Wybory

Czy ktoś coś wie o kandydaturze do rady gminy ? Jacyś konkretni kandydaci z naszej miejscowosci ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Obecny radny i młoda kandydatka z pisu. Także szału nie ma.

Ta młoda kandydatka tylko z ich listy startuje z tego co wiem, znajomi mówili,że jest bezpartyjna. Ciekawe co oboje zaproponuja
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Młoda kandydatka nawet na swoim faseboku nie zamieszcza informacji o kandydowaniu (nie mówiąc o tzw programie czyli celach) - zamieszcza natomiast żenujące wpisy i zdjęcia ( na poziomie gimbazy)
Młoda kandydatka pracowała na stacji benzynowej w Karczemkach -tam ją widziałem - może ma jeszcze jakieś tego typu doświadczenie - ale mam watpliwości czy zrozumie cokolwiek przy ustalaniu budżetu.
Młoda kandydatka kiedyś na zebraniu ostro atakowała wójta - czytając coś z kartki - więc raczej jej to ktoś napisał.
Wydaje mi się że młodą kandydatkę ktoś wystawił - i będzie próbował za jej pomocą coś tam ugrać - ale dziewczyna raczej się pogubi na posiedzeniach (jeśli będzie miała czas na nie przybyć).
Obecny radny -w sensie tego co widzimy w Koleczkowie to słabiutko (zwłaszcza że nie widziałem zaangażowania w obronę szkoły) . jest chyba z kliki wójta.
Konkluzja - nie ma z czego wybierać (w sensie merytorycznego przygotowania, doświadczenia, zaangażowania).
Młoda kandydatka - będzie krzyczała kilka haseł (dla Koleczkowa - oczywiście zapewne będa to dobre pomysły - choć jak to młodzież może wymyślą coś z czapki) - ale chyba jej siła przebicia będzie żadna.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

No tak, wszyscy są źli, a samemu to nie łaska? tylko krytykować. A to że młoda, że z pis, i bez doświadczenia, wiedzy itd., no to fakt, dobrze nie wygląda w stosunku do doktora ekonomii. A Jakiego zaangażowania byś oczekiwał w sprawie obrony szkoły i napisz czemu trzeba było jej bronić? Ktoś chciał ją zburzyć? Bo takich informacji nigdzie nie można znaleźć.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pan Wójt (razem z kuratorium) miał pomysł aby pozostawić tylko klasy wczesnoszkolne - reszta miała dojeżdżać do Bojana.
Było burzliwe zebranie w szkole - stamtąd pamiętam młodą kandydatkę - gdzie miejscowi wytłumaczyli Panu wójtowi co sądzą o pomyśle oraz podawali konkretne propozycje rozwiązania problemu (braku miejsc dla klas 1-8). Pan radny głosu nie zabierał. Najsensowniej mówił były Pan radny (ale nie kandydujący już którąś kadencję).
Nic nie mam do młodej kandydatki - oceniam tylko jej szanse na Radzie Gminy i możliwości percepcyjne tego co tam się dzieje. Byłem na kilku takich radach - generalnie to dośc żenujące widowisko. Dużo krzyku, osobistych wycieczek, koterii, układów.
Trzeba miec pewną wiedzę z ekonomii, rachunkowości aby rozumieć o czym jest mowa w zakresie finansów gminy. Trzeba znać prawo przy uchwalaniu podatków, czy oceny decyzji administracyjnych Wójta. Trzeba umieć ocenić czy deklaracje Wójta lub jego prezentacje - to tylko PR lub show - czy ma to ręce i nogi.
Ten drugi na Wojta jest chyba z Pisu więc pewnie zebrał druzynę na radnych -żeby miec większość i stąd młoda kandydatka. Normalne w polityce samorządowej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mloda kandydatka,mloda kandydatka.. No ludzie mowicie,ze nie ma doswiadczenia,ale kiedy wedlug Was miala je zebrac ? W przedszkolu ? Prosze Was. Chyba dobrze,ze mlodzi ludzi angażują się w zycie wsi a wy jak zwykle szukacie dziury w całym. No i ten komentarz odnosnie publikacji postow na Facebooku.. Żenadą jest twoj tok myslenia Sowa. No i bardzo dobrze,ze dziala w terenie, a nie tak jak co niektorzy rzekomi dzialacze naszej wsi publikuje miliony postow odnosnie swoich preferencji politycznych. Juz tak na koniec. Znam tą dziewczynę. Nie przyszlo Ci moze do glowy,ze moze sledzi na biezaco co sie dzieje(stad udzialy w zebraniach i konkretne zarzuty wobec wojta) i jest ambitna osobą ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Pomyślmy wszyscy jacy my byliśmy w wieku 21 lat. Kilka lat później nasze poglądy zmieniały się diametralnie. Na pewno jako młoda osoba w niesie trochę świeżej krwi do naszej gminy, być może zawalczy o sprawy dla młodego społeczeństwa, ale sądzę że mimo wszystko nie zna się na wielu rzeczach. Nie znam osoby która również kandyduje na radnego, na pewno jest bardziej obeznana w sprawach życiowych, ale może niekoniecznie będzie lepsza.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ta, a ja to widzę inaczej wygra Rysiek i będzie miał przewagę w radzie gminy. Ta Pani nic nie zdziała, i nie znajdzie poparcia w radzie gminy, do niczego nikogo nie przekona, nie wpuści świeżego powietrza. Koleczkowo zostanie same, z młodą kandydatką. Trzeba na obecnym Panu radnym wywierać większa presje i przymusić do działania, bo większe prawdopodobieństwo, że to on coś wywalczy w swojej radzie gminy niż kontrkandydatka.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

A i jeszcze dodam, że przydała by się jakaś informacja co Pan radny zrobił (mógłby na zebraniach zamiast Ryśka przemawiać) i co zamierza jakie są podjęte kolejne działania czy inwestycje w Koleczkowie.
A Pani kandydatka też mogła by coś od siebie napisać co już zrobiła co ma zamiar dalej robić i jak znaleźć środki na swoje plany.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

W momencie kiedy zaczyna się wywierać większą presje na obecnym radnym i przymusza się go działania słyszy się z jego strony "Ale co ja mogę?" Adaś, Porozmawiaj najpierw z tym człowiekiem i wtedy dopiero umieszczając tutaj swoje wnioski odnośnie obu kandydatur. 4 lata temu Pan radny obiecał:
-bezpieczne dojście do szkoły od wysokości swojej posesji do ul.Braci Liedkow (pociągnięcie dalej chodnika wraz z oświetleniem),
-rozbudowę obecnego ZSP Koleczkowo ,
-wybudowanie sali gimnastycznej przy tej właśnie szkole.
Powiedz mi teraz,co z tego zrealizował ? Gdzie są efekty tego co na swoją obecną jeszcze kandydaturę wypunktował i tak mocno się o tym wypowiadał w minionej kampanii wyborczej ?
Jego udział w zebraniach wiejskich można ocenić jako: był,widział,słyszał. Zero jakichkolwiek reakcji,konfrontacji z pewnymi pomysłami i sugestiami mieszkańców. Na zebraniu odnośnie szkoły,którą umieścił na pierwszym planie swoich działań nie wypowiedział ani jednej opini,zdania. zamiast rozbudowy i modernizacji placówki ze stoickim spokojem pokiwal głową na plany jej zamknięcia. Taki jest nasz obecny radny...bezradny
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ps. Zamknięcia w systemie 8-mio klasowym i przekształcenie na szkołę 1-4, tak w gwoli ścisłości.

Adasiu, jeśli nie chcesz żeby Koleczkowo zostało same po wyborach z przewaga w Radzie ze strony wójta,czemu nie widzimy twojej kandydatury ???

Proste, nie mam czasu, energii i ochoty wysłuchiwać ciągłych narzekań na cokolwiek we wsi. Mi pasuje tak jak jest, no może chodnik do Bojana by się przydał. A co do szkoły... boisko jest jest, remont szkoły jest jest, piętro jest jest... i to za bezradnego radnego.

