Wycieczka na Wyspę Sobieszewską

Temat dostępny też na forum: Wspólny wyjazd/impreza
witam. jutro tj. w czwartek 22 października ok. 10-10:30 zamierzam wystartować z okolic Chełmu na wycieczkę rowerową na Wyspę Sobieszewską - jeżeli dopisze pogoda.
być może ktoś ma wolny czas i miałby ochotę się przyłączyć?
pozdrawiam!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wycieczka na Wyspę Sobieszewską

pomysł super, tylko o 1 rzeczy zapomniałeś... kto ma wolne w czwartek o godzinie 10 :/ z chęcią bym się wybrał ale może by tak w weekend?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja mam wolne, bo jestem chory i miałbym ochotę się przyłączyć, ale jestem chory. Jak widać można spełnić postawione warunki :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jesteś chory, więc nie spełniasz ;)

A gdzie emeryci? A gdzie bezrobotni?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

niektórzy pracują w systemie zmianowym więc z automatu mają dzień wolny w tygodniu...
a np. ja mam wolne w związku z krótki urlopem...
opcje na wolne są :)

to co, robimy wycieczkę w normalny dzień czyli sobota zbiórka powiedzmy 9:00 dworzec główny Gdańsk?

Tylko weźcie wazelinę ze sobą , zawsze to lepiej się podobno jedzie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

źródło?

Ja osobiście używam WD40 do smarowania łańcucha, chociaż wiele osób twierdzi, że w ogóle się do tego nie nadaje. No cóż jak się nie wie jak użyć to pewnie są takie opinie.
Słyszałem, że też dobrze jest stosować do tego wazelinę techniczną...można sobie poczytać na forach ...a zaletą jest mniejsza cena od dziwnych "wyspecjalizowanych" wytworów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

xD

100ml shimano ptfe lube kosztowało 22zł
100ml polskiego (bardziej gęstego) "Expand chain molly oil" kosztowało 25zł

nie wiem, ile kosztuje wazelina ;) wiem natomiast, że wd-40 znika po paru godzinach jazdy, i że ten specyfik zupełnie się do tego nie nadaje...

wiem też, że takie 100ml smaru w buteleczce starczy mi na około 4-5 lat ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mi jedno "psiknięcie" WD40 starczy na jeden sezon sporadycznego jeżdżenia (nie po piachu i nie po deszczu)....a taki shimano ptfe "wylejesz" tylko na łańcuch a wazelinkę, jak jeździcie w grupie, to można jeszcze spożytkować w inny sposób :-)

A wycieczki nie ma i możecie sobie posmarować...

@ :-)
"Mi jedno "psiknięcie" WD40 starczy na jeden sezon sporadycznego jeżdżenia (nie po piachu i nie po deszczu)"

okej,
po pierwsze chciałbym zobaczyć w jakim stanie jest Twój łańcuch
po drugie o jak bardzo sporadycznym jeżdżeniu mówimy? 10km dziennie? 2x na tydzień? 4x na miesiąc?
po trzecie niestety wszystkie DDR i ulice (im bliżej krawężnika tym więcej) mają na sobie drobinki i ziarenka piasku, po 5-20km podejrzewam, że łańcuch jest czarny :D po 20-50 zalepiony

chociaż co do tego ostatniego to nie wiem, bo nigdy nie przyszło mi do głowy żeby zastosować środek penertująco-rozpuszczający w miejscu gdzie wymagany jest smarująco-ochronny ;D

nie zrozum mnie źle - ale zwyczajnie nie rozumiem...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mój łańcuch wygląda nieźle...faktycznie w tym roku nawet jednego metra nie przejechałem, ale w poprzednich latach późna wiosna/lato/wczesna jesień rekreacyjnie raz w tygodniu po max. 70-80km. Łańcuch smarowny WD40 raz na sezon, chyba że mnie błotna burza złapała to oczywiście trzeba było gruntowanie rower z błota wyczyścić...jeżeli zastosuje się zasadę, że łańcuch z wierzchu ma być suchy a mokry w środku, to żaden kurz do łańcucha się nie lepi przy spokojnej jeździe .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

