Zimna wojna

Temat dostępny też na forum: Zimna wojna
Opinie do filmu: Zimna wojna.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

trzeba zobaczyć

Każdemu dobrze zrobi obcowanie z czymś ambitniejszym niż przeciętne propozycje multipleksów.
popieram tę opinię 71 nie zgadzam się z tą opinią 17

w punkt

Dokładnie...więc ambicji i ducha nakarmić !!!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 7

uwaga

Ależ to jest przecież "szmira".

Takie to jest wielkie kino, jak "z koziej d.py trąba".
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zaczrowany filmem, muzyką, drgnieniem powiek

Widok chmur i nieba w zniszczonej świątyni gdzie tylko Bóg zmruszałymi oczami układa w krąg los zakochanych, aż do ran, uderzeń i do końca oddechem po drugiej stronie drogi.
Piękna wzruszająca muzyka, piękny Kot grający powiekami i połamanymi dłońmi, a Kulig dzięki tej miłości oddaje tańcem, śpiewem i zmiennością niezaspokojoną kobiecość. Najpiękniejszy film o miłości, w której kochać znaczy porządać, zdradzać, nienawidzieć czekać i życie poświęcić
popieram tę opinię 78 nie zgadzam się z tą opinią 17

Błędy - przeprosiny

Proszę o wybaczenie za błędy ortograficzne / jestem z Włoch i uczę się polskiego
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Do zaczarowanego Włocha ;-)

Ricardo, pięknie piszesz! Nie jeden rodowity Polak mógłby się od Ciebie uczyć języka! Pozdrawiam. Filmu jeszcze nie widziałem ale czytając recenzję wybiorę się na pewno.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pożądać a nie ..rz....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

wielkie rozczarowanie

Bardzo przeciętny film. Cała historia miłosna mało wiarygodna, wydumana, papierowa. Przeciętne aktorstwo, fatalne dialogi, brak drugiego i trzeciego planu. Wszystko oglądamy jak przez dziurkę od klucza i zupełnie się nie wzruszamy. Zero romantyzmu i dramatyzmu. Wielkie rozczarowanie. Daje 2 gwiazdki. Drugą za tańce i śpiewy.
popieram tę opinię 46 nie zgadzam się z tą opinią 151

Pomyliłeś sale....

Chyba byliśmy na dwóch rożnych filmach.......masz prawo oceniać jak chcesz, widocznie powinieneś iść na Hana Solo....to odpowiedni poziom dramatyzmu i romantyzmu. Nie zgadzam się z żadnym zdaniem, które tu wypociłeś. .....
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 13

Tak odebrałem ten film i nic na to nie poradzę. 20-minutowa owacja w Cannnes nic tu nie pomoże. Dla porównania polecam np. "The Square", "Toni Erdmann", "Klient", "Moonlight", "Cicha noc"...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 19

mmm

chetnie sprawdze.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A może nie powinieneś zmieniać repertuaru?

Pozostań przy kreskówkach i tureckich serialach. Nie wymagają myślenia i są całkowicie przewidywalne.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

jak komu los da

tak i odbiera p[rzez dziurkę od klucza
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

"Zimna wojna"

Człowieku, Ty chyba pomyliłeś filmy, dając taką opinię!!!! A może nigdy w życiu nie doznałeś miłości ,albo nie zagościły w Twoim sercu podobne szlachetne uczucia!!!! Zobacz jeszcze raz tą wyśmienitą filmową ucztę dla zmysłów pod każdym względem , gorąco polecam!!!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wielkie rozczarowanie?

Wielkim rozczarowaniem to jest brak pani bądź pana, wyobraźni, romantyzmu czy większych, głębszych uczuć. Tylko współczuć.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Gnida

Czy to ten sam reżyser, co nakręcił Gnidę?
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 134

Nie inaczej, w związku z czym bojkotuję!!!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 29

a może tak

czy to skomentowała ta nasza swojska Gnida, która się wszędzie musi dać znać o sobie
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 3

racja...

