Wycinka w TPK

Czy zauważyliście, jeżdżąc po Bytowskiej przez Trójmiejski Park Krajobrazowy totalną wycinkę setek drzew wzdłuż asfaltu? Na trasie nad hotelem Oliwski Dwór również gęste do tej pory zagajniki zostały ostatnio mocno przerzedzone. Pozostałości zaś po wyrębie (mniejsze gałęzie, kora) wylądowały na ścieżkach, tak,że teraz przejazd skończyć się może wymianą szprych w kołach. Wydawałoby się,że w Parku Krajobrazowym istotny jest...no właśnie, krajobraz leśny, a drzewa są chyba jego istotnym elementem?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Wycinka w TPK

normalka... asfalt na borodziej (z dołu prawa odnoga) też jest zawalony pozostałością po śnince. co roku jw całym TPK tnie się drzewo. Niby to normalne w lesie ale syf jaki drwalowie pozostawiają (zryte drogi itp) powala... jakieś 3 lata wstecz ciachali drzewka w głębi lasu na czarnym szlaku. Fajnie ale wycieli drzewa z oznaczneniami i pozstało totalne pobojowisko :)

Zauważyłem ze w niektórych lesnictwach sprzątają. Trzeba żeby ktoś się dobitnie odezwał ale tak żeby to dotarło do Nadleśniczego jako Głos Oburzonej Ludności. Oni nie są tak całkiem ciemni i wiedzą że właściwie powinni sprzątać

no to są szlaki piesze, więc zwalony pień to nie jest "niszczenie szlaku" - to raz. a dwa - po ścince nie sprzata się najczęściej dlatego, że las to nie park i sprzątać powalonych drzew i gałęzi w nim nie trzeba.

a do kupy - o szlaki dba PTTK i to przez nich trzebaby monitować do lesnictw. tyle tylko że roszczeniowe "może do nich dotrze" to marna strategia, lepiej jednak grzecznie prosić.

Tu się nie zgodzę. Zostawianie gałęzi itp. na drogach przez pilarzy to zwykłe niechlujstwo. Kiedyś niechlujstwo było normą (nie tylko w lasach), teraz już nie. A szczególnie gdy po tych ścieżkach biegna szlaki piesze/rowerowe. I PTTK tu nie ma nic do rzeczy :) to jest sprawa wyłącznie między użytkownikami ścieżek i leśnikami. Jak ci pierwsi będą cicho to znosić, ci drudzy raczej nic nie zrobią. I jeszcze jedno: o dziwo szlaki zrobione przez same nadleśnictwa są zawsze wysprzątane po robotach ;)

diablo - zobacz o co pretensje mają rozmówcy w tym wątku - sprowadza się to wszystko do tego, że lesnictwo im szlaki pozagradzało ci że co to w ogóle jest.

a las to takie ustrojstwo, że pnie zwalonne i gałezie leżą w nim naturalnie i nie wywożenie ich to normalna praktyka. jak przy okazji zawalili szlaki to masz rację, że to niechlujstwo, tyle tylko, że teksty w rodzaju "tak żeby to dotarło do Nadleśniczego " raczej z odzewem się nie potkają. o większość szlaków w TPK dba PTTK i to z nimi umawia się lesnictwo i to oni mogą interweniować. Tyle tylko, że niekoniecznie muszą chcieć interweniowac w sprawie umożliwienia jady rowerem po szlakach pieszych.

ja np wychodzę z założenia, że jestem w lesie gościem i jak leży pień to go obchodzę bo tak to w lesie bywa, a nie psioczę na wszystkich świętych, że jest pień.

Na odcinku niebieskiego szlaku powyżej oliwskiego dworu jacyś kretyni tez wycieli kilka drzew. Ale nikt tego nie zebrał, i tak leżą blokując przejazd w niektórych miejscach, a szczególnie przy ostrym zjeździe kończącym ten trudniejszy odcinek, gdzie dwa drzewa są przewrócone w poprzek zjazdu i cięzko jest wychamować, żeby na nie nie wpaść. Jestem ciekaw kto to zrobił. Czy byli to ci sami ludzie, ktorzy kilka dni temu wicinali drzewa przy asfalowej drodze.

Jeśli chodzi o wycinkę drzew to jest to część normalnej gospodarki leśnej. Drzewa się wycina gdy osiągną odpowiedni wiek, a na ich miejsce sadzi się nowe. Takich rzeczy nie robi się tylko w rezerwatach. Nie sądzę aby ktoś wycinał drzewa bez jakiegokolwiek planu. A że syf po sobie leśnicy zostawiają to fakt, ale czy da się coś z tym zrobić to nie wiem.

Inne tematy z forum

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...