Wiczlino - Ogród sąsiedzi??

Witam,

Czy może ktoś z Was wie, że będzie mieszkał na Wiczlinie Ogród??
My w 3 budynku:))
Pozdrawiamy przyszłych sąsiadów
Iza i Patryk
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Wiczlino - Ogród sąsiedzi??

tak tylko ze budynek 2 :)

pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

o:) My takze budynek 2:) II piętro:)

Budynek nr 3, I piętro. pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jak fajnie:)) które mieszkanko Wasze? My mamy nr 14.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

mieszkanie nr. 9 1sze piętro. bud 2

Witam sasiadow z zasciany. My bedziemy mieszkac pod 10-tka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

o hej! czesc sasiedzi :p dopiero zauwazlylem odpowiedz :-D

Mój syn będzie mieszkał w 3 budynku.Pozdrawiam przyszłych sąsiadów
mojego syna.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

hej, my bedziemy mieszkac w budynku nr 3 2 pietro :)

Ja mieszkam uliczka dalej ale blisko.MOzemy cie spotkas kiedes.Pozdrawiam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

http://www.osiedlesokolka.yoyo.pl/

jest was więcej na tym forum :)

Ja z Zielenisza :)

http://www.osiedlesokolka.yoyo.pl/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Heja
Witam sasiadow.
Rowniez 3 budynek- pieterko 2 :)
Z gory przepraszam za halas podczas parapetowki ;)

Ty nas nie przepraszaj tylko lepiej na tą parapetówe zaproś ;p

Czujcie sie jak u siebie wobec tego-zapraszam :) do zobaczenia :)

Hej my tez z budybku nr.3 i z drugiego pietra, wiec jakby co piszemy sie rowniez na te parapetowke:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

:) zeby się "zapisać" najpierw trzeba innych zaprosić ;p heh Pozdrawiamy!

heheh dobre

oj cos czuje bedzie sie dzialo :) ale trzeba chrzest na budynku uczynic oraz sprawdzic czy Hossa nie zaoszczedzila na jakosci materialow :P

Witam sasiadow :)

Zapraszam na parapetowe, budynek 3 pierwsze pietro. Trzymajcie reke na pulsie, jestem spoza Trojmiasta i nie wiem co sie tam dzieje, srednio co 2 mechy zagladam. Swoja droga chetnie nawiaze korenspondencje z kims kto jest na miejscu i widzi co sie dzieje, moze jakies wiesci z samej hossy.
Pozdrawiam

Dobre to może Ja się też załapię ale Ja się czaje dopiero chce kupić mieszkanie 2 pokojowe i właśnie widzę, że Hossa ma dobre mieszkania oglądam Wiczlino Ogród i mi się podoba ,choć Patio Róży też będzie ładne tylko jest zbyt blisko obwodnicy.Obserwuje Wasze mieszkania z odległości ok. 200 km dlatego pragnę być bliżej morza.Jedno co się zastanawiam to budynki wg zdjęć Krzysztofa są z silikatów a to jest zimna cegiełka dlatego nowe zaraz są ocieplane.Na Gdynii Zachodzie jest 5 małych osiedli napiszcie coś o nich , które najlepsze .Czy daleko do morza z tego osiedla ? Pozdrawiam może przyszłych sąsiadów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

proponuje parapetowe na korytarzu, na srodkowym pietrze dla wszystkich sasiadow i osob zaproszonych. Mam nadzieje, ze bedzie sie mieszkalo przyjemnie i nie pozamykamy sie w mieszkaniach, a jedynymi slowami beda DZIEN DOBRY.
pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

hej, czy macie moze wykupione juz miejsca parkingowe w garazu podziemnym? My wczoraj podpisalismy umowe .Budynek nr 3 jest wybudowany w 11% ,o 7% ponad plan:)

garaz kupile razem z mieszkaniem, podpisalem obie umowy od razu.

Witam.

Sledze troche plany miasta co do nasej dzielnicy. Czytalem cos statnio o jakims wypisku smieci jakies 3 km z lasem w jakiejs wsi czy cos...
Wiem ze w planach jest droga do wybudowania Nowaka Jezioranskiego, Wiczlinska chyba tez ma byc przebudowana...
Czy slyszeliscie moze cos o poszezeniu drogi przez Witomino i las? Dotarcie do obwodnicy z centrum w godz popoludniowych to jakas masakra!!
Aha. Jeszcze jedno pytanko, kiedy bedzie mozna wprowadzac korekty w projektach, np instalacje elektryczne i podobne rzeczy?

Hej;)

Jutro podpisuje umowe na mieszkanie w budynku 4B....
Jest tu ktos jeszcze? Fajnie byloby miec jakeis przyjaznych sasiadow :)

Pozdrawiam

Anka & Piotrek

http://www.wiczlinoogrod.fora.pl

Może przeniesiemy sie tam? Swiezo zalozone i czeka na przyszlych mieszkancow osiedla ;)

ostatnio emocje zwiazane z tym forum opadly, rzadko kto tu juz zaglada....pozdrawiam
Lukasz

szkoda... moze z racji tego, ze w piatek weszly do sprzedazy budynki 4A i 4B forum troche ozyje:)

To Ty zapraszales na parapetowe do budynku 3 na I pietro?
ja zapraszam pol roku pozniej do 4b na II pietro ;-)

rzucilem takim pomyslem, wszyscy sie tak ochoczo zapraszali na parapetowy...dlaczego nie zrobic jednej? czasy studnckie mi sie przypomnialy i dawne korytarzowy ;)- ale to juz zalezy nie tylko ode mnie. Mam jednak nadzieje, ze na tym osiedlu zbierze sie sporo fajnych ludzi z ktorymi bedzie mozna od czasu do czasu cos zbroic ;), a nie tylko" dzien dobry". Jestem spoza Trojmiasta i chetnie poznam sasiadow. Jesli ktos ma ochote to piszcie na lukaszhnat@gmail.com
pozdrawiam

a co do tych czasow studenckich...to nie myslcie ze jakis stary dziad ze mnie ;)- nie tak dawno to bylo....;)

dooobra, dobra - pewnie spróchnialy z Ciebie dziadek i chcesz sobie przypomiec "stare" czasy ;) ;p

Pozdrowienia z budynku nr 3 ;)

wkoncu ktos sie odezwal....stare dziady!! Poki co to Wy sie nie odzywacie... a moze ktos na open' era sie wybiera? Wybieram sie Skunk anansie. A jak juz spotkamy sie na pietrze, to nie myslcie, ze bede spokojnym sasiadem...
pozdrawiam

pozyjemy zobaczymy... ;]

na openera akurat sie nie wybieram, bo termin nie pasuje, ale za to jak co roku na woodstock i w tym roku na sonisphere festival ;)

Czy posiada ktoś informację jak idzie sprzedaż w budynkach 4a i 4b?

Ponadto czy nie obawiacie się, że wiczlino ogród jest oddalone od jakiejkolwiek cywilizacji. Niby mają powstać sklepy w lokalach usługowych na parterze bloków przy ulicy wewnętrznej, ale czy to nie za mało. Jak bardzo się osiedle rozrośnie.

Jak po zatym idzie budowa pierwszych trzech bloków?

Dzięki za odpowiedź - zastanawiam się nad kupnem tam mieszkania.

:) jak będziesz az za bardzo niespokojnym sasiadem to trudno... trzeba Cie bedzie jakos troche uspokoic ;) na openera tez sie nie wybieram,bo... za trzy tygodnie lece sobie na wakacje do Egiptu :)

Majo - jak idzie sprzedaz nie wiem ale wydaje mi sie że calkiem niezle... Sklepy na pewno powstaną,bo to czysty zysk dla osób które prowadzić tam będą sprzedaż... Wiczlino-ogród wejdzie do grona innych inwestycji, które to razem stworzą rozbudowaną i prężną dzielnice Gdynia-Zachód wiec o brak cywilizacji (za jakiś czas) raczej bym się nie martwil... ;)

Z tego co widzialem ostatnio - pierwszy budynek juz stoi, drugi budynek startuje z budową drugiego pietra,a w trzecim buduje się pietro pierwsze...

