Wykończenie mieszkania. Ile czasu zaplanować?

Opinie do artykułu: Wykończenie mieszkania. Ile czasu zaplanować?.

Jeśli odpowiednio zaplanujemy remont czy wykańczanie mieszkania, to wykluczymy możliwe przestoje i szybciej wprowadzimy się do upragnionych czterech kątów. Bez wystarczającej wiedzy nie jest to jednak takie proste, dlatego przeanalizowaliśmy ile czasu potrzeba na kolejne etapy prac.

Czas, podobnie jak budżet, to ważny czynnik podczas wykończenia lub też generalnego remontu nieruchomości. Bez dobrego planowania i przygotowania robót może się okazać, że cały proces zajmie nam o wiele ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

dwie sprawy

1. znalezc ludzi do remontu jest naprawde ciezko.
2. jak projektowac to tylko u doswiadczonych. beka jest z projektantek po 25 lat ktore widac ze same mieszkaja w pokoju u mamy i projektuja np. kuchnie. wystarczy rzut oka i wiadomo ze panienka nie ma dzieci :D
popieram tę opinię 88 nie zgadzam się z tą opinią 2

jedna sprawa

1. jak idziesz do architekta i oddajesz jemu/jej wygląd swojego mieszkania, to albo daj mu wyraźne wytyczne, albo nie poprawiaj :D albo chcesz praktyczne mieszkanie albo muzeum, beka z ludzi, którzy chcą mieć praktyczny Luwr w wielkiej płycie
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 11

Nie beka, tylko to jest właśnie zadanie dla projektanta - praktyczny Luwr w wielkiej płycie. Resztę przypadków każdy sam potrafi ogarnąć :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Projektant musi mieć co najmniej 60 lat i 40 lat doświadczenia

bez tego ani rusz. Generalnie ludzi przed 60-tką nie powinno sie nigdzie zatrudniać, bo nie mają doświadczenia.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

ile czasu?

Zawsze dwa razy więcej, niż ci się wydaje :)
popieram tę opinię 82 nie zgadzam się z tą opinią 3

i 50% więcej finansów

z czego ludzie w ogóle nie zdają sobie sprawy
a jak przyjdą reklamacje, nowe ekipy poprawkowe itd - to dopiero zdziwienie :)

panie... kto panu to tak spieprzył? :)
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1

dla mieszkańców blokowisk brak ekipy to nie problem. Przecież można samemu-najlepiej po pracy. Każdy sąsiad tylko czeka, aż kolejny gamoń zacznie miesięczne kucie, wiercenie i napie**** młotem w godzinach 17-24 + całą dobę w weekendy.
popieram tę opinię 48 nie zgadzam się z tą opinią 17

ciężkie prace do 19 (zależy od spółdzielni) także możesz zgłosić albo zagłuszyć razem z żoną (kochanką) ;)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

To powiedź to mojemu nowemu sąsiadowi.

Do 22.00 remont z wierceniem, do 1.30 szuranie meblami (cały weekend). A w nocy z żoną popadają w głośne amory. Jakiś koszmar. A jak ma gości, to wszystko się trzęsie - biegają jakby mieszkali u siebie w domu, a nie w mieszkaniu z sąsiadami obok. Cisza nocna, oraz godziny remontów wg regulaminów spółdzielni, to fikcja. Ludzie stosują zasadę: wolnoć Tomku w swoim domku.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wielka płyta czy nowe budownictwo ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

U mnie w budynku na osiedlu takie uciążliwe wykańczanie mieszkania trwa ok. 1,5 roku i to nawet po 20-tej. Na takich w tym

kraju nie ma mocnych.
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 5

5 dni - co tydzień oglądam program w TV

nigdy nie robili remontu ani 4 dni ani 6 , zawsze 5
popieram tę opinię 51 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pijaczki

Ja robiłem przy pomocy znajomego budowlańca łykacza. Trwało to co prawda pół roku ale na flaszki wydałem tylko 10 tysia i mam 80m2 zrobionych za grosze.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 9

standard pewnie też jest? :)
chodziłeś z poziomicą 2 metrową? :) to pochodz

jeszcze jedno - niektóre rzeczy wychodzą po kilku latach :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

np. uszkodzona wątroba lubn owotwór
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

architekt wnętrz bierze grubą kasę do tego prowadzą po "swoich" sklepach.

