

Myślałam, że masz teściową tu na miejscu. To ja mam w sumie luksusowo, bo nie dość, że mąż w domu to jeszcze teść i moi rodzice w Trójmieście.

I coś mi się wydaje, że nasi mężowie mogliby sobie rękę podać jeśli chodzi o kwestię 'edukacji dla edukacji'. ;) Twój mąż kończył może WSM-kę?

Moja teściowa nie mieszka w trójmieście tylko 150km z tad więc jak już do mnie przyjeżdża to przynajmniej na tydzień tak na sam weekend ciężko by było. A moja mama ma swoją restaurację także jest non stop w pracy i ciężko żeby się zajęła a już w ogóle w weekendy nie ma opcji. Jedynie jakaś niania ale to by mąż też zaraz miał pretensje pewnie że za nianie płacimy i za studia a pewnie i tak nic mi to nie da :) w sensie pracy.

Młody jest z końcówki roku. Urodził się jako wcześniak, długo był po opieką rehabilitantów i neurologów i do dziś niestety widać u niego pewne deficyty. Ja pracuję w szkole i doskonale wiem, jak fatalnie przygotowane są placówki na przyjęcie tych maluchów. Strasznie się bałam o ten nasz start w edukację i cieszę się, że będziemy mieli możliwość wyboru.

A poza tym obok domu budują nam nową szkołę, która ma być oddana w 2015 roku właśnie, więc Młody nie musiałby zmieniać otoczenia. ;)

Sonia, a teściowa nie dałaby rady zająć się maluchami raz na 2 tygodnie? Może jednak jest jakaś szansa?

Właśnie ja też muszę sobie jakiś cel znaleźć bo 2 lata już siedzę w domu teraz mam w perspektywie kolejne 2. Chciałabym też iść na jakąś podyplomówkę ale przy zawodzie mojego męża niestety ciężko by było w realizacji. Bo zajęcia w weekendy a kto by się dzieciakami zajął jak mąż w pracy :/

Mamtu a dlaczego wolisz żeby nie szedł do pierwszej klasy?

Wygląda na to, że Młody nie będzie musiał iść w przyszłym roku do pierwszej klasy. Kurcze, ale się ucieszyłam.

Arabelka, fajnie, że będziesz. :)

Katka, to mieszkamy niedaleko siebie, bo ja na Karczemkach czyli po drugiej stronie. :)

Aga-dla chcacego nic trudnego :-) Jak czlowiek jest zdeterminowany do dzialania i ma cel, to do niego dazy.Ty jak sobie zalozylas cel, studia i dziecko jednoczesnie,to napewno dasz rade :-) Jestem zdania,ze jak czlowiek bardzo czegos pragnie to osiagnie ten cel.

Katka-tylko nie audyt ;-p Ludzi z audytu nikt nie lubi ;-) U mnie w pracy jak przyjezdza audyt to kazdy na nich krzywo patrzy,a oni patrza krzywo na nas :-) A do tego jak nam wytykaja bledy, ktore nie sa bledami to mamy z nich nie zly ubaw,ze tacy madrzy a procedur nie znaja :-)

Arabelka, dziękuję :) Co prawda, na drugie studia mnie nie ciągnie - te wystarczająco mnie wysysają, a poza tym są moim powołaniem ;) No i przy maluchu to już w ogóle... ;) Ale podziwiam, że ze wszystkim się tak wyrabiałaś :)

Linka, nie pomogę, bo ani jedno ani drugie mnie nie dotyczy...

A jaki wynik maz tego gorszego poziomu żelaza?Bo mnie to też może czekać,w poprzedniej brałam żelazo,teraz też w dolnej granicy normy,a że zawsze mam niskie to pewnie i w tej ciąży suplement do łykania będzie wskazany.
A jeszcze zapomniałam wczoraj dodać że i na kursie mam samych facetów,9 a ja 10:)Aż mi głupio jest.

