Wielki biznes na zbiórce używanej odzieży. Do biednych trafia tylko mała część

Opinie do artykułu: Wielki biznes na zbiórce używanej odzieży. Do biednych trafia tylko mała część.

Zbiórką używanych ubrań nie zajmuje się ani Caritas, ani PCK. Robią to prywatne firmy, które część ubrań oddają potrzebującym, ale większość sprzedają: twierdzą, że do Azji, ale przede wszystkim do sklepów z ubraniami na wagę. O warty miliony złotych biznes walczą nawet gangi.Polski Czerwony Krzyż niegdyś współpracował z firmami zbierającymi ubrania, ale kilka lat temu zerwał taką współpracę. Kiedy logo PCK zniknęło z pojemników na używaną odzież, na wielu pojawił się czerwony krzyż z ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Redaktor to Pajac !!

Szerloku gdzie ty szkołę kończyłeś?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Caritas twierdzi co innego, zadzwon, zapytaj

Pracowales i juz nie pracujesz, wiec z zemsty piszesz klamstwa? Potrzebujacy dostaja od Tesso nie tylko ubrania, ale i pieniadze. A ty jak pomagasz najbiedniejszym?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ekologia-nareszcie ktos swiadomy!

Na calym swiecie ludzie rozumieja, ze recykling odziezy to ekologia, tylko w Polsce wszyscy sie koncentruja na sensacji i biedzie. Ubrania na smietnikach rozkladaja sie kilkadziesiat lat. Do pojemnikow ludzie wrzucaja mnostwo rzeczy, ktore nie nadaja sie do lumpeksow, a firmy, ktore zajmuja sie tym profesjonalnie, przetwarzaja to chociazby na maty pod drogi. Dojrzejemy do tej swiadomosci jako spoleczenstwo, ale wiele lat za innymi, tak u nas jest, niestety, z wieloma sprawami. Szkoda, ze zamiast napisac, jak Wtorpol - jedyna firma, ktora na masowa skale okrada nas wszystkich nie placac miastom za pojemniki, z ktorych czerpie zysk, dziennikarz napisal zle o calej branzy. Ludzie teraz maja metlik w glowach. Ciekawe, co na to inne firmy, dzialajace legalnie i wspierajace biednych?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

W Azji spodnie po 80gr? Gdzie?

Jestem wlasnie w Azji i mam na sobie spodnie, kupione na tanim targu w Tajlandii. Nie bylo niczego tanszego niz ok. 20zl w przeliczeniu po aktualnym kursie. W Indiach jest taniej, ale rozwalaja sie po pierwszym praniu. I nadal nie jest to 80gr, wiec nie pisz bzdur. Recykling uzywanych ubran to najnormalniejsza sprawa w bogatych krajach, tylko u nas ludzie sie dziwia i oburzaja. Zanim powstaly pierwsze firmy w Polsce, w Niemczech czy krajach skandynawskich juz dzialaly od dawna. Ludzie oddaja ubrania, bo to chroni srodowisko. U nas niektore media pisza bzdury i stad takie podejscie do tematu. Red. Sielski zamiast napisac o tym, ze Wtorpol nie placi nikomu za ustawianie pojemnikow i rozstawia je nocami nielegalnie, ponechal rowno po wszystkich. Ech, nie chcialo sie rozejrzec wokol i sprawdzic faktow?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Uzywane ubrania nosi sie wszedzie

Nosza je nawet wielkie gwiazdy, bo to proekologiczne. Niestety u nas faktycznie wielu ludzi nosi je z biedy. Dlatego dobrze, ze sa firmy, jak Tesso, ktore dziela sie z biednymi. Pojemniki sa w bogatych krajach, jak chocby Niemcy, tez. Tam ludzie rozumieja potrzebe recyklingu odziezy tez, nie tylko puszek czy butelek. U nas postrzega sie to wylacznie przez dzialalnosc charytatywna, a szkoda. Skad jednak zwykli ludzie maja miec taka swiadomosc, skoro nawet dziennikarze nie rozumieja tematu i wietrza w tym jedynie sensacje?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

I co w zwiazku z tym?

Probujesz doszukac sie czegos zlego? Pracowales w Tesso? Placili ci za twoja prace? No to chyba firma jest w porzo. Moj znajomy tam pracuje i mowi, ze jest ok-placa na czas, firma stabilna i nie musi sie bac, ze zniknie jak wiele innych.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tesso przekazuje pieniadze i ubrania potrzebujacym

Gdyby nie takie firmy, jak Tesso, zużyte ubrania zalegałyby na i tak przepełnionych miejskich wysypiskach śmieci. Organizacje charytatywne nie maja możliwości, żeby prowadzić biznes recyklingowy, potrzebują pieniędzy i np. ubrań. I dostają je od Tesso. Prawie 1000 ludzi dzięki Tesso ma co włożyć do garnka, bo firma daje im pracę.
A ty co zrobiłeś dla innych?