Tam dodatkowo ma prowizję 10-20 procent od naszych zakupów.
popieram tę opinię 45 nie zgadzam się z tą opinią 1

moja projektantka wziięła 5 koła za dwupozionowe 80m

wysłała nazwy jakie farby, jakie płytki , jaki sprzęt, wszystko kupiłem prze internet , wyliczone idealnie prawie żadnych nadwyżek. Wszystko dokładnie zaplanowane , oprawy świetlne , dosłownie wszystko.
Polecam każdemu dobry projektant to podstawa.
Jak policzycie potem ile kupiliście materiałów za dużo bo wam fachowiec źle policzył albo chciał jeszcze na kolejnej budowie wykorzystać, jak policzycie że kolory zmienialiście 5 razy bo a to za jasny a to za bardzo szary albo za mało różowy, jak doliczycie dodatkowe prace bo albo jeszcze tu by się gniazdko przydało albo zlew troszkę jednak w lewo to się okaże że projektant byłby za darmo i zero stresów.
a tak nam pozostała cała przyjemność uzgadniania w wizualizacjach jak wszystko będzie wyglądało , i zakupów wieczorkiem przy winie. A i stresów połowa mniej.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 26

dwupoziomowe 80 m.kw. ....

w tym miejscu przestałem czytać
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 6

jak ktoś lubi ćwiczyć kolana na schodach :)

artretyzm dobra rzecz i ładnie brzmi
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

przestałeś czytać ...

bo nie ma obrazków?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 11

poproszę namiary

45 m2, stan deweloperski

2 tygodnie dla fachowca na łazienkę, całą resztę zrobiliśmy sami w 2,5 miesiąca (panele na podłodze, gładziowanie, szlifowanie wszystkich ścian i sufitów, malowanie, tapeta na jedną ścianę, zakup i składanie mebli itd. aż do ustawienia ostatniego kwiatka :) ale to były intensywne 3 miesiące, każdego dnia po pracy coś robiliśmy.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 12

44 m2, rowniez stan deweloperski (2 pok)

Wykończenie mieszkania od poczatku do końca łącznie z lazienką przez ekipę (2 osoby) zajęło 3 tygodnie + 3-4 dni pozniej na montowanie mebli przez stolarza (kuchnia, szafy pod zabudowę i kilka półek + regał). Efekt bardzo zadowalający.

Jeśli ma się sprawdzoną ekipę umówioną na konkretną date+ brak ewentualnych obsuw ze strony dewelopera przy oddaniu mieszkania, to wszystko idzie sprawnie.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3

sąsiedzi na pewno was uwielbiają

każdy tylko czeka, żeby po pracy posłuchać remontu przez 2,5 miesiąca.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 12

Tydzień urlopu na głośne prace, a malowanie, tapetowanie i składanie mebli raczej dla nikogo uciążliwe nie jest.

Spokojnie, działamy tak, jak chcielibyśmy, żeby inni działali wobec nas :)
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 2

niech każdy zajmie się tym, w czym jest wyspecjalizowany

Bo w przeciwnym razie cały sektor usług by umarł. Ale oczywiście my musimy wszystko sami, bo wyjdzie "taniej"; Najlepiej obejrzeć godzinny tutorial "jak położyć kafle, jak położyć hybrydę na paznokciach, jak położyć farbę na włosach i jak nabić klimatyzację w passerati" i można odpalić czterech fachowców i zrobić sobie to wszystko "za darmo". Ja wolę zapłacić profesjonaliście, który się tym zajmuje na codzień od wielu lat, ma bezcenne doświadczenie, którego absolutnie nie da się przecenić ani ominąć, niezależnie od tego czy jest się lekarzem, adwokatem czy fachowcem od kładzenia podłóg. I w czasie, w którym ktoś oszczędza na ekipie i przez 2,5 m-ca codziennie wykańcza swoje mieszkanie po godzinach, odpoczywać z kieliszkiem wina po swojej regularnej pracy, w której to ja jestem fachowcem, i w której ktoś daje mi zarobić pieniądze na inne usługi.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Architekci wnętrz

