Znakowanie rowerów w 3M

Witam,
Czy ktoś wie konkretnie gdzie w trojmiescie znakują rowery - policja, straż miejska? Nie moge znaleźć nigdzie tych informacji. I ile to kosztuje.....:(
Poradźcie czy to w ogole mam sens?

Pzdr.
T.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Znakowanie rowerów w 3M

Osobiście uważam, że to nie ma sensu, bo wiadomo jak policja pracuje... brak wspólnej bazy powoduje, że nawet jakby ten rower znaleźli w Wejherowie to i tak lipa, bo mają inną baze danych. Na pewno masz na rowerku jakieś cechy charakterystyczne typu zadrapania itd. Zaraz ktoś powie, że przecież złodziej pomaluje rame i po zadrapaniach i się z tym zgodze, ale po co wtedy znakować rower skoro pomalują ramę? Ja osobiście radze spisać numerek ramy i w razie czego po nim poznasz rowerek. Mój kumpel właśnie dzięki temu numerkowi odzyskał rower.

Spisanie numeru ramy to dobry pomysl, ale mozna go latwo zdrapac, wsadz kartki gdzie tylko mozesz (szytca, kierownica i w ogole tam gdzie mozesz) ze swoimi danymi, ja tak robie osobiscie

numery na ramie sa zazwyczaj tloczone w materiale...
osobiście uwazam że lepiej kupic puszke gazu niż bawić sie w znakowanie rowera.

Gaz i owszem przydatny, w przypadku rabunku ale jak skradną sprzed przykładowego sklepu to nie wiele mi on. Chyba że zamontowany jakiśw kierownicy, ktory spryskuje "nowego" właściciela po dokonaniu kradzieży. Odpalany czujnikiem, czy na odległośc:)
Nr ramy raczej trudno chyba zdrapać, po są porządnie wybite, trza by wycinać kawałek ramy.

Czyli wniosek dla mnei jest taki: znakowanie na policji itp bez sensu, kartki z danymi uryte w rowerze OK, gaz pod ręką "jak by coś":)

Pozdrawiam,
Tomek.

no kolego, zostawiac rower przed sklepem?? kto to widział...

Nieeee kolego, nie zostawiam przed sklepem:) napisałem "przykładowym sklepem" wiadomo o co chodzi...;)

Pzdr.
T.

a ja myślę że nie ma co się zastanawiać czy warto czy nie znakować w straży miejskiej, bo warto zrobić wszystko co wymieniliście powyżej, każdy sposób jest dobry, ale najlepiej zastosować wszystkie razem - według mnie to daje największą skuteczność.... strzeżonego pan bóg strzeże....

a jeżeli chodzi o samo znakowanie:
znakuje się w siedzibie Straży Miejskiej w Gdańsku w każdy dzień tygodnia od 9:00 do wieczora oraz na niektórych festynach (jak organizator załatwi żeby przyjechali). Znakowanie jest BEZPŁATNE.

Dzięki za odpowiedź, ale już od ponad roku mam oznakowany - BT Gdańsk i SM z reguły tam znakuje z wpisem do "rejestru".
Pzdr.
T.