WD-40 ma silne właściwości penetrujące i słabe smarne. Ale te smarne również ma. Co oznacza, że piasek i inne drobiny się wypłuczą w miarę dobrze (ale i okolica się usyfi) i jakoś tam nasmarowany ten łańcuch będzie. Do takiego super lajtowego jeżdżenia (jak na przykład 0 km na rok) WD-40 jest znacznie lepsze niż nic. Jest oczywiście masa środków, w sprayu, które są znacznie lepsze od WD-40, ale konieczne jest wycieranie łańcucha z wierzchu. Więc do twojego stylu jazdy każdy środek do łańcucha będzie lepszy. WD-40 tylko wówczas, gdy łańcuch jest brudny i nic innego pod ręką nie ma.
Generalnie łańcuch nieczyszczony, niemyty w warunkach małej aktywności (czyli tak jak jeździ 80% posiadaczy rowerów) przeżywa kilka sezonów, albo i kilkanaście, są przypadki jeżdżenia ze skrzypiącym łańcuchem po wiele lat, zatem nawet WD-40 wydaje się zbytkiem.
Ale pomiędzy zardzewiałym, zapuszczonym i skrzypiącym 10-letnim łańcuchem, a łańcuchem szejkowanym i smarowanym co 200 km i wymienianym co 1000, serwis za pomocą WD-40 znajduje się bliżej tej pierwszej pozycji.
Ja w rowerze przejażdżkowym poza kilkoma spsikaniami czymś tam "do łańcuchów" nad napędem specjalnie się nie trząsłem przez 15 lat, po czym wymieniłem cały napęd. W szosówce - szejkowanie co 1000-1500, smar do pił (ale łańcuch wycierany potem szmatką lekko wilgotną od benzyny, żeby wysuszyć), wymiana po 7 tys, ale też się nie zabawiam w 2 czy 3 łańcuchy. Każdemu wg zasług.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

O łańcuchach chrzanicie zamiast jeździć piecuchy :)))

@:-)

rozumiem więc, że do starego diesla lejesz olej od frytek - bo póki co działa, bo taniej ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mam nowego diesla :)
Ale miałem kolegę, który lał wszystko co popadło i jeździł (lata 80/90 XXw)
Generalnie lepiej dbać o rower niż nie dbać i używać właściwych specyfików, natomiast należy mieć miarę rzeczy i nie wygłupiać się z wożeniem co rok do serwisu roweru, którym się przejeżdża rocznie 300 km po suchych ścieżkach. Tak jak uwielbiam rozbierać rowery, czyścić, smarować i regulować (ach te cholerne maszynówki), tak nie uważam, że każdy powinien robić ze swojego roweru fetysz. Ja wiem, że tu sami fanatycy więksi ode mnie, ale znam dużo osób, którzy rower traktują jako miły sposób przemieszczania się bez wysiłku na odległości do 5 km.

@Mazur. Siedzę w domu i kaszlę od 3 tygodni, to chyba mogę sobie pochrzanić trochę o łańcuchach?

Rysiu ja nie do Ciebie pisałem ;) z resztą do nowego żal lać jakieś śmieci ;)
Ja też traktuje rower w sposób bardziej... rekreacyjno-transportowy niż jakąś fetyszyzację ;)

Nie mniej jednak 100ml buteleczka smaru za 20zł starczyła już na ponad 5 lat - a używam jej również do łożysk rolek i wiatraczków w PC ;) nie jestem w stanie stwierdzić ile zostało (coś ponad 20%) bo opakowanie nie jest przezroczyste.

W każdym razie, niezależnie od tego jak często się jeździ, w końcu używanie wd-40 da o sobie znać ;) Nie rozumiem, dlaczego ludzie tego używają, różnicy kosztów nie ma... tzn jest, bo w końcu, prędzej czy później będą musieli wymienić łańcuch (min 80zł) lub cały napęd (???zł) :)
Używając dedykowanego smaru do łańcuchów zdecydowanie jest to "później" ;)

Przejedź się po wertepach w tpk od razu Ci przejdzie.

"@:-)
rozumiem więc, że do starego diesla lejesz olej od frytek - bo póki co działa, bo taniej ;)"

Porównujesz rower do diesla a WD40 do przepalonego oleju? ....trochę się zakręciłeś i nie wiadomo komu odpisujesz :-)

Jeżeli chodzi o mnie to nigdy nie pisałem, że z oszczędności smaruję łańcuch za pomocą wd40....po prostu mam go pod ręką to go używam, i wcale nie jest gorszy niż np. smarowidło do maszyny do szycia.
Wd40 ma podstawowe zalety: jest w miarę rzadki co pozwala na dotarcie do tych miejsc łańcucha, które powinny być smarowane a pod drugie zapewnia ochronę przed wilgocią....nie ma nic gorszego niż zardzewiały łańcuch....a poza tym wbrew wielu opiniom ma on właściwości smarne....a za 10 lat to nie będę się bawił w wymiany kaset, tylko wywalę mój stary rower i kupię sobie nowy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

znam dość dobrze zalety i właściwości WD-40 bo sam go używam - do zastosowań do których został stworzony ;)

no cóż, jeśli Tobie wystarcza, to nie pozostaje mi nic innego jak przestać dyskutować

Inne tematy z forum

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...