Siedzę w temacie i ogolnie to na fajny projekt ludzi w większości nie stać, bo za cenę jednej lampy chcą urządzić cały salon i to najlepiej żeby załatwić jednymi zakupami na raty w szwedzkim sklepie z polskimi meblami. Z drugiej strony w branży pełno naciągacze co ściągają rzeczy za $3 z aliexpress, a potem wciskają klientom za ciężkie złotówki jako ekskluzywne elementy wykończenia.

Ogólnie to przychodzą ameby bez gustu i teraz wystarczy im wstawić białe drzwi, szare ściany i pikowaną sofę, a będą skakać z radości i chodzić z zadartym nosem że ich M2 na Kowalach wykańczał architeket.
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 9

ja mam szare ściany

Siedzę w temacie i ogólnie to fajnie wypowiadać się o innych mieszkaniach, na które autora komentarza nie stać.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 12

na Kurkowej?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

no i co że biała?

W ciągu 15 lat zmieniałam mieszkanie 3 razy i w każdej miałam białą kuchnię - bo lubię i dobrze się w niej czuję. Wcześniej mieszkałam z babcią gdzie kuchnia miała fronty dębowe i nienawidziłam tej kuchni z całego serca... Miała drzwiczki z prawdziwego dębu z ozdobnymi pitolnikami gdzie właził brud i ciężko to było doczyścić. Wolę moją kuchnię z IKEI która dla niektórych jest szczytem obciachu :) Bo to ładne co się komu podoba hej!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Urządzanie domu

Urządzanie domu czasem trwa i dłużej - swój dom w Rozarium Tuchomskim urządzaliśmy jakieś 4 miesiące, ale było warto poczekać na wymarzone materiały i dobrych specjalistów, bo teraz mamy super gniazdko kilkanaście minut drogi od Gdyni :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 20

kilkanaście minut to ty masz ok 22:00 i to najwyżej na Dąbrowę.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kilkanaście minut to do Chwaszczyna.

Do Gdyni jeszcze długa droga.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

glowa jestes w gdyni a nogami na zad*piu.

roznica zostaje w portfelu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Trochę samoogaru

Jeśli ktoś ma odrobinę samoogaru i gustów, to ogarnie całe planowanie i "projekt" sam. Zauważcie jak wyglądają projekty od "architekta wnętrz" (celowo w cudzysłowie bo często i gęsto są to ludzie bez odpowiedniego wykształcenia). Pełno półek na d*perele, których później nie ma komu sprzątać. Wystarczy zwrócić uwagę na to, ze to nam ma być wygodnie i przede wszystkim funkcjonalnie. Jestem zdania, że człowiek rozgarnięty, z wyobraźnią przestrzenną i wyczuciem smaku zaplanuje wszystko sam. A jeżeli zna do tego chociaż trochę programy typu CAD to i nawet sam coś policzy i narysuje. Ja w ten sposób zaoszczędziłem sporo kasy na instalacji projektora, gdzie profesjonalna firma od AV wzięłaby z 5 tyś. za samą robotę. A tak, przy dobrym planie, dałem radę to zrobić sam z majstrem. To jest tylko przykład, ale przy odrobinie czasu i samozaparcia sami zaplanujemy sobie wszystko tak jak chcemy.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 7

Z oszczędności kasy to nie do końca. Ja np wolę czas spędzony na remoncie zainwestować w pracę i akrat w moim przypadku koszt remontu byłby duzo niższy kasa którą zarobię w tym czasie wykonując zlecenia.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

a tka na poważnie, mieszkanie w gdańśku za 10000pln/metr?