Boisko,które jest tak skonstruowane,ze może jeszcze przyszły rok wytrzyma. Pietro szkoły ? Zasługa tylko i włącznie ludzi o to walczących (niewielka radnego), remont czyli odświeżenie to rzecz taka dość normalna, nie sadzisz ? Nic wielkiego.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Anonimie, umieszczać tu będę różne swoje myśli mieszczące się w regulaminie forum, nie potrzebuję z kimś rozmawiać, aby zobaczyć efekty jego pracy. Na Pana Wiktora poprzedniego też gadali, że nic nie robi - fakt za dużo to on też nie zdziałał ale nie miał czym, a człowiek z niego zacny i oddany naszej wsi, szkoda że nie kandyduje bo na niego to bym zagłosował!.
A odnośnie rozmowy z obecnym bezradnym to może jest odwrotnie to bo Ty nie potrafisz komunikować tak aby osiągnąć jakiś wyznaczony cel? Dobra bez takich docinek, przepraszam. My tu o radnym bezradnym jak ktoś go nazwał a o Pani kandydatce cisza. Jak by była rzeczowa to faktycznie można dać jej szanse, ale po popularnym portalu społecznościowym widać, że nie polityka jej w głowie... . dlatego mimo wszystko rozum mówi, że bezradny.

A od kiedy to po portalu społecznościowym oceniany czy ktoś zna się na polityce i radzi sobie w tej kwestii czy nie ? Jakbys się trochę wysilił to dowiedzialbys się,ze młoda kondydatka współpracuje właśnie m.in z byłym radnym,Panem Wiktorem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ale nim nie jest. Nie wiem czy potrafi tak samo słuchać, tak samo rozmawiać jak Pan Wiktor, to Pani kandydatka będzie musiała rozmawiać na sesjach rady gminy, będzie musiała argumentować swoje racje. Panią Potrykus znamy tylko z wystąpienia z kartką z zebrania wiejskiego. Jak dla mnie za mało.

Wg mnie są 2 możliwości
1) Tak jak piszesz - wygrywa Rysiek i Koleczkowo z młodą kandydatką zostaje z niczym.
2) Wygrywa ten z PISu - o którym nic nie wiemy i - jesli jest kumaty i jakoś umocowany w PISie - załatwia w powiecie i województwie (jeśli będzie większośc PISu) - np rondo czy chodnik do Bojana . Młoda kandydatka w radzie gminy mu nie przeszkadza - a może coś tam nawet załatwi (w ramach klanu). W takim przypadku (jeśli obstawiamy wygraną PIS) to warto ją wspierać choć zapewne jeśli będzie ten dotychczasowy to będzie neutralne.
Tak więc pytanie jest nie o radnego - bo wg mnie to nieistotne a o wójta - bo on ma przełożenie na finanse w gminie.
Niestety obawiam sie że mieszkańcy Koleczkowa nie pod tym kątem będa wybierali (czyli interesu gminy - czy wsi) tylko wezmą udział w wojnie tutsi-hutu albo głosowanie przeciw

A po kiego wam w Bojanie rondo? I tak stoicie w korku w Koleczkowie , ..........

No tak, wygra ten z Pisu i wszystkim w koleczkowie wybuduje pałac, asfalt każdemu pod domu. W jakim wieku wy żyjecie że wierzycie w takie bajki. Ryszard o wiele szybciej by załatwił to rondo niż ktokolwiek inny tylko podejdźcie do niego jak do człowieka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

że niby jak mamy podejść ? podpowiedz proszę

Na dwóch nogach, a nie palcami walić w klawiaturę

Podejdziesz powiesz mu do ucha, wysłucha i wrzuci do kosza razem z innymi nie ciekawymi sprawami które go nie dotyczą. Teraz jest Czas Kielna.

Kielna i nie tylko. W każdej wsi coś się dzieje. Wszędzie na raz się nie da . Koleczkowo na rondo ma szansę jedynie przy budowie S6 . I na pewno jeśli będzie to możliwe to powstanie .

Może to rondo nie będzie potrzebne skoro powstanie S6, wtedy korków już nie będzie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wtedy dopiero się zaczną korki, przecież w Koleczkowie będzie węzeł z S6 więc ruch się zwiększy a nie zmniejszy

Rysiek ronda w Koleczkowie nie zbuduje - sam to powiedział na zebraniu wiejskim. Gminy na to nie stać - tak argumentował (ale na Kielno było stać). Jest za cienki (i nie z PISu) żeby załatwić cokolwiek w powiecie czy w urzedzie marszałkowskim. Nie zbuduje też chodnika do Bojana bo to droga wojewódzka.
W ramach budowy S6 nie są kontraktowane dojazdy do wjazdów - więc korek będzie się zaczynał przy skręcie na Rumię.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Większość i tak wskoczy na polifarbie na s6 i poleci sobie dalej, zresztą jak ostatnio jeździłem przez koleczkowo to nie było aż takich strasznych korków.

Pewnie po co to rondo. Za duży ruch by się zrobił. A tak w korku nikt nie będzie chciał stać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rysiek będzie budował S6 dostarczając żwir pozyskany z terenów przed Szemudem które kupił do spółki ze Se...ą.

Monitoruje korek w Koleczkowie i w tym roku padł rekord, korek zaczynał się od Silvana. A np. październik poń-czwartek od 15:00, piątek 13:30 Zapraszam.

Wracałem nie raz po 16 i czekałem kilka minut. Raz są większe raz mniejsze

A mi on nie przeszkadza niech jest chodź od Rumi . .....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ty jechałes "ostatnio" a jeżdżę codziennie.
Korek w Koleczkowie jest pochodną korków w Chwaszczynie i Zukowie. Kaszuby omijając tamte dwa zatwardzenia grzeją przez Koleczkowo-Kielno- Warzno- Przodkowo. Dopóki tam będzie taka sytuacja (a nie zanosi sie żeby coś się zmieniło szybko) - to będzie korek w Koleczkowie.
Sytuacja z roku na rok jest coraz gorsza - to po prostu widać. W piatki dodatkowo ludzie wyjeżdżają w rodzinne kaszubskie strony. Oczywiście latem jest gorzej - po sezonie 300-400m krócej (bo sporo brygad w białych T4 też zimą nie robi).
Pewnym wyjściem (bez ronda) byłaby zmiana pierwszeństwa przejazdu - ale tu również trzeba by jakiegoś wsparcia gminy.
Budowa ronda wiąże się z wykupem terenu pod drogę omijającą zabudowania (bo przy A-Z miejsca jest za mało) - nie wiem jak to wygląda własnościowo i z miejscowym planem.

Kpt Sowo- Jeśli chce Pan/Pani znać moje zdanie w różnych kwestiach zapraszam do dyskusji twarzą w twarz. Jestem otwarta na każdą sugestię i startuje w wyborach po to żeby reprezentować interesy całej naszej wsi w Gminie. Ostatnio również na forum Bojana wyraziłam swoje zdanie odnosnie jednej z ważniejszych według mnie obecnie inwestycji,czyli ronda w Koleczkowie. W żadnym "klanie" jak to zostało określone nie jestem i należeć do takowego nie będę. Jeśli uzna Pan za słuszne oddać na mnie głos w wyborach i ja będę Pana jako jednego z mieszkańców Koleczkowa reprezentowała w Gminie to w takim wypadku będzie mnie Pan mógł rozliczac z tego co zrobić będę mogła i co zrobię. Tzw.Gruszek na wierzbie obiecywać nie będę co nie oznacza,ze przy wsparciu wybitnych ludzi z Koleczkowa jak i zwykłego "pana Jasia" nie osiągnę nic. Każdy z nas w wieku 21 lat był inny jak juz ktoś wspomniał wyżej. Ja zdecydowałam się na kandydaturę,żeby działać dla ludzi a nie we własnym interesie. Pozdrawiam :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jeśli czegoś się nie da zrobić, to się nie da. Czasami nie można przeskoczyć przepisów choćby najbardziej się chciało.

