Zapowiedzi

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Dziewczyny pomocy !

Gdzie mam dać za zapowiedzi i kiedy jak ślub mam 2,08

Parafia( zameldowania) narzeczonego jest na chełmie moja ( zameldowania) w sw. wojciechu. ślub jest w Sianowie a mieszkamy razem i parafia jest na Oruni

Gdzie mam dać na zapowiedzi ???

POMOCY
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Zapowiedzi

My mieszkamy za granicą, ale ślub bierzemy w Polsce, jak tradycja mówi w parafii Panny Młodej :) Jeżeli przyjmowaliście kolęde i należycie do Parafi Św. Jana Bosco to bez wątpienia tam bym wzięłą :)

ślub mam w SIANOWie ale nie wiem gdzie mam zapowiedzi dać

zapowiedzi muszą wisieć zarówno w parafii panny młodej jak i pana młodego, tak mówi prawo kanoniczne i tak jest tez w praktyce

parfie wasze to tam gdzie jesteście zameldowani

U pana mlodego na zapowiedzi i u pani mlodej bo musza byc wywieszone w 2 parafiach.
z tego co mi wiadomo

My mamy zapowiedzi w 3 parafiach. Przebywamy obecnie za granica, dluzej niz 6m-cy, wiec jedna zapowiedz tu. Pozostale 2 w Polsce- w naszych parafiach, gdzie mieszkalismy i skad pochodzimy(i w jednej z nich bierzemy slub).

Najlepiej zapytaj tam, gdzie ma być ślub, bo zapowiedzi wywiesza się tylko w parafii panny i pana młodego, a jeśli mieszkacie razem dłużej niż pół roku to należycie już do parafii w miejscu zamieszkania. Wiem, że niektórzy księża tego nie akceptują i każą wywieszać w kilku parafiach, ale nam proboszcz powiedział, że zapowiedzi mają być tylko tam, gdzie mieszkamy.

Dokladnie tak, tylko my np mieszkamy tez zagranica i niby tu jest nasza parafia ale ze ksiadz stwierdzil ze i tak nikt nas tam nie zna a francuzi nie praktykuja zapowiedzi w kosciolach to ostatecznie ogloszone sa tylko w mojej parafii gdzie przyjmowalam sakramenty.

Już wszystko wiem Zapowiedzi sa w parafii w której mieszkasz ;)