to ja mam 75 metrową willię w bojanie i jestem panem w swoim domu,
dwa poziomu, ogródek, mam miejsce na budę i to nie byle jaki ogródek łańcuch dla psa ma 2,5 metra

to jest życie, a nie jakieś mieszkania w mieście

p.s. w korkach przeczytałem w lipcu, całą trylogię, filary ziemi i całą twórczość dostojewskiego.

same plusy
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 12

zimą olewam odśnieżanie, bo i tak nigdzie nie dojadę, sąsiad za płotem lubi sobie po pracy do wieczora piłą stołową ciąć metal i zimą pali śmieciami.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Za trzymanie psa na łańcuchu płaci się teraz kary. To męczenie zwierząt.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Przed zatrudnieniem ekipy remontowej, warto przejrzeć ich portfolio

wy tak serio czy dla jaj? :D
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 2

dlaczego dla jaj? ja wynająłęm ekipę z polecenia (2 ludzi), wcześniej obejrzałem ich 'portfolio' w postaci 4 mieszkań które wykańczali wcześniej i rozmową z ich właścicielami dot terminowości i ewentualnych uwag co do ich pracy.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

koleś wyżej wynajmuje fachowców za flaszke a tu mu z jakims portfolio wyskakujesz :p zreszta te ziutki co go plusuja to podobny typ ludzia

jeśli jest taka możliwość i ma się jakiś kąt to nie warto spieszyć się z wykończeniem i wyposażaniem, decyzje rzutują na wiele lat do przodu i pewnych rzeczy nie można już cofnąć. ja jakiś czas temu kupiłam nowe mieszkanie na lawendowych wzgórzach i od chwili odbioru mieszkania do momentu wprowadzenia się minęło 7 miesięcy, byłam w komfortowej sytuacji, że miałam gdzie mieszkać i niejako oswajałam się z mieszkaniem. Skorzystałam też z pomocy projektanta i chyba się to opłaciło:)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 16

Ekipy wykończeniowe,możesz czekać dłuuuugo na nich,do pierdół nie przyjeżdzają,nie opłaca się
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1

nic w tym dziwnego

zus, podatek od podatku etc. ,itp...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dobrą domówką jestem w stanie wykończyć każde mieszkanie około 1 w nocy. Jeśli imprezowicze czają czaczę to i szybciej wspólnie możemy wykończyć mieszkanie i sąsiadów ;)
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 1

44 m2, rowniez stan deweloperski (2 pok)

Wykończenie mieszkania od poczatku do końca łącznie z lazienką przez ekipę (2 osoby) zajęło 3 tygodnie + 3-4 dni pozniej na montowanie mebli przez stolarza (kuchnia, szafy pod zabudowę i kilka półek + regał). Efekt bardzo zadowalający.

Jeśli ma się sprawdzoną ekipę umówioną na konkretną date+ brak ewentualnych obsuw ze strony dewelopera przy oddaniu mieszkania, to wszystko idzie sprawnie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

50m - 6 msc. Siadła logistyka

Mieszkanie najpiękniejsze w Trójmieście. Niestety nie miałem pojęcia, że jak się zamawia sofy, armaturę z Włoch, Hiszpanii to czeka się nawet i 3 miesiące!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Prawda jest taka, że najlepiej mieć ekipę, którą już się zna. U nas w rodzinie mamy takiego pana, co ogarnia swoją firmą nasze potrzeby. Najpierw remontowało dom rodziców, potem siostry a teraz wykańcza moje na Słonecznej Morenie. Zawsze sie sprawdzal to i u mnie dobrze zrobi. Ale standardem jest że z 2,3 dni opóźnienia do wstępnych wyliczeń są. I nie ma na to bata.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

jak mnie ten developerski trolling denerwuje

kupiłem bułki ale na lawendowych wzgórzach, puszczałem bąki ale na słonecznej morenia, dłubałem w nosie ale w milla baltica... nosz ludzie, wiecie, że jak się coś w taki sposób wciska to i obrzydza
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

To zależy

Czasami dłużej a czasami krócej. Nie wiem co dodać więcej od siebie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Juz widzę jak ludzie z kredytem na 35 lat biegną ochoczo do biura wnętrzarskiego wydac kilkanascie tysięcy na hipsterski projekt