Pozdrawiam!

Poki co to bedziemy mieszkac na wsi ;) ale jakies autobusy jezdza, chyba nawet jakis nocny sie tam katurla wiec polaczenie z cywilizacja jest. Rano beda nas budzily koguty, hehe. Najgorzej mnie denerwuja korki ktore bedzie trzeba pokonac na odcinku Witomino- obwodnica. Czy ktos slyszal czy miasto ma zamiar jakos to rozwiazac?
Budynek 3- juz pieterko stawiaja? Szybko im idzie, mozna sie spodziewac, ze predzej oddadza niz w sierpniu??
Kiedy bedzie mozna zglaszac wlasne rozplanowanie instalacji??
pozdrawiam

Majo- mieszkania w budynkach 4a i 4b mozna bylo rezerwiowac kilka mc temu. w sprzedazy sa od czwartku 27-go maja. Do kazdego mieszkania z tego co widzialam spora kolejka byla... po 8 osob srednio zapisanych. Ale przejdz sie i spytaj... moze jest cos wolnego jeszcze.

ostatnio pytalam w Hossie jak idzie budowa i z tego co wiem to budynek nr 3 jest kilkanascie % ponad plan juz wykonany ;]
A budynek 4b, w ktorym mam mieszkanie to nie ma jeszcze nawet dziury wykopanej ;)

co do korkow to nie da sie uniknac niestety. Wiem, ze buduja ul. Jana Nowaka Jeziorańskiego, ktora połączy Dąbrowę z Chwarznem i bedzie przechodzila kilkupasmowa droga kolo naszego osiedla...

Anka - nie bój żaby... ;) kilka miesięcy temu pod nasz budynek też jeszcze nawet dziury nie bylo,a teraz... kończą już pierwsze piętro :) więc naprawdę idą jak burza :D

Co do korków prawda jest taka że sie ich nie da uniknąć bo są wszędzie,ale mam nadzieje że nie będzie u nas tak zle... :)

Patras- ja sie nie martwie... ja po prostu jestem niecierpliwa i chce juz juz juz! ;-)

zastanawialam sie nad mieszkaniem nr 21, jednym z tych z tarasami... ale niestety uznalam, ze ta antresola ze skosami jest totalnie nieustawna i rozsadek wzial gore... czy ktos z was ma moze mieszkanie z tarasem? bedzie gdzie w cieple dni imprezowac albo grillowac na grilu elektrycznym ;P

Faktycznie te miszkania z tymi tarasami- kuszace ale podobnie wygral rozsadek, mniejsze, ustawniejsze poza tym kto to bedzie sprzatac.
Anka- chcesz juz, juz. Ja za to jestem przerazony urzadzaniem tego, planowaniem gdzie co ma stac...to bedzie jaks masakra;)!!
Zupelnie nie mam glowy do tego, najwyzej bede miec totalna abstrakcje w srodku;)
No a budowa idzie faktycznie szybko, w lutym tez u nas byla dziura- doslownie, a teraz juz pietro w drodze...

Łukasz- no co Ty.... urzadzanie to najprzyjemniejsza sprawa, gdyby nie fakt, ze zwykle ograniczone jest ze wzgledow finansowych.... ;-)

jak sie urzadzisz i oddadza moj blok to wpadne zobaczysz ta Twoja abstrakcje;]

Anka- moi znajomi tez sie cieszyli z mieszkania, kumpela az sie palila do urzadzania tak samo jak Ty;), teraz sa juz na finiszu ale drugi raz juz sie nie pisza na taka impreze, maja dosc, jak sie cieszyli tak teraz przeklinaja, zobaczymy. Dla mnie to bedzie meczarnia, a moze sie zajmujesz projektowaniem;>...?Zbieram wszelkie pomysly;)
Zapraszam jak tylko sie urzadze;)
Kasa...to juz oddzielny problem
pozdrawiam

U nas tez gore wziela opcja bardziej praktyczne i tego tarasu nie mamy :) ale... moze na tych 6m tez da rade cos wykombinowac ;)

Normalna sprawa ze na poczatku urzadzania jest ogromna fascynacja i zaangazowanie w swoja prace,ale z czasem sily i upor w jakims tam stopniu maleja i nie jest juz tak "super fajnie" :) tym bardziej jak po drodze pojawiaja sie jakies "niepodziewane problemy" ... :) no ale nie ma co marudzic - damy rade :)

Taaa... kasa - temat rzeka :) tym bardziej ze zawsze jej za malo... a szczegolnie na urzadzenie naszego m4 ;)

Pozdrawiam!

Bylismy ostatnio na budowie i powiem szczerze ze bylam milo zaskoczona. W naszym budynku nr 3 zaczyna juz powstawac II pętro, a dwa pierwsze budynki juz stoja:)) Wyglada na to ze szybciej odbierzemy. :))

Tak dokładnie to pierwszy budynek jest stanie surowym zamkniętym (są już wstawione okna) i wykańczają dach, brakuje już tylko blachy obok kominów i okien.

Drugi budynek raczej jeszcze nie stoi, bo w tej chwili brakuje jeszcze ostatniego pietra (tego ze skosami i tarasami).

Budynek trzeci jest prawie w identycznym momencie jak drugi.

Może ktoś się orientuje, czy Hossa w ogóle dopuszcza możliwość szybszego odbioru? Bo znajomi, którzy kupili mieszkanie w Patio róży porównując czas budowy i postępy mówili, że Wiczlino-ogród idzie jakoś szybciej.

Pozdrawiają sąsiedzi z budynku 1 piętro 3.

Stan na dzisiejszy poranek.

Pozdrawiają sąsiedzi z budynku 1.

Jest mozliwosc szybszego oddania budynku, zostalismy poinformowani przy kupnie garazu ze budowa jest juz o kilka procent do przodu i mysla ze odbior bedzie szybciej, duzo tez zalezy od tego jaka bedzie zima w tym roku.
Pozdrowionka:)

Witam sąsiadów!!!!

Hej, pozdrawia przyszła mieszkanka bud. nr 3 piętro 3. Nasza parapetówka odbędzie się na tarasie na dachu ;) Jak ktoś chętny to oczywiście zapraszamy :) Widzę, że towarzystwo do wspólnego mieszkania się dobre zapowiada :)

PARAPETÓWKA JAK NAJBARDZIEJ NA TAK ;-)
POZDROWIENIA OD SĄSIADÓW Z PARTERU BUD. NR 3 :-)

Sąsiedzi spod jedynki witają! :) Do zobaczenie w 2012 z 3kami i 4kmi :)

Dwójki i trójki będą gotowe w 2011;) Do zobaczenia!
Ps. jak przebiegają u Was pierwsze spotkania aranżacyjne?

Spotkania aranżacyjne dla budynku numer 1 właśnie się skończyły i niestety jak wszystko w Hossie, wcale nie jest tak różowo jak Ci opowiadają w momencie sprzedaży :-). Każde zdanie, które się tam słyszy ma jakieś "ale" i niedopowiedzenie.

1. Po pierwsze Hossa w ramach aranżacji robi tylko to co im wygodne i opłacalne. I decyzja o tym, czy coś się da zrobić zależy tylko od ich "widzi mi się". np. nie murujemy ścian w środku mieszkania (tylko karton-gips) ale nie ma możliwości pozostawienia mieszkania bez tej ściany, bo nam odbioru nie zrobią. Więc masz zapłacić za tą ścianę i go sobie po odbiorze zburzyć i postawić nową. Po walkach nie postawili w ogóle tej ściany. Takich przykładów było wiele, pozostałych nie udało się wywalczyć.

