Wypadek na terminalu DCT Gdańsk

Opinie do artykułu: Wypadek na terminalu DCT Gdańsk.

W niedzielę po południu na placu terminalu DCT w gdańskim Porcie Północnym doszło do wypadku. Suwnica placowa przejechała mężczyznę, który helikopterem został przetransportowany do szpitala.Na terminalu DCT Gdańsk ok. godz. 16 w niedzielę, doszło do groźnego wypadku. Suwnica placowa przejechała jednego z mechaników pracujących w porcie. Z relacji świadków wynika, że prace zostały wstrzymane na parę godzin. Pracownik został przetransportowany helikopterem do szpitala. - Możemy jedynie ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

dziś popłynie w Tobie nasza krew! do zobaczenia na punkcie Maciek!!!!
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 3

W Polsce to będzie wegetacja

Protezy kosztują majątek. Można "wygooglować" jak protezowani są żołnierze USA ranni w Iraku i Afganistanie. Tyle, że to kosztuje kupę forsy.
Poza tym nie każdego da się zaprotezować, bo jak kikuta nie ma to i tak nie ruszy protezą i efekt jedynie wizualny. Poza tym, jeżeli to ręka i noga z tej samej strony, to na wózek się nie wciągnie bo jak. Nie pojedzie wózkiem bo jak z jedną ręką. Nie podeprze się na kuli, po nie ma ręki. Jeżeli amputacje są poniżej kolana (stopa) i poniżej łokcia (dłoń) to da radę się usprawnić jak np. Janek Mela. Ale podejrzewam, że wyżej, bo jak są połamane żebra, to musiało być gorzej.
Za ten wypadek odpowiada niestety Polska mentalność: jakoś to będzie. Przeczytałem tutaj, że sprawdzali GPS na suwnicy i dlatego musiała jechać, a oni stać blisko. Jeżeli już się coś takiego robi, to dlaczego nikogo nie było przy awaryjnym stopie?
Smutno powiedzieć, ale niestety w obecnym systemie emeryt/staruszek/kaleka/niepełnosprawne dziecko to obywatele ostatniej kategorii. Byle mieli podłą michę i wegetowali. O resztę musi troszczyć się rodzina. Nie chcę tu wchodzić w politykę, bo mnie oplują. Ale nie widzę w tej sprawie różowego końca, tylko czarną dziurę.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

Facebook

Może ktoś podać link do Facebooka odnośnie oddawania krwi? Chciałabym porozsyłać znajomym może ktoś zechce ją oddać. Jeśli taka jest oczywiście jak nie to zakładajcie Pomoc w ten sposób i dotarcie do ludzi jest ogromne
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

No właśnie.. jak tu żyć bez ręki i nogi? Przyjaciele póki co są z Nim teraz.. ale co będzie kiedyś?? Czy zawsze będą mieli czas na odwiedziny?? Kiedyś w końcu każdemu z przyjaciół te odwiedziny albo się znudzą, albo każdy ułoży sobie życie i pójdzie w swoją stronę.. Maciek nie będzie już w stanie wyskoczyć do kumpli na osiedle, czy nawet na piwko. Nie będzie już tak wesoło i śmiesznie jak kiedyś..
Nie piszę tego bo mam złe intencję czy coś w tym stylu. Wręcz przeciwnie życzę wszystkiego najlepszego Maćkowi, a przede wszystkim Jego rodzinie. Piszę to bo przeżyłam podobną sytuację.. Mój brat uległ kiedyś również wypadkowi - podobne obrażenia - brak ręki, nogi. Początkowo wszystko było pięknie, ładnie. Drzwi do mieszkania nie zamykały się. "Przyjaciele" non stop Go odwiedzali, dodawali otuchy. Jednak nie trwało to długo.. Odwiedzających było z czasem coraz mniej. Nie winię ich za to. Rozumiem ich. Ale mojemu bratu było ciężko.. Bardzo cierpiał, że został sam.. Żałował, że wybudził się ze śpiączki. Któregoś dnia Mama jak co dzień rano zaniosła mu śniadanie lecz On już go nie zjadł. Zabił się w nocy gdy wszyscy spali..
Przepraszam, że to piszę ale chcę Was Przyjaciół uświadomić, że jeśli coś komuś obiecacie to dotrwajcie w tych obietnicach.. Przede wszystkim pamiętajcie o Matce Waszego Przyjaciela.. Ona będzie potrzebowała Was do końca, Ona najwięcej cierpi - nie zawiedźcie Jej.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

cooo???

