Walentynki..Walentego

to zycze Wam sparowanym
udanego wieczoru i upojnej nocy
A samotnym nadziei niegasnacej
na spotkanie swojego ,swojej połoweczki
zas tym co połowke obracaja
aby kaca nie posiedli
tym co przy lampce wina lub piweczku
kontempluja daawne amorow zdobycze

takze spełnienia w Miłosci zycze
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

No, dziękuję. Ale skąd u polskiej patriotki uznanie tego dnia za święto zakochanych ?
Tobie też życzę jeszcze tych motyli w brzuchu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Romantyczne miejsca w Trójmieście (z dawnych lat, może się pozmieniało):
Park Oliwski - na wszystkich drzewach były tabliczki z ich nazwami. To było miejsce, gdzie czułem się na topie Polski północnej.
Katedra w Oliwie. Dużo chodziłem sam wieczorami, a nawet z mieszanym towarzystwem kręciliśmy się przy katedrze. Można było ją zwiedzić, co nie jest oczywiste w przypadku kościołów, otwieranych tylko na czas mszy.
Deptak w Sopocie i molo w słoneczny dzień. Statki na horyzoncie. Grand Hotel, gdzie można było iść na kawę.
Ulica Długa. Też często bywałem tam wieczorem, grał tzw. carillon. W dzień też jest urocza. I całe Stare Miasto. Jest tam np. ulica, gdzie przed domami są kamienne kule. Taka sama była często w serialu SWWM. Jest to duży obszar między wałami i podwalami. Spichrze i bramy. Wysoka wieża kościoła.
W okolicach Stoczni Gdańskiej widziałem mężczyznę na łodzi z synem, też wieczorem.
A w Sopocie na plaży parę porządkującą sieci.
Wrzeszcz ma swój klimat, jest jakby osobnym miasteczkiem.
Byłem też w lecie na plaży w środku sezonu, nie pamiętam, której. Raz w czerwcu przeszedłem trasę wzdłuż wszystkich plaż Gdańska.
Gdzieś był duży sklep, gdzie sprzedawano pocztówki z reprodukcjami dzieł sztuki.
W Sopocie był duży sklep z egzotycznymi owocami.
Gdynia jest mało romantyczna.
Stare budynki tworzą klimat, przy czym warto pamiętać, że wiele z nich to rekonstrukcje.
Teraz już nie miałbym zdrowia na włóczenie się wieczorami i przemierzanie dużych obszarów pieszo.
Nie było jeszcze rozwiniętego Internetu i miałem tylko dużą mapę. Żałuję, że nie wszedłem choć raz do wielu miejsc. Ale pełne zwiedzenie dużego miasta jest trudnym zadaniem.
Anioły - oglądałem na YouTube, ładne dziewczyny na szczudłach w białych szatach, odbywa się to w lecie.
Pamiętam, że zawsze brakowało mi czasu. Niektóre atrakcje są dostępne tylko w sezonie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Gdynia? Najbardziej romantyczna w Trójmieście. Jest Kamienna Góra, z której widać morze. W przeciwieństwie do gór widokowych w Gdańsku i Sopocie jest ona nad samym morzem, a nie 10 km dalej w lesie. Jest koniec Skweru Kościuszki i stoją tam maszty. Te maszty mają salingi, do których przyczepione są stalowe linki. Bardzo ładnie te linki grają na wietrze. No i w przystani promowej można romantycznie pożegnać ukochaną/ukochanego wypływającą/cego do pracy w kalifacie szwedzkim lub norweskim. Jest strych, jest jedyny klub bluesowy, co nie zbankrutował. pizzeria Gdynianka, Anker, gdzie całe Trójmiasto się zjeżdża żeby zjeść pizzę bolegnese (tak, tak, pizzę, nie makaron), lodziarnia Mariola najlepsza w Polsce od lat, teraz z kilkoma filiami chyba. Bulwar, kilf i molo bardziej kameralne niż sopockie, a do tego bezpłatne. Bardzo przyjemne miasto do mieszkania. Jeszcze EKT i książki Borchardta.

https://www.youtube.com/watch?v=DMrhscGybDo&list=RDcRtg6GbOXvE&index=7

Święte słowa, Mr. Terrr, dorzucę stare Oksywie z uroczym kościółkiem, nieczynne sanatorium i dziką plażę w Orłowie, pobliskie Kolibki... kocham Gdynię!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Carillon to przesada, puszczano po prostu jakąś muzykę.