2. Ceny za zmiany (gniazdko, punkt świetlny) są z kosmosu, ale to chyba norma u deweloperów.

3. Jeśli chcesz coś dołożyć (dodatkowe światło, gniazdko) to płacisz za to od razu po potwierdzeniu aranżacji. Ale jak z czegoś rezygnujesz to tego nie odliczają od razu, tylko w momencie odbioru mieszkania (rok później).

4. Z tego co słyszałem od innych mają różne stawki za dostawienie i rezygnacje. np. Dobudowanie ściany kosztuje 250zł/m a jak rezygnujesz to ta sama ściana kosztuje 70zł/m. Ale sam tego jeszcze nie sprawdzałem, bo rezygnacje rozliczają na koniec.

5. Nam już zdążyli zmniejszyć łazienkę, bo musieli powiększyć komin. Zmiana była znacząca, bo łazienka i tak była mała i w czasie aranżacji się nagimnastykowaliśmy i tak poprzesuwaliśmy ściany by ją powiększyć. Ale nie masz nic do gadania. Dostajesz pismo o zmianie i jak się nie podoba to możesz zrezygnować, i tylko koszty kredytu Ci zostaną.

Tak ogólnie jest OK, ale wkurzają co chwile wyskakujące niespodzianki wynikające z tego, że jak się przed zakupem dopytujesz to wszystko pięknie i cacy i nawet jak się o coś zapytasz wprost to dostaniesz odpowiedz wymijającą.

PS. Rząd nam właśnie szykuje 1% podwyżki ceny mieszkań. Jakoś na razie o tym cicho, ale wzrośnie także VAT na mieszkania z 7 do 8%, a w umowie Hossy jest, że zmianę VAT bierze na siebie kupujący. Jeden procent niby nie dużo, ale zawsze.

Zastanawiam się w taki razie, czy zmiana stawki z 7% na 8% dotyczy całego wynagrodzenia Hossy czy też jedynie transz wpłaconych w 2011

Z podobnym pytaniem zwróciłem się wczoraj do Hossy i oto odp.:

"Zobowiązanie podatkowe powstaje w momencie wystawienia faktury VAT czyli
przy każdej transzy, więc jeżeli wpłaci Pan transze w tym roku stawka
obowiązująca to 7% i taki podatek Pan zapłaci. Jest to również nagła
sytuacja więc jeszcze nie zapadły decyzje jak będziemy rozliczać
klientów."

mam w takim razie kolejne pytanie

Czy otrzymujecie faktury za wpłatę transz?

nie dostałem jak dotąd żadnej..........

orientujecie się może czy jest możliwosc zamontowania w naszych łazienkach podwieszanej toalety, z tego co wiem to montuje się je na stelażu do ściany... mamy płytę k-g czy to nie jest zbyt mało stabilna konstrukcja?

można, przecież robisz stelaż :)

Hossa właśnie rozpoczęła kampanie informacyjną pt.:
"u nas VAT bez zmian".

Taki baner pojawia się jak wejdzie się na ich stronę http://www.hossa.gda.pl/

Tak więc, mam nadzieję, że nie zmienią zdania i nie będziemy musieli dopłacać :)

Pozdrawiam
Krzysiek z 4B

Re: Wiczlino - Ogród sąsiedzi?? - zdjęcia

zdjęcia z budowy osiedla można zobaczyć na:
http://gdynia-wiczlino-ogrod.mojeosiedle.pl/viewtopic.php?t=55573

my mamy niedlugo spotkanie aranzacyjne, chca wiedziec jakie podlaczenia i baterie bedziemy chcieli miec w wannie i umywalkach. hmm. dziwi mnie ustawienie kaloryfera ktory jest na scianie zamiast pod oknem w salonie, hmm, dziwne a przeciez odbior dopiero za ponad rok to skad mam wiedziec jaka bede chciala baterie w zlewie:(

lepiej to wszystko przemyśleć teraz niż później płacić za poprawki, przemyślcie gdzie chcecie pkt świetlne, czy poprzestawiać ścianki, może jakiś znajomy pomoże który jest architektem

Nie trzeba będzie płacić za poprawki, bo poprawki możesz sobie samemu zrobić...my wybraliśmy totalnie standardowe instalacje takie jak oni proponują, a sami na własną rękę będziemy aranżować mieszkanie..nie będę im płacić za kontakt 200 zł!!!!Grzejnik nie jest pod oknem bo okna mają 2,30m więc jest to tak na prawdę okno balkonowe, dlatego jest pod ścianą..ot co...Pozdrawiam

Z tym zrobieniem sobie wszystkiego samemu, to może nie być tak różowo ze względu na gwarancje.

Nie wiem jak to jest dokładnie, bo zamówiliśmy wszystkie gniazdka/punkty świetlne/podejścia od razu w Hossie ze względu na czas. Ale znajoma kupowała mieszkanie na Fort Forest po okresie aranżacji. Później musiała sporo przerabiać i tak wynajmując ekipę przez Hossę, bo powiedziano jej, że inaczej straci gwarancje na instalacje.

Z tego co mi powiedziano to zrobienie sufitu podwieszanego to luz, ale przenoszenie podejścia do kranu/wanny, czy ciągniecie nowej instalacji do kolejnych gniazdek może być wymówką dla Hossy jak będą jakieś problemy.

Dokładnie. A nie daj Boże, jak Twoja ekipa coś zmajstruje przy przenoszeniu instalacji...odszkodowania, procesy i można całą wspólnotę przeciwko sobie obrócić.

Witam wszystkich!
Czy ktoś z was analizował już pakiety wykończeniowe mieszkań proponowane przez Hossę?
Jeśli tak to jakie macie wnioski.

Pozdrawiam z budynku nr 3

witam bylismy w piatek na budowie oto kilka fotek dla tych co maja daleko:)
http://img265.imageshack.us/img265/1715/obraz001rq.jpg
http://img299.imageshack.us/img299/8706/obraz004x.jpg
http://img820.imageshack.us/img820/1018/obraz005zr.jpg
http://img709.imageshack.us/img709/7285/obraz010ed.jpg
http://img291.imageshack.us/img291/7205/obraz018ly.jpg
http://img291.imageshack.us/img291/7335/obraz012gb.jpg

image

Uploaded with ImageShack.us

image

image

image

image

image

Zgłasza się 4B. Mieszkanko już kupione :)

Teraz jesteśmy na etapie zmian aranżacyjnych.
Nie jest łatwo z Hossą. Prawie każdy pomysł to problem. Wciąż wymieniamy maile z działem aranżacji. Pewnie skończy się na tym, że po odbiorze sami będziemy zmieniać.
Za tydzień idziemy na spotkanie, żeby "szczerze" porozmawiać.

Co do sprzedaży to z 4A/B to zostało koło 10-15 mieszkań (stan na 15.08.2010). Hossa już nr 5 zaczęła sprzedawać.

Odświeżyli swoją stronkę i lepiej widać szczegóły na wizualizacjach.

Pozdrawiamy
Asia i Krzysiek

Witam wszystkich!
Czy ktoś z was analizował już pakiety wykończeniowe mieszkań proponowane przez Hossę?
Jeśli tak to jakie macie wnioski.

Pozdrawiam z budynku nr 3

Nie słyszałem nic o pakietach wykończeniowych.
Masz to w umowie?

Pozdrawiam
Krzysiek z 4B

Dostaliśmy z Hossy propozycję pakietów wykończeniowych.

To treść maila:

Zgodnie z Państwa zapytaniem w załączeniu przesyłam naszą propozycję wykończenia mieszkań pod klucz.

Są to dwa Pakiety: Classic i Prestige różniące się miedzy sobą materiałami i większą swobodą możliwości wykończenia w przypadku Pakietu Prestige.

