mamusie i ich dzieciaczki październikowo-listopadowo-grudniowe 2013 (20)

Dziewuszki założyłam nowy wątek :) ulepszyłam nam trochę tytuł i wyczyściłam listę mam z tych które nie dały znaku życia po porodzie :)

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=519760&c=1&k=160

Link do bloga agam205 (pamiętamy o Was)
http://synusfilipek1711.blog.onet.pl/

ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:
14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/3260g/54cm/CC/Swissmed
30/10 (11/11) Asiulka86/synek Oliwier/3550g/57cm/CC/Zaspa
31/10 (02/11) Agula/synek Kacper/4200g/56cm/Kliniczna

LISTOPAD:
03/11 (02/11) amadea99/córeczka Hania/3945g/57cm/SN/Whiston
03/11 (08/11) anka165/córezka Weronika/4070kg/57cm
04/11 (??/??) Monika/córeczka Marysia/3700g/57cm/SN/Kliniczna
06/11 (04/11) mondar/synek Alan/3850g/53cm/CC/Kliniczna
06/11 (11/11) Ania/synek Łukasz/3305g/54cm/SN/Kliniczna
07/11 (09/11) Mazar/synek/3890g/55cm/CC/Kliniczna
13/11 (15/11) kaja_84/córeczka Matylda/3440g/57 cm/SN/ Wejherowo
15/11 (20/11) Katka_Gdynia/synek Franuś/3100g/53cm/CC/Redłowo
15/11 (20/11) sweetangel171/synek Igor/3390g/55cm/SN/Zaspa
16/11 (19/11) MAMA LISTOPADOWA/córka/3360g/58cm/SN/Kliniczna
17/11 (13/11) agam205/synek Filipek mały Aniołek / 3700g/ 59cm/ Kliniczna
18/11 (23/11) Cyganka Asia/córeczka Ewa/3910g/56cm/ Redłowo
19/11 (16/11) mamazosi/synek Kacperek/ 3450g/ 58cm / Zaspa
19/11 (21/11) MamaMichalka/ Synek Michałek/ 2840g./51cm/SN/Wojewódzki
19/11 (12/11) Cleanna/chłopak Albert/4160g/58cm/ SN/ Zaspa
19/11 (14/11) Lollipop/synek Staś/ 4260g/ 64cm/ CC/Swissmed
20/11 (21/11) paproszysko/córka Zosia/3420g/54 cm/SN/Zaspa
21/11 (19/11) MarcysiaS/córka Matylda/3850g/57cm/CC/Redłowo
21/11 (20/11) dorcia_86/synek Kajtuś/3240g/53cm/SN/Redłowo
22/11 (12/11) Justyna/synek Kubuś/4460g/62cm/SN/Zaspa
25/11 (25/11) Lyneth/synek Franuś/3510g/54cm/SN/Zaspa
25/11 (??/??) Asia/synek Konstanty i córka Pola/3010g i 2860g/56cm i 54cm/CC/Kliniczna
28/11 (30/12) Justyna/synek Jaś/2800g/56cm/SN/Lębork
28/11 (26/11) AniaK/córeczka/3590g/54cm/SN/Zaspa

GRUDZIEŃ:
05/12 (07/12) aagusias81/córeczka Zosia/ 4800g/63cm/SN/Redłowo
05/12 (04/12) muszka/ synek Jaś/ 4300g/62cm/CC/Swissmed
06/12 (12/12) jagodowamama/ córeczka Jagódka
08/12 (03/12) Iwona84/córeczka Zuzia/3220g/58cm/SN
10/12 (30/11) happymum87/córeczka Marysia/4700g/61cm/CC/Swissmed
10/12 (12/12) Natala/córeczka Marysia/2800g/50cm/SN/Redłowo
11/12 (06/12) Puchatkowa/synek Jasiek/4007g/57cm/SN/Wejherowo
11/12 (06/12) agnieszkaj/córeczka Kinga/4750g/61cm/SN/Redłowo
12/12 (04/12) Jednorożec/córeczka Amelia/4100g/56cm/SN/Zaspa
12/12 (06/12) AAbym/synek Kubuś/3570 g/59 cm/CC/Zaspa
14/12 (06/12) muzynia/córeczka Zuzia/3750g/57 cm/CC/Zaspa
15/12 (18/12) joahne/córeczka Pola/3750 g/54 cm/SN/Kliniczna
19/12 (20/12) perfectangel/synek Kostek/3530g/56 cm/Wejherowo
19/12 (15/12) Małga/córka/4270g/60 cm/SN/Wojewódzki
20/12 (15/12) filipinka/synek Wojtek/3860g/59 cm/SN/Wojewódzki
29/12 (18/12) Paniqa/synek Antoś/3740g/59cm/CC/Kliniczna
01/01 (26/12) Delie/synek/CC/Zaspa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie i ich dzieciaczki październikowo-listopadowo-grudniowe 2013 (20)