Dobry tytuł, mógłby być filmem o tobie!!!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

g**da

To ten sam reżyser,co nakręcił Idę,a słusznie się podpisałeś w komentarzu,pewnie czujesz się Gnidą,bo tylko g**da może pisać takie bzdury
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Piękny film

Wzruszający, cudowny film. Jestem pod wrażeniem.
popieram tę opinię 67 nie zgadzam się z tą opinią 23

warto

Film dla ludzi, którzy pamiętają lub chcą się dowiedzieć jak to było kiedyś. Dla młodych to trochę jak sf.
Ukłony za dobór aktorów. Kot - MISTRZ w przekazie miłości. Kulig w swoim pokręceniu tez jest dobra.
Fabuła jakich wiele/ w życiu : trudna miłość . Trudna wielowątkowo: trudne czasy, "pokręcona" kobieta.
Polecam.
popieram tę opinię 50 nie zgadzam się z tą opinią 12

Wybitne dzieło.
popieram tę opinię 65 nie zgadzam się z tą opinią 28

Możesz mieć inny gust. Pozostańmy przy swoim zdaniu.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Piekne ujecia i cudowni aktorzy ale historia płytka,niczego nie wniosła w moje życie.Bylam zobaczyłam niezachwycił scenariusz.
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 35

Historia jest tak bardzo interesująca jak tamte czasy. Bardzo zyskuje na tym, że jest oszczędnie opowiedziana. Bez zbędnych scen i patosu. Pozostała część historii rozgrywa się w głowach widzów. Być może mamy różne wrażliwości. Dla mnie, każdy element filmu znakomity. Aktorstwo, zdjęcia, scenografia, muzyka o reżyserii nie wspomnę. Jestem przekonany, że w przyszłości będziemy bardzo często odwoływać się do tego filmu jako przykładu znakomicie wyważonych proporcji. Przecież, tak łatwo w takich historiach przekroczyć granicę kiczu.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

zimna

jaki Pan taki kram
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Film znakomity, ale na afiszu brak Sygetyńskiego i Mazowsza.

Pawlikowski pełnymi garściami czerpie z dorobku Zespołu i Tadeusza Sygetyńskiego. Ale "zapomniał" w napisach wymienić kompozytora większości piosenek oraz wykonawców układów tanecznych. To nadużycie. A przecież piękna muzyka , wiodąca piosenka "Dwa serduszka" i popisy zespołu ludowego Mazurek - jak ich nazwano - wypełniają 1/3 filmu i są jednym z trzech jego wielkich atutów. Obok świetnej gry aktorskiej i pięknych zdjęć.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 16

czytaj napisy komcowe

Sygietyński Zimińska i inni sa wymoenieni
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

sopot

Jak się doczeka do kożca listy płac , po zespołach francuskich i chorwackich jest cała lista utworów i Sygietyński itp
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Warto czasem zostać do końca napisów:) By potem napisać prawdziwą ocenę, ktoś coś przegapił.

Brawo!!! Dziękuję

Za czarno białość - brawa!
Za zdjęcia - owacje!
Za role Kulig i Kota - Oskary,Lwy, Niedźwiedzie, Fryderyki i co tam jeszcze macie!
Za role Szyca, Kuleszy i Ferencego - brawa!
Za role śpiewaków ludowych - owacje!
Za repertuar Mazurka - brak mi słów na pochwały!
Gratuluję reżyserowi i mam ochotę go wyściskać za wrażliwość i talent. Dziękuję Panu!
Tyle wzruszeń, tyle znaczeń,tyle wspomnień, tyle powodów do czucia, myślenia i marzeń!
Taka miłość, taki czas....nie dziwi nic.
popieram tę opinię 103 nie zgadzam się z tą opinią 18

Smutna miłość, to smutna miłość. Film blady, choć momentami dotykał jakiś głębszych strun.
Kto chce,pójdzie. Kto nie, zostanie.
Zastanawiam się, pomimo mojej sympatii do Tomasza Kota, dlaczego w każdym filmie gra "tę samą rolę"?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 23

Pewnym ograniczeniem jest to, że gra tylko role męskie. Trochę do powiedzenia mają też reżyserzy. Jak przeczytałem Twój komentarz to od razu w Wiktorze Warskim rozpoznałem młodego Religę i późnego Riedla.

