Wampiriada 2008

Temat dostępny też na forum: Wampiriada 2008
W dniach 22-24 kwietnia 2008r. , na Politechnice Gdańskiej, będzie miała miejsce akcja "Wampiriada VIII". W ramach "Wampiriady", która odbywa się dwa razy do roku, wiosną i jesienią, nieprzerwanie od 2004 r., studenci oraz pracownicy Politechniki Gdańskiej mogą honorowo oddać krew, w punkcie donacji umiejscowionym na terenie uczelni (AK PG „Kwadratowa”).Pieczę nad techniczną stroną ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Yeah!

Jasne, że oddam! :-)

Dzikuuu

A co ty tam robisz. Jak to możliwe że Twoja krew przeszła badania. A może robisz tam jako statysta.
Pozdr.

a ja tam chodze do centrum krwiodastwa

jakby to połączyli z koncertami byłoby ciekawiej, a przynajmniej wiecej ludzi ruszyłoby się z domku. ja tam moja krew trzymam przy sobie.

Ja osobiście wolę iść do RCKiK niedaleko Akademii Medycznej. Nie uśmiecha mi się oddawanie krwi w lokalu gdzie na co dzień pije się piwo i pali papierosy

P.S. do "Kwadratu" mam zaledwie kilka kroków

nooo... :) moja zona :)

w czasie akcji nikt tam nie pali i nie pije piwa, wszystko odbywa sie higienicznie ;]

Gdyby procedury oddawania krwi w AK PG "Kwadratowa" odbiegały od standardów, "Wampiriada" nie miałaby poparcia Regionalnego Centrum Krwiodawstwa I Krwiolecznictwa oraz PCK. W imprezie uczestniczy wykwalifikowany personel medyczny, sprzet jest jednorazowy, sterylny. Nigdy w historii akcji nie zgłoszono nieprawidłowości, niedopełnienia obowiązków ze strony personelu medycznego czy czyjegoś uszczerbku na zdrowiu. Podczas trwania akcji, czyli w godz. 9:00-15:00 na salach gdzie odbywa się Wampiriada, nie sprzedaje sie alkoholu oraz obowiązuje zakaz palenia papierosów. Krwiodawcy nie muszą się obawiać o swoje zdrowie.

zapraszam!

Witam.
Jestem osoba ktora organizuje Wampiriade i zaswiadczam wam ze pobieranie krwi jest robione sterylnie:) sama oddawalam i nic mi nie jest. w czasie oddawania krwi na duzym ekranie puszczane sa filmy z udzialem znanych osob ktorzy naleza do Krwniakow oraz puszczamy swoje prezentacje zeby umilic dawcom czas :)
jesli lepszy klimat niz w centrum bo sa sami studenci,mozna pogadac, posmiac sie, robimy zdjecia i pomagamy wszystkim zeby to jak najsprawniej sie odbylo :)
jezeli nie wierzycie to zapraszam na strone naszego klubu jak i rowniez do Galerii gdzie mozecie zobaczyc zdjecia i stwierdzic ze nie klamie :P

www.pg.gda.pl/hdk-mlodzi

Nieprawda, bo moja i nikogo innego:)

zakochalem sie w tej pani

wyslijcie mi jeden plakat

Cóż za plakat ???

Sam pomysł super! Ale plakat obraża pielęgniarki i etos naszego trudnego i wielce odpowiedzialnego zawodu. AUTOROM POLECAM PRZECZYTANIE USTAWY O NASZYM ZAWODZIE I ZASTANOWIENIE SIĘ CZY MOŻNA TAK DEPTAĆ NASZ PRESTIŻ ZAWODOWY. Informuję, iż oficjalnie zgłaszam to jako naruszenie do naszego Samorządu- OIPiP.

Do organizatorów Wampiriady. Jestem pielęgniarką z długoletnim stażem. Popieram oddawanie krwi ale plakatem promującym Waszą akcję jestem delikatnie mówiąc oburzona. Wykonuję ciężką pracę, mam wyższe wykształcenie, podwójną specjalizację, organizuję i sama często biorę udział w szkoleniach dla pielęgniarek i przedstawienie pielęgniarki w takim stroju uważam za bulwersujące i proszę nie mówić (bo taką już dziś otrzymałam odpowiedź), że to przecież nie pielęgniarka, bo na górnika ta panienka nie wygląda. Trochę szacunku dla NAS - PIELĘGNIAREK. Pozdrawiam

Nie tak powinno przedstawiać się pielęgniarki!

