Wczasy

Hej
podpowiedzcie mi
jaki kierunek podróży najlepiej wybrać na wczasy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Wczasy

Oj Jagódka , jakie trudne pytania zadajesz?

Na Islandię. Tylko znowu się isztar czepnie, że filmik księdza wrzucam. Tylko że nadal nie mogę uwierzyć, że to amatorska robota. On to sam z kolegą (też amatorem) robi. Prawdopodobnie najładniejsze, co dziś zobaczycie

https://www.youtube.com/watch?v=BomzGYDhn9w
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bywszy = poleciwszy. W tle rozmyślam, za ile postów pojawi się w wątku reklama konkretnego 'operatora' turystycznego...
... te przecięcia orbit :P

Robię ludziom m.in. ubezpieczenia podróżne. I przyznam szczerze, często żal mi de.. ściska, bo młodzi ludzie robią sobie takie wycieczki, o których za moich czasów tylko w telewizorze od Halika miałem okazję usłyszeć.
Teraz to standard i niewiele droższy od wycieczki do Zakopanego ;)
Mój znajomy, prawie syn (bez względu, jak się ktoś odniesie do tego sformułowania) wrócił kilka dni temu z Islandii.
Nie miałem okazji jeszcze z nim pogadać. Ale myślę, że zrobiła ona nawet na Nim wrażenie.

To są te chwile, kiedy człowiek klęka przed Stwórcą/Naturą i widzi, jakim pyłkiem jest.
Wystarczy porównać cały nasz arsenał nuklearny do małego pierdnięcia Ziemi, jakim był wybuch Krakatau.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie wiem, czy za naszego życia otworzy się kawerna w Yellowstone.
Nie wiem, czy za naszego życia otworzy się kawerna u Szkopów.
Ale jest spora (statystycznie) szansa, że za naszego życia pierdyknie uskok St. Andreas.
Konsekwencje dla naszego świata będą niewyobrażalne. Choć to nadal będzie maleńkie pierdnięcie w stosunku do otwarcia którejkolwiek za kawern. Które również może nastąpić, choć jest mniej prawdopodobne. A będzie tylko ciut głośniejszym pierdnięciem.
Po obsuwie uskoku St. Andreas, nasza cywilizacja (moim zdaniem) jest się w stanie pozbierać.
Po otwarciu kawern już możemy zapomnieć o cywilizacji i życiu, jakie znamy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sadyl... Podroze sa teraz tak tanie jak to ubezpieczenie,ktore mi robiles :-D bezposredni przelot do neapolu znalazlam za 100zl,5 noclegow w kwaterach prywatnych przez airbnb w scislym centrum kosztowalo mnie 300zl, z neapolu do perugii (500km) pojechalismy autobusem,za ktory zaplacilam cale 60zl.bilety na komunikacje miejska kosztuja tyle co w polsce,prawdziwa neapolitanska pizza kosztowala srednio 5-6 euro czyli nieco ponad 20zl. Wracalismy przez londyn bo tak bylo najaniej ;-)

Wczoraj znalazlam bezposrednie loty na malte za 78zl na luty w dwie strony,noclegi mam juz upatrzone, cale 200zl za 4 dni :-)

Przy takich cenach gdzie pociagi w polsce sa porownywalne w kosztach naprawde grzechem jest nie podrozowac :-)

@Ciacho MOJE! :D

Wiem o tym. Koleżanka mała kiedyś takie hobby, że wynajdowała szczególnie tanie okazje. I przeleciała pół Europu z noclegami za grosze. Więcej by wydała, nie ruszając się z domu :)
Żal mi d.. ściska, kiedy w ciągu roku robię tej samej osobie trzy polisy podróżne. Na bodaj Laos, Chiny i dwa tygodnie dżungli w Brazylii. A niedługo póżniej na jakąś Nową Zelandię czy coś w ten deseń :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

>Żal mi d.. ściska, kiedy w ciągu roku robię tej samej osobie trzy polisy podróżne.

Dlaczego ?

Prosze mnie nie przywlaszczac :-P

Zamiast scisnietych posladkow po prostu gdzies pojedz :-)

@Ciacho:

Jesteś moja. W sensie więzi psychicznej. I nawet mogę dokładnie podać datę i godzinę, kiedy to się stało. Jeden sms sprzed kilku lat. Chyba jeszcze go mam w swoim zwykłofonie na korbkę ;)
Choć "moizm" Ciebie zupełnie nic nie znaczy na zewnątrz. Taka "córcia" kompletnie wolna.
Ty wiesz,że jakby co,możesz mi się wtulić w rękaw,
A ja wiem, że zawsze mogę Cię po pupie pogłaskać.
O ile zbyt nerwowego faceta akurat nie będziesz miałą :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dokładnie, jak sobie człowiek trochę pozwiedza, ogarnie ceny w Polsce (różnych częściach Polski) i poza granicami, to dochodzi do ciekawych wniosków....
A potem idzie na rozmowę o pracę jako specjalista z doświadczeniem w swojej branży i oferują mu pensję niższą od osoby która wczoraj na lotnisku mu kawę podawała :D

Skoro taki człowiek zasługuje na więcej niż mu oferują i jest naprawdę specjalistą, to może sam założyć biznes i nie prosić się u nikogo o pensje.

