Wysokie faktury za prąd, choć mieszkanie puste

Opinie do artykułu: Wysokie faktury za prąd, choć mieszkanie puste.

Faktura na sumę ponad 460 zł za zużycie prądu w mieszkaniu, w którym nikt od dawna nie mieszka - taka sytuacja przydarzyła się schorowanemu ojcu naszej czytelniczki, pani Dagmary. Poniżej publikujemy jej list, w którym opowiada o próbie wyjaśnienia tej sprawy z dostawcą prądu.

Od czerwca 2015 r. mam kłopoty z firmą Energa i rozliczeniem faktur mojego ojca. Ojciec jest w bardzo zaawansowanym wieku - ma 93 lata - i nie może samodzielnie funkcjonować. W związku z tym, od roku mieszka ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Amatorka

Krótko pracowałem w jednej ze spółek-córek grupy Energa i powiem, że poziom szkoleń wewnętrznych oraz podejście do klienta jest totalną kompromitacją. Sam miałem podobną sytuację co do odczytu rodem "z sufitu". Dlatego przeszedłem na odczyt dokonywany przeze mnie.
Musi (chyba) wiele wody upłynąć zanim "firma" co się szczyci, że ma podejście korporacyjne, ale zapomina o kliencie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

I gonić inkasenta

Co to za zwyczaje, żeby jakiś obcy, podający się za inkasenta właził mi w butach do domu.

To samo z gazem, idiotyczne rachunki na raty z kwotami 3-20 zł za każdą z nich

Płacę oczywiście całość jednym przelewem, jednak 2 razy w ciagu 5 lat gdzieś mi właśnie je wcięło, a infolinia nie może podać kwoty do zapłaty osobie nie związanej umową...

Przynajmniej jedna Pani okazała się normalna i na pytanie do 150 zł/powyżej odpowiedziała sensownie ;)

Tajemne dane... Cyrk
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

mnie tez nierzetelny inkasen skasowa na kilkaset zlotych

na szczescie po jakims czasie udalo sie sprawe wyprostowac. Ale na moje powtarzane od lat prosby o zainstalowanie inteligentnego licznika, ktory sam bedzie slal sygnaly o zuzyciu do Energi, nie uzyskalem poztywnej odpowiedzi.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie są monopolistami w dostawie prądu ale o tym zapomnieli, ja walczę o dostanie rachunku 4 miesiąc.....dobrze że pisze to mam dowód bo infolinia po jakimś czasie mimo nagrywania jest resetowana....dramat
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rachunki za prąd pomimo mimo braku zamieszkania.

Otrzymywałem rachunki za prąd na działce letniskowej pomimo ,że ta była tylko zamieszkała przez 4 mies. w roku. Początkowo sądziłem iż opłata jest rozkładana na cały rok, lecz koszty wzrastały. Nadmienię iż podczas nieobecności domek jest odłączony od zasilania wyłącznikiem głównym. Urządzeniem naliczającym okazał się wadliwy licznik elektroniczny! Po reklamacji i straszeniu ,że jak będzie dobry pokryje wszelkie koszty. Niestety musieli uwzględnić przeszło 400 zł nadużyć licznika. W codziennym użytkowaniu podejrzewam iż bym tej kwoty nie zauważył.
Podejrzewam, takich przypadków jest na pewno więcej w naszym kraju.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

3 miesiace dzwonienia..jezdzenia..wyjasniania

Rozliczenie rzeczywiste.....oni bladza a ty placz I plac...masakra

Energa najdroższa firma energetyczna w Polsce. W Gdańsku mamy 40 procent droższy prąd niż w Warszawie. Powiedzmy stop okradaniu Gdańszczan.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

sam jesteś idiota

w BOK nie dostaniesz faktury. Mam taką samą sytuację i byłem dwa razy w BOK, straciłem ponad dwie godziny - odesłali mnie do infolinii.

Jak zmienić operatora?

Ja mam już dość płacenia Energii. Dopłacamy do ich politycznego zaangażowania, obsadzania szwagrów i krewnych królika- za czasów PO i teraz za PiS, a ostatnio też za marzenia obecnego kierownictwa Energii I festiwalu. Jest tam jeden prezes, który w sierpniu chce robić co roku patriotyczno- chrześcijański festiwal muzyki. W tym roku była pierwsza edycja, mega klapa.
Dosyć już płacenia za politykę zamiast za prąd!
Czy ktoś się przenosił do innej firmy? Co trzeba zrobić? Napiszcie jakie macie doświadczenia.

Zwolnili tych z politycznego nadania PO , peowskich prezesôw teraz mamy pisowskuch i tak w kôłko.

To obłudne żeby distać intratną posadę trzeba być w tym kraju po prostu uwikłanym politycznie. Inaczej nie ma szansy. Wszystkue najwyższe stanowiska ludzie nie zawdzięczają wiedzy wykształceniu tylko temu kto rządzi i z hakiej partii są. Wiem co mówię. Wstyd Polsko!!!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

przyjdzie 3swiatowa

To rozliczymy monopolistów na szubienicy za brak szacunku

A gdzie jest ukiok ???

przecinek decyduje..

Czasem kontrolerowi zdarzy sie zapomniec przecinka potawic przy spisywaniu licznika. W ten oto sposob dostalem fakture ma 5200zl. Odkrecenie tego spisu zajelo mi 2 miesiace... Dziekuje energo za stan przed zawalowy.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

energa

energa złodziejska banda jakich oni inkasentow mają mafia
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Od niedawna mieszkam w domu jednorodzinnym. Skrzynka Energi znajduje się przy mojej działce. W celu możliwości kontroli odczytów stanów licznika udałem się do Energi po klucz do skrzynki, w której znajduje się licznik. Dowiedziałem się, iż nie mogę uzyskać kluczy. Czy taka sytuacja jest dopuszczalna? Jak mam kontrolować odczyt, skoro nie mam dostępu do skrzynki?

a niech ktoś mi powie skąd takie cuda:
energia elektryczna czynna kWh x stawka
składnik zmienny stawki sieciowej kWh x stawka
stawka jakościowa kWh x stawka
opłata OZE kWh x stawka
stawka opłaty abonamentowej (opłata stała)
składnik stały stawki sieciowej (opłata stała)
stawka opłaty przejściowej (opłata stała)

skąd te składniki stałe i zmienne stawki sieciowej i stawki opłaty przejściowej? Teoretycznie tu jest tylko jeden dostawca, mam umowę z tym co tu był w budynku,
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0