Zaspa - dobrze się mieszka?

Temat dostępny też na forum: Dom i mieszkanie
Zastanawiam się nad kupnem mieszkania na Zaspie, w budynku zlokalizowanym na początku al. Jana Pawła II, stąd moje pytanie do mieszkańców tej dzielnicy (sama obecnie mieszkam w Gdyni) - czy fajnie się tam mieszka ? warto się tam przeprowadzić?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Zaspa - dobrze się mieszka?

to zalezy oco pytasz ?
jakos nie slyszalem o burdach ani nic w tym stylu mi sie mieszka w miare dobrze :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mieszkałam ponad 2 lata na Zaspie, bardzo dobrze wspominam te dzieje :) Wszędzie blisko to jest największy plus tej lokalizacji, może za pięknie tam nie jest, bo to typowe blokowisko. Krążą opinie, że to niebezpieczna dzielnica, ja nie mam podstaw by tak myśleć. Polecam Zaspe :)

mieszkaliśmy 3.5 roku na Zaspie i bylam bardzo zadowolona, teraz mieszkamy w gdzie indziej ale mam nadziej ze jeszcze kiedys wróce na Zaspe.

dziękuję bardzo za odpowiedzi - chodziło mi m.in. o bezpieczeństwo i ogólny "klimat". Spotkałam się z opiniami, że na Zaspie kiepsko się mieszka, bo to typowe blokowisko, więc dużo podejrzanego "elementu" sie tam kręci, dlatego zapytałam :)

Ja na Zaspie mieszkam 27 lat:) Wprawdzie teraz sie przeprowadzam, ale musze przyznac ze na Zaspie sie calkiem przyjemnie mieszka. Nie odczulam zeby bylo w jakis sposob niebezpiecznie, chociaz tez nocami nie krece sie po osiedlu, w dzien jest bardzo spokojnie. Nie slyszalam tez zeby byly jakiekolwiek kradzieze w okolicy, chyba w przeciagu paru lat 1... Zaleta jets na pewno to, ze jest bardzo blisko park Regana nad morzem (polecam, piekne tereny, stawiki i blisko morze), niedaleko tez jest do parku w Oliwie, Jelitkowa... Wada jest to ze Zaspa to niewatpliwie blokowisko, blok obok bloku, sypialnia miejska. W kazdym razie klimat przyjemny. Jak cos jesczze, to pytaj smialo. Bede to odpisze.

ee no nie oszukujmy i nie wydziwiajmy fakt ze blokowisko
ale generalnie autobys blisko kolejka bliska tramwaj blisko kosciol ;p
morze park itp
nie ma co na rzekac
a z tym elementem to tez roznie w porze jesienno-zimowej slabiej widoczne w porze letniej jak teraz to bardziej
ale bardziej rejony etc i rozstaje tam jest gorzej
u nas w miare
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

co za pytanie ?:-)

komunikacyjnie Zaspa jest ok ,
inernet oselowy jest naprawdę dobry - polecam
sklepy - wporzo i sieci i prywatne rybny na pilotów -od lat na poziomie ,znajomy ze słupska jak tam wszedł to wytargał dwie siaty wynalazków i "łapą" wyjadał :-)
jeżdżę po trójmieście sporo i na Zaspie jest naprawdę porządek - zaroslak,letnica i kilka innych nie pasuję n port równiez

z minusów: typowa sypialnia bez fajnych lokali -chyba że są ale i nic nie wiadomo

miejscowe nygusy pilnują kto auta nie domknął stąd ja miałem kilka strat :-) Poza tem naprawdę polecam!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: co za pytanie ?:-)

Jeśli mówimy o blokowisku to fakt wielkie i wysokie bloki, ale szczerze? mieszkałam na Starówce w Gdańsku - widziałam co sąsiedzi w kamienicy na przeciwko robią, a oni widzieli mnie, mieszkałam na Chełmie w niskich 4 piętrowych blokach - było już lepiej, ale nadal wszystko ciasno jedno przy drugim, a tu, na Zaspie? mimo że takie wielkoludy to wiem że nikt mi "w okna" nie zagląda, jest "przestrzeń" między blokami - baaa jak budowali Zaspę to były inne przepisy które dokładnie określały minimalne odległości między blokami, teraz jest jak wiemy, deweloper chce jak najwięcej zarobić więc na małym terenie stawia ile się zmieści :/

