Źle włożony tampon?

Witam.

Zawsze używałam podpaski podczas okresu, ostatnio zdecydowałam że wypróbuję tampony.
Tak więc, podczas miesiączki, włożyłam tampon, niby wszystko ok. wcale nie czułam że go mam. Ale krew i tak leciała na zewnątrz. Najpierw pomyślałam że tampon do wymiany, ale minęły zaledwie 2 godz, a ja nie mam aż tak obfitego okresu. Chciałam wyjąć, ale jednak nie był jeszcze wystarczająco nasiąknięty bo nie dało się go wyciągnąć, a nie chciałam mocniej ciągnąć za sznureczek bo bałam się że się oderwie, bo niby tampon powinien swobodnie wyjść.
Pomyślałam ze może po prostu źle wsadziłam tampon.
Kolejnym razem już jakoś inaczej próbowałam go tam ulokować, później znowu inaczej, raz przy wejściu, raz głębiej itp, ale za każdym razem to samo, krew i tak wydostaje się na zewnątrz, a ja już nawet nie mam pomysłu jak by go tam ulokować żeby nie leciało.
A przecież to raczej nic trudnego zaaplikować sobie tampon, nawet kilka razy przeczytałam instrukcję użycia żeby się upewnić czy dobrze to robię hehe.

Tak więc, czy krew może wylatywać na zewnątrz jeśli tampon jest źle włożony?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: Źle włożony tampon?

Zakładamy, że we właściwe miejsce sobie wsadziłaś?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

nie, do nosa sobie wsadziłam!

Oczywiście że we właściwe miejsce.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

może za mały tampon. tamony jak podpaski są i większe i mniejsze
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kup sobie tampony Tampax. Są one z specjalnym aplikatorem ułatwiającym wprowadzanie tamponu we właściwe miejsce. Jeśli to nie pomoże idź do ginekologa dowiedzieć się o co chodzi lub do końca życia zaprzyjaźnij się z podpaskami :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Za małe nie powinny być.
Wzięłam takie z 3 kropelkami.
Bo jeśli patrzeć na intensywność krwawienia raczej odpowiednie wzięłam, bo nie mam obfitego okresu.
Nawet powinnam wziąć o mniejszej chłonności jeśli na to patrzeć.

Aplikator pewnie i tak nic nie da, bo jak już pisałam wcześniej, próbowałam ulokować tampon na różne sposoby.
Każdy jeden tampon starałam się układać w nieco innym kierunku, jeden nieco głębiej (głębiej już by się nie dało, chyba że kijkiem hehe), inne tuż przy wejściu do pochwy, inny kierowałam nieco bardziej w prawo, inny bardziej w lewo, jeszcze inny na środku, po prostu przez cały okres który u mnie trwa 6 dni, kombinowałam jak umiejscowić tampon tak, by ta krew się nie wydobywała na zewnątrz, a krwi aż tak dużo nie tracę.
Za każdym razem jak wkładałam tampon to nic nie bolało, żadnego oporu nie było, po aplikacji wcale nie czułam że go mam. Gdyby nie sznureczek to bym się zastanawiała czy rzeczywiście on tam jest. Nie czułam dyskomfortu, było ok.
Tylko nie wiadomo czemu krew zamiast wsiąkać w tampon to trochę wsiąknęło a trochę wyleciało.

Chyba że to tampony do kitu.
Wzięłam jakieś Femina safe.
Chyba będę musiała jakiejś innej firmy wziąć spróbować przy następnym okresie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

a może powinnaś częściej wymieniać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Częściej wymieniać?
Nawet jeśli tampon nie jest jeszcze nasiąknięty?

Np. wkładam sobie tampon, po ok 30 min idę skorzystać z wc i jest trochę krwi na wkładce, to mam sobie tampon wymienić tak?

Nawet i próbowałam pierwszym razem, to się tamponu nie dało wyjąć ciągnąc za sznureczek, bo nie był wystarczająco nasiąknięty.
Jak już mówiłam, nie mam obfitego okresu.
Po prostu ta krew cala nie wsiąkała w tampon.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Oj nie wyobrażam sobie życia bez tamponów!!
A podpaski ostatni raz używałam... z 10lat temu?? Nieważne...
Jeśli chodzi o wkładanie tamponów - ja to po ciemku zrobię - ale wiem że można mieć problem - ja np nie mogę używać tych z aplikatorem bo zawsze mam źle włożony ;) Tak jak cały czas czuję tampon i coś jest nie teges - jak włożę wg instrukcji czyli noga na wannę/kibelek i te de ;)

Jak siedzisz na kibelku, rozszerzasz nogi, lewą ręką rozchylasz delikatnie wargi (dolne oczywiście ;P), jesteś rozluźniona, w prawej dłoni masz tampon trzymasz go za sznureczek ale przy samej końcówce tamponu (wcześniej wyciągając z folii porządnie naciągnęłaś sznurek więc tampon trzyma się pionu jak trzymasz za początek sznureczka) i delikatnie wsuwasz - nic na siłę, jest tam ślisko więc on super wchodzi :) jak wejdzie początek to palcem wskazującym dopychasz na mniej więcej długość palca :) jak się zatrzyma i nie będzie dalej wchodzić to jesteś na miejscu ;P każda z nas jest inna i ma też inną długość palca więc ciężko powiedzieć na ile cm masz włożyć ;)