Przepisy niektórzy mistrzowsko potrafią obejść albo nagiąć. W myśl szeroko pojętego własnego interesu .http://samorzad.pap.pl/depesze/wiadomosci_centralne/182219/Zastepca-niezbedny--Niepowolanie-zastepcy-wojta-narusza-ustawe-
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jakie podjęła Pani kroki w tej sprawie, czy interesowała się Pani dotychczasowymi działaniami gminy w tej sprawie. Czy tam temat przysłowiowo "spuścili". Bo widać że się nic nie dzieje, a korki coraz większe. A i co z chodnikiem do Bojana. Tzn, Pani nic nie obiecuje czyli ronda i chodnika tez nie? A co to oznacza dbać o nasz interesy?
A kim są wg Pani wybitni ludzie z Koleczkowa i przykładowy Pan Janek?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie oczekujcie od niej że postawi wam rondo. Wcześniej już były debaty do kogo należy ta droga. Nie była ona przypadkiem wojewódzką bądź powiatowa? Tam powinniście kierować swoje roszczenia co do ronda. Ona jako radna może żądać chodnika na jakimś odcinku i innych pierdół. Sami wiecie że na tej krzyżówce są zabudowania, jest hurtownia budowlana, może to oni nie chcą oddać swoich ziem pod budowę ronda. Co niektórym może i by trzeba było dom wyburzyć, może się nie chcą zgodzić.

Pan Janek to chyba nas sołtys.....

W sklepie pobralem ulotkę wyborczą Ryśka. Obiecuje wiele - w tym UWAGA - Rondo w Koleczkowie !!!!
Co prawda ok rok temu mówił że nie ma szans, nie ma chajsu, to nie zakres gminy itd - ale dziś cos się chyba zmieniło i rondo obiecuje.
Jak złozy notarialne zapewnienie i pokryje je np hipoteką swojego domu - to mu uwierzę.

A patrzył w oczy?, niejaki Rysiek ma chyba jakąś wadę wzroku, lub tik nerwowy, bo nigdy nikomu nie patrzy w oczy. Może ktoś miał ten zaszczyt, spojrzenie Ryśka prosto w oczy?. Psycholog twierdzi, że takie zachowanie mówi o nieczystych intencjach. ignorowaniu rozmówcy, lekceważeniu i ukrywanie czegoś. Poza tym rzeczony Rysiek rondo w Koleczkowie może sobie obiecywać. To przecież nie kosztuje przynajmniej nie jego. To droga jest powiatowa czy może nawet wojewódzka. Wiecie obietnice to też kiełbasa wyborcza. A kto będzie spłacał długi za Kielno / np. basen/. Spłacać będziemy my podatnicy.

https://www.youtube.com/watch?v=Ilbh5Jnvo1s&feature=youtu.be w Będargowie też już mają rondo :)

Ja pitolę. Człowieku, basen w Kielnie, powinniśmy się wszyscy cieszyć, bo wszystkie dzieci z gminy Szemud będą mogły korzystać z tego basenu, jak i my dorośli. Nie będzie trzeba jeździć 25 km do Gdyni czy Wejherowa, ale wam to kurczę nic nie pasuje. Bo co, bo w Kielnie? Jakby to zrobili w Koleczkowie, albo w Bojanie to już nikt by nie miał pretensji. To może ronda w Koleczkowie nie powinien robić, warszawskiej w Bojanie też nie bo przecież zadłuża naszą gminę, skąd on bierze na tą ulicę pieniądze? Chyba nigdy nie wyjdziemy z tego polskiego ciemnogrodu. Człowiek coś robi to zawsze komuś coś przeszkadza. Najgorsze jest to że najbardziej wam przeszkadza że w sąsiedniej wiosce zostało coś zrobione, a w mojej wiosce nic.

PItol, pitol. To tylko przyklad / basen/. Może fontanna w Szemudzie jest lepszym przykładem. Fakt dzieci będą korzystały. Tyle, że do wszystkich basenów dopłacają samorządy na ich utrzymanie. Nie mogą się same utrzymać. Proste - dzieci za darmo, właściwie przez cały dzień / no bo z całej gminy./. Dla odpłatnych dorosłych niewiele zostanie miejsca.a Tak naprawdę skończy się na tym , że dalej będziesz jeździł 25 km. z braku miejsca Rondo w Koleczkowie z perspektywy chyba wszystkich mieszkańców jest naprawdę potrzebne. Denerwuje mnie to ciągłe prześciganie się mieszkańców Koleczkowa i Bojana w roszczeniach i pretensjach. Przyjrzyjcie się pozostłej części gminy. Tam mieszkają najdłużej mieszkańcy, tam są najstarsze osiedla domków jednorodzinnych i co ...............dalej szutrowe drogi. Jakiś kawałek chodnika, jedna lampa na otarcie łez. Gdzie się podziały wszystkie wydatki. Taka duża gmina i wszyscy niezadowoleni. Pewnie w pole asfalt . Pewnie prywatne przygotowanie do budowy / i płynących stąd profitów/ do S6.
Pewnie kolejna impreza na miarę wojewódzkiej, a może i krajowej, z rozmachem i pompą. Kasa jest no to i ok. Ale wszystkie długi trzeba spłacać/ ale to dla trochę młodszych , którzy jeszcze wyborcami nie są

Co do Bojana i Koleczkowa napisałeś to jestem za. Co do basenu to mam nadzieję ze w wieczornych godzinach czyli do około 20 będzie otwarty, a wtedy dzieci pewnie nie będą miały zajęć. Co do zadłużenie to nie pracuję na gminie by wiedzieć jak wyglądają finanse, więc nie będę się wypowiadał, ale jestem za tym żeby się coś działo w naszej gminie. To politycy z sejmu nas zadłużają i o to powinniśmy się bardziej martwić, a niżeli naszą gminą.

Nie trzeba pracować w gminie aby widzieć , no i trochę trzeba wiedzieć o życiu. Nic nie ma za darmo. Kiedyś ,jakieś cztery lata temu, to wyłączano lampy uliczne, w celach oszczędnościowych. Teraz np. w Kielnie lampa co metr i do tego się pali. Moim zdaniem, żyjemy ponad możliwości. to jest tak jak w domu, domowym budżecie. A tak w ogóle, kto chce wiedzieć ten zawsze może spojrzeć na budżet gminy , ktory jest jawny i dostępny. Trzeba tylko pamiętać , że wymienione tam obligacje są też de facto kredytami. Do spłacania.

A lampy są po to żeby się paliły....

Ile ludzi tyle opini wiadomo. Basen a niech doplaca samorząd- chociaz jedno co dobre uczciwie dopłacać będą a i kiedys wie ej dzieciaków bedzie umialo pływać. Basen przy szkole integracyjnej to dobra sprawa- patrząc zwyczajnie to w bojanie mają juz super boisko a w koleczkowie niby gdzie wyskoczyc z basenem z resztą poki co szkola w koleczkowie ma takie standardy ze naprawde nie jest tu najwazniejszym posiadanie basenu. Kazdy moze sie czepiać zawsze kiedy sue podobać. Zasieg gminy to tak naprawdę pikuś polityki- okradają nas tak naprawdę d*pki z rządu a my tu o żuczku Rysiu ciągle- naszych dziadków rydzyk okrada a dziad ciągle jest tam gdzie mu cieplutko i wygodnie. Pójdziemy na wybory i poprostu zobaczmy co z tego wyjdzie- a moze bedzie lepiej jak wybierzemy innego wójta a moze bedzie gorzej :)

A może teraz gdy będzie S6 to powstanie ronda stało się bardziej prawdopodobne. Niż rok czy dwa lata temu na zebraniu.

Na ulotce są piękne wykresy brakuje jeszcze jednego mega-imponującego zadłużenia gminy i informacji kto je spłaci .

Nawet na latarniach się powiesił wysoko aby nie patrzyć ludziom w oczy.Widocznie potrafi tylko patrzyć na ludzi z wyższością.

