"Za segregowanie śmieci zapłacę więcej"

Opinie do artykułu: \"Za segregowanie śmieci zapłacę więcej\".

Pan Mirosław z Gdyni wyliczył, że segregacja śmieci mu się nie opłaca, bo za dzierżawę pojemników do surowców w sumie zapłaci więcej niż gdyby wrzucał wszystko do jednego kubła. - Nikt nikomu nie każe płacić za wynajem, a worki na surowce są w Gdyni za darmo - ripostują urzędnicy.Pan Mirosław mieszka w domu jednorodzinnym i według stawki powierzchniowej za nieposegregowane śmieci miał płacić 58 zł miesięcznie. W jego przypadku dochodzi jeszcze koszt dzierżawy pojemnika - to kolejne 8 zł, ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

W Niemczech z chwilą obowiązku segregacji Niemiec od razu dostawał podwyżkę i jeszcze na tym lepiej wyszedł finansowo,a u nas bar....e rocznie musisz zapłacić 500 zł więcej a podwyżki wypłaty zerooooooooo
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

ale ty głupiś galuxie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zenek juz sie myje !!! Halina tez sie budzi !! ,,Zaraz robim flaszke i jedziem wam te smieciuszki zabrac :)

Mielim balange caly tydzien i dopiero dzis sie obudzilim ze przeciez wam te kubelki i smieci trza uprzatnac !!!!!!!!!....Ale juz sie Zenek goli i zaraz flaszeczke zrobi to dojdzie do formy i jak sie sprezy to smieci bedzie zbieral ,,,,Juz odpalam smieciareczke i Halina zaraz stringi zalozy i jedziem w teren do ludu naszego :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

ostatni frajer

Ja czuję się jak ostatni frajer wyru.... przez nasze kochane Państwo ! Od 5 lat jak zamieszkałem w Gdyni to segregowałem śmieci. Od 1 lipca będę robić dokładnie to samo ale zapłacę 3 razy tyle. Mam dziwne wrażenie, że coś tu jest nie tak.
popieram tę opinię 107 nie zgadzam się z tą opinią 5

Gdańsk naliczanie od m3 to RABUNEK !

Dotąd płacone było za osobę w mieszkaniu (blok).Teraz od metra powierzchni - tylko dlatego że tak łatwiej urzędnikom - a jest całkiem nieuzasadnione! 1 osoba nie generuje tyle śmieci co 4 osoby!
Segreguję śmieci bo wiem że trzeba to zagospodarować.
system suche/mokre + pojemniki makulatura/plastik/szkło jest ok.
Ale cena to horror.
Płaciłam ok 8 zł a teraz ok 30 zł.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 3

podejście typowego polaka

na zachodzie to jest wszystko lepsze, ale żeby samemu się zabrać do roboty to nie.
Narzekać tylko ..
- a jak masz niesegregowane to wyrzucasz raz na tydzień ?
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 22

W Polsce 75% śmieci trafia na wysypisko, w nie tak odległej Szwecji zaledwie 2%

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie porównania nie przystają do realiów obydwu krajów.
Prawdopodobnie różnica polega głównie na mentalności Polaków i Szwedów.
W Rumi wprowadzenie nowych zasad segregacji i odbioru śmieci odbyło się bezobjawowo. A więc (i dwója bęc) można.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

A dlaczego właściciele domków jednorodzinnych są uprzywilejowani?

Hołota z bloków musi płacić więcej, biedni z domków mniej i jeszcze worki na śmieci gratis. Widać gdzie mieszkają decydenci.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 24

to jakis kompletny nonsens

do tej pory płaciłem za nieposegregowane 16 PLn
przez kilka lat firma wywozowa odbierała tzn. opłaciło się i było ok.. teraz za posegregowane zapłacę w "nagrodę" tylko 34 PLN, a za nieposegregowane 48 pln ktos robi nas lemingi w banmbuko. NIe zagłosuję juz na PO
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 0

Napisz jeszcze ile

twoja familia w fatherlandzie płaci za wywóz śmieci.
Napisz także , że gdyby ktoś tam wpadł na POmysł obciążenia w zależności od ilości metrów kwadratowych to pewnie nie doczekałby końca miesiąca w urzędzie.Wyleciałby na zbity pysk .
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 2

moja opinia

Bo mentalnie Gdynia=Białoruś, a pan Szczurek...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Płakać mi się chce

Jak widzę, co się w tym kraju wyczynia. Tak źle było z tymi śmieciami? Potrzebne to było? Nie ma wazniejszych spraw?
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kiedy PRSP wywiezie śmieci z oś. Zakoniczyn?

