Wybrałem autobus, śpię dłużej

Opinie do artykułu: Wybrałem autobus, śpię dłużej.
Artykuł na temat: Auta kontra komunikacja

- Śpię godzinę dłużej, nie stresuję się, a do pracy jadę kilka minut. W końcu odstawiłem samochód do garażu, a chwilę później go sprzedałem. W pełni popieram wszelkie działania propagujące komunikację zbiorową, buspasy oraz nacisk na tworzenie infrastruktury rowerowej. Nasze dzieci nam tylko podziękują - pisze nasz czytelnik, pan Marek z Gdyni.

Nie mogę już czytać niekończących się narzekań na komunikację miejską w Gdyni. Ponieważ na portalu Trójmiasto.pl toczy się od jakiegoś czasu ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli masz dzieci to pewnie 25m to za mało

Ale z narzeczoną żyłem 3 lata w mieszkaniu 27m. Za to w centrum.

Teraz planujemy rodzinę i kupiliśmy większe. Gdyby nas nie było stać pewnie kupilibyśmy mieszkanie dalej od centrum, ale z możliwie optymalnym dojazdem do potencjalnej pracy na wiele sposobów, a nie tylko samochodem.

Pamiętaj też o owych dzieciach. Może i będą miały zielono za oknem, ale ze szkoły i do szkoły będą się musiały tłuc godzinę i zawsze biec na ostatni autobus.

Nie mówiąc o kosztach utrzymania 2 samochodów, czasie, itp.

Dlatego właśnie mieszkania w mieście są droższe od tych za miastem - bo życie tu więcej oferuje i więcej osób chciałoby tu mieszkać.

Oczywiście - są ludzie, którzy szczerze nie chcą mieszkać w mieście. Spoko. Tylko wtedy nie oczekujcie, że mieszczanie za swoje pieniądze wybudują dla was ekspresówki pogarszające jakość ich życia.

Nie rób ladacznicy z logiki, proszę.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Optymista...

Tu nie ma co odkażać. Jak menel nas*ał na fotel, to fotel jest do wymiany.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Weźcie zdejmijcie ten artykuł

bo się ośmieszacie. I jeszcze zakrywacie się "tłumaczeniem", że to artykuł czytelnika. Żenada.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

artykuł godny Goebelsa

Jeśli podliczę cene biletów dla rodziny to wychodzi mi około 500 zł. m-c.
Na paliwo wydaje średnio 200-250, reszta spokojnie wystarcza na eksploatację oraz ubezpieczenie.
Nie wspomnę o cenach podróży na wakacje - podróżując już we dwie osoby, opłaca się jechać autem.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

siedzisz w pracy coraz dłużej

ale mniej zarabiasz ?, sprawdź czy pracodawca nie potrąca Ci za prąd

Może czas zacząć chodzić na piechotę

i śmiać się do rozpuku z tych co się tłoczą w skm
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale on śpi godzinę dłużej

więc nie pisz bzdur, że chodzi o pół godziny rano i pół godziny w drugą stronę. Wyraźnie facet pisze o godzinie snu ... A poza tym nie ma czegoś takiego jak komunikacja za darmo. Skoro jedni nie płacą to znaczy, że inni zapłacą więcej bądź też pieniądze z innego przedsięwzięcia trzeba będzie przenieść na budżet ZKM. Nic nie ma za darmo. A beneficjenci 500+ niech już tak nie narzekają. A co do roweru. Fajnie - tylko dlaczego potem z ubłoconymi kołami pchają się do autobusów?!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

to jeszcze nic

ja śpię w tym autobusie, który właśnie prowadzę.

Serio? Muszę powiedzieć to wszystkim sąsiadom.