Hej - a na mojej ulotce nie ma wykresów - są kandydaci w białych kapelusikach i dwie panie trzymają się pod rękę. Kazdy kandydat w 1os coś o sobie mówi (jeden profesor, jeden doktor - kilku magistrów - a Rysiek nic nie mówi - widocznie nie ma zbyt naukowej przeszłości).
Radny Koleczkowa mówi że wspiera wydarzenia kulturalne i sportowe. To dobrze. Mógłby wesprzeć także inne (obrona szkoły, chodnik do Bojana i na Chylońskiej, rondo, modyfikacja kursów i tras autobusu).
Czy ktoś sie orientuje ile teraz dostaje radny? Czy to nadal działanie społeczne czy już zarobkowe?

Tego nie wiesz. Może wspierał inne tematy też ale nic nie wyszło to siedzi cicho... wiem bo z nim rozmawiałem, na temat ronda i hippicznej ciągłych korków. Był z wójtem w GDDKiA (on ze 2 razy) wójt to nie wiadomo ile razy, pokazywali statystyki korków(zlecili badania) itd. Nie chcą ich słuchać. Bo GDDKiA realizuje poważne inwestycje w 1 gminie raz na 20 lat... . a myśmy dostali remont dw218 na euro 2012... . ale sytuacja ma się zmienić jak wybudują S6. Wtedy jest szansa. Prawda taka, że to ekipa przed Kalkowskim, która przygotowywała (konsultowała) projekt dw218 dała d..y i dlatego nie mamy chodnika do Bojana. Teraz Panowie i Panie z rady się gimnastykują, wójt w tej sprawie był też w stolicy, ale w ministerstwie odpowiedzieli mu jak w gdańsku. No i już teraz się przygotowuje do tego S6 aby znów czegoś nie przespać. Ja ich tam nie bronie ale pisze co mi powiedział. Dalej... kwestie polityczne też są ważne... okazuje się że polityka państwa ma przełożenie na politykę i na inwestycje we wsi. Gdyby PIS nie zlikwidował gimnazjów i nie wprowadził reformy edukacji, to byśmy jako wieś mieli kasę na chodniki, chociażby na en wzdłuż kamieńskiej... a tak prawie 1mln poszło w remont szkoły. Takich wsi jak nasza były 4 w gminie. Co do chodnika na chylońskiej jest też jakiś problem, ale tego tematu nie dopytałem bo radny już się spieszył. Niektórzy traktują radnego jak św mikołaja i że ma coś im zrobić, ale jak sama nazwa wskazuje on radzi w radzie gminy. Jeśli chodzi o pieniądze to założę się, że jeśli byłaby to jakaś intratna posada to zamiast 2 kandydatów mielibyśmy całą listę. A tak kandyduję gość co już chyba kasę ma, z Panią która no właśnie nie wiem co ma, bo nic o niej nie wiemy. Do Pana radnego można zadzwonić i napisać mejla. Podpowiedz jest w google, po wpisaniu hasła Radny Skiba Koleczkowo Telefon. Pierwszy link.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Brawo anonimie. Ludzie zawsze myślą że wójt nic nie robi tylko siedzi na d*pie i liczy pieniądze jakie to on nie zarobił. Ale to że musi latać to tu to tam i tak go w d*pie mają to nikt nie widzi. Choćby wójt się poniżył i całował stopy Kaczyńskiego by ten dał kase na to rondo, to ludzie jak nie zobaczą tego ronda to będą marudzić że wójt nic nie zrobił w tej sprawie. A gdyby już udało się zrobić to rondo to zacznie się gadka że to chodnika gdzieś nie ma i wójt nic nie robi.

No właśnie. Taka prawda.

najlepiej wójt robi długi

To niech nie buduje warszawskiej w w Bojanie to nie będzie długów. Ronda w Koleczkowie niech też nie buduję. Nasze państwo zdziera z nas kasę, a wy macie pretensje do wójta. Może to jego wina że paliwo takie drogie, że mamy najdroższe autostrady, a zusy takie wysokie

No bo zamiast optymalizować koszty, zrobić w szkole Koleczkowie nauczanie początkowe, a w Bojanie resztę to sobie grupa PiSowska protesty zafundowała, za naszą kasę na chodniki i inne inwestycje pięterko dobudowali za co jak ktoś wspomniał jeszcze najgłośniejszy protestujący kasę do własnej kieszeni zabrał. No ale na wsi musi być szkoła 8 klas a co stać nas, ta jasne, własne podwórka uprzątnąć i na socjalu przestać jechać za robotę się brać a nie wójta roboty uczyć. Długów by nie było gdyby nie takie ekstra "rządowe" wydatki. Budżet centralny jest piękny a lokalny zadłużany coraz bardziej, ale czego wy się w TVP dowiecie ciemnoty jedne. Megalomani szkoła 8 klas i pełne garnitur nauczycieli trza zatrudniać... dla 1 rocznika. Szkoda gadać.

Pytanie dodatkowe, dlaczego w Bojanie brakuje boisk, na treningi dla dzieci, a w Koleczkowie boisko stoi puste? Może to też wina wójta?

Anonimie ty sie chyba z kims na głowy pozamieniałeś.. Nie wierzę w to co czytam. To dzieciom z Koleczkowa nie nalezy się pełna szkoła 8-mio klasowa a dzieciom z innych miejscowosci tak ? Kim ty jesteś,zeby wobec kogos takie zaruzty miec ? Ujawnij sie to na pewno wiedz,ze nie pozostanie to bez konsekwencji. Swoje snucie domyslow wylej na innym forum. W Koleczkowie boisko puste ? Kiedy tak bacznie to zaobserwowales ? Starsze dzieciaki nawet w wakacje umawiały sie tam grupkami i korzystali z tego boiska. Jesteś wręcz bezczelny ze swoimi smiesznymi i wyssanymi z palca domysłami.W dodatku snujesz jakieś marzenia,ze jesli nie na rozbudowe szkoly to bylyby pieniadze na jakis chodnik. Wojt pokazalby Ci puknij sie w glowe czlowieku i dostalibysmy jako wies okragle 0.

Anonim jest "agentem" Kielna który tylko sieje ferment

Jakoś inne dzieci muszą dojeżdżać do innych wsi do szkoły. Więc dzieci z koleczkowa te starsze też by mogły
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Jezeli musza,ponieważ nie ma szkoły w takiej miejscowosci lub jest bardzo mała to inna sprawa. Nasze dzieciaki z Koleczkowa mają szkołę tutaj na miejscu,więc po co na siłę i ku twrodze dla niektorych rodziców jakiś "klan", ktory działa ciagle na niekorzysc szkoly chce zeby musiały one dojezdzac do okolicznych wsi ?

Takto,
Nikomu nic się należy, trzeba na wszystko zapracować, no chyba że jesteś z PISu to tak, wam socjalizm na gębie wymalowali. Pisałem o optymalizacji kosztów prowadzenia działalności edukacyjnej / zresztą każdej innej też. Jak tego nie rozumiesz to Twój problem.
Rozumiem zupełnie co innego. Że w szkole powinno obowiązywać dobro dziecka a nie dyrektora, czy nauczyciela. Dobro dziecka to dobry dostęp do nauki, dobrzy nauczyciele itd. A jak zamiast 1 nauczyciela musisz zatrudnić 2 to koszty rosną i zatrudniasz 2 kiepskich, masz 2 razy mniej kasy na narzędzia naukowe itd, ale wiem nam się należy!. Tak niestety żyjemy w czasach niefajnych, na dzieciach nie powinniśmy oszczędzać, to oszczędzamy na drogach, chodnikach, kanalizacji. A jak ich nie ma to wina wójta bo się zadłuża, albo nic nie robi, a jak zrobi sobie to zdrada gminna. Zdecydujcie się wreszcie. I aby rozwiać Twoje wątpliwości. Jestem z Koleczkowa, siedziałem obok starszego Pana na poprzednim zebraniu walki o szkołę, który najgłośniej na wójta nadawał. Także jestem zainteresowany w sprawy wsi, jak niegdyś szkoły.
Na marginesie boisko jest używane 1.5 dnia w tygodniu, także nie gadaj głupot.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

