Wybory

Czy ktoś juz wie kto z Bojana bedzie kandydował na radnego - mamy ich wybrać aż trzech w listopadzie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Wybory

Hej bystry to już było !!!!!
A oto program Kalkowskiego!!!!!!!!!!!!!!!
Ale najpierw musi wiedzieć coś o samorządach, a nie opowiadać bajki jak można zrobić "CUD" na gminie i w Bojanie.
Ten kto tak mówi (Kalkowski ) to HIPOKRYTA, KŁAMCA I OSZUST, promocja !, promocja !, wszystko się samo zrobi !. Tak, że nawet przedsiębiorstwa komunikacyjne będą wozić prawie za darmo mieszkańców gminy Szemud bo on tak ją wypromuje, a urzędnicy z Brukseli będą jeździć do Szemuda i Bojana na wczasy. Wszyscy prowadzący biznes i ci, którzy chcą robić interesy będą marzyć dniem i nocą o tej gminie Szemud.
JEDEN JEST TYLKO WARUNEK 'WYBIESZTA' MNIE TAK NA SPOTKANIACH MÓWIŁ KALKOWSKI.
bo ja Kalkowski to prawdziwy "manager "!!!!!!!! i laider
A resztę zrobi sztab fachowców !!!!!!!!-
Sztab fachowców i doradców Kalkowskiego to:
od ETYKI I MORALNOŚCI - wielebny proboszcz - Bojano,
od utrzymania posłuchu i porządku na gminie i wśród administracji - terminator - Hirsz,
specjalista od marketingi politycznego i kreowania potrzeb wyborców oraz nowej rzeczywistości - Hasse.

LEPSZY STARY ENGELBRECHT , NIŻ PODSTAWIONY KALKOWSKI !!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pytanie? czy realny,i nie wyciągnięty z kapelusza przez znany duet iluzjonistów H&H.

rozne głupoty tu piszecie, ale jesli chodzi o zebrania to akurat w Bojanie R.Kalkowski wyszedl jako jeden z ostatnich i dlugo rozmawial z wyborcami!!!
a obecny wojt robil jakies zebrania? nie!!! boi sie ze ludzie go na taczkach wywioza!!! w gabiniecie latwo jest rzadzic, spotkac sie z ludzmi trudniej, a Kalkowski podjal sie tego i za to go szanuje, oddam na niego glos!!!
pozatem przekonalo mnie to ze jego przeciwnicy wyrzucaja mu takie blahostki jak literowka czy przeoczenie slowa na stronie internetowej, dlaczego nikt nie dyskutuje z jego programem? bo jest dobry!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

p.Kalkowski lansuje się w garniturze spod którego wystaje słoma
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Przeczytałem ostatnie posty i trzeba być ciętym na umyśle jak podpisujący się "prezydent" aby twierdzić że mało zrobiono. przygotowanie projektów wymaga czasu, a realizacja również środków. Oczywiście hipotetycznie zakładając, że p. Kalkowski zostałby wójtem to bazowałby na projektach już przygotowywanych i realizowanych. Pan Kalkowski, jak widać wylansował się protestami przy S6, przypomina mi Leppera. Ja już wybrałem, jestem za obecnym. wójtem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wierzysz chyba w cuda chłopie i kreujesz wirtualną rzeczywistość i stać Was tylko na opowiadanie bajek bo macie ciągoty do władzy , jak jesteście tacy bogaci to po co się tak pchacie , po te groszowe pensje na gminie....................
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Chłopie nie wysilaj się z tym chwaleniem obecnego wójta bo drugą turę to on i tak przegra, no cóż tonący brzytwy się chwyta.

Do prezydenta
Jak jesteś taki wnikliwy to sobie sprawdź budżet gminy Szemud na kolejne lata, a inwestycje są długoterminowe a nie tylko na rok co można wyczytać chociażby w powyższym artykule, to już jest kompletna desperacja. Co Ty myślisz, że wszyscy nie mają oczu i nie widzą wokół co się dzieje??????????