A ty wierzysz we wszystko, co przeczytasz w internecie?

pojemniki z logo Caritas naleza do legalnie dzialajacej i chroniacej srodowisko firmy Tesso. Firma działa zgodnie z prawem, daje prace wielu ludziom juz od 20 lat, placi podatki i wspomaga biednych. Dziennikarz wszystkich - mafię i legalnie działajace firmy potraktował tak samo, a ludzie biora to za dobra monetę, bo w Polsce lepiej się czujemy, gdy możemy kogoś opluć, zamiast docenić. Przykre, ale prawdziwe.

Caritas nie sprzedaje logo,tylko uzycza, dzieki temu firma przekazuje pieniadze dla biednych

i wszystko jest ok. ludzie, czy wy naprawde wierzycie we wszystko, co pisza niedouczone, leniwe pismaki? Dziennikarzowi nawet nie chcialo sie przejsc po miescie i obejrzec, jak duzo stoi na ulicach i osiedlach Trojmiasta "lewych" pojemnikow Wtorpolu i zeby bylo latwiej, ze wszystkich firm z branzy zrobil mafiosow, przy okazji oberwalo sie tez Caritasowi. to bzdury, jakich malo, a ucierpia na tym najbiedniejsi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziennikarz napisal bzdury

odziez z pojemnikow dostaja biedni, organizacje charytatywne dostaja tez pieniadze od takich firm, jak Tesso. Redaktor ze wszystkich, dzialajacych w branzy zrobil przestepcow, to zalosne. To dokladnie to samo, co robia inni madrale, piszac np., ze kazdy Polak to zlodziej. Pojemniki z kolorowym logo, taka usmiechnieta duza twarzyczka albo w ogole bez oznaczen naleza do Wtorpolu, ktory nie ma umowy ani z organizacjami charytatywnymi i sie z nimi nie dzieli, ani z miastami czy spoldzielniami mieszkaniowymi, wiec je okrada nie placac za stawianie pojemnikow na ich terenie. Pozostale pojemniki naleza do legalnie dzialajacych firm, placacych za pojemniki i dzielacych sie zarowno ubraniami, jak i pieniedzmi z potrzebujacymi.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

O czym ty piszesz? Co za bzdury!

To, ze ktos prowadzi legalny biznes, polegajacy na recyklingu odziezy to cwaniactwo? moze mi to jasniej wytlumaczysz, bo nie rozumiem. Lepiej wyrzucic zuzyte ubrania na smietnik i niech sie tam rozkladaja przez wiele lat? Pewnie ci sie wydaje, ze pojemniki moglyby nalezec do organizacji charytatywnych, bo wtedy wszystko, co w nich jest trafiloby do biednych?
Otoz wyjasnie ci, naiwna panienko, ze nie ma na to szansy, a wiesz, dlaczego? Bo to, co ludzie tam wrzucaja wymaga posegregowania. Tylko niewielka czesc nadaje sie do powtornego uzycia, reszta do tzw utylizacji. Zeby sie tym zajmowac, trzeba miec pojemniki, samochody do ich transportu, magazyny i pracownikow. Organizacje charytatywne maja przekazywac biednym to, co dostana od innych. Gdyby zajmowaly sie prowadzeniem firm recyklingowych, nie mialyby czasu, aby pomagac.
Rozjasnilo sie troche w glowce?

Wlozyc do pojemnika z logo Caritas i nie wierzyc dziennikarzom

Media potrafia ze wszystkiego zrobic sensacje, bo to sie lepiej sprzedaje. odziez z pojemnikow z logo organizacji charytatywnych zostaje poddana recyklingowi, sprzedana, ale tez przekazana biednym. Dzieki temu chroni sie srodowisko, umozliwia ludziom kupowanie tanich ubran i pomaga chorym i biednym. Na calym swiecie dziala to tak samo, tylko o ile w krajach zachodnich temat spotyka sie ze zrozumieniem, o tyle u nas, jak zwykle, potrzeba na to wielu lat, a poki co zawisc i tania sensacja biora gore. Swoja droga trzeba pogratulowac redaktorowi "rzetelnego" podejscia do zagadnienia. Podniosl poziom portalu, nie ma co!