To zawód trudny i odpowiedzialny oraz wymagający szerokiej wiedzy (ustawicznie aktualizowanej). Jest nas mało, a pracy wiele. To my wychwytujemy stany zagrożenia życia pacjentów i niejednokrotnie jako pierwsze podejmujemy działania ratujące Im życie. Należy nam się szacunek, a nie przedstawianie w takim obraźliwym świetle. To nie jest okay !!! Jak nas przedstawiacie społeczeństwu ? Społeczeństwu należy się nasza wiedza i profesjonalizm - to daje bowiem Im poczucie bezpieczeństwa. Po co/ w jakim celu obdzieracie nas z szacunku ???

żałosne

Autorzy tego plakatu trochę przesadzili. To jest poniżanie pielęgniarek.Dziwie się że pomysłodawcy tej akcji sięgneli do takich środków.

apel o rozsądek

Czepek jest symbolem zarezerwowanym dla pielęgniarek. Zawsze więc będzie się z tym zawodem kojarzył (nawet z krzyżykiem zamiast paska). Nie wyrażam zgody, aby ktoś tak "szmacił" to co jest dla mnie cenne. Czy autorzy plakatu wiedzą że nie można czynić dobra kosztem innych. Jeśli nie to apeluję o rozsądek!!!

Żenada na powyższe komentarze

Ton poprzednich wypowiedzi rzekomo "oburzonych pań pielęgniarek" woła o pomstę do nieba. Kampania reklamowa jest zaadresowana do studentów. Studentom się plakat podoba. A reszta może przymykać na niego oko. Jakoś nie sądzę, aby ktokolwiek pomyślał o tej grafice w taki sposób. Nie plakat, a głupie wręcz wypowiedzi w komentarzach bardziej zwracają uwagę na "wizerunek". Ośmieszacie się moje drogie Panie same, na własne życzenie.

.

Organizatorzy mają ogromny szacunek do wykwalifikowanego personelu medycznego, który wspiera całą akcję i bez którego Wampiriada nie miałaby racji bytu. Zdają sobie sprawę, że dla osoby, która pracuje podczas akcji jest to wyzwanie niesamowicie wyczerpujące i wymagające. (Ilość zarejestrowanych osób szacuje się na kilkaset i każdy jest diagnozowany i przygotowywany do donacji bardzo skrupulatnie, tak jak to ma miejsce w siedzibie Centrum..) Co do samego plakatu: Przytłaczająca większość opinii studentów jest taka, że plakat jest pomysłowy i przyciąga uwagę. Jest traktowany jako forma promocji akcji, a nie sposób na poniżenie kogokolwiek. Myślę, że to w tym momencie bardzo ważne

apel o rozsądek

Może dla Pana jest to śmieszne-dla mnie nie. Nie wiem jaki kierunek Pan studiuje ale proszę sobie wyobrazić np. inżyniera elektryka po PG w męskich stringach i z pejczem. Podobało by się?

troche wiecej dystansu... nikt nie chcial nikogo pokazac w zlym swietle, a jedynie zwrocic wieksza uwage na akcje. Skoro trafi to do studentow to chyba dobrze. Jesli chodzi o stringi i pejcz to wcale bym sie nie obrazil, troche poczucia humoru nikomu jeszcze nie zaszkodzilo, a widze ze niektorym go brakuje

Na plakacie nie ma pejcza czy stringów. Garderoba osoby na plakacie jest okrojona fakt.. Ale jest to w granicach dobrego smaku, a co ktoś sobie wyobraża to już nie wina organizatora.

Plakat wampiriady co prawda jest dość odważny ale ma on przyciagać uwagę studentów i promować akcję oddawania krwi ! Nie ma on na celu obrażania kogokolwiek. Jeśli pielęgniarki tak uważają to niech zmienią zawód a plakat niech zostanie :)

