Wycena pracy

Witam, dlaczego osobom szukającym pracy tak ciężko wycenić ile chcą zarabiać? Dlaczego nagminnie podawana jest stawka bardzo niska, a jak przychodzi do realizacji to osoby się rozmyslaja.
Na moim przykładzie: wynajmuję turystom mieszkanie i co za tym idzie mam sporo prania i prasowania. Od jakiegoś czasu poszukuję osoby, która by zajęła się prasiwaniem pościeli - w domu u osoby pracującej, ja pościel dowoze i odbieram. Typowa praca dodatkowa, kokosów nie ma i nie będzie ale zawsze trochę można dorobić. W ogłoszeniu zawsze podaję opis poscieli (liczba i wymiar poszewek oraz prześcieradeł) i zawsze proszę o podanie proponowanej stawki za uprasowanie tej ilości rzeczy. dzisiaj kolejny raz - już 6 kolejna Pani, której zawiezlismy pranie zadzwoniła że jej jednak się nie chce i nie opłaca!!!!

Dlaczego ludzie podają stawki, za które później jednak nie chcą pracować???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Wycena pracy

A może sama zaproponuj ile chcesz płacić? (w ogłoszeniu) I problem z głowy! Ile problemów by oszczędzono gdyby stawki podawać w ogłoszeniach tak jak w NORMALNYCH krajach..

Ps: Jeśli wybierasz "najtańsze" odpowiedzi to trochę się nie dziwię.. trochę dziwię się natomiast wylewaniem żalu na forum w takim wypadku.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zapytam jeszcze, a gdy Panie się rozmyślały proponowałaś większą stawkę?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A dlaczego mam nie wybierać najniższej stawki? Jeżeli ktoś proponuję że za tyle wykona daną usługę to dlaczego mam wybierać kogoś kto będzie chciał więcej? Tak samo jak z zakupem chleba- po co przepłacać jeśli w piekarni obok jest tańszy.

Od razu wskazuje żewybierane przeze mnie stawki nie są mocno oderwane od sredneij.

Odwieczny problem pracodawców w PL biorą najtańszych i dziwią się że kiepsko zrobione alb wcale ;-)

Średnie proponowane mi stawki to między 25 a 30 zł. Z obecną osoba miałam ustalone 22 więc to nie jest oderwane od rzeczywistości stawka - nie wybieram osób które proponują 8 albo 10 ( a takie też bywają) bo to głodowe warunki.

I nie, zanim dana osoba nie wykona dla mnie pracy po raz pierwszy, nie będę jej zachęcać wyższą stawką - za22 się nie opłacało ale za 23 już tak? A może za 24?

Nie rozumiem jaki sens ma proponowanie stawki a następnie rezygnowanie "bo to za mało"

Aniu, szukasz informacji nie w tym miejscu co powinnaś.
Zapytaj się tych Pań co się stało że się nagle nie opłaca....

Czasem, jak pierwszy raz podejmujesz zlecenie, to nie potrafisz realnie ocenić kosztów.
Może narzucasz zbyt krótkie terminy realizacji albo okazuje się że ty musisz mieć pościel kiedy tobie pasuje, a nie pasuje zleceniobiorcy, a jest to przecież praca dodatkowa
albo okazuje się, że to trwa dużo dłużej niż myślały, a stawka jest ryczałtowa to w przeliczeniu na godziny faktycznie może się nie opłacać.

Najprościej, zapytać Pań które zrezygnowały
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zapytaj pani w maglu albo pralni ile musiałabyś zapłacić i proponuj trochę mniej. W końcu to praca bez umowy, więc jeżeli obliczasz stawkę godzinową to koszta typu podatek, składki i tak są zyskiem który powinien być dzielony między zlecającego i wykonawce.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

No właśnie, kto w domu prasuje pościel? Powłoczki ok, ale całą powłokę na kołdry to już inna sprawa.
Do magla zawieźć i już. I po sprawie, tam przyjmą i uważam, że mają odpowiednie warunki do tego.

Też tego nie rozumiem, są pralnie gdzie wypiorą i wyprasują..to zresztą standard u większości.

Inne tematy z forum

Praca jest... takie spostrzeżenia. (40 odpowiedzi)

Przeglądając oferty na naszym rynku, widać jedno. Praca jest, ale za grosze. Dominują stawki od...

Uważajcie na GTS (Gruppo Trade Service)! (55 odpowiedzi)

Co jakiś czas pojawiają się ogłoszenia o wykładaniu towaru w sklepach Carrefour (zatrudnia firma...

AI w pracy i nauce ktoś jeszcze się wciągnął? (4 odpowiedzi)

Cześć! Zastanawiam się, czy tylko ja tak mam, że odkąd odkryłem narzędzia AI, to coraz częściej...