Zostawiacie swoje dzieci same w domu ?

Wczoraj byłam w wielkim szoku jak od jednej babki usłyszałam że zostawiła małe ( 3-4) miesięczne dziecko samo śpiące w domu bo wyszła po fajki......Czy tylko ja jestem nienormalna uważając ja za kompletną kretynkę (delikatnie pisząc),bo nie będzie wózka targać.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 13

Re: Zostawiacie swoje dzieci same w domu ?

Oczywiście, że w każdej chwili coś się może stać. Nawet przy nas. Dlatego trzeba zapewnić maksimum bezpieczeństwa.
Tak, jak sprzątam/gotuje dziecko mam na oku. Tak, jak jestem sama w domu to mam towarzystwo w toalecie. Nie widzę w tym nic trudnego.
Tu nie chodzi o przekrzykiwanie się. Ale niestety nie każda widać rozumie co znaczy bezpieczne dziecko.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Mój post Kulka byl do tych mam,które się tu zarzekały,że nie spuszczają dziecka nawet na 1 minutę z oka,dlatego podałam w/w przykłady,bo dla mnie to przesada.
Nie popieram zostawiania dzieci samych w domu,zaznaczam jednak,że są sytuacje w których nie mamy ciągle dzieci na oku.
Piszecie,że dziecku w każdej chwili może coś się stać,więc zapytalam czy jak gotujecie,sprzątacie,korzystacie z wc to dziecko jest bezpieczne?Nie.

Przestańcie na siłę udowadniać jednej z drugą,że jest lepszą mamą,każda mam dba o swoje dziecko i nigdy świadomie nie da mu zrobić krzywdy.
Każda mam wie jaką opiekę i bezpieczeństwo dziecku zapewnić,zbędne jest przekrzykiwanie się na siłę,że to ja jestem lepsza,itd.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jesli moge cos poradzic, to gdy synek byl malutki mieszkalismy w mieszkaniu 2-poziomowym. Mielismy lozeczko drewniane na gorze i turystyczne na dole, w salonie. Moze salon nie wygladal przez to idealnie, ale jak nam bylo wygodnie. Mozna bylo wszystko zrobic majac dziecko na oku.
Nie macie piecow gazowych, lub dwufunkcyjnych? Wtedy wystraczy guzik nacisnac, nie trzeba biegac z opalem. Zdaje sobie sprawe, ze pewnie chodzi o koszt ogrzewania, gazowe jest duzo drozsze niz zwykly opal. Kwestii finansowych sie nie przeskoczy niestety.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

oj to ja dokładnei tak samo, raz poszłam do koleżanki co miała córkę w wieku siostrzenicy i ja za nią laziłam, a kolezanka że spokojnie, że w drugim pokoju jest jej mama to neich się bawią niech łażą i nagle słyszę płacz i wiem ze to "moje" lece a ona w kuchni na kolanachi cała w płaczu i ...do końca nei wiadomo co się stało, ale jest wersja że córka kolezanki ją popchnęła, jak to dzieci, pewnie niechcący i troche za mocno bo większa była...i tak mi źle było, takie mialam wyrzuty, pytalam 20 razy czy na na pewno na główkę nie upadła ona że nie że tylko na kolanka....ale mówię wam, nigdy więcej nie spuszczę jej z oka, jak mówisz, ja też wolę być nadopiekuńczym świrem niż czuć się tak, jak czułam wtedy... czułam się jakbym ją zawidoła..okropne
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Emenems, da się pogodzić, tylko trzeba to robić za w czasu.Dzisiejsze wynalazki pozwalają na pełen monitoring dziecka.
Chce się mieć/ma się dziecko to się je tarabani za sobą wszędzie albo zostawia pod sprawdzoną opieką. Nie ważne czy to 2 min po fajki czy wyskoczę do warzywniaka a dziecko poczeka w aucie - bo np. nie chcę się go jęczącego wyciągać z fotelika. Dziecko trzeba mieć na oku.
Wolę być nazywana nadopiekuńczą niż głupią.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Cytrynka - oczywiście że da się pogodzić na co dzień, ja mówię o bardzo trudnych sytuacjach bardzo rzadkich jak np. dziecko jest chore i ma gorączkę, a psa np. potrąci samochód czy rowerzysta i co wtedy? karetki do psa nie wezwiesz...