Podaj fakty, a nie pisz oszczerstw bez pokrycia

Tesso to uczciwa firma. Boli Cie, ze ktos uczciwie zarabia? Co ci przeszkadza zrobil to samo? Pokaz, ze stac Cie na prowadzenie duzej firmy, a nie tylko na zjadliwe komentarze, wynikajace z zazdrosci I frustracji.
Przeciez gdyby nie takie firmy, jak Tesso, biedni I chorzy nie dostaliby nic. Tesso sie z nimi dzieli, choc nie musi. Gdzie tu przekret? Ja wrzucam do pojemnikow ubrania I bede to robic nadal, bo mam z glowy problem z niepotrzebnymi ciuchami, nie zasmiecam srodowiska I jeszcze cos z tego maja inni. Nie gryzie mnie zarobek firmy, bo gdyby tak bylo, zakasalabym rekawy I sama wziela sie za taki biznes. Polecam to wszystkim zawistnikom, ktorym nie chce sie pracowac, ale wola wylewac zale na forum.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jakieś konkrety? A gdy ja napisze, ze wszyscy z Twojej rodziny to zlodzieje, to będzie ok?

Podaj liczby, fakty itp. Łatwo kogoś obrzucac blotem, siedzac anonimowo przed komputerem, prawda? Proponuje podać konkretne fakty i podpisac sie z imienia i nazwiska, przecież oczerniajac te wszystkie firmy wymieniles ich nazwę, więc zrób to samo ze swojej strony. Dawno nie widzialam tak szkodliwego artykułu i nie zdziwilabym sie, gdyby stowarzyszenie branżowe legalnie działających firm recyklingowych pociagnelo pana redaktora do odpowiedzialności. Wrzucił wszystkich do jednego worka, zrobił z nich mafie...to jakiś skandal. Legalne firmy zbierają odzież, płaca podatki, zatrudniają ludzi i dziela sie z biednymi. Trzeba było napisać o nielegalnych działaniach, ale to wymagałaby rzetelnego podejścia do tematu, sprawdzenia faktów, a to już chyba za trudne...

To dlaczego nie wezmiesz sie za ten biznes?

Skoro to take proste- kasa duza, ciuchy za darmo... Wypisujesz bzdury i to, co ci sie wydaje podajesz, jako pewnik. Wiesz, ile kosztuje zorganizowanie takiej legalnie dzialajacej firmy? Trzeba miec samochody, pojemniki, hale do magazynowania I sortowania odzieży I przede wszystkim pracownikow. Gdyby to byla taka manna z nieba, zajmowalby sie tym co drugi, piszacy zawistne komentarze na temat zarobkow w tej branży. Dziennnikarz zrobil z tego sensacyjke, nie sprawdzil wszystkiego I znowu mammy nasze kochane, polskie piekielko. Na Zachodzie tak to dziala Od wielu lat I nikt nie robi z tego afery, ale u nas, w naszym zawistnym świecie zawsze jest inaczej.
Wrzucanie ubran do pojemnikow chroni środowisko I pomaga biednym, ale potrzeba na to pewnie jeszcze ze 20 lat, zeby Polacy to zrozumieli. Szkoda. Nigdy nie dogonimy krajow lepiej rozwinietych ani w gospodarce, ani w swiadomosci ekologicznej, ani w spolecznej. Gratulacje dla dziennikarza - zamiast pelnic ważna funkcje uświadamiania ludzi, sieje zamęt. Jeśli taki jest poziom mediów, to czego sie spodziewać po tzw. statystycznych Kowalskim? Tylko bzdur w rodzaju- w ciuchlandach zarabia sie 3000zl i ciuchy ma sie za darmo. Brak słów.

gdzie te podatki

Sroka miał rację mówiąc o utraconych dochodach samorządów. Starostwo chce kasować za krzyże przy drogach, ale wielkie pojemniki mogą stać i nikt się nimi nie interesuje. To jest dopiero żart...
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Dokładnie powiedz mi w jakis sposób Tesso pomaga biednym? Kowalczyk i ta jego cała zgraja to cwaniaki którzy dorobili się na

Zgadzam się w 100% z tą opinią,tylko Kowalczyk jeszcze nie wie,że są lepsi cwaniacy od niego.Oj biedny,biedny.A czemuś biedny - boś głupi!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

też tak robię

też tak robię
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

moje rzeczy w szmateksie

W jednym z małych miast wrzuciłam dwie torby do kontenera. Jakie było moje zdziwienie kiedy pewnego razu poszłam do szmateksu w tej samej miejscowości i znalazłam kilka swoich bluzek, które oddałam...już nigdy tam nie poszłam.
a wiem, że ubrania były moje bo miały na sobie znaki szczególne, po których je rozpoznałam...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

KONIEC Z POJEMNIKAMI NA ODZIEŻ !!!

Proponuję zbędne ciuchy wkładać w woreczki i ustawiać przy śmietnikach.POTRZEBUJĄCY je na pewno znajdą.
Tym samym skończy się nabijanie kieszeni nowobogackim.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2