Zaplatanie i centrowanie koła przedniego

Pytania kieruje do bardziej doswiadczonych osob:]

Przejazdzka rowerem z kumplem --> samochod jadący pod prąd naszym pasem --> mała kolizja --> pogięte koło

Dzis z kumplem zabralismy sie do roboty, wierzac ze cos sie nam uda i kolo da sie uratowac. Nie chcielismy oddawac do serwisu, bo wydalibysmy wiecej niz kosztuje samo kolo (from hipermarket). Wykręcilismy nyple, zdjelismy szprychy z piasą i zabralismy sie do prostowania obreczy ktora byla odchylona od poziomu o 2 cm. Godzinka wyginania, stukania mlotkiem, ale sie udalo... Kolejnym krokiem bylo zamocowanie tego co rozmontowalismy wczesniej. Zrobilismy to na wzor innego - dobrego kola, wiec nie powinno byc nic zle. Jednak przy zalozeniu szprych i systematycznym dokrecaniu nyply pojawia sie problem... Czesc nyply ledwo daje sie dokrecic do konca, a czesc wystaje ponad obrecz nawet o 7 mm!! Nie wiem czy wkrecac dalej na siłe i potem spiłować wystający fragment szprychy czy moze dokonac jakiegos innego zabiegu. Dodam jeszcze ze dzieje sie to co dwie szprychy, tzn. 2 nypne dotykaja obreczy, 2 kolejne odstają, 2 dotykaja, itd.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Zaplatanie i centrowanie koła przedniego

Do doświadczonych się może nie zaliczam, ale przyszło mi do głowy, że może obręcz jest podbita, tzn. jest wgięta do środka, czyli w strone piasty. Takie uszkodzenie nie da się raczej naprawić. A przy okazji popatrz w Sportlandzie i u Mytnika bo tam można dostać gotowe koła za kilkadziesiąt złotych. Może nie są one na super podzespołach ale są złożone na w miare wytrzymałej obręcz.

pozdROWER
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...