Zmierzch bogów

Temat dostępny też na forum: Zmierzch bogów
Opinie do spektaklu: Zmierzch bogów.
Luchino Visconti, Enrico Medioli, Nicola Badalucco
Zmierzch bogów

"Zmierzch bogów" to polska prapremierowa adaptacja nominowanego do Oscara scenariusza będącego podstawą jednego z najważniejszych filmów w historii kina. Reżyser i współautor tekstu - Luchino Visconti - stworzył kameralną, mrocznie perwersyjną opowieść o upadku wielkiego niemieckiego rodu von Essenbecków w momencie narodzin ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

usteczka troche czerwoawe za bardzo

no nie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

świetne

Byłem na premierze i bardzo polecam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

niestety

Ja nie wiem kto wymyślił aby zagrała tam...Ewa Dałkowska! Kiedy miała sceny "erotyczne"(tu ukłony dla opracowania muzycznego) ta PANI, albo inaczej- BABCIA, wyglądała przekomicznie, bałam się że R-ke będzie trzeba wezwać bo wyglądała jak umierająca a nie "podniecona",taka stara kobieta nie pasowała i nieodmładzanie jej było nie trafem, jeszcze ta pani "wielka aktorka serialowa" Marta Jankowska, która unosi nosa a gra tak samo, czy to serial czy teatr,pyzata zarozumiała i "przylizana", aktorzy teatru utrzymali jeszcze poziom, ale te"warszawskie" gwiazdeczki(pożal się Panie!) to marnowanie kasy. Ogólnie? Jeśli żeńską obsada ulegnie zmianie- warto iść! póki co? papatrzcie na rozszalałe babcie w domu opieki albo na "serialową myszkę" w domu, na scenie nic z siebie nie dały więcej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

A kto miał grać matkę 20kilkuletniego faceta? Jego rówieśniczka?
Poza tym nie wszystko zawsze musi być piękne i cukierkowe. Starsze kobiety chyba też mają prawo do miłości, że tak górnolotnie zajadę, prawda? A kiedy sceny są uzasadnione jak najbardziej powinny być pokazywane, nawet jakby miały się tam dziać orgie staruszków. Poza tym spójrzmy wyżej "mrocznie perwersyjna opowieść". To mówi chyba samo za siebie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

dziewczynki

dla mnie najlepiej graly te dwie dziewczynki :-) Jak na bardzo mlody wiek poradzily sobie pieknie ze stresem scenicznym, a ich gra na skrzypcach - super.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

blondynka z grzywką tak

ta druga to żart
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ciekawa sztuka. Pokazuje jak to zycie naprawde wyglada. Rodzina to jest sila, ale w kryzysowych sytuacjach jeden pod drugim doki kopie. Liczy sie kasa i wladza.
Pani Dalkowska rzeczywiscie za duzo do przedstawienia nie wniosla. Ogolnie bylo ok.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Generalnie bardzo dobre przedstawienie. Dwie sprawy, które były dla mnie irytujące, to niestety jak było wspomniane wcześniej - p.Ewa Dałkowska - jej gra faktycznie niczego do spektaklu nie wniosła, była dla mnie osobiście wręcz monotonna, druga - scena muzyczna przed teatrem znajdująca się w conajmniej nieodpowiednim miejscu; jak można było ustawić ją dokładnie frontem do wejścia do teatru?! koncert, nawiasem mówiąc ciekawy, niemniej zagłuszał momentami aktorów i psuł cały klimat spektaklu. totalna głupota organizatorów. I dziwię się również, że kierownictwo teatru nie zabrało głosu w tej sprawie. Sam spektakl - polecam.

Prawie Szekspir, prawie genialne, prawie się zachwyciłem, prawie ...
Może się podobać, może szokować. Może „refleksić”, czemu tu i teraz?
Za rogiem hotel „Freie Stadt”, w barze setę walnąć trzeba! Spektakl obejrzeć warto!