Zatem wszystko ma swoje plusy :)
Mieszkam na terenie Młyńca i powiem że bardzo sobie chwalę :) z jednej strony tramwaj z drugiej skm, podejdę trochę dalej mam tramwaje (teraz remont;P) na Wojska Polskiego. Wszędzie blisko, sklep na sklepie, w najbliższym otoczeniu mam to co jest potrzebne, kilka aptek, przychodnia, szkoły podstawowa, gimnazjum, liceum, żłobki i przedszkola, biblioteka miejska, pasmanterie, kwiaciarnie, mięsne, warzywniaki, rybny, krawiec, szewc, po prostu wszystko :D a i wszelakie usługi od fryzjera, kosmetyczki, przez pizzerie, puby, i inne :D

Re: co za pytanie ?:-)

a kościół to co pies ?
Kościół blisko a kapliczka przy gimnazjum jeszcze lepsza :) hahahah

Opinie niebezpiecznego osiedla zdobyła Zaspa kiedy to 6-7 lat temu miało miejsce kilka napadów rabunkowych przy kolejce, na wiadukcie czy w tunelu na startowej. Teraz jest u nas spokojnie. Co więcej spółdzielnia instaluje monitoring na osiedlu co zwiększy bezpieczeństwo. pozdrawiam

najlepeij to samemu ocenić lokalizacje,otoczenie,sąsiedztwo..
aha...i wystrzegaj sie w pobliżu sklepów 24H,śpiewające i nie tylko towarzystwo gwarantowane;-)

za miesiąc przeprowadzam się na Pilotów.tez sie obawiałam blokowiska ale to dzielnica męża i mnie namówił.Fakt ze szukalismy mieszkania tylko na Przymorzu lub Zaspie.To super dzielnice.Pomyslałam że co z tego ze moje kolezanki maja sliczne ,nowe klatki na nowych osiedlach jak do pracy jada 1 godz a wracaja 1,5.szkoda życia.Co na Zaspie podoba mi się najbardziej to ze jest bardzo duzo zieleni.to jedno a drugie to ze teraz buduja wszystko ,,okno w okno".
Mam nadzieje ze w windzie nie trafie nigdy na jakiegos pedofila...:) bo wydłubie mu oczyyyy:)))) pzdr

daj spokoj na Zaspie jest bezpiecznie a w sumie kto ci kaze wychodzic po nocy i tyle :)

mieszkam tu już 3-ci rok i coraz bardziej mi sie podoba. wszystko blisko, patrzę przez okno zielono, zachce mi się nad morze 10min i jestem

a ja juz 20 :P
i nigdy nic złego mi się nie przytrafiło o

a czy istnieje roznica miedzy czynszami w dwoch spoldzielniach?
ze niby Rozstaje sa "drozsze" niz mlyniec?
Mozecie coś napisac?

a to ja nie wiem i nie powiem ci za bardzo :(

Młyniec za mieszkanko 48 m kw płaciliśmy trzysta parę, paręnaście zł, Rozstaje mieszkanie 72 m kw było jakieś 720-750zł, przy czym na Rozstajach było dużo starty ciepła przez nieszczelne okna.

Ja mieszkam już 6 rok i sobię chwalę. Wszędzie blisko, jeśli trzeba dojechać to do skm i tramwaju jest kilka min.
Ja za 42 m płacę czynszu teraz 360 zł. Co do Rozstajów nie wiem jak tam się ceny mają :-)
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to przez te lata zdarzyło się, żę ukradli nam owiewki w aucie. Aż i tylko!!!

zastanów się nad kupnem mieszkania w rejonie blokowisk, bo jak zlikwidują spółdzielnie to dopiero będzie sajgon, czego oczywiście nikomu nie życzę
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

paznokcie hybrydowe (92 odpowiedzi)

hejka, czy któraś z Was ma może manicure hubrydowy?jeśli tak to napiszcie czy jestescie z tego...

DPD STREFA PACZKI - proszę o opinie (3 odpowiedzi)

Witajcie, na naszym osiedlu przy ul. Burzyńskiego na Zaspie od jakiegoś czasu jest punkt nadań i...

przeprowadzka !!?? (37 odpowiedzi)

Sprzedaliśmy dom, kupiliśmy drugi. Musimy się przeprowadzić... Czy zamawiać firmę...