Wesele Figara

Temat dostępny też na forum: Wesele Figara
Opinie do spektaklu: Wesele Figara.
(Le nozze di Figaro)Wolfgang Amadeusz Mozartopera libretto: Lorenzo da Ponte wg komedii Pierre’a Beaumarchaiskierownictwo muzyczne: Tomasz Bugajreżyseria: Grzegorz Chrapkiewiczdekoracje: Łucja i Bruno Sobczakowiekostiumy: Monika Sobczak-Koncaruch sceniczny: Joanna Semeńczuk, Igor Kryszyłowiczpremiera: 10 lutego 2001 rokurecytatywy śpiewane są w języku polskim, numery muzyczne w ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

super

To było nawet fajne i śmieszne ale dłuuuugie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

a co to znaczy w oryginale? ze niby z tymi samymi spiewakami co w czasach mozarta. raczej nie zyja. opera to nie muzeum. mi sie podobalo - szybko, zabawnie, dowcipnie, logicznie, zywe przedstawienie, a nie zakurzone peruki i tetar w formalinie. klaweysnitska w kostiume z epoki (niby zona Mozarta) swietny pomysl i uklon w strone tradycji. ale jest to uklon WSPOŁCZESNEGO teatru, robione przez wspolczesnych ludzi i dla wspolczesnych ludzi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tandeta i oj???

Solidne, wesołe..... państwo się czepiają nie wiadomo czego.
Byłam wczoraj i cieszę sie, że mamy tak dobrych muzyków. Im dizękuję.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

mozart zabity

fatalne! mój pierwszy kontak t z operą bałtycką może być ostatnim. w kategoraich teatru spektakl jest o niczym, gdzieś w sztafażu kiczowatych kostiumów i fatalnej scenografii ginie lekkość libretta, cała jego komediowość. zabawna treść, genialna muzyka zostały zabite przez koszmarną inscenizację, całość przypomina szkolną śpiewogrę. scenografia ani współczesna, ani metaforyczna -żadna, kostiumologa powinno powiesić się na suchej gałęzi-lumpeks a nie współczesne stroje!!! wiele do życzenia pozostawiają same pomysły inscenizacyjen, umieszczenie klawesynistki na scenie można tłumaczyć chyba tylko brakiem miejsca w kanale orkiestry, dlaczego znika ze sceny? klamra, kontrapunkt? nie, po prostu jest zbędna
opera to sztuka wymagająca wielkich, ogromnych pieniędzy, które gwarantują minimum profesjonalizmu, i dopiero to może stanowić punkt zerowy do poszukiwań twórczych jak w każdym innym teatrze, nie ma oper offowych, to sztuka mieszczańska (w dobrym tego słowa znaczeniu) i wielkomiejska. położenie bałtyckiej mówi wszystko, ani centrum, ani wrzeszcz, obok multipleks i stacja benzynowa

Rozczarowanie

Po raz pierwszy nudziłam się w operze! Nie umiem nawet określić, co mi się nie podobało... Gdyby nie mój ulubiony śpiewak (pan Leszek Skrla) i poczucie, że każdy szanujący się meloman powinien obejrzeć "Wesele Figara", wyszłabym już podczas pierwszej przerwy.

sękaczek-cudaczek

Nie będę się już tutaj "produkował" albowiem zgadzam się całkowicie z opinią"zawiedzionego".W Operze Bałtyckiej wymyśla się dla znajomych nie tylko nikomu nie potrzebne stanowiska"pracy"(biura,dział morketingowy i tz.konsultanci)ale chyba scenografie tez robią znajomi znajomych bo co premiera to koszmarek że aż wstyd. Kupcie sobie plytę ale nie oglądajcie "wesela..."w Operze bo ta inscenizacja to tragedia.

Wesele Figara

A mnie się podobało . Polecam nawet tym którzy niekoniecznie lubią chodzić do opery.
Gratulacje dla Pani Moniki Stefaniak , która poprowadziła orkiestrę
w dniu 31.03. To był Mozart jakiego lubię.
Pomysł umieszczenia akcji we współczesnych czasach jest całkiem zabawny.
Dziękuję za wspaniale spędozny wieczór.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wesele Figara

A mnie się podobało . Polecam nawet tym którzy niekoniecznie lubią chodzić do opery.
Gratulacje dla Pani Moniki Stefaniak , która poprowadziła orkiestrę
w dniu 31.03. To był Mozart jakiego lubię.
Pomysł umieszczenia akcji we współczesnych czasach jest całkiem zabawny.
Dziękuję za wspaniale spędozny wieczór.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

otoz w operze bylam pierwszy raz i musze powiedziec ze podobalo mi sie baardzo - a juz szczegolnie Hrabina i Ogrodnik. Ach!. Ale jesli chodzi o scenografie to chyba powinni postawic przed wejsciem puszke z napisem "zbieramy na scenografie" bo to co zobaczylam wcale nie bylo scenografia a jedynie kupa metalu i materialu. Poza tym wszystko bylo OK i zamierzam sie wybrac tam ponownie.

extra

dobra zabawa,niezła scenografia i mnóstwo pięknych arii i duetów...wyjątkowo udane uwspółcześnienie klasyki, bo ostatnio nie zawsze się to udaje

Inne tematy z forum

Rodzanice (3 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Rodzanice . RODZANICE wg "KRABOSZEK" Barbary Piórkowskiej O SPEKTAKLU:...

Cudowna terapia (10 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Cudowna terapia . Cudowna terapia "Komedia małżeńska, którą powinni...

Quo vadis (4 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Quo vadis . - Wartka akcja, krwiste postaci, wyrazisty wątek miłosny,...