OK dziek wielkie za info.. nie nie ja nie robie 30 marca.. planuje w majowke , ale juz chce zaczac szukac przepisow jakichs - patrzylam w knajpach ale tam za 65 zl /80 od osoby nic ciekawego nie ma.. wiec chyba wole sama jakos zaplanowac co zrobie wiec musze zaczac sie rozgladac za ciekawymi przepisami:)

hej
Iwonka wysłałam ci wiadomośc na priv.
Perfectangel mam jeszcze pytanie czy widzisz różnice w nockach małego gdy jest z Tobą cały dzień i kiedy zostaje bez Ciebie na dłużej? W sensie czy się budzi częściej itp

Iwona 84, robię chrzciny 30.03 czyli chyba wtedy kiedy Ty, jeżeli nie zgubiłam wątku. Na obiad robię żeberka, takie zawijańce z piersi ze szpinakiem w środku, pieczeń ze schabu i mielone z pieczarkami. Do tego jakieś 2 surowki, ziemniaki, kapustę kiszoną zasmażaną, zupę krem z pomidorów. Na kolacje sałatki: 1-sałata lodowa, łosoś, ser bleu, avokado, sos 2-makaron z zupek chińskich, pomidor, ogórek, kurczak pieczony, majonez 3-pierożki tortelini, mandarynki, szczypior, majonez z jogurtem. Do tego jakieś kurczaki może, pomidory faszerowane, jajka faszerowane i coś tam jeszcze może wymyślę.

hej
Happymum dobrze robisz, lepiej mieć więcej czasu dla córci skoro masz taką możliwość. Pewnie sama będziesz mogła sobie godziny pracy ustawić tak jak Ci wygodnie,a to njaważniejsze.A tak swoją drogą to do 4lat dziecka nie mogą cię zmusić do brania nocek. A z kim zostawisz małą? Z mamą?

Joahne tak stronka fajna, też poczytam:)

Lollipop u nas gondola duża, a mały nie jest wiekoludem (bo i nie ma po kim) także problemu nie ma. Aczkolwiek jak tylko będzie dobrze siedział to go przesadzam do spacerówki, zwłaszcza że pogoda nas w tym roku rozpieszcza. Widzę, że nasze dzieciaki mają te same problemy z tym leżeniem na brzuszku.

Joahne ja używam tych woreczków Canpolu, trochę drogie,ale ja dosyć dużo mroziłam swego czasu tego pokarmu więc się przydały. Kupiłam przez neta. Co do kosemtyków i krostek to u nas też oliwka nie pomogła, ani krem hipp, ani alantan, ani linomag nic. Po kremie nivea na zimę wręcz mały miał taką kaszkę na twarzy. A Cetaphil restoderm czy La Roche Lipikar baume AP czy emolium działają na innej zasadzie niż te standardowe kosmetyki- (nie będę się rozpisywać jak) i dlatego pomagają. Za uszkami dodatkowo smaruję tłustym kremem na zimę Avene COld krem, ponieważ mały strasznie sobie rozdrapał.

