Re: Wynajem
Już tak nie straszcie... ale przed całą zabawą naprawdę polecam zaznajomić się z tematem, bo to czy możesz wejść do mieszkania itd. to są naprawdę podstawowe kwestie, którymi powinnaś się zainteresować...
Ja osobiście odradzam pary z dziećmi poniżej 14go roku życia. Wiem, że to krzywdzące dla większości ludzi, którzy mają uczciwe zamiary, ale właśnie takich lokatorów jest się później najtrudniej pozbyć. Za dużo historii się naczytałam i zwyczajnie się boję.
Ja wynajmuję mieszkanie parce po 20-stce, akurat miałam szczęście trafić na bardzo fajnych młodych ludzi. Licznik na prąd mam przedpłatowy, lokatorzy sami doładowują sobie konto, dzięki czemu nie zostanę z długami. Aby trzymać rękę na pulsie, pieniądze co miesiąc odbieram osobiście, umawiając się wcześniej na wizytę. Dzięki temu nie martwię się czy mieszkanie stoi jeszcze całe, nie boję się też kombinacji ze strony lokatorów typu obejście prądu itd.
Gdybym trafiła inaczej, jestem umówiona z kilkoma kumplami, taki hardcorowy typ imprezowicza ;-) gdyby lokatorzy zalegali z opłatami, pierwszy czynsz pokrywa kaucja, a gdyby mimo wypowiedzenia umowy nie raczyli opuścić mieszkania, prawo nie zabrania mi odnająć go komu innemu... gwarantuję, ze po kilku dniach z kolegami sami będą uciekać :)
3
2