Oba pakiety mają cenę uzależnioną od wielkości mieszkania, a także od jego wykończenia i tak wynosi ona:

Dla Pakietu Classic - 490 zł/m2 powierzchni komercyjnej podanej w Umowie, dla mieszkań 1 i 2 pokojowych, a także większych w których istnieje konieczność wykańczania ścian pod malowanie, lub 430 zł, przy założeniu, że jest to mieszkanie 3 - 4 pokojowe i nie wymaga wykończenia ścian pod malowanie.

Dla Pakietu Prestige - 700 zł/m2 powierzchni komercyjnej podanej w Umowie, dla mieszkań 1 i 2 pokojowych, a także większych w których istnieje konieczność wykańczania ścian pod malowanie lub 650 zł/m2 powierzchni komercyjnej przy założeniu, że jest to mieszkanie 3 - 4 pokojowe i nie wymaga wykończenia ścian pod malowanie.

Jeżeli będą Państwo mieli jakiekolwiek pytania proszę o kontakt telefoniczny z panią Aleksandrą Moskal, która zajmuje się pakietami (tel. 600 989 337) lub e-mailowy -( a.moskal@hossa.gda.pl ).

Termin podpisywania zleceń aranżacyjnych na wykończenie pod klucz, określony jest od 6 do 3 miesięcy przed wyznaczonym w umowie terminem odbioru mieszkania. Wynika to z faktu, że co ok. pół roku dostawcy i producenci wprowadzają zmiany w swoich ofertach, a my staramy się zapewnić Państwu atrakcyjne i możliwie jak najlepsze materiały w danym przedziale cenowym.

Wykończone mieszkanie otrzymują Państwo oczywiście najpóźniej na określony w Umowie dzień odbioru lokalu.

Zapraszam do skorzystania z naszej oferty.

Załączniki:
1) Folder Pakietu Classic
http://nocuj.com.pl/wiczlino-ogrod/folder_pakiet_classic_zmiana_sierpien_2010.pdf

2) Pakiety wykończenia mieszkań - Oferta dla Classic
http://nocuj.com.pl/wiczlino-ogrod/pakiety_wykonczenia_mieszkan_oferta_dla_classic.pdf

3) Zasady realizacji - pakiet Classic
http://nocuj.com.pl/wiczlino-ogrod/zasady_realizacji_pakiet_classic.pdf

4) Folder Pakietu Prestige
http://nocuj.com.pl/wiczlino-ogrod/folder_pakiet_prestige_sierpien_2010.pdf

5) Pakiety wykończenia mieszkań - Oferta dla Prestige
http://nocuj.com.pl/wiczlino-ogrod/pakiety_wykonczenia_mieszkan_oferta_dla_prestige.pdf

6) Zasady realizacji - pakiet Prestige
http://nocuj.com.pl/wiczlino-ogrod/zasady_realizacji_pakiet_prestige.pdf

Pozdrawiamy
Asia i Krzysiek z 4B

Myśmy też mieliśmy problemy jeśli chodzi o aranżacje więc zatrudniliśmy panią która specjalizuje się w projektowaniu, wyposażaniu i wykonawstwie mieszkań. Problem zniknął i jestem bardzo zadowolona bo gotowe plany zaniosłam tylko do Hossy i już się o nic nie pytali i swoich dziwnych pomysłów nie dawali.

Fajne jest to,że tą firmę która zatrudniliśmy jest odpowiedzialna za to żeby odebrać mieszkanie z nami na koniec i sprawdzić czy Hossa wszystko dobrze zrobiła tak jak w planie. Nie trzeba się martwic potem że będziemy coś na własną rękę poprawiać po nich bo to oni są za to odpowiedzialni aby zbudować tak jak w planach.

Pozdrawiam,

A mogłabyś dać namiary na tę firmę.

Pozdrawiam
Krzysiek z 4B

Firma, która wspaniale pomaga nam z całym mieszkaniem to:

http://www.aedes.net.pl

Pozdrawiam

Właśnie dostałem bezczelnego maila od Hossy w którym mi komunikują, że mam zaakceptować zmianę wysokości okna w kuchni. Mimo, że było ustalone, że okno będzie wyżej im się wstawiło wyżej więc mam podpisać, ze akceptuje tą zmianę.

Od razu dostałem dobrą radę aby sobie zlicować parapet z blatem. Piękne rozwiązanie.

W ten sposób Hossa zamontowała okno w kuchni na wysokości 85cm, podczas gdy standardowa wysokość blatu kuchennego to 90 cm. Więc aktualnie blat będzie musiał być co najmniej 10 cm niżej niż standard i to jest według Hossy normalne.

Żeby było śmieszniej jest to nie pierwsza zmiana na naszą niekorzyść, było już przesuwanie gniazdek, pomniejszenie łazienki i całego mieszkania, pomniejszeni tarasu.

Nie zgadzajcie się tak łatwo narzucać zmian Hossy to już przegięcie.

Cześć sąsiedzi ;-)

super że będziemy mieli takich fajnych sąsiadów co nawet wstępują na forum. My będziemy mieszkać w budynku nr 3 na parterze więc gorąco pozdrawiam i do zobaczenia :-)

Witamy sąsiadów!

My także zapraszamy na parapetówkę :)
Budynek 4B piętro pierwsze :)
co do zmian aranżacyjnych, byliśmy na 1 spotkaniu, niestety Pani nie potrafiła zaproponować niczego ciekawego, jedyne co, to powiedziała, że czeka na gotowe projekty....

nam na spotkaniu kazala tylko podac gdzie chcemy punkty swietlne, wlaczniki i gniazdka i w sumie to wszystko, bylo ok:))

ciekawe kiedy przyślą zawiadomienie o możliwości zwiedzania mieszkań w budynku nr 1

Z tego co pamiętam to pierwsze wizyty są na 6 miesięcy przed odbiorem, czyli za około 2 miesiące.

Witam wszystkich sąsiadów:)
my będziemy mieszkali w budynku 4 A, mieszkanie nr 10 na pierwszym piętrze.

Podłączanie kuchenek elektrycznych ,płyt indukcyjnych uprawnienia podbijanie gwarancji 50 zł Tel.507-653-857

Witajcie :)

Pozwolę sobie wstawić widok na naszą budowę uchwycony z wieży widokowej. Nie da się ukryć, że okolica jest bardzo malownicza ;)

image

Witaj!
Masz może więcej aktualnych zdjęc z budowy, może jakies z bliższej odległosci..... w 3-ce wstawili już może okna?

Pozdrawiam sąsiadów;)

my bylismy tam tydzien temu i okien jeszcze nie bylo:( wczoraj bylismy w biurze hossy i powiedziano nam ze budynek nr 3 jest ukonczony w 43%, wyprzedzaja plan o 5%, wiec moze okna przed zima beda wstawione.
Pozdrawiamy

Okien nadal nie ma. Budynek nr 1 ma już praktycznie całą ostateczną elewację, budynek 2 z tego co widać wyprzedza 3 o okna właśnie ;)

Jestem dosyć częstym gościem na budowie bo w tej chwili mieszkamy bardzo blisko, więc jak tylko będzie okazja to zrobię nowe fotki :)

Pozdr

Byłoby świetnie!!
Pozdr :)

uchwalono juz nazwy dla ulic wiczlina-ogrodu

http://www.wybrzeze24.pl/gazeta-gdanska-aktualnosci/znani-architekci-patronami-ulic-w-wiczlinie

wiecej na stronie miejskiej

http://www.gdynia.pl/g2/2010_09/39469_fileot.doc
http://www.gdynia.pl/g2/2010_09/39468_fileot.doc

pozdrowienia

Dziś byłem pod budynkiem nr 3 akurat montowali okna. (50% wstawionych)

Dziś wieczorem byliśmy z żoną na budowie i pierwszego budynku zaczęto zdejmować rusztowanie. Elewacja od frontu jest gotowa i budynek wygląda fajnie. :-)

Przy okazji zrobiłem tez zdjęcia budynkowi 2 i 3.