Nie ma sie czego wstydzić

Pan Domalewski-brawo,trudna rola,porywająco zagrana.
Pani Dałkowska nieźle się kobitka trzyma ale jakoś grą nie poraziła.
Pan Bonaszewski z całym szacunkiem gra i aparycja wyliniałego kocura.
Pan Rybiński jak zwykle super tylko rola maluśka.
Przedstawieni ogólnie dobre a mogło byc genialne.

polecam

wiele lat temu oglądałam film rewelacja! Martin bardzo dobry ,to swietnie zagrana rola i niezwykle trudna. Pani Dałkowska -nieporozumienie, żadnej emocji, nijaka, bez pazura.
Polecam ,choć po przedstawieniu trudno sie powraca do miłego wieczora.

zmiana żeńskiej obsady

A p. Dałkowską zastąpi p. Dorota Kolak, która z pewnością doskonale poradzi sobie w "erotycznych" scenach. Nie mogę się już doczekać :-)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

a ja się właśnie ucieszyłam

że oto wreszcie mamy spektakl, w któryn NIE GRA Dorota Kolak ani Grzegorz Gzyl!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9

bez warszawki

to sie nie uda z kolak to porazka,cezary najlepszy aktor
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

dowiemy sie dlaczego zmieniono obsade

czy nie

Głupi jesteś jak but.... Widziałeś z Dałkowską? Właśnie z Kolak spektakl będzie super. Od początku to właśnie Ona powinna była grać tę rolę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pytanie do obeznanych

Czy warto na to zabrać dziewczyne na randke? Jak nie to co byście polecili?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

zabierz ją do hotelu a nie do teatru... potem możecie sobie połazić po przedstawieniach...

..a tak to zrazisz ją tylko obecnym Wybrzeżem bo przedstawienie takie tam...

Nie, nie warto. Ciężkie to to jest i niekoniecznie wzbudza sympatię. Wiem że randki to nie tylko komedie romantyczne, ale w tym wypadku poszukaj czegoś innego.

Zgadzam się... Ja polecałabym raczej Słodkiego Ptaka Młodości z wybitną kreacją p. Doroty Kolak. Tyle tylko, że ta randka będzie musiała poczekać, bo grają to dopiero pod koniec listopada. Generalnie w Teatrze Wybrzeże niespecjalnie jest randkowy repertuar. Może lepiej Muzyczny? Ale tam z kolei bilety droższe...

No i mówiłem, że z Kolak o niebo, niebo lepiej. Nie rozumiem po co ściągać Bonaszewskiego, skoro mamy Bakę i po co jakaś Dałkowska, skoro mamy genialną Kolak.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

naprawdę???

Polecam obejrzenie kilku spektakli z "wybitną aktorką p. D.Kolak i proszę zauważyć czy rzeczywiście jest taka Wybitna!!! albo lepiej przyjść na jeden spektakl dwa razy -zawsze gra dokładnie tak samo i w tych samych momentach tak samo reaguje!!! może trochę poćwiczyła w domu i teraz gra "PIĘKNIE" to co sobie wypracowała w domowym zaciszu!!!!!!!!!!!!!!!!! Podobno aktorstwo to sztuka min. reagowania na partnera który co dzień inaczej wygląda, inaczej się czuje i przede wszystkim inaczej gra!! A u pani Doroty Nic się nie zmienia. ciekawe prawda? Teraz poważnie -bardzo cenię p.Dorotę -naprawdę,ale mam wrażenie ,że coś zgubiła!! Ale jak mawiają są aktorzy misyjni i wyrobnicy!! i niech tak zostanie!!! Tylko nie nazywajcie tego czymś Wielkim!!!-Pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

porażka!!!!!!!!!!!!!!

porażka porażka porażka!!!!!!!!!!!!!!!!!!! może nie rozumiem wysokiej sztuki, ale te 2 godziny ciągneły się jak wieczność, nie wiem co w tym było pięknego.... szkoda kasy
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

balkon I rząd

Nie wiem czy ten temat był już poruszany, ale oglądanie sztuki z tego miejsca jest mało komfortowe. Zabezpieczenia przed upadkiem, wypadnięciem z balkonu są wykonane z grubych rur. Bardzo one zasłaniają widok na scenę, dodatkowo czułam się tam jak małpa w klatce, wrr

Bredzisz... Są spektakle z Panią Dorotą które widziałam po kilkanaście razy... i kompletnie nie masz racji. amen.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Żałosne!!!!!