Z reguły jest tak, że na dzień dobry, robi się kluczowe elementy wyposażenia aby tylko zamieszkać, nie mówiąc o tym, że wszystko jest robione własnymi siłami.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 2

PC

Prosze uwazac na firme Perfect Construction!!!
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

O tego wlasnie szukałem w tym temacie. Podpisuje sie pod tym ostrzezeniem. Firma pewnie niebawem zbankrutuje lub zmieni nazwe aby dalej rznac klientow.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sąsiad zaczął 3 lata temu i końca nie widać (ani nie słychać!!)
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

duże firmy raczej nie mają ochoty na współpracę z projektantami, którzy jak coś w komputerze naskrobią to nogami się można nakryć, taką mają wiedzę o budownictwie, elektryce, hydraulice itd. itd. No chyba że jakieś ogromne projekty willi milionerów
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ludu, a ja mam problem z dobrym fachowce!

Przyszedł jeden, pomalował ściany i sufit gruntem, nie poczekał, aż dokładnie wyschnie, i pomalował farbą lateksową firmy Dulux. Po miesiącu farba popękała i się kruszy, odchodzi płatami. Facet wyparował. Szukam fachowca, do zdrapania tego popękanego i pomalowania (tym razem zwykłą farbą), to słyszę, że do 10 m. kw. to się nikomu nie opłaca przyjść. Fachowcy - jeden zawali robotę, a drugi nie chce wcale przyjść do pracy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

jaka płaca

taka praca...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Remont nie zając

Ja powiedziałem mojej Grażynie ze zrobię to zrobię. Nie trzeba mi przypominać co pół roku. Remont jest w trakcie od lat 4. Z robota nie należy się zbytnio spieszyć, bo nie wiadomo, kiedy trzeba będzie się wyprowadzić, nie ma się co przyzwyczajać do jednego miejsca, a zaczynać remont w nowym miejscu to bez sensu jak jeszcze stara robota jest rozgrzebana. Tłumacze to Grażynie, to tylko oczy wybałusza.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ludzie

Czasy sie zmieniły, stare majstry nie dają rady z wymaganiami rynku a młodzi fachowcy się cenią.Teraz są młodzi wysokiej klasy specjaliści którzy robią wam te piękne łazienki z projektów i należy im sie za to porządna zapłata. Przestańcie narzekać wykształciuchy i weźcie sie za robotę
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie rozumiem

Nie rozumiem pakowania olbrzymich pieniędzy w wykonczenie mieszkania, i co potem siedziec i na to patrzec bo strach używać. Tak mam mieszkanie z panelami zwyklymi z marketu i meblami z ikei, i mieszkam, jest czysto i przestronnie i nie widze roznicy miedzy moim mieszkaniem a 10 krotnie drozszym uzadzeniem. A Was robia na szaro z tymi drogimi meblami. To mieszkanie jest dla nas a nie my dla mieszkania.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

ja swój apartament na Sokółce (44m kw. / 3pokoje) wykonczylam z pomocą firmy . Panowie byli z okolic Kosakowa, uwineli się w 2tyg (6os).

idź w pi**ziet z takim apartamentem! 3 pokoje na tylu metrach??? Kuriozum!
Ja mam 42m 2 pokoje, ale za to dwupoziomowe - na piętrze sypialnia, a na dole pokój gościnny z aneksem kuchennym i wejściem do toalety.
Tu przynajmniej czuję się swobodnie - nie brakuje metrażu. Ale kurka 3 pokoje???

dd projekt

mi w wykończeniu mieszkania pomogło biuro DD Projekt, które ma bardzo oryginalne i stylowe pomysły dlatego też bardzo jestem zadowolona z efektu końcowego

mieszkanie - nieruchomosc

Ciężko znaleźć obecnie jakieś fajne mieszkanie. Ja szukam od ponad 2 lat i obecnie korzystam z pomocy biura mokotow.estate24.pl, z czystym sumieniem mogę polecić, jeśli chodzi o Warszawę Mokotów. Pozdrawiam serdecznie wszystkich czytelnikow.

