Wielcy odchodzą - nie zostawiając następców

Bogusław Mec nie żyje - zmarł po 11 latach walki z białaczką. Artysta przez wielkie A.
A jakichże artystów mamy dzisiaj? Wulgarna Doda, komercyjny Mozil, marszczące nosek Blue Cafe z wyglądem z mięsnego...nie ma już artystów. A ci, którzy kiedyś za takich się uważali, teraz przeczą samym sobie sprzed lat; vide Staszewski, udawany punk-rocker i antysystemowiec. Śmieszny błazen.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: Wielcy odchodzą - nie zostawiając następców

Ostatnie lata nie były łaskawe dla wielkich ludzi, odeszło tak wiele wybitnych osobistości, polityków, artystów, po prostu wielkich ludzi. Może to jest koniec pewnej epoki, może następuje wymiana pokoleń, tylko my jesteśmy zbyt blisko by dostrzec co się zmienia i w którym kierunku zmierza...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przy tej smutnej okazji, zastanowiłem się właśnie nad tym, że ostatnie dwudziestolecie nie przyniosło nam żadnych wybitnych artystów.

Któż mógłby się równać np. z Gajosem, Pszoniakiem, Kobuszewskim, Michnikowskim, Zapasiewiczem, Pokorą...i innymi aktorami tego pokolenia - no kto??? Szyc? Pazura? Czy może Cichopek albo Mroczki?

Przestałem oglądać polskie filmy, aby nie ranić duszy. Nie słucham polskiej muzyki - polski rock umarł na początku lat 90-tych.
Cóż pozostaje? Wspomnienia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie słuchasz, nie oglądasz, no to guano wiesz.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

admin, nie napisałem guano, wiesz co napisałem.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Słucham, oglądam - w mieście mieszkam. Gó wna więcej wokół ciebie niż wokół mnie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Pewnie tak, ale to wokół mnie nie udaje inteligentnego, jak to wokół ciebie :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Cytowałem ciebie, ciacho, ale nie raczyłeś tego dostrzec :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Coś w tym jest. Ale ja bym zaczął od tego że dziś sztuka w małym stopniu jest anty-establishmentowa. Dzieciaki słuchają folk rocka i luzują się w pubach. Nie pala papierosów i prowadzą zdrowy tryb życia jak wokalista Coldplaya - ale czy to źle? Nie sadze. Może to i lepiej że nie pogują, nie dudnią Nirvany i nie zarzucają dropów do nielegalnych ravach. Może dzisiejszy bunt wyraża się inaczej niż w czasach burzy i naporu? Może dziś bunt to być miłym dla siebie i innych? Kto wie..

Jeśli chodzi o polski showbiz to wszyscy wiemy że to kompletna kicha, tak jak polisz tv, bez kablówki nie idzie oddychać. Ale to nie znaczy że nic się nie dzieje w offowych środowiskach. Może, tak jak mówi Manson po prostu ich nie widzimy?

Osobiście odnoszę trochę wrażenie że działalność artystyczna w jakimś poważniejszym tonie straciła racje bytu. Nic już nie może być na serio bo wtedy staje się kuriozalne, zaś wyrażanie rzeczy na poważne tak by nie stały się egzaltowane streścić można jedynie poprzez subtelne szyderstwo lub dowcip. Np: biedny Hołdys się produkuje a nawet ja chichotałem jak Wojewódzki z Figurskim robili z niego miazgę. To dziwne.

No może jeszcze balck metal walczy o resztki patetycznego zła...a wiec gloria Panu Ciemności!;) AVE!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przepiękny - dla mnie cieciu - uprising zagrał sabaton, miast polskiej kapeli.
Znamię czasów?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ehehe;)..
..ważne że z pierwszym polskim fanem pałer metalu - Mateuszem Damięckim w teledysku;))

Ale w sumie sam nie wiem, może to i fajne - jakby nie było polscy metalowcy śpiewają o skandynawskich trolach i duchach wikingów - czyli wymiana;)

No i też polskie Lao Che o powstaniu warszawskim śpiewało;)
Generalnie myślę że przestaje to ogarniać;)

napisałem cieciu? a myślałem ciaxu :) głupio ludzie czasem piszą:)
Teledysk z damięckim zu arschlocht (zadziała automatyczna cenzura???)
To zrobił mój ziomal i niech oryginalna wersja się schowa: http://www.youtube.com/watch?v=ovlvjOoTi7s

@Manson - piszę o polskich wykonawcach, Ty wtranżalasz szwedzki Sabaton - gdzie tu sens? I co z tego, że Sabaton dla Ciebie coś zagrał, czy zanucił? Mam to mnie rzucić na kolana i powinien teraz paść na pysku i bić przed Twoim geniuszem pokłony, czy o co Ci chodzi?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

minimalnie masz rację
coś w tym jest
chodzi o to że spiewać każdy może
ale czy powinien to już inna sprawa

Gabriela Kulka była dla mnie wielkim odkryciem (płyta Out) i tym bardziej mnie rozczarowała jej nowa płyta, w której poszła w kierunku popu.

