Zostawiacie swoje dzieci same w domu ?

Wczoraj byłam w wielkim szoku jak od jednej babki usłyszałam że zostawiła małe ( 3-4) miesięczne dziecko samo śpiące w domu bo wyszła po fajki......Czy tylko ja jestem nienormalna uważając ja za kompletną kretynkę (delikatnie pisząc),bo nie będzie wózka targać.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 13

Re: Zostawiacie swoje dzieci same w domu ?

taką samą dyskusję można prowadzić na temat zaostawiania dzieci pod opieną niani. Ja bym w życiu nie zostawiła moich dzieci pod opieką obcej osoby. Bardziej ufam dziecku samemu w domu niż jakieś niani po jednej rozmowie. I gdzie tu jest odpowiedzialność. Skąd pewność, że wasza niania nigdzie nie wyskakuje do sklepu po coś sama.
Ale rzeczywiście inną kwestią jest też wiek i umiejętności dziecka. Jeśli umiałoby utwierać drzwi, skakało po kanapach i miało głupie pomysły to rzeczywiście bym nie zostawiła, ale dziecko śpi czy ogląda telewizję, co w tym złego iść śmieci wyrzucić na dwór (nie mieszkam w bloku).
Dyskusja zresztą jak każda inna na tym forum nie ma sensu.
Trzeba umieć dyskutować, a większość z was to nie mające na siebie pomysłu BABY, zawsze wiedzące wszystko lepiej i czekające tylko aby komuś dopiec.
Co to za forum jak piszę swoje zdanie, a ktoś wyzywa moje dzieci od szczeniaków. Intelinencją to wy tu nie grzeszycie.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 7

moj mały ma roczek i nigdy go nie zostawiłam nie przeszło mi to przez myśl zeby małe dziecko zostawić bez opieki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

No prosze, sądziłam że toaleta w pokoju jest absolutnie nowatorska. Dla mnie by była, jednak nie skorzystam. A poza tym że muszę chodzić do toalety, to także śpię, wyprowadzam psa, wynoszę śmieci i tym podobne.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zakupy zakupami, ale psa przez internet o 2 w nocy nie wyprowadzisz jak ma s****ie i lata po ścianach :/

Mąż w delegacji i co zrobisz z dwójką śpiących dzieci??

miałam taka sytuację wcale fajnie się nie czułam ale wyszłam z psem pod klatkę serce mi waliło, ze mało na zawał nie zeszłam :/

i tu zaznaczam - kupsko posprzątałam ;)
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kazda z Nas jest odpowiedzialna za swoje dziecko. I moze zostawic je samo spiace lub nie na jak dlugo chce. Racjonalnym wydaje mi sie zostawic malego dziecko samo, ale w zasiegu wzroku badz sluchu. Ale naprawde duze znaczenie ma wiek dziecka.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

DEJWI szczeniaki to ty masz, bo napewno trzymasz dziecko na smyczy. Wdać jaki jest Twój poziom inteligencji, bo ja bym nawet nie była w stanie tak pomyśleć o jakichkolwiej dzieciach, a co dopiero o własnych.
Mając dwójkę dzieci i karmiąc jedno piersią nie jestem w stanie mieć drugie non stop na oku. Nie spuszczacie dziecka z oka, a póżniej się dziwicie i wątki na forum typu "moje dziecko nie daje mi chwili spokoju, co zrobić aby chociaz na 5 min zajęło się sobą" Ciekawe czy się też kąpiecie przed 7 letnim dzieckiem?? przeciez też się może zakrztusić.
DEJWI DOROŚNIJ !!!!!!!!!
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 5

hehe:) ja starszą też tachałam za sobą w leżaczku nawet do łazienki :D teraz juz tak nie robię :)
temat ten ma też dwie drogi jedna to zostawianie niemowlaka który może np. zachłysnąć sie a druga to pomysłowy dwulatek który potrafi.. :P
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

pingwinek pod prysznicem jesteś w domu ( no chyba, że chodzisz kąpać się do sąsiadów) a do sklepu czy apteki wychodzisz z domu...także jak dla mnie jest różnica...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

właśnie z powodu pomysłowości ;) wymieniliśmy już w naszym oknie klamki - na takie z kluczykiem ;) kluczyki poza zasięgiem Młodego :]

skubaniec lubi siadać na parapecie ;P do innych okien nie ma dostępu :]
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

ale kiedy dziecko nie spi NIGDY NIGDY NIGDY nie zostawiłabym nawet na 30 sekund samej,kurcze dzieci maja pomysły ze nawet nam sie w głowie nie miesci.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Czym innym jest sen czy pójście pod prysznic kiedy dziecko śpi, czym innym bezsensowne zostawianie dziecka bez opieki wtedy, kiedy nie ma takiej potrzeby. Nie rozróżniasz tego? Moim zdaniem to proste. I dziewczyny, które nie zostawiają dziecka samego w domu moim zdaniem nie są "zeschizowane" czy "nadopiekuńcze" tylko po prostu odpowiedzialne. Ja w domu nawet drzwi od kibelka zostawiam uchylone, żeby mieć oko na małą (zresztą jest na etapie uczenia się nocnika i często sama się wpycha do łazienki, bo chce "razem") ;)
W okolicy, w której mieszkają moi rodzice wydarzył się wypadek, o którym pisałam wyżej (zaczadzenie dzieci kiedy matka była przed domem), a dziecko sąsiadki udusiło się foliową reklamówką, którą się bawiło. Takie wydarzenia naprawdę dają do myślenia - ja nie chcę kusić losu. Co nie oznacza, że jestem rozchwianą emocjonalnie, histeryzującą matuszką.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