Ostatnio w Home Concept kupowałem drzwi do kuchni i przy okazji zapoznałem się z ich całą ofertą,mają bardzo duży wybór drzwi antywłamaniowych i nie tylko myślę że kiedy samemu się przejrzy zawartość ich asortymetu z pewnością każdy znajdzie coś la siebie :)

u mnie w mieszkaniu prace wykonywała firma DD Projekt i byłem w szoku, w jak szybkim tempie pracują

Sama siedze w remoncie już pół roku – zrobiłam jeden błąd, nie zleciłam wszystkiego na raz, a założyłam, ze rozłoże w czasie remont każdego z pomieszczeń. Mieszkanie jest z rynku wtórnego. Trochę mnie zdziwiła wzmianka o szafach na wymiar, bo akurat u mnie to najszybciej poszło – salon mam jug gotowy, gdzie szafa jest zamontowana i zaprojektowana przez Indeco Wybrzeże. Łącznie z projektem i dogrywaniem terminu czas realizacji nie [przekroczył miesiąca, z tego, co pamiętanym, to max 3 tyg. I to też ze względu na to, ze u nas z czasem było roznie przy każdej z prac do remontu. Na razie zostały nam najtrudniejsze pomieszczenia- kucnia i lazienka, gdzie trzeba zrywac płytki. Po ich wykończeniu będę mogła powiedzieć, ze w końcu wyszłam z remontu.

firma

W moim mieszkaniu czerń, biel i drewno połączyły się z roślinami i tropikalnymi motywami. Wygląda to genialnie, a to wszystko zasługa biura DD Projekt, które zajęło się aranżacją mojego mieszkania i ogólnym remontem.

szybko

W Nasz Nowy Dom 5 dni

NOwości

Ja też jestem zwolenniczką surowych i industrialnych wnętrz, ale sama nie do końca miałam koncepcję jak taką kuchnię by urządzić. Dopiero firma DD projekt przyszła mi z pomocą i dzięki nim moje mieszkanie dobrze wygląda :)

Drewniane podłogi. Są wspaniałe. Tylko takie. Poza tym drewniane fronty meblowe. Sprawdziły się doskonale. Można je przemalować gdy ma się ochotę odmienić wnętrze. No i naturalne subtelne kolory: biel, beż, drewno , szarość- zawsze się sprawdzą i zawsze będą modne. Unikałabym plastiku we wnętrzach, chyba, że są to elementy do łazienki czy niektóre kuchenne gadżety.
https://www.weranda.pl/urzadzamy/lazienka/nowoczesna-lazienka-z-drewnem-jak-urzadzic
Na tej stronie jest na przyklad sporo inspiracji na łazienkę z drewnem.
image

1.Z mieszkania na budowie dowiedziałam się, że potrzebuję ogrzewanie podłogowe w wiatrołapie - miało go nie być, ale buty aktualnie suszę w łazience na podłogowym oraz zaplanować przestrzeń na suszenie rękawiczek, czapek, psiej smyczy itp gdzie w hollu - planuję zrobić wysuwany drążek, zamiast 1 szuflady w szafce na buty.
2. Lekkie meble wypoczynkowe. Dom ma układy na wiosnę, lato, zimę i przesuwanie mebli będzie problematyczne jak są ciężkie. Nie wszyscy zmieniają układy, niemniej ja bym nie wyrobiła całego roku na tej samej przestrzeni podobnie szafy w sypialni będą na kółkach, żeby można było 1 w roku przemeblować przestrzeń
3. Też zimowo, zrobić przestrzeń na wycieraczkę pod oknem tarasowym. Tyle śniegu i wody z deszczu się nosi na jesień i zimę wiadomo, że w domu korzysta się do wychodzenia na ogród z tarasu, więc jakiejś miejsce na buty ogrodowe i możliwość odłożenia kurtki by się przydała. Choćby to miał być puf przy oknie. Podpowiem też, ze na tarasie świetnie sprawdzą się płytki https://www.tubadzin.pl/Tarasy

Na czym warto jest zaoszczędzić a na czym z kolei nie warto?