WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (9)

Tym razem, po raz pierwszy, ja rozpocznę kolejną rundę naszych rozmów! :)
Oby nam tak dalej szło, a dzieciaczki rosły zdrowe!

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (synek, Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87 - 25.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013
katka_ - 7.10.2013
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
cornus - 13.10.2013
panda - 12.10.2013
periri - 12.10.2013
ania83 - 14.10.2013
Aga -18.10.2013 (synek, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
lepa_ - 25.10.2013 (Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013
Katrine - 30.10.2013

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=468080#post8274944
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (9)

wlasnie sie pojawil watek z najnowszymi testami fotelikow. warty przeczytania dla tych decydujacych sie na zakup fotelika, strona jest po niemiecku ale da sie zrozumiec tabelki porownawcze.
ale mam lenia, dzis ide do domu jak powinnam o 16.30.

Moja szyjka w 16tc miala 3,88 cm.
Wyczytałam, że wynik powyżej 3 cm jest ok na kazdym etapie.
Tu jest na ten temat. m.zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,130332,13403690,Problemy_z_szyjka_macicy_w_ciazy.html

szyjka sie skraca do porodu, otwiera, skraca sie i robi sie miekka. im dluzsza w czasie ciazy tym lepsza, bo mniejsze ryzyko niedonoszenia ciazy. nie wiem jakie sa normy ale kazdy lekarz rutynowo to bada, tylko pewnie nie mowi ile cm, jak wsio ok. mozecie zapytac przy nastepnej wizycie.
Te 8 godzin to na zyczenie, ogolnie norma to doba, poltora, a wlasciwie wydajnikiem sa samodzielne karmienia jak piersia, mozesz siedziec ile ci sie podoba nikt cie na sile nie wypisze. trzeba pokazac ze sie umoe karmic, conajmniej 3 samodzielne karmienia ale to u mnie zawalili bo mloda na pewno nie jadla dobrze a nikt nie wylapal.
ja tez ostatnio bylam na chrzcinach i sie zmiescilam w moja sukienke, taka lekko rozciagliwa, ja osobiscie wole takie opiete, bo mam wrazenie ze w ciazawych wygladam jak w worku.

Aga powodzenia na połówkowym i daj znać po jak Twój maluszek :)

hej dziewczyny:>
Lepa-świetny ten kalkulator. może on powstrzyma w ryzach moje małe obżarstwo:>
chociaż lekarz pochwalił mnie ostatnio za wagę bo do 18 tyg przytyłam 1,5 kg:>

Marta ja kiedyś dostałam od pielęgniarki samą heparyne w maści i jest świetna, można smarować co godzinę i siniaki znikają, albo się w ogóle nie robią, więc polecam. Tylko nie jestem pewna czy można ją tak bez recepty kupić.
Mi też lekarz nic nie mówił o cm szyjki, zawsze tylko zamknięta, wszystko ok :)

Oj nie, ja na wschód, za Szczytno. Ale powiem wam że w ogóle nie mam ochoty na to wesele... A te dwie sukienki ciążowe co kupiłam to w domu zostawiam i ubieram taką zwykłą, nieciążową, okazało się że mieszczę się i wyglądam i czuję się ok... Wczoraj mnie ważyli u lekarza i od początku ciąży przybrałam 2,5 kilo, myślałam że więcej...

A jakby któraś była zainteresowana to tu jest taki kalkulator fajny
http://www.noworodek.pl/index.php?sm=4

Lepa, a gdzie się wybierasz na wesele? Może w okolice Steżycy? :)

Dzięki Lepa:) Za chwile wychodze do tesco to sie zaopatrze w maść.

Aguś, miłego dnia i radosnego podglądania Maluszka :)) I oczywiście samych dobrych wieści z brzuszka!

Na siniaki i krwiaki kup jakąś maść z heparyną - nie przenika przez łożysko ani do płodu, bezpieczne w ciąży. Dużo maści na żylaki ma w składzie heparynę.

