Wypadek na terminalu DCT Gdańsk

Opinie do artykułu: Wypadek na terminalu DCT Gdańsk.

W niedzielę po południu na placu terminalu DCT w gdańskim Porcie Północnym doszło do wypadku. Suwnica placowa przejechała mężczyznę, który helikopterem został przetransportowany do szpitala.Na terminalu DCT Gdańsk ok. godz. 16 w niedzielę, doszło do groźnego wypadku. Suwnica placowa przejechała jednego z mechaników pracujących w porcie. Z relacji świadków wynika, że prace zostały wstrzymane na parę godzin. Pracownik został przetransportowany helikopterem do szpitala. - Możemy jedynie ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Braciszku kochamy cie nie poddawaj sie Dasz rade
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 2

30 kontenerów na godzinę!!!

Ktoś napisał o tej normie w DCT. Jeśli to prawda to jeden kontener na 2 minuty to moim zdaniem rzeczywiście bardzo niebezpieczne normy. Ciekawe jakie normy są np. w Niemczech lub Anglii. Fakt że wypadek nie miał miejsca w czasie normalnej eksploatacji ale wyśrubowane normy w polskich zakładach pracy oraz związana z nimi presja i pośpiech są najczęściej przyczyną wypadków.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

Maciej jest w stanie krytycznym ma amputowana reke i nogę połamane zebra itd. Nie wiadomo czy przeżyje trzymaj się szwagier
tragedia
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

....

Do tej pory nie wirze, że to się wydarzyło, widziałam Maćka kilka dni temu na dzielnicy... Trzymam kciuki o powrót do zdrowia, motywacje i chęć do życia. Strasznie mi przykro.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

GPS

Dokładnie, sprawdzane było prawidłowe działanie na tej suwnicy nadajnika GPS. A inaczej jak jeżdżąc nie da się tego sprawdzić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zalosny "korektor"

A czy jak mowisz: "jade z rodzina NAD jezioro", to znaczy, ze kocyk rozkladasz PONAD tafla wody?
Stala sie tragedia, a taki "korektorek" robi z siebie osla wykazujac sie kompletnym brakiem znajomosci tematu i terminologii, a takze zasad j. polskiego.
Zabieraj lopatke i wiaderko i lec NA podworko (tak, tak - na dach tego podworka)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

TRZYMAJ SIĘ LIPEK !!
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2

Szok !

Taki poukladany chlopak...
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 4

Pracownicy działu technicznego sprawdzali bodajże coś w układzie jezdnym suwnicy, z tad musiała się poruszać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

To se krawat kup i rób za ciężką kasę

broni Ci ktoś. A swoją drogą jak rzeczywiście sztaplarą bujasz to raczej źle nie masz.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dzial bhp tylko w oknie siedzi i patrzy czy ktos lini nie przekroczyl a teraz sa tak leniwi ze najlepiej wywiesic kartki z neer miss i niech sie ludzie sami podpier.... a oni tylko kawka i ciasteczka
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jest mi przykro :(

Ciekawe co teraz powie na ten wypadek dział bezpieczeństwa DCT? Potrafią tylko robić śmieszne wywieszki na drzwiach typu "otwieraj drzwi ostrożnie". Myślę, wręcz jestem pewien, że będą chcieli się oczyścić, siedzą w biurach i nic nie robią. Moim skromnym zdaniem panie i panowie z działu bezpieczeństwa powinni być widoczni na placu i poprawiać procedury naszego bezpieczeństwa. Naszemu koledze stało się wielkie nieszczęście i My OPERACYJNI jesteśmy sercem z Maćkiem.Pozdro
popieram tę opinię 50 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ja czegoś nie rozumiem....

Jeżeli wykonywano obsługę/remont/naprawę dźwigu, to powinien być wyłączony, zabezpieczony i oznaczony.
A jeżeli nie był to kto za to odpowiada?
Jeżeli dźwig był w eksploatacji to przecież ma dzwonki i wtedy pytanie, jakim cudem kogoś rozjechał?
A może ktoś "pojechał" na skróty, nie wyłączył dźwigu z eksploatacji i nakazał naprawę w ruchu? Wtedy oczywiście będzie "wina" rozjechanego, bo wszyscy umyją rączki.
Czy na DCT nie ma checklist z procedurami? Bo jeżeli nie ma to dyrektor operacyjny powinien wylecieć ..
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 11

pyta się normalnie a ty

go znieważasz
do "z": na terminalu, znaczy na placu przeładunkowym
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

połowa newsów na całym świecie

wiąże się z czyjąś tragedią
napisz do sejmu zmianę prawa i ograniczenie wolności słowa i dostępu do informacji, jak uważasz, że to źle
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Normy BHP to PN 18000, na to nie ma norm ISO.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2