Wybrałem autobus, śpię dłużej

Opinie do artykułu: Wybrałem autobus, śpię dłużej.
Artykuł na temat: Auta kontra komunikacja

- Śpię godzinę dłużej, nie stresuję się, a do pracy jadę kilka minut. W końcu odstawiłem samochód do garażu, a chwilę później go sprzedałem. W pełni popieram wszelkie działania propagujące komunikację zbiorową, buspasy oraz nacisk na tworzenie infrastruktury rowerowej. Nasze dzieci nam tylko podziękują - pisze nasz czytelnik, pan Marek z Gdyni.

Nie mogę już czytać niekończących się narzekań na komunikację miejską w Gdyni. Ponieważ na portalu Trójmiasto.pl toczy się od jakiegoś czasu ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Żona założyła niebieską kartę ? Współczuję ....
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 3

Większej głupoty nie czytałem?

artykuł na zamówienie?
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jeżeli od jazdy autobusem chorujesz, to może warto wybrać się do lekarza?

Tak bardzo słaby organizm to może być oznaka poważnej choroby, nie lekceważyłbym tego na twoim miejscu.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 23

Gdyby taki przepis był

to twoja rodzina nigdy by się nie wyprowadziła z Wąchocka, a ty wciążbys tam mieszkal.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Czy aby na pewno ta godzina snu dłużej to zasługa jeżdżenia komunikacją miejska?

Panie Marku, śpi Pan dłużej o godzinę, bo się Pan przeprowadził do Gdyni, w okolice miejsca swojej pracy. Czy ze Straszyna do Gdyni też dojeżdżałby Pan komunikacją miejską? Wątpię...
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 2

A może frytki do tego?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Powinien być przymus pracy w tym mieście lub wsi w którym się mieszka.

Kto te korki w Gdyni tworzy? Na estakadzie mieszkańcy Mostów, Mechelinek, Suchoego Dworu, Dębogórza, itd.

Na Hutniczej czy Morskiej mieszkańcy Rumi, Redy, Wejherowa, Bolszewa, itd.

Gdyby ich nie było to od razu na drogach więcej miejsca.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 9

Uwielbiam pedalowac ewentualnie jezdzic konno.

Powinno byc wiecej sciezek rowerowych.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

Po czym poznać, czy komuś "wychodzi jazda samochodem"?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Znowu propaganda komunikacji miejskiej.

Gadajcie zdrowi. Jak ktoś pracuje samochodem, dowozi i odbiera dzieci, po drodze załatwia sprawy w różnych miejscach miasta, to autobus może ewentualnie wpuścić z zatoczki, żeby pan Marek z Gdyni się nie spóźnił.
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 1

tak tak...

Gdybym miał przesiąść się na autobus to spał bym jakieś 15 minut krócej a w pracy był min. pół godziny później. Powrót z kolei zajmował by około godziny dłużej.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

W Londynie jest wyśmienita komunikacja zbiorowa, jeżdżą do roboty metrem panowie bankierzy i byznesmeni. Autem się nikt do centrum nie pcha, bo są opłaty, a z parkowaniem ciężko. Pod tym względem Londyn ma najnowocześniejsze rozwiązania, bez których już dawno by się zatkał.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

wybrałam samochód

Dzisiaj sobotnie zakupy przed zakazanym handlem w niedzielę.
Mam dobre połączenie do Carrefoura i Lidla na Morenie. I tramwaj i autobus. Biedronka to nawet jest w mojej dzielnicy.
Spałam dzisiaj godzinę dłużej, bo mam wolną sobotę.
Długo się zastanawiałam jak dojechać do sklepu. Przychodziło mi też do głowy aby się przeprowadzić. Naprzeciw Carrefoura budują nowe osiedle.
Ostatecznie, po wielu analizach, wybrałam samochód.
I to był strzał w dziesiątkę!
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 3

Autobus kontra auto

Jaki sens ma rezygnacja z auta na rzecz autobusu skoro i jeden i drugi jedzie po drodze w korku? Wiem ,gdyby więcej osób tak zrobiło to byłby zysk ale nigdy nie zrobi a poza tym ciągle przybywa aut i ludzi w 3 mieście. Problem polega na tym , że dajecie zgody na budowę kolejnych osiedli w miejscach w których nigdy nie powinny powstać , infrastruktury nie tworzycie żadnej nie mówiąc o zazielenianiu . Wczoraj rozmawiałem z kobietą z UM w Gdańsku i powiedziała mi ,że dalej będą wydawać zgody na zagęszczanie zabudowy aż ludzie zrozumieją ,że nie da się jeździć autem. Metra nam nie zbudują a poza tym nie rozumieją że nie wszyscy jeżdżący autami jeżdżą nimi tylko do pracy. Współczuję mieszkającym nad morzem bo już teraz nie da się tam funkcjonować.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 2

Słusznie, lepiej stać w korku. Wracać do domu późno i wściekłym, skarcić dzieci, fuknąć na małżonkę, kopnąć psa, i jeszcze skląć sąsiada, bo zajął ostatnie miejsce parkingowe. To jest życie! :)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 28

Drogi autorze

Pierd*lisz jak potluczony. Ekstrapolujesz swoja ponadprzecietnie wygodną sytuację na 100% populacji. To ja może rozciagnę swoją... Jeden dzień w tygodniu pracuję we Wrzeszczu, dwa na Zabiance, jeden w Porcie Gdynia, jeden różnie: czasem lotnisko, czasem Mlyniec, czasem Poludnie. Operuje z poludnia Gdańska. Jeszcze oczywiście 2 obowiązkowe wizyty w zlobku (starsze chodzi od II klasy do szkoły na pichote samo). Wszędzie tam dociera komunikacja miejska i kilka razy w ciagu ostatnich lat miałem - na nieszczęście - okazję korzystać z tego środka transportu. Stres, tłok, niepunktualnosc, nieskomunikowanie. Trzeba wyjść wcześniej (czasy dojazdu dłuższe o 50-100%).
Komunikacja publiczna to OSTATECZNOSC. Tylko wlasne auto, a dla bogatych taxi. Jaskółka nadziei to auta na minuty itp rozwiązania.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 3

Co za burak..

Minus dla autora za słówko w nawiasach odnośnie procedury sąsiadów zanim wyjadą z domu. Ciekawe jak on odpalał auto w mróz...
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 7

.. zamontować jeszcze więcej sygnalizacji świetlnych i zlikwidować wszystkie tunele.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3