sprostowanie

Jestem organizatorem Wampiriady....i to co czytam to az mi rece opadaja....czy ja śmiem watpic w wyksztalcenie wszystkich Pan? sama w rodzinie mam pielegniarke i mam do niej szacunek....
Niedosc ze bardzo sie staramy zeby taka zbiorke zorganizowac to jeszcze dostajemy teraz po tylku!
Nie wiem czy panie wiedza ile pracy w to trzeba wlozyc....zeby zrobie wampiriade w kwietniu juz w grudniu trzeba wszytsko zaczac. zrobic projekty koszulek, plakatu, zarezerowac Kwadrat,terminy w RCKiK i PCK...
Wiekszosc klubowiczów oddaja regulanie krew i zalezy nam tylko na tym zeby zebrac jak najwiecej tej krwi. taka jedna nasza akcja zaopatruje centrum w krew na caly miesiac( tak nam powiedziano! )
Mielismy pomysl na przyciagniecie ludzi i to zrobilismy. Paniom jak i calej reszcie osob powinnoo na tym zalezec zeby ratowac zycie innym.
Jesli kogos urazilismy to przepraszam w swoim jak i klubu imieniu. i tak jak tu ktos wyzej napisal...prosze podejsc do tego z humorem...ludzie boja sie oddawac krew,boja sie ze to bedzie bolalo ze zaraza sie czyms...
a my w ludzki sposob chcemy im przedstawic to, ze to nic strasznego. Wielu naszych znajomych (szczegolnie panów) przyjdzie po raz pierwszy oddac krew bo spodobal im sie plakat, jest oryginalny.

Tak się składa, iż studia moje zakończyłem dość dawno, a obecnie na uczelni pracuję. Nigdy nie oburzałem się na dowcipy o informatykach (bo przedstawicielem takiego zawodu jestem). A na plakacie żadnych pejczy, stringów, różowych niedźwiedzi czy innych "rażących udziwnień" dopatrzeć się nie mogę. Mało tego, w zamyśle organizatorów cięzko dopatrywać się jakiegokolwiek "ujmowania honoru" zawodowi pielęgniarek (o czym sami piszą). Proszę więc kolejnych niedorzecznych rzeczy nie wypisywać, gdyż ten "honor" moim zdaniem zaczyna rosnąć widzę do miana "przerostu własnego ego". Zamiast pochwalić inicjatywę i wspierać, a jak plakat jest przestawiony z pewną dozą humoru to pośmiać się razem, zaczyna robić się nagonka na bogu ducha winnych ludzi, którym zaraz po takich sytuacjach przejdzie ochota na robienie czegokolwiek. Gratuluję podejścia. Iście "polskie zachowanie".

Witam, jestem jedną z tych Pań pielęgniarek do których skierowane było sprostowanie. Oczywiście rozumiem, że organizatorami akcji nie kierowały złe intencje bo cel jest rzeczywiście godny. Proszę wierzyć że nie jesteśmy dewotkami, które nie mają poczucia humoru. Ale media są naszpikowane wizerunkiem głupich pielęgniarek ("Daleko od noszy") lub rozebranych. Skończyłam studia, robię doktorat, jeżdzę na staże naukowe - i uważam się za profesjonalistkę. Oczekuję szacunku do symboli zawodu który wykonuję bo to oznacza szacunek dla mnie. Proszę mnie źle nie zrozumieć, wierzę że Panem nie kierowały złe intencje. Czasmi jednak wydaje mi się, że złego wyboru dokonałam, bo nie mam ochoty śmiac się kiedy widzę kolejny wizerunek słodkiej głupiutkiej laluni-pielęgniarki. Ostanio trochę czasu spędziłam w Anglii na stażu-proszę mi wierzyć tam taki wizerunek pielęgniarki napewno by się nie ukazał. Pozdrawiam i życzę udanej akcji. Mam tylko nadzieję że udało mi się przekonać Pana że nie to nie brak poczucia humoru nami kieruje...

prawda objawiona

Tylko głupiec przejmuje się opiniami w komentarzach na trójmiasto.pl, co się tyczy jednej i drugiej strony :)

Radzę się odkleić od monitorów i robić dalej swoją dobrą robotę, Panie Pielęgniarki, będą ratować życie a Studenci będą uzupełniać braki krwi w jej banku. I każdy wyjdzie na tym dobrze.

Rozsądek

Bycie Sexy nie oznacza szmacenia się jak ktoś to próbuje przekonać w komentarzach .

Akcja jest Pozytywna . Tak jak przedmówca pisze - robić swoje .

Pozdrawiam wszystkich krwiodawców i Pielęgniarki

Żałosne jest to...

że ludzie nie mają czasu i ochoty oddawać krwi. Szmacenie pielegniarek? Jeszcze chwila niemcy będą pisać skargi o zniesławienie w filmach o wojnie, policjanci o piosenki hiphopowe, handlowcy o kobiety reklamujące ich produkty... Paranoja! Jak dla mnie nawet pozytywnie przedstawia pielęgniarkę, jako młodą, miła kobietę, a nie starą prukwę, ignorantkę z zasadami rodem z PRL'u, jak to czasem bywa (wiem to z autopsji!)

co jest takiego poniżającego w tym plakacie?
Czysty fartuszek?Zadbana dziewczyna.
Czasy Wołynki już się skończyły...moje Drogie Koleżanki...