Jeśli chodzi o tampony... polecam z biedronki - są rewelacyjne :D Na drugim miejscu w moim osobistym odczuciu są ob i naturella - naturella sa tańsze ;)
Co do wielkości tamponów - na noc i na pierwsze dni - największe czyli SUPER, na kolejne dni wielkość NORMAL, a na ostatnie kroplowe dni LIGHT :)
Jeśli chodzi o tampony biedronkowe są one trochę inne - na noc i na pierwsze dni SUPER, a na resztę dni REGULAR :)

Mam nadzieję że pomogłam ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja też nie wyobrażam sobie życia bez tamponów :)
koszmarem dla mnie są podpaski.
Najbardziej się męczyłam po porodach bo wtedy to trzeba wielgachne podpachy...
i również używam tamponów z Biedronki
ja aplikuje sobie tampon kucając

Bez tamponów nie da rady:D Nie pamiętam kiedy używałam podpasek, brzydzą mnie... Mi akurat wygodniej zakładać tampon jak stoję, może jedynie lekko uginam kolana. Myślę, że każda z nas jest inaczej zbudowana, ja nie mogę używać innych tamponów niż mini, bo mnie po prostu większe uwierają. Wybierz większe i zwróć uwagę przy zakładaniu czy nic nie przeszkadza. Jeśli coś przeszkadza, to na pewno jest coś nie tak - albo z tym jak włożyłaś, albo rozmiarem.

pewnie masz jakies tylozgiecie szyjki albo co, polecam jak powyzej, kup tampony z aplikatorem, nie dosc ze zaaplikujesz dobrze to i czystsza robota zdecydowanie, kup wersje Normal , a jak nadal bedziesz przeciekala to idz do lekarza.
Z reszta i tak wypada chyba 2x do roku isc na kontrole chocby.

Ja też tak miałam,zaczęłam na końcu (tam gdzie wystaje sznurek) robić "kwiatek" i nie mam już kłopotu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie wiedziałem ze kobieta ma wagi dolne i górne (sromowe):)))) myślałem że są większe i mniejsze :)

O Boszeeee, ty też masz te górne - na twarzy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja mam taki sam problem. Wiem że zadałaś to pytanie prawie 2 lata temu :/
Jak sobie teraz z tym radzisz. Bo ja nie mam już pomysłu jak wsadzić tampona.

a może w cewkę wkładałaś?:)

a na pewno zdjelaś opakowanie? haha

Oto instrukcja krok po kroku:
Najpierw musisz umyć ręce i zrelaksować się! Znajdź dogodną dla siebie pozycję. Może usiąść na toalecie lub stanąć z jedną stopą opartą o krawędź wanny.

Chwyć tampon dwiema rękami i odpakuj go zgodnie z kierunkiem strzałek, następnie usuń folię od strony sznurka przymocowanego do tamponu. Rozwiń sznurek i pociągnij go mocno i gwałtownie. Przyciśnij czubek palca do podstawy tamponu i usuń górną część folii. Delikatnie wsuń tampon najdalej jak się da w głąb pochwy. Jeśli poczujesz opór, lekko zmień kierunek.

Jeśli nadal czujesz tampon, popchnij go jeszcze trochę głębiej. Gdy tampon znajdzie się w odpowiednim miejscu, w środkowej części pochwy, nie będziesz go czuła. Ponownie umyj ręce. Może minąć trochę czasu zanim odkryjesz, która metoda wprowadzania tamponu o.b.® jest dla Ciebie najlepsza.

Jeśli używasz tamponów po raz pierwszy, najlepiej zastosować najmniejszy rozmiar tamponu – o.b.® ProComfort™ Mini ze splecionymi rowkami i unikalną, jedwabiście gładką otoczką SilkTouch™. Pamiętaj, aby poczekać aż dostaniesz miesiączki zanim wypróbujesz tampony. Tamponów nie należy nosić, gdy nie ma się miesiączki.

Źródło: https://nastolatki.myob.pl/jak-wlozyc-tampon-0

mój Partner nie wymienia bo same wylatują
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jeśli mowa o tamponach to polecę takie świetne nowoczesne bez sznureczków Beppy. Są idealne na basen, imprezę, nawet można w nich uprawiać seks. W kwestii zakładania nie jest to trudne:) na naturalna-plodnosc.pl są dostępne

Inne tematy z forum

orgasm control wipes (4 odpowiedzi)

- Czy może któryś z forumowiczów już stosował taki specyfik ? - Czy to naprawdę wydłuża wytrysk...

Jakie tabletki na libido działają (36 odpowiedzi)

Witam, Swoje pytanie kieruję do kobiet, które miały okazje brać tabletki na libido. Mam 38 lat i...

ginekolog Konrad Florczak (150 odpowiedzi)

Nigdzie nie mogę znaleźć opinii o ginekologu Konradzie Florczaku, przyjmuje w Evi-med, może ktoś...