Happymum super, że zyrafka się spodobała małej: )

Monika krem tak w aptece polecam najtaniej 200ml ok 32pln w dbam o zdrowie-starcza na bardzo długo. Ja stosuje już 1.5miesiąca i nie widać, że coś zeszło z tuby. A 400ml wychdzi najtaniej w gemini ok 48pln.

http://www.laroche-posay.pl/produkty-do-zabieg%C3%B3w-piel%C4%99gnacyjnych/Lipikar/Lipikar-Balsam-AP-p8202.aspx

ALe mamy wiosnę co?
NAsz mały budzi się o 6.00 rano,ale sam sie sobą zajmuje. Potem idze spać ok 9.00. Aż się boję zmiany czasu, bedzie wtedy wstawał o 5.00...

Hejka .. wracam do tematu chrzcin- co mialyscie podane gosciom jak robilyscie w domu ?? Kiepska ze mnie kucharka od pol roku mieszkam na swoim wiec musialam robic obiad tylko dla siebie i meza wczesniej rzadko bywalam w kuchni.. a teraz czeka mnie imprezka na 25 osob ( minimum) plus dzieci .. jakos sobie tego nie wyobrazam ale jednak w domu troche taniej wyjdzie wiec bede zmuszona cos robic , licze ze pomoga mi siostry mojego meza .. w koncu maz im remonty mieszkan robi itp - przez to teraz od rana do nocy jestem z mala sama bo maz robi remoncik po pracy.. i tak sie wlasnie zastanawiam co po za ciastem robic, ciasto kupie .. gorzej z obiadem, najchetenij bym same salatki zrobila ;P Stad moje pytanie co bylo u Was na stole :) Szukam jakichs inspiracjii:P

Delie - mam to samo po spacerze, też jestem tak dotleniona po spacerze, że jak wracam do domu, to chętnie bym się przespała lub chociaż troszkę odpoczęła, a tu nie ma, aktywność 100% :)

Czasem przysypiam przy karmieniu ;)

joahne - jak byłaś w lasku za Tesco i przy ul. Magellana to spacerowałaś w moich okolicach :) Ja właśnie tam chodzę, albo po alejkach na górce na przeciwko mojego bloku, albo na Myśliwską do góry, albo do Wrzeszcza na piechotę i z powrotem. Ogólnie zwiedzam cała morenę i właśnie chodzę tam gdzie szumi i jest głośno, bo jak jest za cicho, to Franek się budzi :)

Może się kiedyś spotkamy na spacerze? po wózkach możemy się poznać, co Wy na to :)

Tak Was czytam Dziewczyny, to duże Wasz dzieciaczki są! Mój Franek jest bardzo szczuplutki i waży dużo mniej, ale lekarz mówi, ze wszystko ok i taka jego uroda, zapewne po mnie, bo ja też byłam drobna. Ma za to dłuuugie nogi i długie palce u rąk, mówią, ze pianistą będzie hehe

Jeśli chodzi o sen, to Franek od jakiegoś czasu dużo więcej mi śpi w dzień. Wcześniej tak nie spał, a teraz dwie - trzy godziny zabawy i już po jedzeniu od razu zasypia. W nocy ma jedną pobudkę na karmienie, też mu się zmieniło, bo już przesypiał noce.

Poza tym żadnych problemów z nim nie ma, ani skórnych, ani pokarmowych wiec w niczym za bardzo nie pomogę.

Aagusia81 - trzymam kciuki za zdrowie Twojej córeczki!!! Na pewno będzie wszystko dobrze, ale jak piszesz, niestety u nas trzeba o wszystko zadbać samemu, na wszystko zwracać uwagę i się domagać. Życzę powodzenia!

Monika dzieki za informacje. Musze podpytac rehabilitanta. Usg jeszcze nie robilismy a w ogole sie dziwie ze w szpitalu tego nie zrobili od razu. Przeciez sie urodzila z czyms takim.... Masakra z tymi szpitalami.