Z tego, co pamiętam, to Rotę grał. Ale zmienili z powodu antyniemieckiego przesłania. Za to w niemieckim Lidlu wyraźnie zaczął się tydzień niemiecki. Ahahahahaaa

image

A nie. W sumie to wcale nie jest śmieszne. Tylko że na edycję za późno. Będzie skandal z tego, jeśli to nie fake, a ponoć nie

Wygląda jak piżama.

Bruno też tak to widział, jak na Szmula patrzył. Stąd tytuł "Chłopiec w pasiastej piżamie". Wiadomości na pewno to rozdmuchają. Bo przez dwa dni opowiadali, jak to Amerykanie i Izraelczycy obrzucili nas czekoladowymi słodkościami na tej przestępczej naradzie wojennej w Warszawce. Dzisiaj odpaliłem twittera i cały on aż huczy, że to nie była czekolada wcale. Myślę, że sieć sklepów to dla naszego MSZ odpowiedni partner do wyrażenia oburzenia i walki o narodową godność.

Polska Wikipedia 1 319 798 haseł
Izraelska 238 416 haseł
Arabska 667 140 haseł
Irańska 662 956 haseł
Z jakichś powodów uważamy, że te kraje są ważne. W rzeczywistości to lokalne sprawy, a panująca tam wojowniczość jest dosyć staroświecka.

Turecka zaledwie 323 121 haseł.
Koreańska 443 025
Japońska 1 139 471
Chińska 1 045 517 W chińskiej dziś główny temat to Simpsonowie.

Mamy nawet dziennikarzy i naukowców znających się na temacie. Ale nie polityków. A społeczeństwo ma to gdzieś. Społeczeństwo jest rasistowskie i jednocześnie antyizraelskie, antyarabskie i antyirańskie. Może uznać konferencję za kolejny dowód na oderwanie się elit od szarej rzeczywistości.

Simpsonami nie wolno Ci się zajmować. To illuminacki spisek. Zbyt często i zbyt dokładnie przewidują przyszłość.

Wikipedia somalijska 5 527 haseł
Wikipedia w suahili 48 288 haseł
Suahilijska Wikipedia jest pierwszą co do wielkości wśród Wikipedii w językach afrykańskich. Według danych za wrzesień 2009 roku suahilijska Wikipedia miała ponad 14 tysięcy haseł, co dawało jej 76. pozycję w rankingu wszystkich wersji językowych.

Wikipedia po angielsku ma 5 808 110 artykułów. Jednak panuje przekonanie, że gdyby polska wersja miała ok. 2 mln artykułów, to objęłaby wartościowe rzeczy z wersji angielskiej. Angielska wersja nie jest doskonała, hasła są często długie, dokładne, ale zdarzają się niepoprawione błędy gramatyczne, bo piszą ją ludzie z całego świata. Zdarzają się niedoróbki, niekompletne listy, złe linki.
Szwedzka Wikipedia oszukuje jak filipińskie, tworzy mnóstwo artykułów o nieistotnych np. wyspach.
Wielu w Polsce uważa za wzorcową wersję niemiecką, ale to na zasadzie, że Stany już nie te.

W lidlu widzialam tylko dosc ..no przystepna bielizne koronkowa
i tejze samej cenie
i .....
po kiego mi to
ucieszy mnie bardziej piła
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

nie pamietam jakie to slowianskie gody
i kaszubskie zaloty i kiedy
trzeba byloby sie dowiedziec
na teraz pozostana Walnetynki
zeby choc chwile od brudu polityki odpoczac
i przypomniec sobie co wazne
i co jeszcze na tym padole sprawia radosc
ze jest pasja i zwiedzanie
i archietktura i
mocno rozowe koronki ♡

:)

Iza :" ucieszy mnie bardziej piła"
cóż, koronkową bielizna przegrywa w pewnym wieku z porządnym rznieciem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

popiłujemy i to i tam..i zobaczymy:)

Inne tematy z forum

Jak sprawić, by nauka przedszkolaka była interesująca? (4 odpowiedzi)

Próbuję zorganizować zajęcia dla mojego dziecka, ale wydaje mi się, że szybko traci ono uwagę....

muza na dziś (781 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (727 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...