Zdjęcia można oglądać pod linkiem:
http://picasaweb.google.pl/radek.wojciechowski/WiczlinoOgrod#

Mi również podoba się pierwszy budynek i z niecierpliwością czekam aż będą gotowe następne!!
p.s. Ania i Radek dzięki za zdjęcia:)

Czyli budynek Nr. 3 jaką ma ulicę, bo nie jestem pewna? Nie wiem czy dobrze na te plany patrze. Dajcie znać proszę.

Wygląda na to, że Stanisława Filipskiego :/

Z tego co ja rozumiem z mapki to budynki 1 oraz 4A i B na pewno będą na ulicy Filipkowskiego, a trzeci to w sumie nie wiadomo, może być równie dobrze potraktowana jako Kuncewicza (będzie równolegle do tej ulicy) albo też Filipkowskiego jako, że to jeden kompleks budynków i dojazd w sumie będzie od Filipkowskiego.

Witam ponownie :) mam pytanie - co ustala się na spotkaniu aranżacyjnym ?

Pozdrawiam :)

Na spotkaniu ustala się miejsce montażu, ilość dodatkowych punktów oświetleniowych, gniazdek.( za nie małą dopłatą) Też ustala się zmiany lokalizacji ścianek działowych i kaloryferów. Musisz wiedzieć gdzie będzie stała lodówka, gdzie będzie zlewozmywak, kuchenka, wanna itd

Hej!

Ważne też jest aby zaplanować wysokość na jakiej mają znaleźć się włączniki, gniazdka, kaloryfer w łazience itp.

Ustala się też kolor parapetów, zmiany typu wanna czy prysznic w łazience, podłączenie telewizora, gniazdo do telefonu, czy parapet w oknie kuchennym ma być czy chcecie zastąpić go blatem kuchennym.

A z innej beczki t byliśmy dziś na budowie :) Mam zdjęcia ale wstawię później bo muszę zrzucić z telefonu ;)

Budynek pierwszy ma już elewację z jednek strony na cacy, drugą kończą, budynek drugi ma rozpoczęte kładzenie elewacjia budynek 3 ma wstawione okna do drugiego piętra na nasze trzeci nadal czekamy ;)

pozdr

Dodam jeszcze że zaczynają robić elewację na budynku 3 ( już stoi rusztowanie )

To ja dodam jeszcze zdjęcia ;)

Świeże dzisiejsze ;) przejeżdżaliśmy dziś obok i skorzystałam z okazji posiadania przy sobie aparatu :p

Budynek nr 1
image

Budynek nr 2
image

Budynek nr 3
image

Pozdr

Witam,
w nowym wątku dodałam album zdjęć z Wiczlina, zaintersowanych zapraszam pod ten link:
http://forum.trojmiasto.pl/Zdjecia-z-Wiczlina-t189736,5,61.html
Pozdrawiam serdecznie.

Witam:) czy też macie problem żeby się umówić na aranżację?? bo chyba hossa zapomniała że ludzie pracują przeważnie do 16, a na spotkania aranżacyjne można się umówić najpóźniej na 15.30 bo niby godzina jest potrzebna na spotkanie a o 16,30 kończa pracę. Ja na pierwszym spotkaniu byłam pół godziny a teraz mam wielki problem zeby się umówić bo jest cienko z terminami a ja nie mogę się co chwilę zwalniać z pracy i zaczyna mnie ta sytuacja już wku,,,, bo jakoś dział sprzedaży jest czynny dłużej a w Gdańsku nawet w weekendy a jak już człowiek kupi to go mają gdzieś i się samemu trzeba martwić. Z oglądaniem budowy to samo od 8-16 - dla bezrobotnych chyba albo dla marynarzy takie fajne godziny zrobili ....

to znaczy, że już jest możliwość oglądania mieszkań w budynku nr 1?

nie wiem czy mozna ogladac mieszkania już. ale chodzi mi tylko o godziny w jakich w ogóle mozna wejsc na budowe

Tez mamy zawsze problem z umówieniem się i chyba trzeba zadzwonić do jakiejś osoby która tym zarządza i jej to wytłumaczyć, przynajmniej na oglądanie mieszkań powinno być więcej czasu.

hej, czy ma ktos dokladne wymiary mieszkania 2-pokojowego 55,1m2, gdyz potrzebujemy do aranzacji wnetrz, a od hossy nie mozemy sie doprosic. Bylibysmy bardzo wdzieczni. Pozdrawiamy :))
Nasz mail: nany5@wp.pl

Dostałeś przy zakupie rzut lokalu (plan mieszkania) z załączoną skalą, więc bierzesz linijkę mierzysz i przeliczasz.

hej :) ja sobie własnie tak przeliczyłam i wszystko udało mi sie poplanować, skserowałam plan który był dołaczony do umowy- powiększyłam go przy kserowaniu żeby było łatwiej wszystko rozrysować. wyszło mi że 1mm równa się ok.3,57 cm. Pozdrawiam i życzę miłego kombinowania z aranżacją :)

Plan jaki dostaje sie przy kupnie jest niedokladny. Pozniej podczas spotkan aranzacyjnych hossa daje dokladny rysunek z wszystkimi wymiarami.

Blacha na elewacji budynków

Witam,

byliśmy dziś na budowie (1.11.2010) i oglądaliśmy blachę na budynku nr 1.
Wygląda tragicznie.
Kolor - jakby niedokładnie pomalować szarą farbą podkładową.
Ułożenie - fale na poziomym styku blach.
Moim zdaniem to chyba byłoby lepiej jakby tą tandetę zdjąć i położyć tynk.

Dowiedziałem się, że Hossa coś kombinuje z tą blachą, po tym jak ją zobaczyli. Wezwali też architekta co projektował budynek.
M.in. nie przewidział, że ostro rozgrzewa się ona latem i może poparzyć dziecko - dotyczy to głównie blachy zamontowanej na wewnętrznym balkonie na 3-cim piętrze - już ją tam zdjęli.

W budynku nr 1 nikogo nie poparzy, ponieważ kończy się ona na 1-szym piętrze - są tam lokale usługowe.
Nie wiem jak jest w budynku nr 2 i 3.

Na budynku nr 2 na razie wstrzymali się z położeniem tej blachy.

Co myślicie w tym temacie?
Czy coś robimy?

Ps.
Ol-Trans zaczął pracę nad drogą wewnątrz osiedla.

Re: Blacha na elewacji budynków

Prawdę mówiąc jakoś specjalnie się tej elewacji z blachy nie przyglądałem, ale nie wydawała mi się wizualnie zła. Może nawet jak się bliżej przyjrzeć to nie jest idealnie równa, ale też blacha nie będzie oglądana z bliska bo kończy się na pierwszym piętrze.

Gorzej jeśli się faktycznie nagrzewa, zwłaszcza że część mieszkań jest prawie w całości pokryta tą blachą i żeby się nie okazało, że w mieszkaniach będzie sauna.

Pytanie tylko jak to będzie wyglądało po zastąpieniu blachy tynkiem. Projekt elewacji i tak jest "odważny" i pytanie jak to wyjdzie. Chociaż prawdę powiedziawszy wolałbym tynk, bo przynajmniej wiadomo jak to się zachowuje, a ta blacha to jakiś eksperyment.

Ale tak naprawdę nie mamy nic do powiedzenia, Hossa zrobi jak jej będzie pasowało, a jak się okaże, że blacha się nagrzewa i będzie w mieszkaniach za gorąco to będziemy biegać po sądach i się szarpać z Hossą.

Z drugiej strony Hossa powinna nas mailowo informować o budowie. Raz w miesiącu powinien być mail o stanie budowy, procencie ukończenia, kolejnych etapach itp.

