Wynajem mieszkania dla firmy - czy place podatek ryczaltowy 8,5%?

Witam,
Mam mozliwosc wynajmu mojego mieszkania firmie. Czy place wowczas tez 8,5% podatku ryczaltowego - tak samo jakbym wynajmowal osobie fizycznej?
Jak to jest z innymi prawami wowczas? Czy nie musze sie wtedy martwic o to ze firma nie zaplaci i ze sie nie wyprowadzi np. jak wygasnie umowa i sam bede te mieszkanie potrzebowac.
Czy w ogole jest kozystniej wynajac dla firmy czy lepiej osobie fizycznej? Mam obie mozliwosci i zastanawiam sie ktora lepsza.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Wynajem mieszkania dla firmy - czy place podatek ryczaltowy 8,5%?

Podatek płacisz od przychodu bez względu na to komu wynajmujesz.
Natomiast warto wynająć firmie bo nie masz większego problemu z wyprowadzeniem najemcy. Z lokatorem na wynajmującym na cele mieszkaniowejest problem z wyprowadzeniem. Jak sie będzie trzymał litery prawa to wystarczy chore dziecko i masz problem. Z firmą po prostu wypowiadasz umowę i juz. To tak w skrócie.
Jeżlei chodzi o zaległosci płatnicze tak samo traktujesz osobę fizyczna czy firmę. Pamiętaj że umowę możesz rozwiązać dopiero kiedy zalegają z 2 czynszami.
Jak firma dziąła jakiś czas już na rynku, i pod ostatnim adresem ją sprawdziśz że płaciła to ja bym wybrał firmę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzieki za odpowiedz.
Jeszcze tylko chcialbym wiedziec co napisales, ze jesli chore dziecko (dla wynajmu dla lokatora) to problem - nawet jesli bylaby podpisana umowa o najem okazjonalny - to rowniez??
Chcialbym tez to wiedziec...

zajrzyj tu:
http://forum.trojmiasto.pl/nieuczciwi-ludzie-wynajmuja-mieszkania-i-nie-placa-t239755,1,55.html

160zl kosztuje oswiadczenie o poddaniu egzekucji

nie wynajmuje nikomu bez tego dokumentu

zaden najemca nie sprawial problemow w kwestii tego dokumentu

a jak zaczyna krecic nosem, to szkoda na niego czasu i nerwow
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzieki.
Jednak w przypadku jezeli wynajme mieszkanie firmie to takowe oswiadczenie o egzekucji nie ma wowczas zastosowanie.
Prawda?
Jeszcze jedno: Jesli pracuje za granica caly rok (i nie mam innych dochodow z Polski poza wynajmem) i wynajmuje mieszkanie w Polsce firmie to nie lacze tych dochodow razem tylko skladam PIT-28 z dochodami z najmu i place podatek ryczaltowy 8,5%...
Dobrze interpretuje ??

Nawet jeżeli masz umowe na czas określony to usunięcie np. matki z chorym dzieckiem nie wchodzi w grę.

Proponuje zadzwonic do Urzędu Skarbowego tam gdzie zajmują sie Panie wynajmem, dokładnie przedstawic sytuację i zapytac co trzeba złozyc, jakie opłaty, jaki podatek itp. albo samemu podejsc do urzedu i zapytam są tam punkty informacyjne i napewno pokieruja do osob od tego.

A czy Panów też można zapytać ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Polecam zajrzeć do tego wątku: https://jakwyjsczdlugow.pl/wynajem-mieszkania-dla-firmy-na-cele-mieszkaniowe-wzor-umowy/ można pobrać nawet gotowy wzór pisma.

Inne tematy z forum

metalowe schody nierdzewne do piwnicy (3 odpowiedzi)

Witam. Kto moze mi poradzic kogos solidnego z Trojmiasta i okolicy do wykonania schodow stalowych...

Sauna domowa na podczerwień (6 odpowiedzi)

Dzień dobry, Proszę podzielić się opinią (polecić model) na temat jednoosobowej, sauny...

Folia na okna lustro weneckie (5 odpowiedzi)

Proszę o opinię wszystkich doświadczonych użytkowników tego rozwiązania. Czy folia dostępna...