A gdzie jest napisane,ze komus sie cos nalezy ? I co ma z tym wspolnego PIS czy ktorakolwiek z partii ? PO nie przy korycie i juz dusza boli .. Dla mnie zadna z partii nie powinna byc obecnie przy wladzy. Prawda jest taka,ze gdyby postawiono na rozbudowe szkoly w Koleczkowie chociazby w kierunku sali gimnastycznej to juz byloby to jakies udogodnienie. Swoja droga,drogi anonimie to skoro sie tak angazujesz w sprawy wsi i siedziales obok tego najglosniej nadawajacego na wojta Pana to na pewno przedyskutowales z nim jego pomysly odnosnie poprawy oferty edukacyjnej w szkole w Koleczkowie. Ten Pan wlasnie nie poraz pierwszy angazuje sie w obrone i rozwoj szkoly. I swoj prywatny czas i zdrowie poswieca,zeby zorientowac sie w wielu kwestiach. Wiem,ze wlasnie przez brak podstawowej chociazby sali do cwiczen wielu z mieszkancow decyduje sie na poslanie dzieci do szkol w Trojmiescie. I nie jest to wcale Bojano.

No właśnie nie było mi dane. Ja patrzę z innej perspektywy, niż ten Pan, dobra dziecka, a nie miejsca pracy, czy budynku samego w sobie. To, że dzieci odchodzą ze szkoły to nie wina, braku sali gimnastycznej, uwierz mi. W tej szkole dobro dziecka było na 2 miejscu. Zaraz po dobru nauczyciela. Ale nie o to biega. Chodzi o rozdział kasy na inwestycje. Jak jej brak (kasy) a spójności w narodzie nie ma to są kłótnie, normalne. To skoro zrobiono szkołę na miarę możliwości Koleczkowa za ok 1mln zł, to po co pretensje do wójta o chodniki ronda itd? chłop maszynki do drukowania pieniędzy nie ma.

Dodam tylko, że fanem gościa nie jestem, ale wkurza mnie fala hejtu na niego. Jakby kto inny sensownie się zaprezentował to dałbym mu być może szansę. A tak mamy co mamy, ale to znamy.

Skoro szkoła w koleczkowie nie jest tak wspaniała jakbyście chcieli to przecież lepiej by było żeby było tam do klasy przykładowo piątej, a potem wysłać ich do bojana. Jakość nauki na pewno by wzrosła, ale wielu pewnie nie chodzi o samą jakość, tylko to że musieli by dzieci wozić kawałek do szkoły, że później by wracały do domu itp. ale standardy nauczania na pewno byłyby lepsze.

Lepsze standardy nauczania ? Z doswiadczenia (mając tam dzieci,juz absolwentów) wiem,ze absolutnie szkoła w Koleczkowie standardami nauczania nie odbiega od innych szkół. Dobro dziecka ? Jesli mielibyscie doswiadczenie z niektorymi nauczycielami z Bojana,Koleczkowa
jak i Gdyni przykładowo, moglibyscie dostrzec roznice. Jak to jest,że dyrektor szkoly w Bojanie wraz z niektorymi nauczycielami jak i pedagogiem gnebi wybranych sobie uczniow a pozniej wyciera sobie ich sukcesami za..k ?
Czy to jest stawianie na dobro dziecka ? I kiedy dziecko konczy tamta szkole z laskawym zachowaniem na poziomie 3 a szkole srednia z zachowaniem wzorowym ? Mysle,ze cos tu jest nie tak. Wiec przestancie te licytacje na temat poziomu nauczania nie majac odniesienia do obu szkol w naszej Gminie jak i w Trojmiescie.

Powtórze to ostatni raz tym wszystkim "reformatorom" edukacji w Koleczkowie.
szkoła w Koleczkowie pozostanie (8 klas) - i pogonimy każdego (jeden już urząd wójta stracił) który spróbuje cos tu zmieniac.
Poczytałem trochę bzdur (że zatrudniamy 2 nauczycieli słabiej opłacanych zamiast jednego) - człowieku - ty nie wiesz o czym piszesz.
Piszesz że wójt nie ma pieniędzy - jakoś na rondo w Kielnie, na asfalt w polach wokól Kielna ma. Rownież na rozbudowę szkoły w Kielnie. Dla twojej wiadomosci - to w Koleczkowie za kilka lat będzie więcej dzieci niż w Kielnie. O inwestycjach w wioskach gminnych w których mieszka kilkakrotnie mniej osób też chyba wiesz - to nie jest równomierny rozwój gminy. Nie pozwolimy nierozważnymi decyzjami patrzącymi tylko TU i TERAZ na zdegradowanie Koleczkowa do sypialni. A taka jest tu koncepcja promowana - nie wierzę że przez Koleczkowianina.
BYc moze obecny wójt i radny starali się załatwić kwestie ronda czy chodnika i się odbili. to świadczy że nic nie znaczą w województwie/powiecie./ instytucjach. To znaczy że nie mają przebicia politycznego, towarzyskiego. To tylko stwierdza fakt. Do oceny każdego pozostawiam czy inny kandydat po ewentualnej wygranej będzie miał inne - lepsze szanse. Juz wiemy że obecna ekipa tego wsparcia nie ma.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

No to może pan powinien kandydować ? Skoro ma pan takie przebicie?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co do 8 klas w naszej szkole to chodzą różne zdania. Niektórzy woleliby dzieci wozić do Bojana. Tam szkoła większa i hala sportowa. A w tej sytuacji nie mamy wyboru , nie przyjmą naszych dzieci.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Panie Andrzeju, sam Pan startuj i pokaż co na salonach znaczysz! A nie młodzież wystawiaj...

No co za gieroj! z tego Pana Andrzeja. Na Wójta go! Taki co pogoni wszystkich złych by się przydał, szkoda, że taki talent marnuje się w domu...

A nie wiesz Panie Andrzeju że do szkoły w Kielnie chodzą jeszcze inne dzieci z okolicznych wiosek? Więc nie sądzę że Koleczkowo szybki przebije w tym Kielnie. Każdy się mądruje, a każdy g*wno wie.

A jaką młodziez Pan Andrzej wystawia ?

Bratanicę

Jaką bratanicę?

A nie przyszlo Ci do głowy,ze ktos kto kandyduje na radnego sam musi tego chcieć ? Nie da sie juz czytac tych niektorych bredni.

wybitny arogant z tego anonimowego

Tylko Pis. Koleczkowo w nasze ręce!!!

Beka

Po 1) większośc z nas ma bierne prawo wyborcze - ale to nie znaczy że z niego korzysta. Jeśli masz przeciwne zdanie niż prezydent, poseł czy wójt - to nie znaczy że musisz od razu byc prezydentem, posłem, wójtem..... więc taka argumentacja dowodzi braku logiki i... zdrowego rozsądku
po 2) widzę że mocno zabolało zwłaszcza wyciągnięcie wniosku (z przedstawionych tu wiadomosci o aktywności w urzędach wójta i radnego - ale bez rezultatów) - o braku siły przebicia w instytucjach i u różnej maści decydentów - ten jazgot świadczy że na forum aktywna jest klika wójta - a nie szeregowi wyborcy
Te wyśmiewanie moich opinii pokazuje przede wszystkim miękkie podbrzusze - czyli kompleksy i rzeczywistą słabość obecnej kadencji - brak wsparcia wyżej. Wójt i Rada Gminy nie są w stanie wyżej podskoczyć - i nie ważne czy jest profesor czy dr ekonomii - wyże d_y nie podskoczysz, Takie są fakty.
po 3) popieram pogląd że ponieważ nie znam kandydata z PIS - nie wiem jakie ma on umocowania w partii - i czy po ewentualnej wygranej będzie miało to przełożenie na wsparcie naszej gminy. NIe wiem tego - więc nie zachęcam ani na głosowanie na niego ani na RK. Wybrać trzeba mniejsze zło lub większą szansę dla gminy i Koleczkowa.
po 4) Do szkoły w Kielnie chodzą dzieci z innych wiosek - ależ to właśnie pokazuje że Kielno samo w sobie stanowi mizerny potencjał więc pakowanie w tą miejscowość środków niewspółmiernie dużych w stosunku do innych uważam za mocno nie w porządku
Rozumiem że był plan aby z Bojana również zrobić podobną szkołę - ale Koleczkowo za kilka lat będzie juz inną wsią - trzeba patrzeć na demografię i wydawane pozwolenia na budowę - a nie na DZIŚ (bo brakuje kasy na kawałek asfaltu w polu)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