Magia...

Ma w sobie magię...
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 9

Piękne piosenki, tańce, klimat dawnych czasów i wątek miłosny, polecam warto obejrzeć
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 6

do zobaczenia

historia mnie nie porwała. Kulig daleko dalej przed Kotem, ktorego nie widze w roli amanta.
bohater pierwszoplanowy to dla mnie jednak muza! + wyjatkowe zdjecia.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 13

Wzruszający ,zaskakujący,niezwykly,prawdziwy.DLa mlodych z pewnością nieco archaiczny przekaz szarej rzeczywistości dawnych czasow.Piękna historia trudnej miłosci doskonale wpisana w scenerię powojennej Europy i Polski.Wszystko autentyczne łacznie z szarością wszechobecną. Wspaniala muzyka,zdjęcia.Doskonała Kulig ,Kot,Kulesza....Troche zaskakujące zakonczenie, z pewnością prawdziwe ale jednak wolę gdy takie historie dobrze się konczą.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Od połowy bohaterowie stali się irytujący - cierpienia, które ich spotkały, mieli na swoje własne życzenie. Koniec tandetny.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 16

Może nie tyle życzenie, co niedojrzałość i decyzje podejmowane przez Zulę pod wpływem impulsu.
Co do gry głównych aktorów - właściwie nie pokazali miłości, żaru między Wiktorem i Zulą
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wirtuozeria

Kulig...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inny

Film inny, warto zobaczyć, klimat, muzyka, teraz wracają obrazy...Polecam
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

Cudowny.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7

Zdjęcia

Nie widziałam polskiego, współczesnego filmu, który by tak wspaniale oddał lata 40te, 50te, 60te... Jakbym oglądała zdjęcia Kroniki Filmowej.... ( kto ją jeszcze pamięta...)
Pani Kulig jest fantastyczna, reszcie aktorów również pogratulowałabym ról.
Jedyny minus to wątły scenariusz, historia nieporywająca, dająca się opowiedzieć w kilku zdaniach.
Złota Palma z reżyserię absolutnie zasłużona.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wybitne kino

Piękny, bez patosu, świetne ujęcia, wow!!!
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 4

ojojoj

Film wybitny, prawdziwe losy nasze przetrudne, wielkie brava dla Twórców
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 4

Piękne ambitne kino

Film piękny, poruszający, nastrojowy po prostu inny. Aktorzy wspaniali jak zawsze zresztą zarówno Kot jak i Kulig super. Szybko idźcie obejrzeć zanim zdejmą go z afisza. Na pewno nie jest to film dla tych co lubią komercyjną sieczkę.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 5

Film z duszą

muzyka, obrazy, Sztuka aktorka przez duże S, wrażliwość i piekno, film którego się nie zapomina; dziekuję reżyserowi , aktorom;
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 4

Film wg mnie wybitny. Polecam obejrzeć każdemu, kto lubi ambitne kino.

Joanna Kulig i Tomasz Kot wspaniale zagrali swoje role.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nic specjalnego

Już od wielu lat mam nadzieję na obejrzenie dobrego polskiego filmu - z przykrością muszę powiedzieć że po obejrzeniu cały czas pozostaje nadzieja. Film nudny i banalny - szkoda czasu.... a szkoda.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 23

Gniot, Gniot..... mega Gniot

Jak w tytule i tyle w temacie.....ludzie nie idźcie na te wypociny!!!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 25

cudny!

