Ten film to wyrzut sumienia
Moim zdaniem to doskonały film, zarówno pod względem formy (decyzja o użyciu czarno-białej techniki była genialna), jak i treści. Przeżyłem pełen emocji, ze łzami w oczach seans, a na końcu zostałem sam ze swoimi myślami w ciszy.
Przez cały film widziałem, jak bezsilni ludzie wpadają w pułapkę, jednocześnie musząc radzić sobie z tępą głupotą niektórych funkcjonariuszy, którzy nie tylko bezkrytycznie wykonywali rozkazy, ale także dodatkowo znęcali się nad tymi nieszczęśnikami, taktowali ich z wyższością i pogardą. Scena w której przerzucali przez płot ciężarną kobietę... odgłos jej upadku... to cios w samo serce :-(
Po seansie ogarnęło mnie uczucie wstydu i obrzydzenia, widząc, że w moim kraju, gdzie ludzie wyznają miłość bliźniego, inni są traktowani gorzej niż zwierzęta. Gdy to zestawiłem z informacją, że pośrednicy nieoficjalnie sprzedawali wizy do Polski za 5000$, wszystko stało się jasne. To po prostu bezduszna forma pilnowania interesu, z którego zyski trafiają w niejasne ręce.
Wymieniamy naszą ludzkość na pieniądze. To uczucie wstydu zostanie z nami na zawsze. Mam nadzieję, że te pieniądze przyniosą tym którzy na je zarobili spustoszenie i że karma do nich wróci, by ich ukarać.
27
14