Mnie (jak już zajdę) czeka właśnie "samotne" wychowywanie dziecka, oczywiście są sasiedzi, koleżanki, do tego czasu będę miała dom więc problemu z wózkiem i zakupami nie będzie bo wszedzie samochodem, dom normalnie ogrzewany ale ze wszystkim sama, mąż pracuje długo i jeździ więc w razie czego nie wyskoczy z pracy i nie pomoże bo będzie 100 km od domu.

już się zastanawiałam czy w domu nie zamontować prysznica z szybą zwykłą a nie mrożona i dziecko mieć na oku w łazience caly czas...bo łazienka na tyle duża że kojec wejdzie...i masa innych problemów mnie nachodzi i pytań, jak to pogodzic?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

MartyLena, jest wyjście. Cięższe rzeczy kupuje się z kimś albo zamawia.
Ja jestem sama w domu z dzieckiem od poniedziałku do piątku. Nawet śmieci nie wynoszę jak dziecko śpi.
Wszystko się da jak się dobrze nad tym pomyśli.

Przy sytuacji z piecem najlepszym rozwiązaniem jest elektroniczna niania.

Emenems, dla mnie to jest proste. DZIECKO JEST WAŻNIEJSZE NIŻ PIES. Dlatego nie mam na razie psa.

Oraz zdecydowanie porównanie śpiącego dziecka obok w pokoju jak odkurzamy do wyjścia z domu jest słaba.

Czekam na minusiki :D
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7

emenems, można pogodzić i zwierzęta, których mam w domu troche i dziecko

ale faktycznie niektóre przypadki to są takie trudne, jak własnie pójście po opał, bo przecież nie każdy mieszka w ciepłym bloku, czy pilne wyjście po lekarstwa dla chorego dziecka, no nie wiem ...

trudny temat, bo z jednej strony trochę to niebezpieczne a z drugiej coś trzeba kupić czy załatwić

ja na szczescie nigdy nie musiałam takich wyborów dokonywać
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

dlatego jak się ma małe dzieci to sie nie na zwierząt bo oba się kocha a czasami staje się przed wyborem, pupil czy dziecko...lepiej unikac
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

"Połowa z Was jak dziecko śpi to je zostawia,np gotując obiad,sprzątajac mieszkanie,mało to się chwaliłyście w niejednym wątku jak to wasze kilkumiesieczne dzieci śpia przy włączonym odkurzaczu jak sprzątacie,niejedna z was pisała,że gdy dziecko zasypia ma czas by cos zrobić w domu,więc to nie jest zostawianie dziecka samego?No właśnie."
czym innym jest BYĆ w domu i coś robić jak dziecko np.śpi a czym innym jest WYJŚĆ z domu po fajki i zostawić dziecko SAMO BEZ OPIEKI.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dziewczyny,ale jest mnóstwo sytuacji,że nie ma wyjścia.
Przy -20 gdy w piecu zagasło,muszę wyjść do kotłowni rozpalić,czy przynieść węgla,nikt tego za mnie nie zrobi gdyż całą zimę byłam sama z niemowlakiem.
Połowa z Was jak dziecko śpi to je zostawia,np gotując obiad,sprzątajac mieszkanie,mało to się chwaliłyście w niejednym wątku jak to wasze kilkumiesieczne dzieci śpia przy włączonym odkurzaczu jak sprzątacie,niejedna z was pisała,że gdy dziecko zasypia ma czas by cos zrobić w domu,więc to nie jest zostawianie dziecka samego?No właśnie.