Maciek studiowała Na Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

ludzie opamietajcie się

ten człowiek skończył Politechnikę Gdańską
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Młody chłopak...bez reki i nogi...i jak tu zyć? jak pracować? czy polska nie potrafi zapewnić godziwych warunków pracy ? Chłopak robił studia, cieszył sie z zycia i miał przyszłośc przed sobą...nie do wiary że musi dojść do tragedii żeby ktos sie zainteresował...Lipi trzymamy kciuki
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 7

Kartki mogą być przekazane do mnie mam bezposredni kontakt z rodzina Macka

Moj nr tel 518785032
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

MSZA ZA POWROT MACKA DO ZDROWIA

W poniedzialek 24.06 o godz.18 w kosciele sw.Fatimy na Żabiance odbedzie sie msza za powrot macka do zdrowia
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wracaj do zdrowia!

Potrzebna jest krew, grupa nie ma znaczenia, oddawać ją można przy Akademii Medycznej Józefa Hoene-Wrońskiego 4,LUB DOWOLNEJ STACJI KRWIODAWSTWA TRZEBA DOPISAC MACIEJ LIPISZKO! DZIEKUJE ! KARTECZKI PROSZE ZOSTAWIAC Z DOPISKIEM, Dziękuję
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: naprawdę???

HAmburg - 32
Felixtowe - 30
Hong Kong - 32 (od nowego roku planuja podniesc do 35)
A patrzac blizej Was:
BCT - 28-30 (w zaleznosci od linii)
GCT - 25 - 30 (w zaleznosci od linii)
W zaleznosci od linii oznacza, ze nie kazdy klient ma taka sama umowe. W DCT jest 1 klient, ale nie wszedzie tak jest.

Do tego we WSZYSTKICH w/w portach zmiany sa 8-mio godzinne i NIE MA ZMIENNIKOW WOGOLE, to oznacza ze operator ma tylko pol godz przerwy i pozostale 7,5 dyga na sprzecie. A jak robi 12 (8+4 nadgodziny - to tez ma 1 przerwe 0,5 h poniewaz za dodatkowe 4 h ma placone nadgodziny wiec nie ma przerwy - cytat z jednego z Prezesow)
Wiec uwierzcie koledzy, ze nie macie tam tragedii.
Ani normy nie sa przegiete wybitnie, ani fakt ze jest MALO zmiennikow nie powinien Was przerazac - cieszcie sie ze wogole sa!!

Nie zmienia to faktu, ze stala sie tragedia. Strasznie przykro sluchac/czytac takie historie. Wspolczuje samemu poszkodowanemu, ale i jego rodzinie a takze wszystkim na tej feralnej zmianie. Na pewno wszyscy ciezko to przezyli. Tak samo ciezko ma na pewno pechowy Operator, ktory byl na tym nieszczesnym RTG-u. STRASZNE. Mam nadzieje, ze ten chlopak z tego wyjdzie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Proszę wyraźnie napisać komu przekazywać te kartki.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

POTRZEBNA KREW !!! W imieniu rodziny bardzo proszę o pomoc w zbiórce krwi dla Maćka , który w niedziele podczas pracy ulegl poważnemu wypadkowi . Krew należy oddawać w Stacji Krwiodawstwa przy Akademii Medycznej w Gdańsku na ulicy Wronskiego . Przy oddawaniu krwi należy zaznaczyć , ze krew jest oddawana dla MACIEJA LIPISZKO . W zamian dostaniecie kartki które mozna przekazać mi , a ja przekaże je rodzinie . Bardzo proszę o pomoc i udostępnianie !!! Maciek jest młodym chłopakiem aktualnie przebywa na intensywnej terapii i narazie tylko tak mu można pomoc
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 3

Czasami warto przemilczeć i nic nie pisać, wierzyć, że będzie OK. Ja teraz jadę oddać krew ( nigdy nie oddawalem). Wy też możecie oddać :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

O czym ty piszesz nie masz pojęcia i bzdury opowiadasz.

Akurat dobrze pisze,taka jest prawda,nie wiadomo czy przeżyje.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

...

tak naprawdę wszyscy świadkowie tego okropnego wypadku muszą być w strasznym stanie psychicznym :/
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

wydaje mi się

a mnie sie wydaje, ze Maciek mimo wszystko jest swiadom tego ze trzymamy za niego kciuki. wiec nie przestawajmy trzymac za niego kciukow
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Na pewno jeśli tylko Maćko będzie już w stanie czytać te wszystkie serdeczne komentarze, dodadzą mu one siły.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie rozumiem czemu minusujecie ten post. Chciałby ktoś z was znaleźć się na jego miejscu? Operator w tym przypadku nie zawinił, to był niefortunny wypadek.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Osiedlowa klątwa

Jakaś klątwa nad tym osiedlem panuje.. I to w gronie najlepszych kolegów.. Oby dla Maćka los był łaskawszy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0