Właśnie widze ze jest poruszany temat szorstkich policzków. Ja już wcześniej też walczyłam z nimi i krem zmieniałam i cuda robiłam. W końcu zniknęło samo nie wiedziałam po czym. Jednak kilka dni temu zmieniłam pościel i znowu się pokazało. I dopiero wczoraj zrozumiałam po czym, okazało się że od tej pościeli, mam jedna z kory i on jak zasypia przewraca główke na lewą stronę gdzie na tej stronie ma najbardziej podrażniony policzek. Wczoraj zmieniłam pościel na bawełnianą i jest poprawa. W życiu bym nie wpadła na to że od kory choć prasowana to i tak podrażniała.

Dziewczyny u mnie tez czerwone i suche krostki na twarzy. Juz jakis czas nie bylo i sa znowu. Ale Mamzosi dzieki za podpowiedz, bo tak sobie skojarzylam, ze u mnie tez moga byc konserwanty! Bo ostatnio wyskoczyly jej jak kisiel zjadlam! A powiedz ten krem to normalnie w aptece mozna kupic czy gdzie? I ile kosztuje? Bo mojej kremy zadne nie pomagaja.
Co do gondoli Marysia juz sie nie miesci, dotyka stopkami juz, a gondole mam bardzo duza, wiec moze z tydzien jeszcze i zaczynamy ze spacerowka.
Happymum ciesze sie,ze zyrfaka sie Marysi podoba! :-)

Dziewczyny, pisałyście o szorstkiej czerwonej skórze. Też miałam taki problem. Na policzka i na szyjce Zosia miała szorstkie, suche i czerwone. Pomógł nam krem emolium. Jak pokazywałam to pediatrze to wskazywała bardziej na uczulenie na jakiś czynnik zewnętrzny - płyn do kąpieli, wiatr, może proszek. Generalnie nic nie zmieniliśmy i pomógł emolium, chociaż trochę to trwało.

Dziewuszki dziś listonosz przyniósł nam naszą żyrafkę Sophie :) dziewuszki miałyście rację :) Marysia miętoli ją w buzi, podgryza kopytka i jej pyszczek hihi

joahne - ja od samego początku używam woreczków z Canpol Babies i u mnie bardzo się sprawdzają. Łatwo się na nich pisze, dobrze trzymają, pokarm szybko zamarza... Ideał jak dla mnie :) dokładnie takie: http://canpolbabies.com/pl/produkty/produkt/670-torebki-do-przechowywania-pokarmu-

A my małego nadal wozimy w gondoli, jeszcze spokojnie się mieści na szczęście :)

joahne - ja na spacerach zwiedzam całą Morenę, od stawku przy Swissmedzie i okolicznych uliczek z domkami po nowe osiedla przy Myśliwskiej. Ogólnie najlepiej spaceruje mi się właśnie po ulicach z domkami, jest tam spokojnie, że można iść ulicą nawet jeśli chodniki są pozastawiane. Raz wybrałam się Jaśkową do Wrzeszcza, ale jednak za głośno tam jest. Przy długich spacerach najgorsze jest to, że jak wracam do domu to jestem tak dotleniona, że zdrzemnęłabym się, ale szkrab jest też super dotleniony i gotowy na jedzenie i zabawę w tym samym czasie :D

Podejrzewam, że temat spacerówki u nas pojawi się dość szybko. Pomimo, że mój synek jest najmłodszy w wątku to ładnie przybiera i wszystko idzie mu raczej w długość a nie szerokość :D

A miałam się jeszcze zapytać czy któraś z was uzywala do mrożenia swojego pokarmu takich specjalnych woreczkow? Jak się sprawdziły?

Moja Pola tez ma problem z suchą skórką. Tyle ze nie czerwieni się, jest normalnego koloru. Na policzkach, ramionach, łokciach, nózkach i kolanach. Ale od zewnętrznej strony. Nie pomogła oliwka, parafina, alantan, mleczko z hippa. Pomogł nam balsam Cetaphil Restoraderm dla dzieci. Na łokciach i kolankach jeszcze troche sucha jest ta skórka. Pediatra mówiła, że sucha skóra u dzieci to norma, że się jeszcze przyzwyczaja do nowych warunków...bałam się że to atopowe zapalenie skóry, ale wykluczyła.

