Zostawiacie swoje dzieci same w domu ?

Wczoraj byłam w wielkim szoku jak od jednej babki usłyszałam że zostawiła małe ( 3-4) miesięczne dziecko samo śpiące w domu bo wyszła po fajki......Czy tylko ja jestem nienormalna uważając ja za kompletną kretynkę (delikatnie pisząc),bo nie będzie wózka targać.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 13

Re: Zostawiacie swoje dzieci same w domu ?

Nianie używałam przy starszej córce która miała wadę serca. Rozumiem,że złe doświadczenie takie jak zachłyśnięcie sie dziecka może wywołać strach, jednak ja nawet po moich doświadczeniach staram sie nie popadać w obłęd.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

nigdy ...

Kiedyś musiałam będąc sama zejść tylko na parter aby pokwitować jakąś przesyłkę to wzięłam małą z sobą i wsadziłam ją do leżaczka gdy podpisywałam dokumenty.

W przypadku pilnych zakupów - rozumiem, że męża może nie być, rodzina daleko - ale zawsze zostają jacyś znajomi, przyjaciele czy nawet sąsiedzi. Zawsze jest jakieś rozwiązanie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Można np. zostawić dziecko bo: ma zapalenie oskrzeli i nie chcę fundować mu zmian temperatur (w przypadku wyjścia do sklepu); bo w piecu wygasa a opał poza mieszkaniem i trzeba go przynieść, a z półroczniakiem na ręku ciężko nabrać węgiel, zręsztą przynieść też nie łatwo. Piszę tu o sytuacjach które mi się zdarzyły.

Nie zawsze da się wszystko przewidzieć.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Większości mam mających domy korzysta z tego wielkiego brata właśnie po to, żeby w razie czego słyszać swoje dziecko

Już wyżej napisałam, ja je mało co nie straciłam i tylko mogę sobie pomyśleć, co by było, gdybym poszła do sklepu, czy też siedziała piętro niżej niż dziecko
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

mi też się to w głowie nie mieści

jak znajoma powiedziała że musiała swojego 2,5-latka zamknąć w przedpokoju, bo w pokoju spał 3-miesięczniak, a ona chciała wyjść do sklepu i nie chciała żeby się pozabijali to dosłownie nie powiedziałam nic bo mowę mi odjęło :/ tez sie zastanawiałam czy to może ze mna coś nie tak

dodam że ona za ścianą ma teściową z którą żyje bardzo dobrze wiec nie było to jakieś ekstremalnie przymusowe wyjście

no ja tego nie ogarniam :/
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najlepszym "hitem" była kiedyś sytuacja( u mnie w rodzinie), że rodzice zostawiali właczony telefon koło łózek dzieci, i wychodzili kilka domów dalej na bibę;)

Jak coś się działo, biegli niby do domu!!!!!!!!!!!
Jazda co???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

kasia to lepsze niz wielki brat :D :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie Kasiu nie z lenistwa, zresztą ja się zgadzam ze zostawianie dziecka jest nieodpowiedzialne.

w moim przypadku chodziło o zakup mleka a nie używek.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

idę stąd. nie ma sily na takie dyskujse.
miłego wieczorku;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja ma DOKŁADNIE takie myśli jak Nyzosia.

śmieci wywalić jak idę , to ekspresem.
Nie zdarzyło mi sie nigdy jeszcze przez 3 lata , wyjść z domu, zostawiając śpiące, czy już nie wspomnę, bawiące się dziecko.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

A do dziewczyn które wychodzą do sklepu, apteki itd.
Proste pytanie
Dlaczego nie możecie wziąć dziecka ze sobą ? Z lenistwa, bo trzeba ubrać ?
Bo nie pojmuję tego, co za trud ubrać dziecko i wyjść razem z nim
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 14

mam sklep naprzeciwko klatki schodowej, nie pije , nie pale i nigdy nie paliłam papierosów.

Dziecko było podziębione i po ciepłej kapieli zasnęlo, wiedzialam ze nastepnego dnia nie bede miala szansy wyjsc z domu, nikt nie mogl mi kupic tego co potrzebowałam a było to mleko w proszku dla dziecka a nie papierosy czy inne uzywki.

dodam ze robilam to dosłownie biegiem.

a co powiecie na matki które jak tylko położą malucha spać wyciągają piwo z lodówki ? to chyba tez nieodpowiedzialne będąc samej w domu pić alkohol, a jak coś by się stało....?
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 5

ewa, widocznie każda z nas ma inną wyobraźnię.
Ja sobie nie wyobrażam śpiącego dziecka piętro niżej, bez elektronicznej niani w jego pokoju.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 11

jak najbardziej jestes dobra matka :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

a nie widzisz róznicy? bo jeśli nie to nie ma o czym gadać.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Gdzie tu mowa o nadopiekuńczości ? Raczej o zdrowym rozsądku
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ja to się boje nawet iść wykąpać jak jestem sama w domu z młodą więc o wyjściu do sklepu nie ma mowy.

Dziecko jak dziecko ale co jakby matce coś się stało po drodze do sklepu? spadnie ze chodów, potrąci ją samochód, zemdleje - cokolwiek...i nie wróci w ciągu 5 min. dziecko się obudzi i będzie samo w domu zanim dojdą do tego gdzie ta osoba mieszkała i z kimś się skontaktują...

Dla mnie to ekstremalna nieodpowiedzialność i brak wyobraźni!!!
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 8

hmm.. czyli jak teraz moje dziecko śpi u góry w zamkniętej sypialni a ja siedzę sobie na dole to też nieodpowiedzialność?..
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 2

"mi również zdarzyło się zostawić spiącego malucha na chwilke."
po papierosy??? bo ona właśnie po to .wyszła...po nic ważnego
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

http://expresskaszubski.pl/express-na-sygnale/2009/11/kamienica-krolewska-troje-dzieci-zaczadzonych . Może o tym czytałyście kiedyś, bo w to tak naprawdę dość świeża sprawa. Do przemyślenia.
Jak się słyszy takie historie, to kwestia wypadu z domu "na dwie minutki" ukazuje się w zupełnie innym świetle.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

Inne tematy z forum

Dobry ortodonta (32 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (64 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...