Do for
Skoro u Ciebie kwoty które uzyskała gmina to jak drobne w twoim portfelu, to może raz w roku wrzuciłbyś taka sumę do budżetu gminy, a wtedy gmina mogłaby za twoje drobne zrobić drogę w Bojanie i nie tylko.
Zostań altruistą i startuj do rady gminy, bo ci co zostali wybrani to nie maja takich drobnych w portfelu
Podaj nam swoje namiary..................
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kalkowski Hasse Hirsch gdy pomyślę o tej trójcy to już mi się nawet drobne w kieszeni nie zgadzają. Taka prawda wybierz ich, a za wszystko sam zapłacisz. Dlaczego niektórzy na nich głosują nie znając ich nieciekawej przeszłości.

NO A JEDNAK BOGACZE MAJĄ GŁOS BARDZO INTELIGENTNI!!!!!!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Do prezydenta
Pomylił pan fora , bo to jest forum Bojano a nie dla zoofilów a to już bardzo duża różnica, takie poważne tematy a tu zoofil się trafia i pyta o budżet gminy i pomylił fora..........
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wyborca2 Dla budżetu Gminy takie kwoty to jak u mnie drobniaki w portfelu .
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wiesz co robi Kaczyński jak go pytają o SEX???
Odwraca KOTA ogonem!!!!
I ty robisz to samo!!!!

Pytałem o coś innego???
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

do prezydenta
Ponieważ nadal robi pan sobie jaja to przykładowo podaje panu dotacje otrzymane przez gminę Szemud w roku 2006r. a resztę proszę sobie poszukać wpisując tylko budżet na kolejne lata WYKAZ DOTACJI OTRZYMANYCH Z BUDŻETU JENDOSTEK SAMORZĄDU TERYTORIALNEGO

Nazwa jednostki samorządu terytorialnego

Cel

Kwota
1.

Samorząd Województwa Pomorskiego

pomoc finansowa na na dofinansowanie zadania pn. zagospodarowanie terenu przy jeziorze Mulk w miejscowości Kielno na cele rekreacyjne

25.235,00
2.

pomoc finansowa na dofinansowanie remontu z modernizacją boiska sportowego w miejscowości Szemud przy ul. Sportowej

26.793,00
3.

Pomoc finansowa na dofinansowanie zadania związanego z powszechną nauką pływania

6.000,00
4.

Powiat Wejherowski

dotacja na zimowe utrzymanie dróg powiatowych

65.000,00
5.

Powiat Wejherowski

dotacja na zadania z zakresu administracji powiatowej realizowane przez gminę

4.336,00
6.

Gmina Przodkowo

zwrot kosztów udzielonych dotacji na dzieci z terenu tejże gminy uczęszczające do przedszkoli niepublicznych na terenie Gminy Szemud

6.661,20
7.

Gmina Żukowo

zwrot kosztów udzielonych dotacji na dzieci z terenu tejże gminy uczęszczające do przedszkoli niepublicznych na terenie Gminy Szemud

31.363,15
8.

Gmina Gdynia

15.820,35
9.

Gmina Gdańsk

2.034,90
10.

Gmina Miejska Wejherowo

1.110,20
11.

Gmina Rumia

1.110,20
12.

Gmina Kartuzy

1.110,20
WYKAZ DOTACJI UDZIELONYCH Z BUDŻETU INNYM JENDOSTKOM SAMORZĄDU TERYTORIALNEGO
1.

dofinansowanie zakupu ambulansu ratowniczego dla Szpitala w Wejherowie

13.000,00
2.

dofinansowanie modernizacji oddziału neurologii Szpitala w Wejherowie

8.500,00
3.

Powiat Wejherowski

dofinansowanie odnowy nawierzchni drogi powiatowej Szemud - karczemki

190.000,00
4.

Powiat Wejherowski

Dotacja na realizację przez Powiat projektu „E-powiat”

10.506,00
5.

Powiat Wejherowski

Dotacja na realizację przez Powiat projektu – Zintegrowany System Działań Ratowniczych w Powiecie Wejherowskim

3.000,00
6.

Gmina Żukowo

zwrot kosztów udzielonych dotacji na dzieci z terenu Gminy Szemud uczęszczające do przedszkoli niepublicznych na terenie innych gmin

12.620,56
7.