Madleen, co osoba to inna historia z tą cytryną ;) Grunt żeby wiedzieć jak jest w swoim laboratorium, no i już

Dora, zazdroszczę Ci tej dyskoteki :) Ciekawe kiedy ja się doczekam ;)

Julka, Filipek na pewno zaakceptuje rodzeństwo :) Musisz się tak nastawić żeby nie wyczuł Twoich obaw (o ile to w ogóle wykonalne) ! :) Wierzę, że pójdzie gładko. U mojej szwagierki było tak, że Młoda (2 lata różnicy, niemalże równo) od początku chciała się Młodym zajmować, tulić. A teraz kiedy on już ma te 2 lata to się tak tłuką, że szok :p Ale żyć bez siebie nie mogą ;)

Dziewczyny może Wy na to samo wesele się wybieracie w takim razie, co? ;)

Walerka, wow ekspresowe tempo poporodowe w UK :) Dla nas (dla mnie przynajmniej) to abstrakcja jednak człowiek się przyzwyczaja do panujących w danym miejscu standardów ;) Ale co lepsze nie umiem stwierdzić

Narzeczonaaa, ja wiem tylko, że szyjkę mam w porządku, ale o cm nie słyszałam ;) Może jeszcze za wcześnie.

Marta, nie wiem jak zmniejszyć krwiaka W sumie mi się one często robią, bo mam słabe i niewidoczne żyły. I w sumie jest tylko jedna, w którą można się wkłuć i jest trochę nadwyrężona ;) Ale nie zastanawiałam się nad tym jak to zniwelować, bo zazwyczaj 2-3 dni i było po sprawie

Agam205 nie pomogę, nie miałam

Lecę na uczelnię, będę późnym wieczorem, bo od razu z zajęć śmigamy na połówkowe ;) A potem pewnie urządzimy seans - bo dziś dostaniemy nagranie :)

witam,

czy moze któras z Was do 18tyg miała amnipounkcję?

dziewczyny jak mnie krzyże nawalają:(nie mogę wysiedzieć

Narzeczonaaa, w 21 tc mialam 4,1 przy badaniu szyjki i lekarz powiedział, że jest super. A jeszcze wcześniej miałam 3,0. Cokolwiek to oznacza;)

No to jestem po kłuciu i zaliczam pierwszego krwiaka :/ Tak było wesoło w laboratorium, że chyba pielęgniarka mi nie trafiła w żyłe ;)) Nie wiecie czym można zmniejszyć taką opuchliznę? Bo zrobiła mi się jakaś gulaja w miejscu kłucia i troche boli (jak dotkne).
Szkoda, że akurat jutro jade na wesele i mam krótki rękaw. No cóż;) Powiem, że moj M mnie trzyma za ręce i nie pozwala do lodówki hihihi.

Dziewczyny, jeszcze z jakiś tydzień/dwa temu Młoda dość dużo szalała a teraz jakoś cisza. Najbardziej czują ją nad ranem, a potem chyba przesypia całe dnie. Oby potem było na odwrót;)

Mamtu, gdzie jesteś? :)))

Dziewczyny, ja jestem w pierwszej ciąży i ruchy dziecka poczułam dopiero w 24 tc., tak więc nie martwcie się , że nie czujecie jak wariuje Wasze maleństwo. Jak się rozbryka to będziecie się w nocy budzić (mimo wszystko dla mnie to takie przyjemne uczucie:). Alicja nawet teraz rozpycha się jak szalona, wystarczy że zjem cokolwiek.
Mam pytanie. Miałyście już robiony pomiar długości szyjki? U mnie w 25 tc. wyszło 4,88 cm, toteż lekarz powiedział że raczej przedwczesnego porodu nie powinno być.
Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i życzę miłego dnia:)

powodzenia na usg i na zaliczeniach.
Marta to wcale nie jest wykluczone, moze nie pierwszego dnia ale tu rutynowo wypuszczaja 8 godzin po porodzie, zreszta mozna rodzic tez w domu i znam kobiety ktore nastepnego dnia juz smigaly.
musze przyznac ze dla mnie po porodzie pomimo naciecia, szycia itd najbardziej dokuczaly hemoroidy i to one sprawialy bol, dam znac po jak to jest porownywalnie do rany po cc. dla mnie zbawieniem bylo kolo poporodowe, a wlasciwie w moim przypadku mialam kolko do plywania dla dziecka, akurat potrzebny mi rozmiar.
moje dziecko tez z tych malo aktywnych, niby jeszcze 19 tydzien wiec moze jeszcze za male zeby duzo czuc, no i to lozysko na przedniej scianie.
pewnych rzeczy nie da sie przewidziec ale wiekszosc kobiet ktore idzie z pozytywnym nastawieniem, rodzi bezproblemowo, oczywiscie ze w pewnych sytuacjach pozytywne nastawienie nie pomoze ale ja dalej twierdze ze wiekszosc porodow przebiega bezproblomowo, tylko te traumatyczne zapadaja w pamieci.mam ostatnio takie mysli ze moze zdecydowac sie naturalnie ale jakby cos poszlo nie tak, nie wybaczylabym sobie do konca zycia, zebym jeszcze miala gwarancje ze mi szybko zrobia cc jak cos bedzie nie tak, a tu tego nie mam.
u nas tez szaro i buro, do tego zimno, wlozylam Juli zimowa kurtke bo jest okropnie. oczywiscie to standart, bo mamy dlugi weekend i poniedzialek wolny.

