Witam

Wkurza mnie wszechobecne "Witam!". Wydaje się, że jest nagminnie używane bo ludzie nie wiedzą jak napisać "Dzień dobry".

"Witam" jest zrozumiałe, kiedy ktoś przyjmuje nas jako gospodarz a my jesteśmy gośćmi i on wita nas w swoich progach ale kiedy odzywa się do mnie pierwszy gość a ja jestem u siebie to słowo Witam wydaje się niegrzeczne, pozbawione szacunku, jakby stawiało z góry gościa na wyższej pozycji niż gospodarza. Irytuje mnie kiedy dostaję maile w których jakiś akwizytor zawraca mi głowę bzdurami i zaczyna od bezczelnego "Witam" jakbym to ja miała sprawę do niego a nie on do mnie. To samo w smsach i zwykłej korespondencji a nawet zaczęło się to zjawisko pojawiać u osób, które przychodzą do mnie jako klienci i od progu wołają "Witam" (jakby to oni witali mnie u siebie) coraz częściej osoby, które chcą coś u mnie załatwić o coś prosić zaczynają od wygórowanego "Witam". Czy tak trudno jest napisać/powiedzieć normalne "Dzień dobry"/ Dobry wieczór?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6

Re: Witam

Mam wrażenie,że z tym: witam, troszkę jednak demonizujesz. Mi to też troszkę jakoś tak nie współgrało, ale:
-witam, pozdrawiam - maili bez tych wyrażeń nie otrzymuję nigdy. Dla mnie to po prostu stworzenie takiej ramki na treść, taki szablon, regułka.. Mi to osobiście nie przeszkadza. Powiedziałabym wręcz, ze to bardzo ułatwia kontakt z osobami, których się nie zna. Być może wolałbyś maile zaczynające się od słów: Wielce szanowny Panie ;P Od dzień dobry nikt do mnie maila nie zaczynał, ja i owszem. Ale ja sama pisząc to: dzień dobry czułam się dziwnie ;)
-"witam" to oczywiście zawsze był zwrot zarezerwowany dla gospodarza. Jednak nie uciekniemy od faktu, ze gdzieś tam w języku potocznym słowo to funkcjonuje jako pozdrowienie.
No i czy to witam jest wygórowane? Mnie to bynajmniej nie wpędza w kompleksy, widać z moją samooceną wszystko dobrze. Ja to mam dylemat tylko jak mi sąsiad, staruszek, woła na klatce schodowej: Pochwalony. Bo co ja mam wówczas odpowiedzieć? ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

niania.ogg

odpowiada się: na wieki wieków :) albo tez pochwalony

Uwielbiam takich sasiadow... a jak mi w polu z daleka sasiad z traktora pomacha, z usmiechem na ustach albo "szczesc Boze" rzuci to az mi sie chce zyc...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

No i widzisz, skucha. Na hasło: Pochwalony, odpowiadamy: Dziękuję bardzo. Można ewentualnie: Na wieki wieków, dziękuję bardzo. Ale już rezygnacja z podziękowania za komplement jest jednak niezgodna z savoir vivre ;)
To co uprawiacie to to zwykłe czepialstwo jest i basta
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oczywiście, że w oficjalnej korespondencji zaczniemy list od "Szanowna Pani X" zamiast "Dzień dobry". Używanie stosownych zwrotów to kwestia dobrego wychowania i kultury wypowiedzi. Jeśli piszemy do przyjaciółki możemy zacząć od zwykłego Cześć itd.
To przykre, że to co w dobrym tonie wydaje się ludziom przerysowaniem lub leczeniem kompleksów.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