hahah, ty wiesz co piszesz, Do Kielna chodzą dzieci z innych miejscowości i to powoduje mizerny potencjał. To gdzie dzieci z Warzna, Rębisk, Leśna mają chodzić do szkoły? Własną mają sobie wybudować. To że Koleczkowo jest na krańcu gminy to nie ma możliwości przyjęcia dzieci z innych szkół. Wokół Kielna i Szemuda są małe wioski z których to dzieci muszą chodzić do szkoły. Ale my w Polsce mamy tak że nasze musi być najlepsze, a somsiad niech jeździ zgnitym pasatem, kogo to obchodzi. Dla Ciebie w koleczkowie mogli by budować złote ulice, a wszędzie indziej mogliby jeździć po polnych drogach, bo dla Ciebie liczy się dobro Koleczkowa, a nie gminy. Jesteśmy większą społecznością i powinniśmy dbać o dobro nasze wspólne, a nie jakiś kilku pojedynczych osób.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Hasło: Działajmy RAZEM nie oznacza tego co my rozumiemy, a tylko po prostu ładnie brzmi. Mam nieodparte wrażenie, że inwestuje się w gminie nieproporcjonalnie. Inwestuje się tam gdzie Wójt i jego ekipa spodziewa się wystarczającej liczby głosów do reelekcji!? Mylę się?

Panie anonim pan wszystkich wypychasz do kandydowania, a może ty się z tym zmierzysz, ciężka praca czeka na rzecz dobra ogólnego, pokaż co dokonałeś w pracy społecznej, bo pi.....ic głupoty na forach - to dobrze wychodzi, bez konsekwencji powzietych decyzji, czy nie prawda, a Tobie chyba już palce bolą od klikania, jesteś omnibusem na wszystkich forach, zabierz się za robotę organiczną i wtedy pogadamy jak równy z równym

Nie KIKA, nie mylisz się bo tak jest. Spojrzmy prawdzie w oczy jako mieszkancy Koleczkowa,jednej z najwiekszy wsi w Gminie. Gdzie znajduje sie jakakolwiek informacja na ulotkach wojta odnosnie inwestycji w Koleczkowie ? Jedna mała wzmianka o mniej istotnej sprawie. Ale skateparki są przecież wazniejsze niz rozwój infrastruktury w kluczowych miejscach w gminie czy rozwoj edukacji.

Kika masz świętą racje,kalkulacja z pełną premedytacją bez żadnych zasad i podstępnie i krok po kroku próbuje zagarniac wszystko,możemy obudzić się z rękoma w kieszeni, ale wtedy może być pozamiatane

A oddać głos byliście? Ponoć Koleczkowo na modernizację placu zabaw .

Z ręką w kieszeni to się obudzimy faktycznie , jak zostaniemy bez ronda z S6. I ciekawi mnie kto nam to rondo jest w stanie załatwić ?

Skoro mi obecny wójt nie przeszkadza to po co mam kandydować. Ale wy zakładacie że jak ktoś jest za nim to jest idiotą. Więc nie wiem czemu ja mam kandydować skoro on mi nie przeszkadza. Twoja logika mnie powala. Żałośni jesteście

A ty co Anonim trybun ludu, rozdajesz i ustawiasz głosy i ludzi na lewo i prawo, takich doradców nam nie trzeba, mów i rób za siebie,a dlaczego nie ruszyłes się i nie kandydujesz nigdzie i nie będziesz mógł bronić uciemierzonych i wyciągać Kielno z otchłani niebytu, biedna miejscowość nic nie skorzystała ze stołu pańskiego

Pewnie po co pokazać co umiem, najlepiej wychodzi ci obrażanie wszystkich tych co nie z tobą-i tylko chyba umiesz klikać palcem po klawiaturze

Potrafisz rozbawić człowieka panie "beka" ale ty rozgadany na tym forum. Wszystko co kierujesz do mnie to mógłbym przepisać i Tobie zadać. Czyżby Napieralski opłacał jakiegoś pachołka żeby na forum się wymądrzał na lewo i prawo? Jeśli to prawda, to śmiem twierdzić że gorszego wyboru nie mógł podjąć. Mógł wybrać kogoś inteligentnego, a mam wrażenie jakbym pisał z żulem spod sklepu, któremu jak chce się kupić bułki to nagle już nic nie chce.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

I kiedy osiągniesz dno intelektualne, czekam, bo słownik wulgarny- to już czytam

Osiągnę dno, kiedy zniżę się do twojego poziomu. Są przeciwnicy wójta jak i jego zwolennicy, ale na tym forum widać, że zwolennicy wójta są dyskryminowani. Niektórzy zarzucą jakieś głupie hasło, np. że są długi to od razu wszyscy podłapują temat i się z tym zgadzamy. Zagłosujmy na odpowiednią osobę według naszego uznania, nie kierujmy się tym kto tutaj co pisze, bo większość mimo wszystko to bzdury.

Mów za siebie, okres słusznie miniony już dawno i szczęśliwie się zakończył, w czasie komuny też mówili partyjni aktywiści w liczbie mnogiej

A ja czytając te wszystkie wpisy, to wszystko krótko podsumuje ktoś kiedyś powiedział; Nie jest godzien władzy ten który, tej władzy nadużywa.

Nie jest godzien sprawowania władzy ten który, tej władzy nadużywać.

zgadza się

.Basen w Kielnie........będziemy mogli tam sikac :D ;)

Gdzie Pani wcześniej była gdy trzeba było bronić szkoły , żeby nie została 1-4? Kiedy ostatnio zaangażowała się Pani w jakiekolwiek prace społeczne na terenie Koleczkowa? Komu Pani ostatnio pomogła? Co jest najistotniejsze w Koleczkowie do zrobienia? Ja Pani nigdzie nie widziałam. Obrona szkoły ? Teraz ? Śmiechu warte, nikt tej szkoły nie chce zamknąć, Bojano już ze swoimi uczniami ledwo się mieści nie dało by rady przyjąć uczniów z Koleczkowa. To wszystko to są rozsiewane wiejskie plotki.
Zaangażowanie w kulturę? Te podrygi w zespole? Życzę powodzenia, ale w Koleczkowie jest Pani znana tylko z pyskowania oooo tyle się dowiedziałam no i czekam z niecierpliwością na ciętą odpowiedź.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Do kogo się odnosisz "Koleczkowianko" ?

Dokładnie, młoda osoba bez ograniczeń w przebieranych słowach, bez jakiegokolwiek doświadczenia w życiu społecznym. Przynajmniej w ostatnich pięciu latach, a wcześniej to tylko w piaskownicy pewnie.

Skrzykiwanie ludzi bazujące na plotce o domniemanym zamknięciu szkoły to wyssane z palca bzdury. Nikt nie ma w planach zamknięcia szkoły i przeobrażenia w przedszkole. Ale w taki sposób teraz niektórzy myślą dzięki plotce.

Promuje się pod szyldem PiS i jawnie popiera działania tej partii, a na swojej stronie fb zapiera się, że jest bezpartyjna.
Co za hipokryzja.....
Planują pod przywództwem p. Sz. Utworzyć Stowarzyszenie i utworzyć szkołę społeczną. Pytanie którym sposobem chcą utrzymać A może doprowadzić do ruiny i zamknięcia....

