Wybór ramy.
Mam na oku dwie ramy: (ceny podobne ok. 400 zł)
Merida Matts D-80
Accent Inferno (wykonana bardziej ciekawie i ... finezyjnie ;))
Bardziej podchodzi mi Accent ponieważ przy rozmierze 16" posiada dwa miejsca na bidony w Meridzie niestety tylko jedno :/ lecz Merida znowu ma otwory pod bagażnik ...
No czy już nie mogli zrobić i tego i tego ? ;)
Geometria:
Accent ma rurę podsiodłową bardziej pochyloną do tyłu - mniejszy kąt względem dolnej rurki tylnego widelca.
Merida bardziej wyprostowaną = czyt.pionową.
MZ, rura pochylona do tyłu ma wpływ na lepszą trakcję podczas zjazdów - dociąża tylne koło lecz przy podjazdach przód może się odrywać ...
A co z amortyzacją tej ramy ? Nie zależy mi na bardzo sztywnej no ale ... cóż: Acecent robi ze stopów 7005 czyli twarda i mniej komfortowa niż Merida Matts (6061).
Jak to wygląda z wytrzymałością ? Rower planuję na dłuuugie lata (XC,rajdy,miasto,turystyka w trudnym terenie)
W przypadku ramy o rozmierze 16" wybrać amortyzator 100 mm czy 80 mm ? Czy 80-tka lepiej pracuje w przypadku mniejszego wychylenia ?
(wolę komfort na kostce brukowej a nie dobre czasy w wyścigach ;))
Ważę 62 kg.
Myślę nad (tanim) RST Omega TnL (olej) (podobno twardy ? :/ są różne opinie na temat jego twardości: ktoś waży 50 kg i niby jest miękki ...)
chyba podobny jest Gila SL ? (ale na rowerze wydaje się być bardzo miękki)
Santour XCR - tani, miękki ale ... bez tłumienia
czy można go porównać do RS J1 ? (ten to max. odbija jak z katapulty :D)
Santour Axon D-RL 80 mm (olej)
a może jakiś inny ?
Merida Matts D-80
Accent Inferno (wykonana bardziej ciekawie i ... finezyjnie ;))
Bardziej podchodzi mi Accent ponieważ przy rozmierze 16" posiada dwa miejsca na bidony w Meridzie niestety tylko jedno :/ lecz Merida znowu ma otwory pod bagażnik ...
No czy już nie mogli zrobić i tego i tego ? ;)
Geometria:
Accent ma rurę podsiodłową bardziej pochyloną do tyłu - mniejszy kąt względem dolnej rurki tylnego widelca.
Merida bardziej wyprostowaną = czyt.pionową.
MZ, rura pochylona do tyłu ma wpływ na lepszą trakcję podczas zjazdów - dociąża tylne koło lecz przy podjazdach przód może się odrywać ...
A co z amortyzacją tej ramy ? Nie zależy mi na bardzo sztywnej no ale ... cóż: Acecent robi ze stopów 7005 czyli twarda i mniej komfortowa niż Merida Matts (6061).
Jak to wygląda z wytrzymałością ? Rower planuję na dłuuugie lata (XC,rajdy,miasto,turystyka w trudnym terenie)
W przypadku ramy o rozmierze 16" wybrać amortyzator 100 mm czy 80 mm ? Czy 80-tka lepiej pracuje w przypadku mniejszego wychylenia ?
(wolę komfort na kostce brukowej a nie dobre czasy w wyścigach ;))
Ważę 62 kg.
Myślę nad (tanim) RST Omega TnL (olej) (podobno twardy ? :/ są różne opinie na temat jego twardości: ktoś waży 50 kg i niby jest miękki ...)
chyba podobny jest Gila SL ? (ale na rowerze wydaje się być bardzo miękki)
Santour XCR - tani, miękki ale ... bez tłumienia
czy można go porównać do RS J1 ? (ten to max. odbija jak z katapulty :D)
Santour Axon D-RL 80 mm (olej)
a może jakiś inny ?