Dziewczyny za Wami to nadarzyc nie mozna tyle czytania ;-)

Mamtu-zapisal sie na warsztaty w czerwcu takze bedzie okazja do kolejnego spotkania :-)

Aga-widze,ze mamy podobne charaktery,bo ja na studiach tez na miejscu usiedziec nie moglam:-) ciagle jakies dodatkowe zajecia, praktyki,nawet na kolo entomologiczne sie zapisam na innym wydziale. A jak mi bylo malo to drugie studia w innym miescie sobie wymyslilam.I twardo w weekendy tluklam sie po 3h pociagiem na zajecia :-) Aga Zycze aby nigdy nie zabraklo Ci tego zapalu do realizacji marzen i samoorealizacji :-) I powodzenia w realizacji swojego projektu :-)

Marta i tak jak Ty mysle o jakiejs podyplomowce z rachunkowosci albo controlingu :-)

Apoloniaa- tez jestem astmatykiem.Obecnie nie biore lekow,tylko na poczatku ciazy mi sie zdarzaly dusznosci. Poki co jest dobrze bez lekow. A jak jest u Ciebie,bierzesz jakies wziewy?Jak Twoj lekarz wypowiada sie odnosnie naturalnego porodu?

Mamtu, tak ja z okolic auchan - dokładnie z WO.

Widzę, że nie tylko ja sobie wymyśliłam, macierzyński to dobry moment na dokształcenie się. Tez chce iść od października na podyplomówkę, myślałam o rachunkowości/księgowości, audycie lub controlingu, tak aby wracając do pracy troszkę się przebranżowić.

Linka, białka w moczy nie miałam, ale problem z żelazem tak: musiałam brać żelazo - Sorbifer Durules -mi nie służyło - mdłości miałam - a był to 3 trymestr

Selene, jak tak Cię ciągnie to prędzej czy później na pewno to zrobisz :) A 2 lata zlecą zanim się obejrzysz ;)

dochodowa fakt, przyjemna też, bo ja zawsze uwielbiałam się uczyć kolejnych języków i dzibać w tym wszystkim. No ale teraz zapał mi opadł po prostu. Jeszcze siebie uczącej się przy dwójce dzieci nie widzę. Ale z drugiej storny za dwa lata może spróbuję podejść do tematu bo jednak cały czas gdzieś za mną chodzi.
A z tym czytaniem encyklopedii to już faktycznie przesada, ja pozostanę przy bajkach :)

Sonia, wrzuć swojego maila to wyślę Ci zdjęcia Ksawerego :)

Marta, ja od ostatniej klasy podstawówki wiedziałam, że chcę to robić i rodzinka się zakładała czy przejdzie mi czy nie ;) Fakt, wkuwania jest masa, no ale wiadomo na co się człowiek pisze :) Poza tym żeby się dostać to już był niezły maraton historyczno-wosowo-językowy ;).

Selene, tłumacz to chyba mocno dochodowa działalność, więc jeszcze się zastanów ;) I chyba przyjemna :) Ale tylko przypuszczam, ja to z językami standardowo - angielski ;). No i jakieś tam podwaliny niemieckiego, ale szczerze go nie cierpię, więc się nie liczy ;). No a łacina "ładnych parę lat temu" wyszła z obiegu ;).

Synek się nasłucha, bidok. Szkoda, że trafił na etap gwałtów, morderstw itp. ;) A tak poważnie to ciekawa jestem czy ma to jakiś faktyczny wpływ... Ta nauka moja - gdzieś czytałam, że kobietki specjalnie encyklopedię brzuchowi czytają, ale dla mnie to jakiś hard core, żeby nie powiedzieć głupota ;) Ale może się mylę ;)

Ja bym jeszcze z chęcią poszła na edytorstwo. Ciągnie mnie do języka i chętnie zaczepiłabym się w jakimś wydawnictwie. :)

Tylko ten dochodowy np kurs księgowości to miałby sens, gdybyś miała za chwile zmienić pracę. Bo tak to troche wyrzucenie kasy, bo za kilka miesięcy nic nie będziesz pamiętać.A zarządzanie placówką też mi się podoba:) Ja chciałam zrobić zarządzanie placówką medyczną, a skończyło się na zarządzanie dla menedżerów personalnych :))

a studia prawnicze super! chociaż duże ilości wkuwania i historii skutecznie mnie odrzuciły. Także Aga - szacunek Kobieto:)