Wybrałem autobus, śpię dłużej

Opinie do artykułu: Wybrałem autobus, śpię dłużej.
Artykuł na temat: Auta kontra komunikacja

- Śpię godzinę dłużej, nie stresuję się, a do pracy jadę kilka minut. W końcu odstawiłem samochód do garażu, a chwilę później go sprzedałem. W pełni popieram wszelkie działania propagujące komunikację zbiorową, buspasy oraz nacisk na tworzenie infrastruktury rowerowej. Nasze dzieci nam tylko podziękują - pisze nasz czytelnik, pan Marek z Gdyni.

Nie mogę już czytać niekończących się narzekań na komunikację miejską w Gdyni. Ponieważ na portalu Trójmiasto.pl toczy się od jakiegoś czasu ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

I już nie pracuje w niedzielę. Taki ci on jest.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Za to Marek ma obcykane wszystkie seriale i mam talent. Wie kto i kiedy odpadł z rywalizacji. Posiada tyle tej tajemne wiedzy że mógłby zawstydzona niejednego.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bo Marek spryciaz jest

On przedszkole widział w serialu. Całe życie spędzał w domu z mamusią. Nie jezdził nigdzie bo jak miał komunikacja jechać to mu się nie opłacało.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Marek jest samotnikiem

Śmiga od 10 lat za 2200 do tej samej roboty i pokochał komunikację, takich szarych ludzi bez ambicji i zainteresowań, podnieca wszystko

Z rodziną i nawałem pracy/własnym biznesem nie da się jeździć autobusem z emerytami pchającymi się na rynek, bądźmy poważni, to nie Nowy Jork
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Marek jest gejem

Ten pan nie musi. On śpi już w pracy coby nie musieli dojeżdżać. A żona też śpi w swojej i bzykaja się tylko na urlopie. Stąd ta frustracja.

Przewieźć łódkę miało byc

No ja policzyłem i dalej chce mieć samochód. Bez samochodu siedzisz domu i oglądasz tv a jeśli już gdzie wyjdziesz to tylko w obrębie miasta. Po prostu czasu Ci nie starczy po pracy aby gdziekolwiek się dostać komunikacja. Spróbuj wyskoczyć po pracy komunikacja np. Nad jezioro Zarnowieckie, do Debek albo przewieźć lidze na Wiśle i sobie popływać.

wybralem autobus śpię dłużej bo madrze wybralem lokalizacje

ale spłacam półmilioową kawalerek w centrum

A mi się nasze Polskie podejście podoba, z dwóch powodów :
- nie powinno się życia ustawiać pod pracę,
- mechanizm o którym piszesz powoduje "na Zachodzie" olbrzymie dysproporcje, miasta duchów - u nas nie jest to aż tak nasilone.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Chyba sobie kpisz z ta komunikacja zastepsza. Jest fikcyjna. Nie raz z powodu awarii metra musialam czlapac na jakis inny autobus bo zastepczy 'nie wiadomo kiedy przyjedzie'. Ludzie z mojej pracy nagminnie sie spozniali do pracy. I to byly zazwyczaj sponienienia godzinne. Bo jak metro nawali to miasto jest sparalizowane. Do tego trzeba dodac ciagle strajki. Nieraz musialam czlapac przez 1.5 godz pieszo do domu, bo autobusy nir jeździly z tego powodu. Co do ceny to rzeczywiscie, porownujac dluzsze dystanse to wychodzi lepij przeliczajac na zarobki. Transport publiczny powinien byc w Polsce tani. Ale nie podkoloryzowujmy rzeczywistosci - komunikacja w Londynie wcale nie jest dobra, a co najgorzej praktycznie zawsze jestes jak sardynka w puszce.

dobry punkt widzenia - przypominam, że w takich miastach jak Berlin czy Nowy Jork (zwłaszcza Manhattan)

większość ludzi nie ma samochodów (a część nawet prawa jazdy)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wiem ze to sarkazm:)

Ale było to pierwsza myślą, jaka nasunęła mi sie po przeczytaniu tego tytułu
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

#jprd bo każdy teraz będzie się przeprowadzal pod miejsce pracy

Chyba to nie tak...

Jeżeli trzeba specjalnie zmieniać miejsce zamieszkania i specjalnie wybierać takie miejsce, ktore jest dobrze skomunikowane to znaczy, ze komunikacja publiczna nie dziala tak jak powinna.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co to za propaganda ???
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wybrałam samochód, śpie dłużej

Samochodem do pracy jadę 15 minut, a dwoma autobusami w tym przesiadki i czekanie na przystanku ponad godzinę. W moim przypadku opłaca się jeździć samochodem.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rozum odebrało

już po kilku przejazdach autobusem, gratuluje.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zmience tytul

Tytuł jaki powinien byc to "przeprowadziłem sie, spię godzine dłużej" ...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0