już bym nie chciała kruszyć o to kopii, bo gra nie warta świeczki, ale chciałabym żebyś wiedział/wiedziała, że ja nie neguję tego, co w kwestii tego: witam, piszesz. Masz rację. Każdy chciałby być traktowany elegancko, zgodnie z zasadami kindersztuby oraz żeby komunikacja międzyludzka była czyniona poprawną polszczyzną. Nie zgadzam się z Tobą tylko w kwestii doszukiwania się jakiś złych intencji, czyt: "wywyższanie się". Uważam, że jesteś osobą przewrażliwioną na punkcie tego zwrotu i Twoje reakcje są niewspółmierne. Jeżeli do moich drzwi zapuka pijak po złotówkę, ja otworzę i usłyszę: witam, to mam się czuć poniżona? Tudzież on wywyższony? Tak by wynikało z Twojego pierwszego postu, to nie jest jakaś moja twórczość własna ("..wydaje się ludziom leczeniem kompleksów." - mi się nic nie wydaje. tak zostało napisane. Ciebie zjawisko nie smuci, nie zniesmacza, odbierasz jako ujmę na honorze. Czytać potrafię, najwyżej nie tak sformułowane przemyślenia.)
Muszę też nadmienić, że o tym: witam nieszczęsnym już kiedyś czytałam tyradę jakiegoś profesora, chyba Miodka, ale nic sobie uciąć nie dam, że to forma niepoprawna, ale język jest żywy, a określenie już tak powszechne, że właściwie niedługo nie będzie o czym dyskutować.
Ja ze swojej strony wyczerpałam temat, ale bardzo chętnie przeczytam opinie innych osób, przede wszystkim na temat powszechności tego zwrotu jako pozdrowienia, czy to jest już nagminne (ja i autor wątku to dostrzegamy) czy wręcz przeciwnie, jak na to reagujecie, czy rzeczywiście to Was tak mocno dotyka, czy już przywykliście...? Temat jest ciekawy, nie stawiajcie tylko plusów/minusów - wypowiedzcie się :) Napiszcie, że wkurza Was: witam - może ktoś przeczyta i następnym razem pozdrowi Was: dzień dobry? Mnie się wydaje, że ludzie go używają, bo po prostu nie mają świadomości, że to forma niepoprawna. Serdecznie pozdrawiam i życzę dobrego dnia :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dobry wieczór słówko :)
uściskałabym Ciebie, rzuciła się na szyję z najpiękniejszym, najszczerszym uśmiechem na twarzy
Pięknie to napisałaś.

@}---;-----;---------------------
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Że też nie masz się do czego przypier**lać........
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

Oj, asan, nie bakaj nas tu, kakoć mowa nie nie kamień, zmienną jest.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

widzę, ze to twoj największy problem, może czasem warto sie zastanowić nad głębszymi rzeczami a nei takim czymś zawracać głowę
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Od tego jest hydepark, żeby swobodnie powiedzieć co się komu nie podoba więc mogę poruszyć każdy temat jaki tylko zechcę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam stary kawalerze
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Słówko nie doszukuj się od razu złych intencji na podstawie jednego słowa w skierowanym do Ciebie mailu.
Na dodatek będącego w powszechnym użyciu. Poza tym nie jesteś aby trochę przewrażliwiona na punkcie własnej wyższości? Tak bardzo o nią dbasz...
Jak ujął to Antoni Czechow w jednym ze swych opowiadań, "dobre wychowanie nie polega na tym, żeby nie oblać obrusa sosem, ale żeby nie zauważyć, gdy zrobi to ktoś inny".
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Czy jesteście tu, ateiści-rodzice? Pomóżcie. (6 odpowiedzi)

Jak tłumaczycie dzieciom, czym są Święta? Jak tłumaczycie, czym jest śmierć? A nadzieja, a sens...

Wiersz o Gdyni (9 odpowiedzi)

Pilnie poszukuję wiersza dotyczącego miasta Gdynia? Jeśli ktoś zna jakiś to bardzo prosze o...

czy ktoś z Was wygrał w radiu?? (150 odpowiedzi)

Zastanawia mnie czy są tu osoby które wygrały w radiu np RMF FM kasę? Codziennie prawie każde...