Szczerze mówiąc od początku obawiałem się tej blachy (tzn. jak ona będzie wyglądać). Co innego na dachu a co innego jako cześć elewacji. Tylko, że jeżeli mieliby położyć tynk i pomalować go tym samym kolorem to blok wyglądałby strasznie monotonnie. Najlepiej jakby położyli zamiast blachy klinkier lub inny tego typu materiał, ale wiadomo koszty i hossa może mieć to gdzieś

Tynk może w dowolnym kolorze, biały lub tez grafitowy i nie będzie monotonnie. Tylko nie ma co się oszukiwać, to spore koszty w tym momencie i pewnie Hossa zostawi jak jest i będzie liczyła, że będzie OK.

Na razie przyjęliśmy na forum czarny scenariusz, a może ta blacha się faktycznie sprawdzi.

Na Sokółce Zielenisz zostały zamontowane blaszane balkony. Tam osoby skupione wokół forum sokółki zrobiły raban - słały maile. Nie wiem czy to cokolwiek pomogło ale afekt jest taki, że blacha została zdemontowana.

Tak, ale tam blachy na balkonie wyglądały faktycznie fatalnie, były bardzo wyraźnie pofalowane i przez to falowanie słabo spasowane, ze sobą.

Googlowałem trochę i blacha tytanowo-cynkowa uchodzi za bardzo dobry i drogi materiał używany zarówno na dachach jak i elewacjach. Ta którą nam zamontowali jest lepszą wersją, jest już spatynowana (nie zmieni już koloru) dlatego jest ciemna. Jasne blachy i w kilka lat dojdą do tego koloru, ale są w tym czasie mniej odporne na warunki atmosferyczne. Ogólnie blacha ta jest uznawana aktualnie za najtrwalszą formę pokrycia dachu.

Z tego co czytałem, w necie to jeśli blacha jest pofalowana to tylko dlatego, że jest źle położona (za szerokie lub za długie pasy), prawidłowo położona jest prosta.

Nie ma co robić rabanu. Na razie jedna osoba twierdzi, ze jest pofalowana, ale ja prawdę mówiąc nie zauważyłem. Następnym razem jak będę to się przyjrzę dokładnie, może się komuś wydawało. Mi raz też zdawało się, że jest źle pomalowana, a z bliska okazało się, że padał deszcz przed chwilą i jeszcze równo nie wyschła i tyle.

A co do nagrzewania to musimy zaufać, że skoro są te blachy montowane coraz częściej na elewacjach to będzie OK.

Jaki będziemy płacić podatek vat za umowy zawarte 2009 roku , a wpłaty dokonane w 2011 roku?
Czy ktoś może pytał w Hossie?

Ogólnie zgodnie z przepisami liczy się tylko moment wpłaty pieniędzy. Więc za kwoty wpłacone przed 1 stycznia 2011 obowiązuje stary VAT, bez względu na to kiedy była podpisana umowa budowy ani kiedy będzie podpisana umowa notarialna. Dla kwot wpłacanych po 1 stycznia 2011 obowiązuje wyższy VAT.

Ale Hossa na stronie www reklamuje się, ze bierze na siebie ten jedne procent i cenny są bez zmian. Nie wiem tylko czy dla klientów których "ma już w garści" też są tacy fajni (wątpię).

Pytałem o to jak tylko temat podwyżki VAT się pojawił i w mailu otrzymałem odpowiedź, że budynku 1 to nie dotyczy (wszystkie wpłaty już były), ale z maila wynikało raczej, że po 1 stycznia liczą wyższy VAT. Trzeba by zadzwonić do Hossy

Ogrzewanie gazowe

Witajcie My chcemy kupić mieszkanie w 5a.

Co sądzicie o ogrzewani gazowym na osiedlu.....?
Mnie to martwi...

Re: Ogrzewanie gazowe

A dlaczego Cię to martwi?

Może rozwiń swoją wypowiedź to będzie łatwiej się do niej ustosunkować.

Co do wyglądu budynków to mi się one ani trochę nie podobają ;) Wyglądają jak wielkie, pomarańczowe kloce ;) Nie to jest jednak dla mnie najważniejsze :p

pozdr

Co do ogrzewania:

http://muratordom.pl/eksperci/pytania/ogrzewanie-bloku-wielorodzinnego/1883/ (boks porady eksperta)

"Co jest korzystniejsze dla bloku mieszkalnego (ok. 35 rodzin): ogrzewanie i ciepła woda poprzez kotłownię gazową czy podłączenie bloku do sieci miejskiej?

Oba rozwiązania zapewniają bardzo porównywalny poziom komfortu korzystania z instalacji centralnego ogrzewania i ciepłej wody użytkowej. Główną różnicą są koszty dostarczanej energii. Najczęściej korzystanie z sieci ciepłowniczej jest opcją droższą w eksploatacji niż zastosowanie kotłowni gazowej. Celem uzyskania dokładniejszej informacji proszę o kontakt z regionalnym zakładem gazowniczym oraz przedstawicielem przedsiębiorstwa ciepłowniczego."

W innych miejscach też piszą, że jest to raczej tańsze rozwiązanie albo co najmniej podobne.

A co do koloru, to wygląd bloków jest mocno odważny, ale w sumie bloki w większości są białe. Teraz jest takie wrażenie, bo pierwszy blok jest do ulicy ustawiony grafitowo-czerwoną ścianą. Jak skończą drugi blok to będzie widać więcej białego.

Martwi Nas to ogrzewanie ponieważ wiele się mówi, że ogrzewanie gazowe jest drogie choć wcześniejszy post Nas trochę uspokoił.

A czy orientujecie się mniej więcej jakie mogą być średnie koszty eksploatacji 3pok. mieszkania 60m2 miesięcznie, no i jak wysoki będzie czynsz?

Pozdrawiam.

Skad wiecie, ze ogrzewanie bedzie gazowe? Nam powiedziano, ze cale osiedle bedzie podlaczone pod cieplownie miejska i na osiedlu nie bedzie gazu.
Pozdrawiamy

witam, my mamy mieszkanko w 2 na parterze ;)

Napewno ogrzewanie gazowe .

hej, który macie numer mieszkania?

pozdrawiam

Mieszkam na Wiczlinie i powiem Wam,że tutaj nie ma ogrzewania z "ciepłowni miejskiej" i z tego co wiem,jeszcze długo nie będzie.Z resztą możecie zapytać w OPEC-u,czy i kiedy planują taką inwestycję.

Re: Podatek VAT

Cześć,

rozmawiałem dziś z Hossą na temat VAT-u.

Ogólnie podsumować to można tak:
Ci co mają już podpisane umowy i będą przelewać transze w 2011 roku to płacą 8% VAT-u za mieszkanie i 23% za garaż i komórkę.

Większy VAT dotyczy kwoty niezapłaconej.
Czyli jeśli np. w 2010 r. zapłaciłeś 200 tys. a w 2011 r. 100 tys. to płacisz 7% od 200 tys. i 8% od 100 tys.

Jeśli przelejesz w 2010 to zapłacisz po staremu.
Decyduje data wpływy pieniędzy na konto Hossy.

Pozdrawiam
Krzysiek z 4B

Re: Podatek VAT

I wszystko jasne

Re: Wiczlino - Ogród kamery

nie wiecie może czy beda kamery w hali garazowej?