Witam dziewczęta!

Nie pisałam nic wczoraj bo nie dałam rady przeczytać tego co napisałyście... Mam nadzieję że egzaminy będą pomyślne, bóle głowy się skonczyły a o złych snach sie już nie pamięta..

Ja wczoraj byłam u mojej ginekolog (w medicoverze wizyta u ginekologa a USG to kompletnie dwie rożne). Na USG mam termin za 4 tygodnie, czyli 22gi.

Wyprawkę mam po Piotrusiu, ale muszę poznosić z piwnicy te wory z ciuchami i przebrać to raz jeszcze. To co się nadaje to odłożyć a to co wygląda jak szmata wywalić. Co do szpitalnej wyprawki ja także polecam tantum rosa i butelkę z dziubkiem i podkłady. A co do majtek to ja noszę rozmiar 38, kupiłam majtki siateczkowe 38 i może jakbym się uparła to by mi weszło jedno udo. Majtki siateczkowe bella - kupujemy zdecydowanie większy rozmiar. Wózek mam Quinny i nie jestem z niego jakoś bardzi zadowolona, ale już nie kupimy drugiego. Ale jakby któraś chciała kupić to odradzam.

A ja jadę w ten weekend na wesele, wiedziałam że będę w 5 miesiącu, więc w sukienkę zwykłą się nie wcisnę i kupiłam sobie dwie. Niby wg rozmiarówki, mikerzyłam wszystko, a wyglądam jak w workach. One jednak są na brzuchy 9miesięczne, a nie na taki mój, co wygląda jak porządnie najedzony. A że kupione na allegro na licytacji to nie mam możliwości zwrotu. a sukienki piękne naprawdę, może któraś by była zainteresowana?

http://lolaandlola.com/odziez-ciazowa-mama-licious/sukienki-tuniki-ciazowe?product_id=709

http://lolaandlola.com/odziez-ciazowa-mama-licious/sukienki-tuniki-ciazowe?product_id=334

nie pamiętam co jeszcze miałam napsać... A! że ja byłam w LIDLU w Gdyni na witominie około 14stej i ciuchy ciążowe były, i dużo, ale kupiłam tylko dresy bo reszta jakoś nie w moim typie

Hej Dziewczyny!

Selene, Sonia, dobrze że piszecie, że Wasze Maluchy nie chcą już siedzieć w wózkach. To dobrze dla mnie rokuje, może obędzie się bez zakupu dodatkowego wózka

Wiecie co? Myślę że Mamtu jest tak głodna że nie daje rady stukać w klawiaturę ;)

Też się martwię o to że Filipek będzie zazdrosny o rodzeństwo. Teraz ma mnie 24 godz. na dobę, jesteśmy ze sobą bardzo związani - będąc sam na sam trudno by było inaczej. O prezentach słyszałam, że się sprawdzają. Na pewno spróbuję i zobaczymy jak to będzie. Na pocieszenie mam przykład koleżanek u których ZAWSZE starsze dzieci akceptują i bardzo lubią swoje młodsze rodzeństwo. To bardzo słodkie kiedy widzę jak te dzieciaczki się przytulają, całują, głaszczą. Byłam świadkiem kiedy raz starsza obudziła się z drzemki z ogromnym płaczem. I mama nie mogła przytulić, tato też nie tylko wołała swoją młodszą siostrzyczkę :)

Właśnie wychodzę na spacer ze swoim synusiem a później pojadę odebrać dowód bo się bujam od prawie roku z nieważnymi dokumentami :/ ale ciiii

Inne tematy z forum

krzywe ząbki (27 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

Wakacje z dziećmi (120 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

Dobry ortodonta (36 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?