Że co przepraszam?? Dorota Kolak nie jest wybitna??? Chodzę na wszystkie spektakle z p. Dorotą i to po wiele razy!! Nie ma drugiej takiej aktorki, która tak fenomenalnie gra całą sobą, gra emocjami!!! Nigdy nie gra tak samo!!! A Ty negujesz Jej wybitność?? Powiedz to komuś prosto w oczy, kto regularnie uczęszcza do Teatru Wybrzeże - a zobaczysz jak się uśmieje!!! Chyba jesteś jedyną osobą która doszła do takich śmiesznych wniosków!!! Podejrzewam że napisałaś/eś to specjalnie żeby wywołać tu burzę, a pewnie nie widziałaś/eś ani jednego spektaklu z p. Dorotą, bo nikt normalny nie napisałby nigdy że p. Dorota gra zawsze tak samo bo każdy wie że to nieprawda!! Pomyśl zanim coś palniesz!!! Piszesz że trochę poćwiczyła w domu i gra to co sobie wypracowała w zaciszu!!! A gdzie ma za przeproszeniem ćwiczyć według Ciebie?? Na ulicy, na dyskotece??? Każdy aktor ćwiczy w teatrze i w domu!!! TALENT PANI DOROTY JEST WIELKI, a Twój jeden żałosny komentarz za nic w świecie tego nie zmieni!!!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jedna z lepszych sztuk w Gdansku!

Moze, a raczej na pewno, nie jestem specjalistka w zakresie teatru, ale mi osobiscie akurat ta sztuka sie podobala. Powiem wiecej, jest to jedna z lepszych sztuk, ktore w ogole widzialam w ostatnich latach. Bardzo dobrzy aktorzy, co stanowi na wstepie ogromny plus, ciekawa koncepcja, ciekawa scenografia. Nie nudzilam sie, a zazwyczaj w teatrze sie niestety nudze :) Rzecz gustu, ale ja polecam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

mam receptę na ogólne nienudzenie się w teatrze...(czy gdziekolwiek)

..należy zabrać ze sobą pokaźnych rozmiarów piersiówkę z ulubiona zawartością i nawet katastrofalne przedstawienie nie będzie katastrofą- prościutkie

zbastuj nieco....

Co się tak spinasz, człowiecze?Zrobiłbyś lepiej,zrobiła?W życiu nie będziesz na deskach przypuszczam.Ani autorem choćby lokalnym.Pluj obelgami.Tylko tyle Ci zostało.Wybitnie...szary czołwieku

z odcieni szarości mogą powstać wyjątkowe i niepowtarzalne kompozycje...

...to zależy od "operatora szarosciami"...często jest "wtopa" i poczucie niesmaku...

ewa dalkowska

rewelacja
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

dobry spektakl

bylam na sobotnim przedstawieniu 23.01.10.Poczatkowo mialam problemy ze zrozumieniem tekstow,poniewaz muzyka nieco zagluszala aktorow.Ciekawa rezyseria,piekne kostiumy,minimalistyczna scenografia.Wszystko prawie idealne tylko....publicznosc!!!!Moi drodzy jesli jestescie chorzy

Tragedia

niespójne, nieprzekonywujące - odradzam.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

pisze się przekonujące albo przekonywające. tak jak mówi się włączać a nie włanczać. taka dobra rada.

pisze się przekonujące albo przekonywające. tak jak mówi się włączać a nie włanczać. taka dobra rada.

Rewelacja!!!

Sztuka przez duże S!!!Piotr Domalewski-szacunek za świetnie zagraną rolę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Podobało mi się :)

Byłam wczoraj korzystając z tańszych czwartkowych biletów i bardzo mi się podobało : dobrze zagrane no i temat .Odkryłam podobieństwo rodziny do firmy lub jak kto woli korporacji: każdy czyha aby kogoś wyrolować , skłócić i zając jego pozycje przejmując władzę ...smutna prawda o człowieku sugestywnie oddana w sztuce!! Polecam.

ciężkie, brutalne, świetne

tak rodził się faszyzm, dobrze zagrane.

uwielbiam Pana Panie Bonaszewski

ahh
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Byłam wczoraj. Polecam:)

Bardzo fajny spektakl! Warto się wybrać!:)

Inne tematy z forum

Romeo i Julia is not dead (19 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Romeo i Julia is not dead . ROMEO I JULIA IS NOT DEAD na motywach dramatu...

Rigoletto (52 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Rigoletto . Rigoletto Libretto: Francesco Maria Piave wg dramatu...

The Strings (7 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: The Strings . The Strings - przezabawny spektakl komediowy o przyjaźni,...