Po prostu piekny film! Kulig i Kot swietni. No trudno nawet komentowac. Ale. Jedno ale . Film dla myslacych i tych co nie znasza amerykanskiej i polskiej " sieczki"
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 5

Piekny film

Nie moglem sie podniesc z fotela po seansie. Piekny poetycki film. Zdjecie i muzyka fantastyczne. Sztuka najwyzszych lotow.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 4

bardzo, bardzo warto :)

Właśnie wróciłam z kina więc wrażenia świeżutkie - myślę, że to wręcz film życia pana Pawlikowskiego. Cała prawda o tragizmie tamtych czasów w oparciu o wątek tzw. miłości od pierwszego wejrzenia. Udało się, bo to podobno poniekąd prawdziwa historia (a wiadomo: życie pisze je najlepsze).
Muzyka i reżyseria - zachwycające.
A rola Zuli - wręcz stworzona dla Joanny Kulig.
Jednym słowem oceniam na 10.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

Sama mi wiem

Film widziałam wczoraj i mam mieszane uczucia. Niby wszystko pięknie a jednak czegoś brak. Cały czas czekałam na jakiś konkretny rozwój wydarzeń. W ogóle się nie wzruszyłam, co u mnie jest niebywałe . Najpiękniejsza w filmie była muzyka.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 8

Świetny film ,który przemawia obrazem muzyką nastrojem

Można powiedzieć bez wahania wybitny
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wysmakowane arcydzieło.

Do obejrzenia, refleksji, koniecznie!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

piękny

piękny i poruszający film, polecam
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

Bardzo dobry film...zostaje w głowie

Zdjęcia, muzyka, aktorzy i opowieść poprowadzona w inny zaskakujący sposób... zostaję na długo w pamięci, można dyskutować na temat filmu... polecam

wbici w fotel

film inny, pozostajacy na dluzej.
po zakonczeniu seansu nikt sie nie ruszyl do wyjscia. wszyscy zastygli.
tak jakby czekali na wiecej .
tak jakby potrzebowali chwili by sie pozegnac, oddalic od tej milosci...
tak
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

tandeta

Tandeta na miarę szmiry "Mała Moskwa" i innych polskich sitcomów.

Gospodyniom domowym może się spodobać.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 12

dobry film

ale średnia historia, dziwne skoki w czasie i w przestrzeni
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Niezapomniany

Wspaniale pokazana tragiczna historia milosci. Ze wspaniała muzyka i cudownymi obrazami. Poruszający i wybitny.

Inny niż inne

Bardzo mi się podobał. I powiem wam, że dawno nie byłam na filmie, gdy po końcowym napisie nikt się nie ruszał i nie wstawał z miejsc, a cisza mówiła. za nas. Po długiej chwili, pomału, ludzie zaczęli się podnosić .

i z czym tu do gości?

Odmiana przez przypadki rzeczownika pasażer
Celownik :pasażerowi pasażerom
Biernik :pasażera pasażerów
Narzędnik z czym?):pasażerem pasażerami
Miejscownik o czym?):pasażerze pasażerach

uroczy film

nie jestem fanką tego gatunku filmów ale tym jestem po prostu zauroczona!!!!!!. piękny, wzruszający, przejmujący. mialam przez wiekszosc filmu dreszcze i ciarki na plecach - rewelacyjna muzyka, zdjecia, kostiumy, gra aktorska. polecam wszystkim. ten film to dzieło sztuki.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

widz

rewelacja. dawno nie oglądałem takiego filmu i do tego tak wspaniale zagranej roli przez J. Kulig. miło patrzeć jak rośnie grono rewelacyjnych aktorów. mam nadzieję że film zgarnie tą żółtą statuetkę , bo u mnie już ją ma.

Rozczarowana

Dzisiaj byłam na tym filmie i nie jestem zachwycona.Przereklamowany.Pokazuje miłość od 1949 i późniejsze trudne lata i faktycznie nic ciekawego w tej historii
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum

Lesbijska księżniczka z kosmosu (18 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Lesbijska księżniczka z kosmosu . Przeczytaj o filmie.

Maspalomas (3 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Maspalomas . Przeczytaj o filmie.

Chora na siebie (4 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Chora na siebie . Przeczytaj o filmie.