Sluchajcie ja nie jestem pielegniarka ale uwazam osoby ktore wykonują ten zawód maja prawo byc oburzone. Tu nie chodzi tylko o poczucie humoru.To jest ich wizerunek. Dla Was jest to śmieszne bo nie dotyka to w żaden sposób Was. U nas w Polsce się nie szanuje pielegniarek, a takie plakty tylko to podkreślają, a wy myślicie że to takie fajny żart. Jeżeli ktoś chce pomóc i uczestniczyć w takiej akcji to nie potrzebuje takich chwytów reklamowych. Ta akcja nie dotyczy dzieci tylko osób dorosłych wiec nie przeginajcie.

nastepnym razem wezmiemy taka pania:
http://www.fishki.net/comment.php?id=32166
tylko zmienimy czepek i damy strzykawke :D
teraz pasuje?

pielęgniarka ma rację!
Ten plakat to wręcz komplement dla pielęgniarek.
I jest to akcja charytatywna, a nie jakaś reklama...
W słusznym celu!

....

jestem czlonkiem klubu hdk "Młodzi"...moja mama jest pielegniarka i jakos jak zobaczyla ten plakat nie poczula sie urazona(zaraz pewnie pojawi sie ze nie ma poczucia wlasnej wartosci,ale to nie prawda)...zwrocmy uwage na to ze ta akcja jest organizowana na Plitechnice Gdanskiej,gdzie wieksza czesc studiujacych ludzi to mezczyzni,wiec glownie jest on skierowany do nich,to wcale nie jest prawda ze naszej akcji nie trzeba promowac...jeszcze jedno,ten plakat nie mial byc zadnym zartem i nim nie jest, nie wiem czemu ktos tak uwaza..gdybysmy chciali byc smieszni to opowiadalibysmy dowcipy a nie organizowali zbiorke krwi 2 razy w roku...troche powagi

...niestety jednak ma wpływ na wizerunek pielęgniarek...i niestety niekorzystny...tak myślę...

tylko ciekawe kto sobie zle o nich pomyslal?

gdyby nie ta cala afera watpie zeby ktos pomyslal w ten sposob o pielegniarkach...

mocher WON!

nudna ciotko!

PIELAGNIARKI SA SPOKO!:) I DLATEGO JE KOCHAMY!!:)

ale jak wiadomo zawsze jakies kiepskie ziarno padnie i posieje plony marne..i glupie

eh pielegniarki

Pielęgniarki powinny robić swoje, gdyby były takie fer to by nie strajkowały kosztem pacjentów, może i jest pare pielęgniarek z powołania ale reszta robi to dla kasy!!!! Panie pielęgniarki powinny brać przykład z organizatorów wampiriady którzy robią to bezinteresownie!!!!
A jeżeli plakat kogokolwiek uraża to Panie powinny wpierw zacząć strajkować przed producentami np sex bielizny co szyją kostiumy sex pielęgniarek. A ta pielęgniarka na plakacje ma normalny strój !!!!

a oto zdjecie jakie zrobilam we Francji na jednym ze skrzyzowan...
czy tam pielegniarki tez sie czuja oburzone?

http://img292.imageshack.us/my.php?image=dsc0014ev1.jpg

haha

a tak w ogole na plakacie to jest POLOZNA a nie pielegniarka:) na czepku ma przeciez krzyzyk CZERWONY. pielegniarki maja czarny a to NIE TO SAMO!!!

Inne tematy z forum

Tydzień Filmu Niemieckiego 2026 (3 odpowiedzi)

Tydzień Filmu Niemieckiego 2026: kino, które patrzy uważnie Czułość, wrażliwość i moralny...

Festiwal Remcon 2026 (21 odpowiedzi)

Remcon 2026 powraca do Was z podwójną siłą, jeszcze większy! Widzimy się 13-15 lutego 2026 w...

Romantyczna 7-daniowa Kolacja Degustacyjna w Blasku Świec z Muzyką na Żywo (3 odpowiedzi)

Światło świec, muzyka i siedem etapów miłości14 lutego 2026 zapraszamy na wyjątkowy, nastrojowy...