Gmina Gdynia

zwrot kosztów udzielonych dotacji na dzieci z terenu Gminy Szemud uczęszczające do przedszkoli niepublicznych na terenie innych gmin

2.928,00
8.

Gmina Sopot

1.256,84
9.

Gmina Miejska Wejherowo

3.216,00
10.

Gmina Gdynia

lokalny transport zbiorowy na terenie Gminy Szemud

72.000,00
i proszę nie ściemniać!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Sala gimnastyczna w Karczemkach powstała dzięki ich mieszkańcom!!! A gmina faktycznie to się wzbogaciła gdyż mieszkańcy w nagrodę za swój upór i wysiłek muszą gminie płacić dzierżawę. Plac zabaw miał być w Bojanie bodajże na wiosnę br ale kto tam się będzie w UG litował nad dziećmi lepiej trzeba poczekać do późnej jesieni żeby pokazać się mieszkańcom jaki to wspaniały Wójt. Zresztą plac powstał dzięki Lokalnej Grupy Działania "Kaszubska Droga" i z udziałem Rady Rodziców.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rządzą pieniądza - dobra fura, skóra i komóra...i co dalej?!?
Bardzo się cieszę, że obecny p. Wójt tak bardzo dba o naszą przyszłość. Mam głęboką nadzieję, że wyborcy podejmą słuszną decyzję i zagłosują na skromnego i uczciwego, a nie na człowiek który na zebraniach chwali się, że jest człowiekiem majętnym i nie zależy mu na pensji. Nie jest to zbyt przekonujący argument, który pozostawia za sobą wiele znaków zapytania (??????????), ponieważ w NIEDZIELĘ WYBORCZĄ widziano go na giełdzie samochodowej. Wybrał się rozejrzeć za nowym autem, czy też prowadził jeszcze kampanię wyborczą......?!? Przecież to już byłoby łamanie prawa - CISZA WYBORCZA!!! Hmmm.....Może nowy Wójt musi się dobrze prezentować (w nowym aucie)?!? A swoją drogą, nie oszukujmy się ludzie! Komu w tych czasach nie zależy na pieniądzach, czy tzw. pensji, bo przecież to to samo. Nazywajmy rzeczy po imieniu. W słowniku pojęć zwrot "człowiek majętny" oznacza dosłownie bogacza. Mamy tu do czynienia z bogaczem, czy tylko z bardzo płytkim chwytem reklamowym. Podstawową zasadą porządnego zamożnego człowieka jest skromność, a nie afiszowanie się swoim majątkiem.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Proszę o podanie faktu które miejsce zajęła Gmina Szemud w latach 2006-2009 a nie mydlić oczu wszystkim ostatnim rokiem.
Który się trafił Wójtowi jak ślepej kurze ziarno !!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Prosze wymienic co wtych samych latach zdziałal p. kalkowski
Środki z 2007 PORT
Środki z 2008 PORT
Środki z 2009 PORT
??????????????????
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Do prezydenta przesyłam artykuł, z expresu powiatu bo to prezydent robi sobie jaja i wrogą propagandę
W opublikowanym w dniu 21 lipca br. w dzienniku „Rzeczpospolita” rankingu samorządów, w kategorii gmin wiejskich Gmina Szemud zajęła 1 miejsce w województwie pomorskim, a 29 miejsce w kraju.
Prace przy budowie kanalizacji w Bojanie Kompleks sportowy „ORLIK 2012” w Szemudzie
Budynek Gimnazjum w Szemudzie
Wnętrze hali sportowej w Łebnie
Zespół Szkół w Kielnie
Szkoła w Karczemkach
w tym kilka dużych, na reali-
zację części z nich pozyskując
niemałe fundusze zewnętrzne.
Jednym z większych osiągnięć
było dokończenie budowy
kompleksu szkolno – sporto-
wego w Szemudzie. Do wy-
budowanych w ostatnich kilku
latach nowoczesnych obiek-