Na pewno nie.

heh, no to szkoda , na zieleniszu chyba są.... z powodu kradzieży na sokółce II

Napisałem do hossy pytanie odnośnie kamer i na Wiczlinie-Ogród ich nie będzie.

na sokółce II złodzieje zamykali się w halach garażowych, blokowali drzwi i po kolei obrabiali jeden samochód za drugim + piwnice, ostatnio będąc tam widziałem ze wielu mieszkańców wstawiło normalne drzwi to piwnic bo te przewiewne "na kłódeczkę" nie spelniały swojego zadania .... tak więc słabo... bardzo

Witam sąsiadów...co do elewacji naszych budynków, to...masakra, nie wiem co architekt miał na myśli projektując taką elewację i że została ona zatwierdzona przez głównego architekta. Ten pomarańcz...blech. Piękna elewacja jest na Patio Róży, szkoda że u nas takiej elewacji nikt mądry nie wymyślił...Wczoraj zajechałam na budowę zobaczyć co i jak się dzieje,a że akurat prace były w toku to zajrzałam przez otwartą bramę co się dzieje. Stawiali przy budynku 1 studnie, kładli instalację kanalizacji deszczowej, z tego widziałam to deszczówka będzie rozssączana na terenie działki- nie ma w pobliżu sieci kan. deszcz.
Co do kotłowni gazowej to taka właśnie będzie w bud. nr 1, nie będzie to węzeł gdzie będzie ciepło z miasta a kotłownia gazowa. Jest to najbardziej standardowe rozwiązanie. Jak się nie ma w pobliżu sieci ciepłowniczej to stosuje się kotłownię gazową. No ewentualnie ogrzewanie elektryczne, ale to jest rozwiązanie godne Orlex, bo najłatwiejsze.
Pozdrawiam

Ogrzewanie gazowe

Nie ważne czyjego typu np: Orlex - ważne żeby nie bylo drogie :-)

Nie rozumiem tych co piszą że kolor budynków im się nie podoba... Przecież zanim kupiliście tam mieszkanie wiedzieliście jak budynki będą wyglądać i jakiego będą koloru. Po co piszecie o tym pomarańczu ciągle, wcale nie jest taki brzydki a jak wam się nie podoba to sprzedajcie mieszkanie i kupcie gdzie indziej. Naprawdę ale z niektórych rzeczy to robicie "z igły widły". Ja jak kupowałam mieszkanie to widziałam zdjęcia projektów i znałam wygląd budynków zanim podjęłam decyzje. Zamiast się cieszyć ze dobrze idzie im budowa i że najprawdopodobniej odbiór będzie szybciej to wymyślacie z niektórymi rzeczami.

Dokładnie, jak się mówi "widziały gały co brały". Sam nie jestem jakimś szczególnym fanem tej architektury ale na taką się zdecydowaliśmy z żoną i tyle. Wiczlino-ogród pewnie nie wygra konkursu na najładniejszą dzielnice Gdyni, ale brzydka też na pewno nie jest.

Byliśmy dziś rano z żoną na budowie w środku, bo Hossa miała problem z kilkoma mieszkaniami na ostatnim piętrze i nie dało się tego wyjaśnić bez obejrzenia na miejscu. (na szczęście okazało się, że naszego mieszkania to nie dotyczy i była to pomyłka, ale obejrzeliśmy blok od środka trochę)

W pierwszym budynku we wszystkich mieszkaniach są już wszystkie instalacje i wylewki, są już tynki na ścianach, parapety w sporej części powstawiane. W sporej części mieszkań są powstawiane ścianki działowe, ale w różnym stopniu ukończenia (same stelaże albo obłożone już kartono-gipsem z jednej strony). Na klatce schodowej zaczynają kłaść kafelki (dwa odcienie grafitu). Na niektórych balkonach montują już balustrady (delikatna metalowa siateczka, całkiem inna i ładniejsza niż na Zieleniszu)

Przyglądałem się tym metalowym płytom na elewacji. Faktycznie na wiczlinie ogród jest bardziej pofalowana niż w innych budynkach gdzie widziałem takie rozwiązanie i nie wygląda to OK. Ale na budowie powiedzieli, że ten element elewacji nie został jeszcze odebrany i ma być zrobiony od nowa i inaczej. Z tego co zrozumiałem pasy będą trochę węższe.

Wiesz, tak szczerze mówiąc to nigdy budynki nie podobały mi się z zewnątrz. Ani na makiecie, ani na prezentacji. Uważam jednak, że wygląd zewnętrzny budynku jest mało istotny i przy wyborze kierowałam się innymi rzeczami tj. lokalizacja, rodzaj mieszkania, cena itd.

pozdr

No własnie.. Zgadzam się w 100%

Re: Wiczlino - Ogród sklepy

Czy ma ktoś informacje na temat wykorzystania lokali usługowych w budynku nr 1. Z tego co widziałem na Patio Róży w dalszym ciągu stoją puste a tam budynek został oddany już w kwietniu. Tak naprawdę będziemy najbardziej odcieńci od cywilizacji i przydałoby się, aby lokale w miarę jak najszybciej zostały zapełnione (sklepem spożywczym w pierwszej kolejności).

A propo elewacji myślę, że jakaś inicjatywa na pewno nie zaszkodzi (bo co oddadzą nam gorsze mieszkania) i tak wiem na co się decydowałem. Na innym forum (moje osiedle Wiczlino Ogród) ktoś podniósł, że może taka zmiana by wchodziła w grę a pismo przyszłych mieszkańców (indywidualne lub zbiorowe) by nie zawadziło. W końcu osiedle ma być duże a więc skoro osoby które zakupiły mieszkanie są niezadowolone co dopiero przyszli nabywcy. Nic nie robiąc akceptujemy taki stan rzeczy.

I jeszcze jedno. Trochę bez sensu, że tak naprawdę funkcjonują 3 miejsca w których przyszli mieszkańcy Wiczlina Ogród się komunikują (tutaj, moje osiedle i forum Sokółki). W jednym miejscu łatwiej byłoby poznać opinie większej ilości osób lub nawet coś zdziałać. W sytuacji gdy do odbioru coraz bliżej rozsądniej byłoby aby wybrać jedno forum (nie jestem z żadnym związany:)

Oczywiście że widziały gały co brały, ale cały czas pocieszałam się tym że może na żywo będzie to lepiej wyglądać. Wyszło na to że zarówno ten pomarańcz jak i blacha są dużo ciemniejsze. Wiadomo, że wizualizacje nie pokażą w 100% odcieni i kolorów, ale wyszło to nieciekawie. Moim zdaniem o jakichkolwiek zmianach w elewacji nie ma mowy, gdyż: 1) koszta na materiały zostały już poniesione, 2) zmiana w elewacji to zmiana istotna, wymaga zamiennego pozwolenia na budowę--> żaden problem ale Hossa nie będzie się bawić z pozwolenia zamienne, chyba że chodzi o konstrukcję.
Opcja przeniesienia się na jedno forum jest dobrą opcją, podzielam zdanie Majo.
Pozdrawiam

Majo możesz podać linka do tego forum sokółki ?

Pozdrawiam :)))

jest powyżej ale wklejam

http://sokolka.l4g.pl/

Czy na tym forum jest wątek dotyczący naszej inwestycji Wiczlino - Ogród?

zamiast pytac moze lepiej wejsc i sprawdzic????

Hejka to które forum wkoncu jest przeznaczone dla Wiczlina Ogród ;)???

hej moze na facebooku ?
http://www.facebook.com/#!/home.php?sk=group_155979681109317&ap=1
zapraszamy

Proponuje już nie dodawać kolejnych miejsc do komunikacji. Wydaje mi się, że najlepszym miejscem będzie serwis Moje osiedle. W odróżnieniu od forum Trojmiasto.pl jest wygodniejsze (można zakładać wątki a nie jednym sznurkiem jak tutaj) i nie trzeba zakładać konta aby sobie poczytać (w odróżnieniu od forum Wiczlino).

Więc zapraszam wszystkich na http://gdynia-wiczlino-ogrod.mojeosiedle.pl/viewforum.php?f=2307&sid=bb5e85f0f487e7997d761a6b268539d9.

Jeśli ktoś używa forum sokółka niech opublikuje tam też takie info.