Co prawda nie hałasujemy dwa razy w tygodniu kosiarkami, ale jak usłyszą twoją głupią wypowiedź, to odgłos śmiechu będzie się niósł dość długo, żeby wyrównać różnicę;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

To nie jest takie proste

To nie jest takie proste, bo nie każdy może się i chce przeprowadzić. Ja auetm dojeżdżam do pracy ok.30-40 minut (mam 27 km), komunikacją miejską 2 godz. i wstawanie 1 godz, szybciej, wiięc nie uogólniajmy. Nie wszyscy mogą mimo chęci przeprowadzić się i mieszkać w centrum. Jest to zwyczajnie niemożliwe! firmy też są rozrzucone np. przy obwodnicy i czym tam dojechać???
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Do p.Marka

Panie Marku,jak Pan straci prace w Gdyni ale dostanie w Pruszczu to rozumiem ze przeprowadzi sie do Pruszcza?Ja mieszkam w Gdyni do pracy dojezdzam do Gdanska razem z trojka kolegow.Zajmuje nam to ok.25 min.Jest taniej niz komunikacja miejska sxybciej i pod drzwi firmy.Śpię 1,5 godziny dluzej.Pozdrawiam.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

.Straszyn jest piękny!

Prawda, komunikacja miejska jest ok, ale szkoda wyprowadzki z pięknego Straszyna.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie mam nic do komunikacji zbiorowej ale tytuł

"Wybrałem autobus, śpię dłużej" pasuje do takiej dyskusji jak gów** do twarogu. To typowe nadużycie czyli to co od 2 lat stosuje PiS. Tytuł powinien brzmieć "Przeprowadziłem się w pobliże miejsca pracy, śpię dłużej o godzinę" i jazda autobusem czy samochodem niema tu nic do rzeczy.
Kwestię "podróżować do miejsca pracy samochodem czy komunikacją miejską" każdy musi rozważyć sam i sam podjąć decyzję. Nie ulega wątpliwości, że samochodów osobowych jest w Trójmieście za dużo i są nadużywane ale niema ani możliwości ani sensu aby wprowadzać nakazy czy zakazy tak jak w przypadku handlu w niedzielę.
Ja podróżuje do pracy na trasie Rumia -Gdynia Oksywie fifty-fifty: raz autobusem a ściślej dwoma autobusami, raz samochodem. Do Gdyni ale bardzo rano (przed 6 ) autobus - 35 min. samochód 15 min., z powrotem samochód 20-25 min autobus: 40 min. do 60 min (Hutnicza się kłania).
Jeśli jest korek stoi i samochód i autobus, samochód ma tą przewagę, że można wybrać inną trasę, jeśli jest taka możliwość, autobus trasy zmienić nie może.
Jeszcze raz powtarzam, każdy musi ocenić i wybrać sam. Ludzie nie zawsze wybierają racjonalnie ale też nie można założyć, że są kompletnymi głupcami.

A ja znam osobiście człowieka...

Który dojeżdża z Rumii za Rafinerię do pracy komunikacją miejską i często śpi 3 godziny dłużej, bo śpi w pracy.

Bezsensowny list

Tytuł powinien brzmieć ‚przeprowadziłem się niedaleko zakładu pracy, śpię godzinę dłużej’. Trzeba było robić porównania między transportem zbiorowym, a własnym autem mieszkając nadal w Straszynie. Wtedy pewnie autor wstawałby 2h wcześniej..
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

15 minut a 1,5 godziny w jedną stronę...Robi różnicę?

15 minut zajmuje mi dojazd do pracy samochodem. Mieszkam przy obwodnicy w Gdyni. Pracuję stosunkowo niedaleko obwodnicy w Gdańsku. Przejazd środkami komunikacji miejskiej zająłby mi 1,5 godziny. W jedną stronę. Czyli w obie strony straciłabym 2,5 godziny dziennie jeżdżąc autobusem, pociągiem i znowu autobusem.

Pogórze Dolne - Witomino

Autem przez miasto o godzinie 10:30 jadę dokładnie 18 minut obwodnicą 15 minut.
Wieczorem po pracy o godz. 21:40 odpowiednio 14 i 11 minut. Proszę znaleźć mi takie szybkie połączenia komunikacją miejską :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sam do przedszkola? Z kluczem na szyi?

Biedne dziecko z patologicznej rodziny.....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Autobusem czy trajdkiem na Dąbrowię

Zimno zimno w trajdkach 24 i w R, a jak napisałam skargę do MZK że R jeździ jak z workami kartofle, to opowdzieli że tabor MZK ale kierowców zatrudnia inna firma..nigdy nie otrzymałam odpowiedzi. A że 24 jedzie na Dąbrowę i włącza ogrzewanie za Karwinami to już nie pisałam bo niby do kogo..!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2