tów gimnazjum i hali widowi-
skowo – sportowej dobudowa-
no kompleks nowoczesnych
boisk sportowych wraz z za-
pleczem. Inwestycję tę zreali-
zowano przy udziale funduszy
z programu ministerialnego
„Moje Boisko – Orlik 2012”
oraz z budżetu samorządu wo-
jewódzkiego. Kompleks ten
stanowi jedną z wizytówek
gminy. Gmina wzbogaciła się
również o dwa inne nowocze-
sne obiekty sportowe – salę
gimnastyczną w Karczem-
kach, wykonaną z udziałem
środków Ministerstwa Sportu
oraz halę sportową w Łebnie,
wybudowaną z udziałem środ-
ków Funduszu Rozwoju Kul-
tury Fizycznej.
Zwiększone środki na in-
westycje pozwoliły także na
przygotowanie się do strate-
gicznego i bardzo dużego, jak
na możliwości gminy, zadania
inwestycyjnego, związanego z
kanalizacją dynamicznie roz-
wijających się wschodnich jej
obszarów. Dwuletnie zabie-
gi zakończyły się sukcesem –
gmina uzyskała w 2009 roku
zapewnienie dofinansowania
dla tej inwestycji, podzielonej
na dwa zadania, w pierwotnej
wysokości ok. 27 mln zł ze
środków Funduszu Spójności
(prawie 22 mln zł) i Regional-
nego Programu Operacyjnego
Województwa Pomorskiego
(prawie 5 mln zł). Ostateczna
wartość pomocy, która wypła-
cana będzie etapami, ustalona
po zakończeniu procedur prze-
targowych i podpisaniu umów
wykonawczych dla obydwu
zadań wyniesie odpowiednio
7,66 mln zł (POiŚ) i 2,73 mln
zł (RPO). Obecnie trwają pra-
ce budowlane przy tej inwe-
stycji.
Oprócz tych dużych inwe-
stycji w infrastrukturę gmi-
nie udało się uzyskać znaczne
środki na wiele innych, mniej-
szych zakresowo zadań inwe-
stycyjnych i bieżących, w tym
na budowę i remonty dróg i
chodników, rozbudowę sieci
wodociągowej czy oświetle-
nie uliczne. Niemałe środki fi-
nansowe co roku pozyskiwane
są również na małe zadania z
zakresu estetyzacji wsi i za-
gospodarowywania przestrze-
ni publicznej (budowa chod-
ników, placów zabaw, boisk
wiejskich, remonty świetlic
wiejskich, zagospodarowywa-
nie terenów wokół jezior itp.).
Dla przykładu, tylko w roku
bieżącym z RPO pozyska-
no ok. 290 tys. zł na budowę
placu treningowego dla OSP
w Częstkowie, budowę szatni
wraz zapleczem przy boisku
sportowym w Koleczkowie
oraz budowę placu zabaw w
Bojanie.
Proces zdobywania dalszych
zewnętrznych środków finan-
sowych na inwestycje trwa
nieustannie, a nabyte doświad-
czenia i wiedza pozwalają ze
spokojem i dużymi nadziejami
patrzeć w przyszłość.
Romuald Janc
TO SA FAKTY A NIE MITY!!!!!!!!!!!!!!!!

Na kogo kto wychodzi to czytelnicy ocenią i z pewnością obiektywnie.

A co do tego pierwszego miejsca proszę nie robić sobie jaj i zapoznać się ze Szczegółami ????

Środki z UE 2007 0,00
Środki z UE 2008 0,00
Środki z UE 2009 0,00
Środki z UE 2010 10000000,00

I w taki sposób można zająć pierwsze miejsce w 2010 roku ale przez poprzednie lata nie robiąc NIC NIC NIC !!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

Biuro Rachunkowe - gdzie w okolicy? (43 odpowiedzi)

Jest gdzieś w okolicy Koleczkowo, Bojano jakieś działające biuro rachunkowe? Verso z Bojana chyba...

Do licznych włascicieli psów (28 odpowiedzi)

Wiem, że zapewne mój post odbije się pustym echem, ale uważam, że przelała się już czara goryczy...

Ogrzewanie gazem (65 odpowiedzi)

Witam, jakie macie rachunki zimą za ogrzewanie domu gazem ok. 200m2 ? Szykuje się na zmianę pieca...