Zamiana dvd na blu ray-czy to możliwe?

Temat dostępny też na forum: Wesele
Witam, niestety w wyniku kilku komplikacji mamy dvd weselne bardzo kiepskiej jakości. Czy jest wogóle szansa znalezć kogoś kto przegrałby dvd na blu ray w celu poprawienia jakości? Bardzo chciałabym jakoś "odratować" nasze ślubne dvd. Pisałam do trzech firm, ale póki co zero odzewu. Poradzcie coś proszę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Zamiana dvd na blu ray-czy to możliwe?

a ci co robili Tobie film nie chcą zamienic??

nie odpisują...

Nie da się z dvd zrobić BD. Z 720x576 nie zrobisz nagle 1920x1080.

Jeśli masz materiał źródłowy nagrany w HD, to tylko wtedy możesz zrobić BD, właśnie z tego materiału.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Materiał na jednej płycie dla sensownej jakości dvd (płyta 4.7 GB ) nie powinien przekraczać 90 min.

Materiał można różnie kodować, z różnym bitratem. 9 MB/s to jest maks dla standardu DVD, jednak nie wszyskie otwarzxacze dvd są w stanie taki bitrate przetworzyć w momentach w których dużo dzieje się na ekranie.

Dlatego najczęściej stosuje się mniejszy bitrate na płytach 4.7 GB, tak żeby móc zapisać na jednej płycie ok. 90 min materiału.

Tak jak wcześniej wspomniano, ale podsumowując:
- co to znaczy "kiepskiej jakości" - płyta może się porysować, mogą wystąpić problemy z odczytem, ale jakość obrazu DVD jak i BD nie pogarsza od ilości odtworzeń (jak to było w VHS) i zawsze jest taki sam
Wiec jeśli masz problem z odtworzeniem to na nic sobie tego nie przegrasz.
- jeśli nie masz materiału źródłowego, to nic z tym więcej nie zrobisz
- możesz spróbować zgrać na dysk (lub firma której to dasz) i oni nagrają to na dowolny nośnik - ale i tak nie będzie lepszy od aktualnego! - obraz będzie taki SAM
- BD to nic innego jak więcej materiału i lepsza jakość, ale materiał źródłowy musi być wysokiej jakości
- czyli ostatecznie dostaniesz ten sam film na nośniku BD w jakości DVD, a reszta dysku BD (bo ma więcej miejsca) nie będzie wykorzystana

Inne tematy z forum

Jaki telefon warto kupić? (92 odpowiedzi)

Możecie polecić fajny model telefonu dla kobiety? Chcę zrobić żonie prezent ale kompletnie nie...

Marketing, reklama (59 odpowiedzi)

Witam, ostatnio zastanawiałam się nad metodami reklamy w internecie. Szukałam trochę i strasznie...

Ochrona telefonu (18 odpowiedzi)

Hej, Ostatnio kupiłam pancerne etui na telefon, widziałam też na stronie tej firmy, że mają tzw....