Kiedy dostaniemy pojemniki?
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wiem jedno

Za bezczelne przewalenie systemu opłat od metra kwadratowego, pan Szczurek przejedzie się na wyborach . Szczyt arogancji i bezczelność.
To się nazywa podatek od nadmetrażu.Cofnięto nas do czasu wczesnego Gomółki.
Urawniłowka rodem z sowieckiego sojuza.
Nie do pojęcia jest ,jaki trzeba mieć zryty łeb aby coś takiego , w tym stylu zrobić.
popieram tę opinię 53 nie zgadzam się z tą opinią 3

w Polsce jest najdrozsza woda w europie a zarobki najnizsze !!!!

Napisz ile Niemiec zarabia i jakie sa oplaty za smieci w niemczech w odniesieniu do zarobkow ???????
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 1

W mediach caly czas minister mowi '' ze kazdy moze wybrac metode selekcji '' , kazdy !!!

Nie miasto o tym decyduje lecz kazdy obywatel sam podejmuje decyzje czy bedzie segregowal czy nie !. Wiec te miejskie juz widoczne jakies nakazy to znowu jakies pomysly z kosmosu !
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moja rodzina mieszka w Niemczech -domek

tam nikt nie jęczy ,że musi smieci segregować ,mają taki staojak i worki są podwieszane ,mało tego opakaowania plastikowe myją ,bo plastiki zabierane są raz na dwa tygodnie,mało tego jak zle posegregują to dowalą im karę,więc grzecznie pięknie segregują.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 43

śmieciowy biznes

płaciłam za wywóz nieczystości 17 zł miesięcznie (za 2osoby), po rewolucji śmieciowej, raczej kolejnej "portfelowej" mam do płacenia 66zł miesięcznie.Łatwo policzyć 49zł x12 miesięcy=588. Na tym polega rewolucja śmieciowa?- okradanie mieszkańców. Może ktoś z państwa mógłby mi wytłumaczyć skąd taki wzrost kosztów 400%. Przecież nagle nie otworzyłam fabryki śmieci.
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ustawa mowi jasno ;;; kazdy ma prawo wyboru metody !!!!!!!!!!!!!!!!!

Wiec masta pozbawiajac ludzi wolnosci wyboru metody łamia prawo nakazujac im tylko segregowac !!!!!!!!!!!. Ustawa jest aktem prawnym kierowanym do kazdego obywatela indywidualnie i skoro w ustawie jasno napisano ze ;; kazdy obywatel RP ma prawo wybrac sam metode to moze to zrobic i nie podlega to zadnym przepisom miast i gmin bo Ustawa jest aktem prawnym zatwierdzonym w sejmie i jest ponad miejskimi regulacjami. Wiec kazdy ma prawo wyboru metody selekcji smieci bez wzgledu czy mieszka w domu czy budynku wielorodzinnym i zadne miejskie przepisy nie moga w tej kwesti niczego narzucac bo to lamanie prawa do wolnosci wyboru ktora jest okreslona w ustawie. Ustawa z mocy prawa daje wybor kazdemu indywidualnie i dzis miasta nie moga tego zakazywac ludziom. Nawet jezeli miasto sobie uchwali obowiazek segregacji to w odniesieniu do tej ustawy jest to bez znaczenia i kazdy moze segregowac lub nie segregowac i nie musi sie kierowac zadnymi przepisami miasta w tej kwesti. Najlepiej jak jakis prawnik sie wypowie czy skoro ustawa daje prawo wyboru kazdemu obywatelowi RP to czy miasto moze dzis zabronic wyboru metody selekcji smieci???????
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 0

100 mieszkań....

na pewno potrzebuje kilkunastu pojemników.... albo kilku większych :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1