ZAPRASZAM NA FACEBOOKA :)))

Facebook jest fajny i cool ale raczej nie będzie nie nadaje się do takich celów. Informacje na facebook'u przewijają się i znikają, nie ma też możliwości dzielenia na osobne wątki. Myślę, że forum moje osiedle jest najlepszym miejscem.

czy mi sie wydawalo czy budynek nr 2 zostal pomalowany w tym 15 stopniowym mrozie? ktos widzial budeynek z zewnatrz?

potwierdzam został pomalowany
przynajmniej jedna ściana

Byłem tam na początku grudnia to widziałem jak rusztowanie na budynku nr 2 i 3 było dość szczelnie zasłonięte jakąś siatką z folią.

Na nr 2 pracowały jakieś dmuchawy. Być może nagrzewnice.
Słychać było pracujące osoby. Tak więc coś na z elewacji robili.

Pozdrawiam
Krzysztof

budynki są malowane, przy ścianie pod foliami jest ok 10 stopni, budynek 1 i 4 będą miały tą sama elewację z blachy, kolejne bedą wykonywane w jakiś inny sposób ale z tych samych materiałów. Podobno były problemy z odwodnieniem terenu.

Wiczlino - Ogród - blacha budynek nr 2

widziałem dzisiaj blachę połozona na budynku nr. 2 ... wygląda o niebo gorzej niż na budynku 1. to sa jakieś żarty.... chyba trzeba się spiknąć i jakiś pozew zbiorowy przygotować.... chyba że to poprawią

Re: Wiczlino - Ogród - blacha budynek nr 2

Blacha z budynku nr 1 będzie zdejmowana i na wszystkich budynkach będzie taka jak na szczytowej ścianie 2ki.

Re: Wiczlino - Ogród - blacha budynek nr 2

wow, no to gratuluję! mieszkańcom 1ki oczywiście

Re: Wiczlino-Ogród - okna w 4 A/B

Witam przyszłych mieszkańców,

czy ktoś się orientuje dlaczego w budynkach 4 A i B zostały wstawione okna w części mieszkań na parterze?
Nie za wcześnie na to?

Na przeciwko wejścia do klatek schodowych tych budynków, 50 m. za płotem budowy, Hossa równa teren. Czyżby pod nową inwestycję? Ktoś, coś wie?

Pozdrawiam
Krzysztof

Rzeczywiście wcześnie na to.... podobno budowa idzie w szybkim tempie, natomiast Panie w biurze nie chca gwarantować szybszego odbioru, zabezpieczają się jak twierdzą przed zima - i dobrze :)
Jeśli chodzi o rozbudowę, to jest caly plan zagospodarowania tego terenu, na przeciwko 4 ma być boisko sportowe. wsyzteki widać na makiecie w salonie hossy.

Zgodnie z planami za budynkiem 4B (po drugiej stronie przyszłej uliczki) ma być teren rekreacyjny: plac zabaw i boisko ze sztuczną nawierzchnią. Ma to zajmować 4300 m2. Wydaj mi się, że muszą to zrobić przed oddaniem 1 budynku, czyli do maja.

Z planów wynika, że teren rekreacyjny z boiskiem ma być na skos od 4B.
A równany jest teren dokładnie na przeciwko 4 A/B. Wg tych planów przewidziana tam jest jakaś zabudowa.

Jak się pytałem w Hossie czy będą tam takie budynki jak na planie (taki kształt i forma), to powiedzieli mi, że mają tam być budynki, ale nie wiedzą jeszcze czy takie.

Co do okien to w 4A są już wstawione do drugiego piętra, w 4B parter i pierwsze.

Na forum http://gdynia-wiczlino-ogrod.mojeosiedle.pl/ wstawiłem dzisiejsze zdjęcia.

Pozdrawiam

Witam wszystkich przyszlych mieszkanców wiczlina!
Być moze rowniez bede nalezała do zaszczytnego grona sasiadow :)
nas interesuje mieszkanko w bloku 5b, inwestycja dopiero na kwiecien 2012!! a powiedzcie jak wyglądaja tam opłaty? czynsz? ogrzewanie jakie? prąd , gaz?
czy ktos z forum bedzie mial mieszkanko parterowe z ogrodkiem?
Pozdrawiam!

dzwoniłam własnie do dewelopera dowiedziec sie co i jak i planowana inwestycja na ten teren to 45-50 budynków mieszkalnych !

Osiedle Wiczlino-Ogród skladać się będzie z 9 budynków, natomiast planowane inwestycje w dzielnicy Gdynia Zachód faktycznie mogą sięgnać okolo 50.

to możliwe ze cos zle zrozumialam , umowiona jestem z developerm wiec mam nadzieje ze mi wszystko wyjasni :)

Witam,my mamy w 2 mieszkanko parterowe z tarasem, odbieramy podobno w czerwcu więc coś bliżej dopiero wtedy powiem ile nie będzie opóźnień z odbiorem a niestety takie głosy do mnie dochodzą;(

witam ;) my mamy kupione mieszkanko w 5a ;)

Witam,
Mam pytanko do sąsiadów z 1 czy macie jakieś info od hossy o terminie odbioru Waszych mieszkanek? Ja już nie mogę się doczekać my mamy w 2 więc teoretycznie odbiór w czerwcu

Z tego co widzę po wpisach to straszne buraki będą mieszkać w ogrodach! masakra,skąd wy się wzięliście?
Wprowadzicie się w piękną okolicę a tak marudzicie że aż zal słuchać!
Tanio kupiliście mieszkania i jeszcze nie podoba się ze poza miastem ??
Żenuaaa...Wracajcie w takim układzie do swoich nor z których wypełzniecie na Wiczlino.
Droga tzw szybkiego ruchu będzie budowana w najbliższych 5latach to już w planach miasta widnieje.

Inżynier,
niestety niedaleki sąsiad.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10

... od wielu lat mieszkam w Wiczlinie, Gdyni - Wiczlinie !!!
Przeprowadziłem się tutaj, aby mieć trochę spokoju od tego zgiełku Śródmieścia. Uważam że jest to jedna z najlepszych lokalizacji. Przede wszystkim spokojnie, super mikroklimat i czyste powietrze (nie to co w centrum z dymem z komina elektrociepłowni).
... a ci malkontenci wiecznie niezadowoleni jeszcze docenią jakość mieszkania w tej dzielnicy.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

http://www.facebook.com/groups/155979681109317?ap=1

warto prześledzić co się dzieje na Wiczlino Ogród.. masakra.

Mieszkam już na tym osiedlu. Jest w porządku.
Zgrzyty zawsze są na początku. Jak wszędzie.
Pozdrawiam.

Ja rowniez mieszkam na tym osiedlu i ZLODZIEJSTWO panuje tu takie z jakim sie jeszcze nie spotkalam, zlodzieje harcuja po naszych blokach jak jakas plaga myszy!

Nie dość, że buraki to na dodatek biedaki! Ale w końcu czego się spodziewać, skoro przeciętny Polak to zapijaczały złodziej samochodów z długiem w parabanku?

Bio Piekarnia Ziarno i sklep ekologiczny na osiedlu

Na osiedlu otworzył się sklep firmowy Bio Piekarni Ziarno i sklep ekologiczny http://www.biosklep.com.pl
Coraz milej się robi...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

Wiczlino - Ogród - opinie i oceny (102 odpowiedzi)

Osiedle Hossy to idealne miejsce dla rodzin pragnących zamieszkać w otoczeniu terenów zieleni, a...

Fryzjer Trójmiasto - Kręcone Włosy (8 odpowiedzi)

Witam, szukam dobrego fryzjera/fryzjerki do kręconych włosów (strzyżenie). Niestety wszystkie...

Grand House Comfort i Premium (24 odpowiedzi)

Wiczlino to prężnie rozwijająca się dzielnica Gdyni - przybywa tu nowych domów i całych osiedli,...