Pytanie gdzie byli wcześniej, o wiele wcześniej...

Budować i współpracować trudno, krytykować i psuć łatwo....
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

Obserwatorium leć tam do Gdańska do swojego chłopczyka i z nim spaceruj a nie pisz głupot ;)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Do naszej miejmy nadzieje nowej radnej, czekam z niecierpliwością na jej owocną pracę.
A i w jej ulotce (PiS) były dwa błędy, poszło na całe Koleczkowo.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Błędów było niestety więcej..
A taka ulotka to wizytówka osoby, chcącej się przedstawić tym którzy jej nie znaja.
Niestety każdy z którym rozmawialem to zauważył. Zonk na starcie.

Wiecie jak tam u Nas po wyborach? Kto wygrał?

Ponoć dotychczasowy wójt wygrał nawet w Koleczkowie

Mam nadzieję, że niedoszła Pani radna Koleczkowa nie podda się i będzie wspierać nalal naszą szkołę. Proponuję zacząć od porządków na terenie szkoły, ponieważ nie widać tam gospodarza- dyrektora. Nie ma kto zadbać o nowe boisko, plac zabaw jest w stanie agonalnym- bo nie ma kto go konserwować. Pani Marto powodzenia i trzymam kciuki.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tzn sugerujesz że Pani Marta ma złapać za miotłę i sprzątać? - tylko dlatego że kandydowała?
Jest (wybrany) stary-nowy radny, jest wybrany Wójt który pełni nadzór nad pracą placówki oświatowej - prosze do nich kierować uwagi.
Pani Marta (albo inna osoba) za 4 lata - jeśli nadal będzie bałagan może powiedzieć - "jest bałagan- jeśli na mnie zagłosujecie zrobię z tym porządek". Ale to za 4 lata. Teraz ją już to nie dotyczy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

."..w stanie agonalnym ", ale Ty pleciesz !

Drodzy mieszkańcy,
przytoczę posta,którego opublikowałam wczoraj wieczór, na jakże szalenie ważnym portalu,którym jest Facebook(Jak ktoś wcześniej wspomniał) odnośnie moich odczuć po zakończonych wyborach,aczkolwiek przed poznaniem wyników.
"Szanowni Państwo. Dziękuje wszystkim tym,którzy wzięli udział w tych wyborach samorządowych i oddali głos,tym samym spełniając swój obywatelski obowiązek.W sposób szczególny chciałabym podziękować wszystkim Tym,którzy swój głos oddali na mnie. Bez względu na wynik,który się ukaże,Ja juz wygrałam..Dzięki Wam :) Wygrałam,ponieważ usłyszałam od Was setki ciepłych słów wsparcia, jak i wiadomości czy telefonów dotyczących mojej kandydatury i programu.Wygrałam,ponieważ uczciwie przepracowałam całą kampanię wyborczą nie zapominając o tym,że najważniejszym jej punktem jesteście Wy, mieszkańcy,którzy decydujecie o tym co najważniejszego jest do zrealizowania w Naszej miejscowości i Gminie. Dziękuje Wam wszystkim za to,że tak licznie stawiliście się dzisiaj przy urnach i zdecydowaliście o tym,kto będzie Was reprezentował w danych miejscowościach. Razem możemy zdziałać więcej ! "
Dla osób,które zainteresowane są tematem wspierania naszego Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Koleczkowie..
Nie poddam się i jak najbardziej postaram się o to,żeby Rada Rodziców we współpracy z mieszkańcami Koleczkowa,Radnym,Radą Sołecką,Sołtysem jak i najważniejszymi osobami,czyli rodzicami dzieci uczęszczających do tej szkoły, wspierała zarówno poszerzenie/wzbogacenie oferty edukacyjnej szkoły jak i jej rozbudowę. Pozdrawiam serdecznie i każdemu z osobna chciałabym podziękować za oddane głosy a Panu Radnemu S.Skibie pogratulować wygranej.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wcale mnie to nie dziwi, przeciwników miał bardzo marnych w zasadzie nie było innej możliwości. Nawet ja będąc jego przeciwnikiem zagłosowałem na Niego bo nie widziałem innej możliwości. Miejmy nadzieję że będzie realizował swój program wyborczy i gmina będzie się rozwijała !
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

A może za miotłę powinien wziąć się nowy wójt i posprzątać, tak w szkole jak i wokół niej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Od tego jest dyrektor.... a zapomialem nie ma go... ciekawe dlaczego? Czyzby uciekl na zwolnienie lekarskie?... No ale pewnie jest ktos P.O. moze sie tym zajmie...

Dyrektorka juz wróciła. Tylko co to zmieni..

Zdecyduj się więc - kto ma posprzątać - najpierw piszesz że Pani Marta (która jest zwykłym mieszkańcem Koleczkowa - bez funkcji) a teraz piszesz że może NOWY wójt (który jest starym wójtem). Coś masz problem z logiką

Pani Marta silnie popierana przez obecną dyrektor wyszła z propozycją założenia w szkole stowarzyszenia.
Oczywiście chciałaby również zostać jego prezesem. To nic, że nie potrafi sklecić poprawnie ulotki, to nic, że nigdy nie piastowała takiej funkcji. Prezes - to przecież by dopiero było coś w CV.
Stowarzyszenie ma zbierać pieniądze (np. z funduszy unii europejskiej) na cele szkoły oraz walczyć o jej przetrwanie i zrobić z niej szkołę wg wzoru tej w Karczemkach. Wg słów dyrektorki szkoła w obecnej postaci (jako podstawowa do klas 8) ma umowę jedynie do roku 2019 a potem nikt nic nie wie.. Grunt to zasiać strach..
I znów.. Pani Marta nie ma żadnego doświadczenia w wnioskowaniu o fundusze europejskie, nie wie nawet czy są na chwilę obecną prowadzone programy regionalne na ten cel.
Jak zostało również nadmienione na spotkaniu, dużo większe szanse na uzyskanie dofinansowania z UE w ten sposób ma szkoła poprzez Gminę a nie fundację. I nawet na to przytaknęła p. Marta, że to fakt.
Więc się pytam po kiego?!?!
2h wyjęte z życia na wysłuchanie czegoś co kompletnie nie trzymało się kupy - pani Marto niech Pani miesza gdzie indziej i zostawi ta szkołę w spokoju.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

No ładnie. Tak pisałem wcześniej. W tej szkole pod wodzą tej Pani Dyrektor nie chodzi o dobro dzieci, ale o dobro kogo innego. A teraz wyszło szydło z worka i już wiemy o czyje. Dzieci są na drugim miejscu. Kurra, scyzoryk się w kieszeni otwiera...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Szkoła publiczna ma umowę do 2019 roku???
Z kim??? Kto wymyśla takie rzeczy???

Musisz spytać dyrektor co miała na myśli.
Żona była na spotkaniu i to samo słyszała.

Pan Koleczkowianin/Koleczkowianka myli pojęcię umowy/uchwały.

Jak sama nazwa wskazuje w załączniku nr 3 jest to projekt każdego obwodu,natomiast zatwierdzone obwody to te w roku szkolnym 2017/2018 i 2018/2019.

