Zły pracodawca - kto, dlaczego

Jakiego pracodawcę z Trójmiasta radzicie omijać szerokim łukiem? Jakie przykre sytuacje spotkały Cię w danej pracy? Pomóżmy sobie nawzajem, ostrzegając innych.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

To była by dłuuuga lista, baardzo długa lista. Może lepiej firmy godne polecenia - ich jest znacznie mniej.
Opinie o wielu firmach znajdziesz na go-work
Druga sprawa - firmy ktore mogę polecić nie prowadzą rekrutacji, może raz na parę lat
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dobre firmy rzadko kiedy się ogłaszają, jak prowadzą rekrutację to zazwyczaj ktoś wciąga znajomych lub rodzinę bo dana firma oferuje dobre warunki. Tych co co tydzień wywieszają te same ogłoszenia należy omijać i tu nie ma tajemnicy. W dobie internetu łatwo zlokalizować takich "byznesmenów".

Dokładnie tylko kiedy nasze państwo w końcu uruchomi Policje do spraw pracy bezkompromisowe kontrole i kary bo na razie to sprzyja dymaniu obywateli zwykły człowiek ukradnie w sklepie nie zapłaci mandatu za 300 zł i może isc siedzieć natomiast pracodawca nie zapłaci ci dwuch tyś. z umowy o dzieło i nic mu nie możesz zrobić lub udowadniasz stosunek pracy latami bo to też jest praktyka na którą zgadza się ten dziadowski kraj trzymają cie na zleceniu przy normalnym stosunku pracy z pensją godzinową i nadzorem kierownika .

Właśnie......

Ja rozumie że czasem jest ciężko aby gdzieś zagrzać miejsce na dłużej dlatego łapiemy co jest. Ja wychodzę z założenie że jeżeli pracodawca oferuje już na początku umowę zlecenie czy o dzieło, chce płacić część wynagrodzenia pod stołem to takich trzeba omijać, ew. zatrzymać się na bardzo krótką chwilę bo już od razu widać że to krętacz i na dłuższą metę to po prostu nie będzie działać

Dokładnie , chce... ? oszukać czy zatrzymać na dłużej twoim zdaniem ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

jakby słuchać opinii w internecie, to by nikt nawet lekarzem, informatykiem czy pilotem samolotu pasażerskiego nie został. Ktoś powie "paanie, u nas gnój, ch...j i kamieni kupa, taki informatyk to ma luksusy!", wejdź na forum informatyków i zobacz co piszą "nędza, nędza, nędza! Ogromna konkurencja, ciężko o pracę, chyba że jakąś g*wnianą, być takim pilotem samolotu pasażerskiego to jo... nie to co informatyk, gawiedź myśli, że bizancjum w tej robocie, a wcale tak nie jest!" wejdź na forum lotnicze i poczytaj : "pierdel, serdel, burdel. Ludzie nas widzą, że w pięknych uniformach chodzimy, stewardessy nam na kolana wchodzą, nie patrzymy na co wydajemy bo tyle pieniędzy mamy, a w rzeczywistości jak wyrobnicy pracujemy za grosze! W domu to 2 dni w tygodniu jesteśmy, reszta w rozjazdach, żona szaleje, a my jak kundle pomieszkujemy to tu to tam. Taki informatyk to JO... poklika 8h i do domu, nie to co my!"

IDŹTA do roboty. Po prostu. Sami zobaczcie jak jest. Łapcie kontakty z innymi, ktoś was gdzieś poleci i nie będzie źle !
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Roboty jest, ale nikt nie chce pracować za grosze na śmieciówce. Oczywiście zawsze znajdą się tacy co im nic nie będzie odpowiadać ale niestety większość pracodawców bedzie dymać swoich pracowników w ten czy inny sposób, bo taki biznesmen sobie z portfela nie wyciągnie ale swojemu pracownikowi to już bardzo chętnie.

Pracownik jest od tego, żeby zarobił na siebie, na miejsce pracy, na podatek i na mnie. Przecież to jest logiczne. Jak nie przynosi odpowiedniego dochodu to się go zwalnia. Nikt nie będzie od siebie z dobrego serca dokładać w biznesie.

Już pisałem wcześniej, że podatki u nas niestety są bardzo wysokie, dlatego dla pracownika zostaje niewiele. 1400na rękę to ok. 2tyś brutto, ale pracodawca musi wydać 2,5tyś z opłątami a dodaj do tego opłacenie twojego miejsca pracy itp. I wychodzi na to że pracodawca musi wydać spokojnie ponad 3tyś lekko, żebyś ty dostał 1,5tyś. Życie.

Zawsze możesz iść na działalność, i zobaczyć jak to jest kolorowo być pracodawcą...

zgodzę się, że koszty pracy są wysokie i powinny być dużo niższe.

nie trafia do mnie argument "Zawsze możesz iść na działalność, i zobaczyć jak to jest kolorowo być pracodawcą... ". To tak jakby kupić Porsche i płakać, że utrzymanie tego samochodu wiele kosztuje. Albo wziąć kredyt na wypasiony dom i marudzić jakie to wielkie kredyty są.
Jakbym zrobił biznesplan i stwierdził, że zarobki niepewne i marne, a płacić ludziom musiałbym ochłapy by w ogóle cokolwiek zarobić to dałbym sobie spokój. Szkoda zachodu, a z nędznie opłacanych pracowników żadnego pożytku by nie było.
Mógłbym zapytać analogicznie: skoro wam, pracodawcom tak źle to czemu nie idziecie na etat do kogoś innego? Jeśli własny biznes jest tak słabo opłacalny i ogólnie nędza, to czemu ludzie jeszcze je prowadzą ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To jak cie nie stac na pracownika to nie zatrudniaj, a jak chcesz zatrudnić to przynajmniej to doceń. Za 1500zł to sam sobie pracuj i nie zawracaj nikomu d***.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Porta KMI Bolszewo (3 odpowiedzi)

Jak w tytule. Pracuje lub pracował ktoś w ich biurze? Jak tam jest naprawdę, bo trochę w necie...

Wyjazd za granicę za pośrednictwem agencji pracy (3 odpowiedzi)

Szukam sprawdzonej agencji żeby wyjechać za granicę do pracy .myślałam o holandii,anglii . praca...

PRACA SEZONOWA ZA GRANICĄ (30 odpowiedzi)

Cześć, intersuje mnie praca za granicą. Zbieranie owoców lub warzyw. Gdzie najlepiej szukać...