Podobnie Czesław, pierwsza poważna płyta (Debiut) dużo lepsza niż następna.

Pamiętam, jak ze wzruszeniem słuchaliśmy z żoną pierwszej płyty Mozila, poszliśmy na jego koncertu do Ucha w Gdynia. Jego muzyka była ciepła i bezpieczna, lekko infantylna ale pozytywnie.
Później Mozil okazał się publicznym demonem seksu, a jego występ w X Factor był gwoździem do trumny.

Nie znajduję na polskiej scenie muzycznej żadnego wykonawcy/artysty, który by był kreatywny i nie skończył się po pierwszej płycie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Do tego gościa reszta to Mroczki

image

Mroczki - parafrazując Ozzy`ego, who the fuck is Mroczek??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

http://www.youtube.com/watch?v=_Fuitsj37UI

to sa Mroczki nie znasz? wstyd to duma Polski
GWIAZDY!!!!!!!!

image

Z tych bardziej znanych polskich to ostatnim zespołem który mnie zaintrygował to Coma, pierwsze trzy albumy ( później jakoś sam nie wiem). Świetni koncertowo. Na pewno też Pink Freud i Pogodno ;)

http://www.youtube.com/watch?v=oVKdDOnMyOE

Mroczki to ja mam teraz w oczach @_@
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

@stwor & Hal:
Czesław był niezły na etapie Tesco Value. Potem przez moment zaistniał na polskim firmamencie jako supernowa - i zagwiazdorzył :)

@Hal:
> who the fuck is Mroczek??
Wczoraj wiedziałeś, - vide post z 2012-03-11 19:47

Nie zrozumiałeś. Oczywiście wiem, kim są bracia Mroczkowie, jakie na ich temat ma Nowicki - zwróć uwagę na wypowiedź Ozzy`ego Osbourn`a, to zrozumiesz kontekst.
Widzisz, tu jest Twój problem, że nie potrafisz czytać między wierszami i słabo kojarzysz humor sytuacyjny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

O ja pitole co za fota, gdyby moje krzesło nie miało oparć to wypadłabym i leżała na podłodze :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy ktoś za 40 lat będzie pamiętał Dodę? Bo Jimi`ego Hendrix`a znają i pamiętaj wszyscy.

>Czy ktoś za 40 lat będzie pamiętał

i w tym problem że za te 40 l nie będzie nas a co tu o pamiętaniu i częściej będą wspominać Dodę niż kwitnącego Halewicza...chyba że jeszcze coś wymyślisz przez te 20 lat
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niewykluczone, że coś pozostawię po sobie...poza dobrym wrażeniem o_O
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Kurczę,Halewicz jesteś wszędzie.Kazik w tym roku kończy 49 lat ma prawo bzdurzyć.Wódki,Krwi Boga,Berlina,Polski,Konsumenta,czy całej płyty"niejeden" nikt mu nie zabierze.I DO ANI oczywiście.Dla mnie jedyne wiarygodne kapele z mainstreamu ostatnich 20 lat to Nosowska z Hey-em i Myslovitz.I polecam Akurat,Luxtorpedę i Pustki-Jak słyszę ''Tchu mi brak" spadają mi buty:)

A ja mam pełne prawo mu "zabrać" i Berlin i Polskę i Konsumenta. Staszewskiego poznałem w 1984 roku, gdy koncertował z Kultem w nieistniejącym już Teatrze Letnim w Sopocie (obecnie stoi tam Hotel Haffner). Były długie rozmowy o Polsce i o wódce. Dzisiaj Staszewski śpiewa jedno, a myśli drugie - kiedyś śpiewał, to co myślał, a myślał, to co śpiewał. Tamtego Kultu i Staszewskiego już nie ma.
Hey i Nosowska...może tak - ma coś w sobie pozytywnego i prawdziwego.

Jeżeli na tym koncercie oprócz Kultu grał The Wolfgang Press i She(pierwsza kapela Lipnickiego) to było to w 87. Chyba że chodzi o inny koncert,a z tego co pamiętam najczęściej Kult grywał w Kwadracie i
Domu Kolejarza.
A tak swoją drogą ciekawe że można mieć tak różne poglądy i słuchać tego samego(przynajmniej kiedyś).

Nie, Kult był jako support The Swans, może to było rok później albo dwa, ale na pewno to była połowa lat 80-tych. Pamiętam to dobrze, bo bardzo czekaliśmy na The Swans (zresztą to był doskonały koncert).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Jaka jest najlepsza strona do pobierania darmowych dzwonków? (10 odpowiedzi)

Cześć wszystkim, Czy kiedykolwiek bolała Cię głowa, szukając strony internetowej, z której można...

Kawa czy Herbata - rano (194 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

telefon do 1000zł (125 odpowiedzi)

Witam, chciałbym wymienić już mojego leciwego smartfona. Co możecie polecić w cenie do 1000zł?