TY kochająca matka --> szczeniaki już spią ... dawaj na balet na wioche obok
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 12

hmmmm ja bym moze do sklepu nie zeszła bo by mi to min 10 minut zajeło napewno,ale jak mała spała w dzien to zdarzylo mi sie zejsc np.po poczte do skrzynki,hyhy no moze minute to trwało:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja chodzilam śmieci wyrzucać jak mała spała ( mieszkam na 5 a śmietnik jest koło bloku) - ale zaznaczam że chodziłam schodami w razie jakby winda stanęła :))
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

DZIWIE SIĘ JAK WY WOGÓLE MOŻECIE CHODZIĆ SPAĆ?? PRZECIEŻ MAJĄC TWARDSZY SEN TEŻ MOŻECIE CZEGOŚ NIE USŁYSZEĆ. JA BYM NA WASZYM MIEJSCU W OGÓLE NIE SPAŁA. Jak kładziecie dzieci spać też stoicie przy nim aż zaśnie??
Jak ktoś ma dwupokojowe mieszkanie i nic w życiu do roboty to szuka sobie problemów, a trzeba przecież do ognia dołożyć, umyć się itd.
Tak zostawiam mniejsze dziecko na chwilkę samo, ba nawet dwójkę aby wyjść na sekundkę do mamy po coś a mieszka na tym samym podwórku. Czasem jak mniejsze śpi wychodzę z większym na dwór przed dom (mam wtedy ze sobą nianię elektryczną)
I NIC NIKOMU DO TEGO.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 8

Dla mnie niedorzeczne jest stanowisko pt" Jestem przy dziecku 24 godziny na dobę, bo może się zakrztusić". noł koment...
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 7

całkiem niedawno niedaleko mnie prawie doszło do tragedii mama zostawila roczna corcie spiaca i poszła na kawe do swojej mamy majacej dom na tym samym podworku i w miedzy czasie wybuchł pozar na szczescie ktos przechodzil obok i zauwazył dym wybil okno i znalazł dziecko dzieki temu mała zyje

ja biore mała zawsze ze soba, kiedy spi mam uchylone drzwi mamy mieszkanko wiec ja słychac jak sie budzi kiedy mieszkalismy z tesciami w domu to jesli robilam obiad to albo niania chyba ze bylam sama w domu to nie bo kompletna cisza w domu:) lepiej dmuchac na zimne niz potem sobie nie moc wybaczyc ze nie zrobilam wszystkiego co mogłam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

1. do tych co po zakupy biegaja jak męża nie ma ...

a słyszałyście o zakupach przez internet ?? mleko mieso NAWET FAJE
AA?? - powiedziała Dejwi (z wiejską intonacją do durnej baby)

2. Matki polki na forum, matki palaczki na dzielni ...
noł koment
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7

Sajwer znam takich co tak mają (mówię o muszli w pokoju) i jeszcze się tym chwalą w czasopismach o urządzaniu mieszkań:)))) Tak więc nic nowatorskiego nie wymyśliłaś:)))

Tak jak kilka dziewczyn wyżej uważam że dyskusja jest jałowa...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

mamy za sobą przeżycia podobne do Kasi31. i też gdybyśmy akurat nie byli w pokoju razem z Gabrysiem, który spał - to dzisiaj by nie żył.

NIGDY Gabryś nie został sam w domu! Jeżeli któreś z nas dorosłych było same w domu, a trzeba było koniecznie coś kupić lub wyprowadzić psa/psa - to dzwoniło się do sąsiadki o pomoc ;) na szczęście mamy super sąsiadów :) sąsiadka kilka lat starsza ode mnie ale z 1 dorosłym już synem, a drugim prawie ;) więc zawsze któreś z nich nam pomagało :)

poza tym jeśli dziecko jest zdrowe, a trzeba wyskoczyć po jakieś małe zakupy - nie widzę problemu wsadzić dziecko w chustę czy nosidło i nie trzeba targać wózka :] mówię to ja - mieszkająca na 4p bez windy.

ja przez długi czas miałam schizę totalną i nie było mowy o zostawieniu Młodego samego w pokoju(jak spał i nie tylko). jak musiałam iść do łazienki - to Młody szedł tam ze mną w leżaczku.

kiedyś opierdzieliłam jedną matkę pod CH Osowa - zostawiła śpiącą córkę w aucie. to było krótko po tym jak te dzieci spłonęły w aucie.

ale przecież ona wyskoczyła tylko na chwilę, po tort. i wypinanie dziecka z fotelika i wpinanie ponowne trwałoby dłużej niż pójście po tort i powrót...

grrrrrrrrrrrr
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

Pomysł na wieczór panieński ? (17 odpowiedzi)

Przyjaciółka poprosiła mnie żebym została świadkową na jej ślubie. Zgodziłam się i wiąże się z...

szukam opinii o szkole podstawowej nr 85 gdańsk jasień (22 odpowiedzi)

hej, czy którejś z Was dziecko uczęszcza do tej szkoły?możecie coś powiedzieć na temat poziomu...