On ma własny biznes.

Sky, może ale i nie musi;) Nie każdy spec ma chęć pracować na swoim, wielu wygodniej pracować u kogoś.

Squirrellko, jasne, ze nie musi.
Ale wtedy to nie on kreuje rzeczywistość i dostaje tyle, na ile jego wiedzę i umiejętności wycenia rynek.

Wiecie co trzeba powiedzieć jak się wchodzi rano do szatni stoczniowców a tam 50 chłopa się przebiera?
Trzeba głośno krzyknąć "Dzień dobry Panie Prezesie!"
Wiece dlaczego?
Bo ci wszyscy robotnicy to jedoosobwe DG
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdyby państwo nie opodatkowywało pracodawców za to że dając ludziom pracę zdejmują z państwa konieczność wypłaty zasiłków to pewnie etaty byłyby bardziej popularne.

Jak to dobrze, że w Polsce nie ma obowiązku pracy.

Brawo Sky
Właśnie kraje które nie opodatkowały pracy i nie mają ubezpieczeń społecznych ani świadczeń socjalnych
W tych krajach kwitnie największe ubóstwo i ekonomiczne niewolnictwo w tym pracujące za dolara dzieci
Do takiego modelu dążymy?

Państwo nie może przede wszystkim utrudniać.
Jeżeli pracodawca ma ponosić nadmierne koszty etatu, to zawsze będzie uciekał w inne formy zatrudnienia.
Można opodatkowywać inne przychody, ale nie bezpośrednio pracę człowieka, bo to zabija chęć do zatrudniania (czyt : przenosi utrzymanie ludzi z nich samych na państwo, czyli zasiłki)

Nigdzie na świecie nie zdarzyło się tak, aby to państwo lepiej gospodarzyło pieniędzmi niż obywatele.
Wystarczy pozwolić ludziom zarabiać, a oni sami zadbają o swoją emeryturę.

Kolebka kapitalizmu czyli USA i system dobrowolnych ubezpieczeń zdrowotnych i emerytalnych pokazuje nam że nie do końca tak jest
Ułatwienia - tak, opodatkowanie - nie
"Jeżeli pracodawca ma ponosić nadmierne koszty etatu, to zawsze będzie uciekał w inne formy zatrudnienia."
Dla każdego pracodawcy każde koszty będą nadmierne i jak pokazują to największe i najbogatsze firmy na polskim rynku - zawsze będą uciekać w inne formy zatrudnienia jeśli będzie to możliwe i opłacalne

Też właśnie planuje wakacje i prawdopodobnie wybiorę Hiszpanię. Fajne są teraz takie opcje wakacji 7+7 czyli 7 dni zwiedzasz, a 7 dni leżysz na plaży. Fajna opcja ale dla osób, które mogą sobie pozwolić na takie długi wyjazd. Tutaj o tym czytałam: http://iiimillenium.pl/wakacje-7-plus-7 może Cie zaciekawi taka opcja ;)

dominikana polecam

Bombowe wczasy najlepiej bliski wschód ewentualnie zachodnie EU.
A jak potrzebujesz coś na gwałt to lepiej południe EU ewentualnie bliski wschód.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Polecam wyjazdy nieco dalej najlepiej Azja, albo troszkę bliżej Afryka. Można poznać bardzo fajną kulturę i zobaczy ciekawe miejsca, a poza tym jest pewność, że będzie ciepło.

Dla mnie wczasy kojarzą się z plażą i ciepłym morzem. Jak masz podobne upodobania to polecam ciepłe kraje Chorwacja, Hiszpania, Grecja

Inne tematy z forum

GODZINA ŁASKI (8 odpowiedzi)

8 grudnia między 12 a 13 Matka Boża, objawiając się w Święto Niepokalanego Poczęcia, 8 grudnia...

a to na rano ;) (347 odpowiedzi)

tiaaa...a to na rano. jakie szczęście, że nikt wcześniej na to nie wpadł :)...

Vibracje (28 odpowiedzi)

Au revoir, Alain Delon... http://www.youtube.com/watch?v=_ifJapuqYiU