Nie jestem za zostawieniem kilkulatka,by iść po fajki,absolutnie,zresztą ja mam sklepy kilka km od domu.
Na wiosce mieszka sie inaczej niż w bloku.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

ja po fajki nie chodzę bo nie palę, ale mieszkam na trzecim piętrze bez windy, przez większość czasu jestem sama z dwójką dzieci bo mąż pracuje na morzu, starsza córka ma 5lat młodsza 14miesięcy, więc wtachać się z towarzystwem na górę i jeszcze przynieść zakupy (nie mówię o codziennych zakupach typu mielone na obiad i bułki, ale o takich zakupach gdzie kupuje naraz zgrzewkę mleka, proszek do prania, mąki i inne cieżkie rzeczy), wiec zostawiam wszystko w samochodzie albo jeśli jadę wózkiem to w wózkarni na dole i wieczorem jak młodsza już śpi sobie przynoszę na górę, albo w ciągu dnia jak dziewczynki się bawią to małą montuję w krzesełku do karmienia tak zeby nie mogła się ruszyc i wtedy przynoszę z wózkarni zakupy. Inaczej nie mam wyjścia. Nie widzę w tym nic złego. Do sklepu bym nie poszła i nie zostawiła nawet samej starszej córki jeszcze, zwłaszcza że mam dość daleko więc potrzebowałabym przynajmniej 10-15minut.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja niestety byłam zmuszona zostawić śpiące dziecko same jak pies był chory i piszczał mi pod drzwiami- przecież nie będę budzić dziecka bo zanim je obiorę itd to pies już narobi pod siebie więc leciałam z nią (mamy suszkę) jak głupia pod klatkę przebierając nogą za noga żeby skończyła - a w normalnych przypadkach mała ze mną albo w wózeczku albo w chuście- jak była malusia też miałam nianię ale później mi przeszło - nauczyła się głośno krzyczeć ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dla mnie zostawianie samego dziecka w domu jest nieodpowiedzialne,szczytem bezmyślności jest zostawić dziecko samo bo mi się fajki skończyły.......No ale cóż ponoć głupota nie boli.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

dokładnie..małych dzieci nawet na minute nie zostawia się samych w domu!!
nie uważam że matki które bezmyślnie zostawiają swoje małe dzieci śpiące itp aby wyskoczyć na chwilkę do sklepu są nieodpowiedzialnymi matkami.

wystarczy ile jest "minusików" pod wisami negującymi zostawianie dziecka samego w domu...

Dziecka samego nie zostawiam. Nawet jak jestem z dzieckiem sama w domu to idąc pod prysznic zabieram ze sobą nianię elektroniczną.
Przy dziecku trzeba używać mózgu, a nie potem płakać nad rozlanym mlekiem...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Watek stary, ale moze warto go bylo wyciagnac?
Piszecie, ze wyjscie do sklepu pod domem jest normalne, ze dziecku nic nie bedzie, bo to chwila. Ja tak nie uwazam, bo zwyczajnie nie moge. I argumenty na tak nie trafia do mnie, trudno.
Gdy bylam w podstawowce mieszkalam w bloku 10 pietrowym, sklep mielismy pod samym blokiem, minuta drogi (liczac samo dojscie od klatki). Matka mieszkajaca na 7 pietrze wyszla na moment do sklepu, wziela mlodsze dziecko, a zeby bylo szybciej zostawila samego 5 latka w domu. Myslala tak jak Wy: nic mu nie bedzie, oglada bajke, bawi sie, jest juz duzy, to chwilka, sklep pod samym domem. Ale chlopiec postanowil zawolac mame przez okno, cos od niej chcial. Niestety stalam wtedy na balkonie. Uslyszalam krzyk, zobaczylam spadajace dziecko i to jak wygladal po upadku z 7 pietra. I jego matke tam na dole. I do konca zycia tego nie zapomne, nigdy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja zostawiłam dziecko chyba ok 1 miesięczne jak spało i wyszłam po chleb:) z perspektywy czasu już bym tego nie zrobiła a i jeszcze raz wyszłam pod klatkę dosłownie na sekundę z psem żeby zrobił siku.
Pozdrawiam.

Agatha,a Ty jeszcze tu zaglądasz?Bo się słabo zrobiło.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Olki obie, plus chórek bezimiennych, skoro już tyle siedzicie na tym forum, to posiedźcie jeszcze dwie sekundy i doczytajcie, że chodzi o zostawianie dziecka samego w domu, nie w drugim pokoju.

Maluch powinien być cały czas w zasięgu ucha i oka opiekuna. I finito.

Nieważne, jak złe są inne matki - matka, która wyłazi z chałupy zostawiając tam zupełnie bezbronne dziecko, jest bezmyślna.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6

Inne tematy z forum

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...