A jeśli chodzi o odparzenia, to raz nie wytarłam dobrze po kąpieli skórki pod paszkami i zrobiły się mega czerwone. Posmarowałam alantanem plus i szybko zeszło.

Lollipop Pola też ma fazę, że najlepiej by już siedziała. Lubi widzieć co się dzieje dookoła:-) czasem marudzi i muszę ją trochę ponosić, powyglądać przez okno. Ale znalazłam na jej marudzenie sposób jak nie chce leżeć - zdejmuję jej spodenki, skarpetki i pieluszkę. Leży na gołej pupci i jest wtedy wniebowzięta:-) w gondoli się jeszcze mieści bez problemu, przesiądę ją jak będzie siedziec.

Co do gondoli to nasz sie jeszcze mieści ale myśle ze za miesiąc, max półtora będzie już bardzo ciasno i trzeba będzie odkopac spacerowke. Najwyżej na płasko będziemy jeździć. Chociaż Kostek tez sie buntuje i chce wszystko na siedzaco oglądać a przecież jeszcze za mały. Ale ciągnie ta główkę i barki już mocno i złości sie jak chce zeby na płasko leżał.

Happymum tez spróbuje z tymi gazikami. Brzydko ta szuka wyglada więc cos trzeba poradzić. No i będę częściej smarowac. Dzieki za podpowiedź. :) widzę tez ze nie tylko Moj ma problemy z plamkami suchymi i czerwonymi. Póki co smaruje linomagiem A+E. Jak pediatra każe to zacznę eliminacje pokarmu. Zobaczymy.

Heh Staś ma tak samo z brzuszkiem... Też krzyk i płacz, nawet na plecach za długo nie poleży bo to nie widać wszystkiego tak jak na siedząco. Chciałabym żeby już sam tak pewnie siedział :)

A dziewczyny jak u Was z gondolą jest? Bez problemu mieszczą się Wam jeszcze dzieci? Myślałyście kiedy na spacerówkę zmieniacie? Staś się już ledwo co mieści do gondoli ale ze zmianą czekam jak się już tak na prawdę ciepło zrobi.

Mamazosi ja planuję od lipca...przypadkiem to w ogóle wyszło...tyle że w moim przypadku to nie będzie praca tak jakby w stałych godzinach...dostałam propozycję pracy jako pielęgniarka opieki długoterminowej...miała bym kilku swoich pacjentów maks 6-ciu i tak jak bym sobie ustaliła godzinowo u nich wizytę tak bym jeździła... no i było by to w miejscu mojego zamieszkania... z początku nie chciałam ale przemyślałam i spróbuje..może zamiast wracać na oddział zostanę w tej pracy i będę mogła sama sobie ustalać o której i kiedy pracuję...i dzięki temu miała bym dużo czasu dla córki... pożyjemy zobaczymy... żal mi że po 6 msc będę musiała wrócić do pracy no ale coś za coś... powrót po roku do szpitala na 12h dyżury to był by chyba większy szok...zostawić dziecko na noc...albo w weekend nie mieć czasu dla córy i męża... :/

Dziewuszki mam pytanie moja koleżanka chciała by sobie założyć spiralę czy wiecie gdzie zakładają na NFZ? i jaki jest wtedy koszt takiej spirali?

Joahne dzięki za adres stronki...fajna i przydatna na pewno z niej skorzystam jak zacznę rozszerzać dietę Marysi.

Perfectangel mam ten sam problem co ty z odparzeniami na szyjce... ja smaruję to bepanthenem lub sudocremem i ładnie znika :) niestety wraca.... znalazłam też sposób kupiłam gaziki w aptece takie większe 10 cm ....rozkładam je i wtedy zwijam w taki dłuższy pasek i wkładam pod brudkę tam na szyjkę żeby dzięki temu wałeczkowi rozszerzyć tam tą skórkę żeby się nie obcierało...dostaje się wtedy powietrze i ta skóra tam oddycha i nie odparza się tak... fakt faktem te wałeczki wypadają jak Marysia macha głową ale jak śpi grzecznie to wtedy wszystko jest ok i to oddycha...

Inne tematy z forum

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...