Koleczkowianinie/Koleczkowianko/anonimie- pod takimi właśnie pseudonimami się tutaj pojawiasz. Czemu nie ujawnisz swojej osoby publicznie ? Zawsze można ze mną porozmawiać o kwestiach,które poruszam. Na jakiej podstawie stwierdza Pan/Pani,że jestem tak mocno popierana przez obecną Panią dyrektor? Literówka w ulotce jest aż taką sensacją ? Chcieć zostać prezesem takiego stowarzyszenia a zostać wybranym na takie stanowisko to chyba dwie odrębne kwestie.Uważam,że w moim CV nie brakuje mi absolutnie niczego kryjącego się pod pojęciem "Prezes" ;) Zgodnie z art.9 znowelizowanej ustawy Prawo o stowarzyszeniach można powołać komitet założycielski,ale nie jest on wymagany. Obowiązkowe jest jednak powołanie zarządu,gdyż to właśnie on składa wniosek o rejestrację do KRS(art.9 i 12 ust.1). Natomiast zarząd może zacząć działać dopiero od momentu wybrania go na walnym zebraniu. trzeba zarząd wybrać.a więc stanowisko Prezesa nie jest funkcją,którą można sobie pełnić "od tak". Dana osoba musi zostać na takowe stanowisko wybrana. Stwierdzenie faktu jakim jest podjęta uchwała przez Radę Gminy odnośnie struktur i istnienia szkół w obecnej formie(odsyłam na stronę Gminy Szemud,gdzie dane uchwały się znajdują) która określa taki stan rzeczy do roku 2019 jest sianiem strachu ? Pan/Pani z kolei sieje zamieszanie odnośnie tych słów właśnie,które najzwyczajniej w świecie są faktem. Jeżeli w danym momencie nie są prowadzone konkretne programy regionalne odnośnie jakichkolwiek funduszy UE to jakim sposobem Gmina może mieć większe szansę na otrzymanie takich,których po prostu w danym momencie nie ma ? Kluczem do sukcesu w ewentualnym otrzymaniu dotacji z UE jest złożenie wniosku,który spełnia kryteria formalne i jest prawidłowo skonstruowany.
W pierwszym etapie sprawdzana jest treść projektu i to, w jakim stopniu realizuje on cele wskazane w Programie, z którego chce się otrzymać dotację.
W kolejnym etapie oceniana jest wykonalność projektu – czy jako potencjalny beneficjent (ktoś) jest w stanie zrealizować planowaną inwestycję.
Ostatni etap polega na zbadaniu zgodności złożonego wniosku z wymogami merytorycznymi.
Moje pytanie, dlaczego nie można było przedstawić tej opinii na szerszym forum w czasie zebrania tylko wywlekać to wszystko anonimowo tutaj ? Anonimowo jest łatwiej krytykować działanie człowieka ?
Przedstawienie pewnej koncepcji dotyczącej wspierania szkoły raczej nie jest mieszaniem się w sposób istotny w działanie szkoły. Pomysł ten podlegał konsultacji,dlatego został przedstawiony na zebraniu. Każdy z nas inaczej postrzega klasę człowieka.. Ale według mnie klasa człowieka polega m.in. na tym,że używając rzeczowych argumentów ludzie dyskutują ze sobą twarzą w twarz. Ile klasy jest w takim obmawianiu kogoś anonimowo na forum ? Tą kwestię pozostawiam do refleksji każdemu z osobna.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 7

Zawsze znajdzie się ktoś kto miesza. Niby aktywista a d..a wołowa. Osobiscie uważam ze jezeli p. Marta chce zająć sie prowadzeniem takiej fundacji czy stowarzyszenia- to proszę bardzo niech sie wykaże-jak juz wspomniano to mloda osoba i nie ma wlasnej rodziny wiec mysle ze dysponuje czasem a juz napewno zapałem by działać. Przestancie piep... głupoty tylko wypowiedzcie sie publicznie na takim zebraniu- przeciez kazdy moal okazję ale oprocz dwóch panow i p.Marty to jakos glosu nikt specjalnie nie zabieral.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ha ha ha

Jak Pani Marta nie miała walczyć o to by szkoła została nie zamknięta czy tam ograniczona w ilość klas skoro połowa, a nawet większą część pracowników to jest jej rodzina. Nie rozumiem waszego poruszenia. Każdy walczy o swoje xd
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

A skąd masz info,ze polowa to jej rodzina? Czyli twierdzisz,ze persolne szkoły liczy dwie osoby ? Śmiech na sali.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Będąc mieszkańcem Koleczkowa wiem kto pracuje w szkole, lub kto dostarcza tam też np produkty spożywcze typu ziemniaki. Więc nie wyssałem sobie tego z palca. Oczywiście nie mam nic do tego, że tam pracują. Jedyne o co mi chodzi to zaznaczenie faktu, że obrona szkoły przez Panią Marte nie była bezinteresowna i jedynym celem nie było dobro wszystkich mieszkańców ale także obrona etatów członków rodziny.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Od początku mówiłem, że w tej szkole nie liczy się dobro dzieci, ale czyjeś inne. Teraz to wszystko nabiera sensu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Więc podziel się z Nami tą informacją Mieszkańcu, ilu członków tej rodziny jest na etacie w szkole. Do której klasy chodzą tam twoje dzieci,jeśli tak doskonale się orientujesz ? Mieszkam w Koleczkowie od ponad 30 lat i również wiem kto pracuje w szkole. Na przestrzeni tych lat personel się pozmienial, a jedyną osobą która należy do rodziny P.Marty jest sekretarka z tego co wiem. Myślisz,że ciężko byłoby komuś w obecnych czasach znaleźć inną pracę ? Pomysl logicznie i zauważysz,że nie o żaden marny etat toczy sie sprawa.Nie sadzisz Mieszkańcu,ze jeśli nie ma się pełnej wiedzy na jakiś temat to nie powinno się na niego wypowiadać ? Daj informacje pewne na 100% to być może się z Tobą zgodzę, póki co niestety siejesz jedynie plotki.

Czemu wy się podniecacie wogóle sprawą której nie ma???
Nie ma i nie będzie żadnego zamknięcia szkoły. Temat wrzucony specjalnie na okoliczność wyborów a wy daliście się podpuścić.

To nie są plotki. A na portalu internetowym nie będę wymieniać ludzi z imienia i nazwiska, bo to bardzo nie eleganckie, a po drugie możliwe, że te osoby nie chcą się ujawniać. Ja napisałem jak jest, to Ty napisałeś:,, Mieszkam w Koleczkowie od ponad 30 lat i również wiem kto pracuje w szkole. Na przestrzeni tych lat personel się pozmienial, a jedyną osobą która należy do rodziny P.Marty jest sekretarka z tego co wiem. " No właśnie z tego co wiesz, czyli sam nie wiesz do końca czy ktoś więcej pracuje z jej rodziny czy nie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dlaczego, bo jak ktoś już napisał szkoła ma umowę bodajże do 2019, a dalej niewiadomo. Wybory minęły więc wójt będzie mógł zrobić to co chciał zrobić szybciej. Zobaczymy co nam czas przyniesie.

Nic nie zrobi . Szkoła jak była tak będzie.

Jaką umowę, kto ci takich bzdur naopowiadał i dlaczego takie bzdury powtarzasz?
Jaką umowę? - co za ludzie!

No umowę, widzę, że nie interesujesz się takimi rzeczami, a jednak się udzielasz.

Puknij się w łeb.
Jaką umowę.
Jełop palnął głupotę bo nie usłyszał i nie zrozumiał a na dodatek miał ochotę zasiać zamęt, a Wy jak te tępe krowy powtarzacie tą głupotę.
Dno dna!

Na forum wypowiada się cała masa osób. Widać, ze zależy wam na szkole. Czemu wiec nie przychodzicie na tego typu zebrania?
Będziecie mieli okazje, żeby posłuchać i wypowiedzieć się. Może jakieś nowe pomysły się pojawią.
Robienie zamieszania zza klawiatury przeciez nic nie zmieni
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wszyscy sobie cos przypisuja ze zdzialali Sukces ma wielu ojcow a porazka niestety jest sierota :)

Inne tematy z forum

CHODNIK NA CHYLONSKIEJ (114 odpowiedzi)

W 2012r zostanle wykonany projekt chodnika przy ulicy Chylońskiej Tymczasem czekamy na zgodę...

Biuro Rachunkowe - gdzie w okolicy? (41 odpowiedzi)

Jest gdzieś w okolicy Koleczkowo, Bojano jakieś działające biuro rachunkowe? Verso z Bojana chyba...

Światłowód w gminie Szemud (6 odpowiedzi)

Czy gdzieś już kopią i kładą światłowód?