mamusie i ich dzieciaczki październikowo-listopadowo-grudniowe 2013 (20)

Dziewuszki założyłam nowy wątek :) ulepszyłam nam trochę tytuł i wyczyściłam listę mam z tych które nie dały znaku życia po porodzie :)

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=519760&c=1&k=160

Link do bloga agam205 (pamiętamy o Was)
http://synusfilipek1711.blog.onet.pl/

ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:
14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/3260g/54cm/CC/Swissmed
30/10 (11/11) Asiulka86/synek Oliwier/3550g/57cm/CC/Zaspa
31/10 (02/11) Agula/synek Kacper/4200g/56cm/Kliniczna

LISTOPAD:
03/11 (02/11) amadea99/córeczka Hania/3945g/57cm/SN/Whiston
03/11 (08/11) anka165/córezka Weronika/4070kg/57cm
04/11 (??/??) Monika/córeczka Marysia/3700g/57cm/SN/Kliniczna
06/11 (04/11) mondar/synek Alan/3850g/53cm/CC/Kliniczna
06/11 (11/11) Ania/synek Łukasz/3305g/54cm/SN/Kliniczna
07/11 (09/11) Mazar/synek/3890g/55cm/CC/Kliniczna
13/11 (15/11) kaja_84/córeczka Matylda/3440g/57 cm/SN/ Wejherowo
15/11 (20/11) Katka_Gdynia/synek Franuś/3100g/53cm/CC/Redłowo
15/11 (20/11) sweetangel171/synek Igor/3390g/55cm/SN/Zaspa
16/11 (19/11) MAMA LISTOPADOWA/córka/3360g/58cm/SN/Kliniczna
17/11 (13/11) agam205/synek Filipek mały Aniołek / 3700g/ 59cm/ Kliniczna
18/11 (23/11) Cyganka Asia/córeczka Ewa/3910g/56cm/ Redłowo
19/11 (16/11) mamazosi/synek Kacperek/ 3450g/ 58cm / Zaspa
19/11 (21/11) MamaMichalka/ Synek Michałek/ 2840g./51cm/SN/Wojewódzki
19/11 (12/11) Cleanna/chłopak Albert/4160g/58cm/ SN/ Zaspa
19/11 (14/11) Lollipop/synek Staś/ 4260g/ 64cm/ CC/Swissmed
20/11 (21/11) paproszysko/córka Zosia/3420g/54 cm/SN/Zaspa
21/11 (19/11) MarcysiaS/córka Matylda/3850g/57cm/CC/Redłowo
21/11 (20/11) dorcia_86/synek Kajtuś/3240g/53cm/SN/Redłowo
22/11 (12/11) Justyna/synek Kubuś/4460g/62cm/SN/Zaspa
25/11 (25/11) Lyneth/synek Franuś/3510g/54cm/SN/Zaspa
25/11 (??/??) Asia/synek Konstanty i córka Pola/3010g i 2860g/56cm i 54cm/CC/Kliniczna
28/11 (30/12) Justyna/synek Jaś/2800g/56cm/SN/Lębork
28/11 (26/11) AniaK/córeczka/3590g/54cm/SN/Zaspa

GRUDZIEŃ:
05/12 (07/12) aagusias81/córeczka Zosia/ 4800g/63cm/SN/Redłowo
05/12 (04/12) muszka/ synek Jaś/ 4300g/62cm/CC/Swissmed
06/12 (12/12) jagodowamama/ córeczka Jagódka
08/12 (03/12) Iwona84/córeczka Zuzia/3220g/58cm/SN
10/12 (30/11) happymum87/córeczka Marysia/4700g/61cm/CC/Swissmed
10/12 (12/12) Natala/córeczka Marysia/2800g/50cm/SN/Redłowo
11/12 (06/12) Puchatkowa/synek Jasiek/4007g/57cm/SN/Wejherowo
11/12 (06/12) agnieszkaj/córeczka Kinga/4750g/61cm/SN/Redłowo
12/12 (04/12) Jednorożec/córeczka Amelia/4100g/56cm/SN/Zaspa
12/12 (06/12) AAbym/synek Kubuś/3570 g/59 cm/CC/Zaspa
14/12 (06/12) muzynia/córeczka Zuzia/3750g/57 cm/CC/Zaspa
15/12 (18/12) joahne/córeczka Pola/3750 g/54 cm/SN/Kliniczna
19/12 (20/12) perfectangel/synek Kostek/3530g/56 cm/Wejherowo
19/12 (15/12) Małga/córka/4270g/60 cm/SN/Wojewódzki
20/12 (15/12) filipinka/synek Wojtek/3860g/59 cm/SN/Wojewódzki
29/12 (18/12) Paniqa/synek Antoś/3740g/59cm/CC/Kliniczna
01/01 (26/12) Delie/synek/CC/Zaspa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie i ich dzieciaczki październikowo-listopadowo-grudniowe 2013 (20)

Mamazosi moja ma 4,5 miesiaca,wiec starsza o 2 tygodnie. Od chrzcin czyli od 23 lutego przewraca sie z plecow na brzuszek :-) ale odwrotnie nie chce, bo uwielbia na brzuszku lezec. No i na plecach lezec nie chce juz teraz w ogole, tylko sie odwroce a ona juz na brzuchu lezy. Raczke wyciaga spod brzuszka wiec naprawde ladnie jej idzie, tylko zeby jeszcze w druga strone sie nauczyla :-)
Co do nocnych pobudek to tez po chrzcinach wypracowalysmy sobie ladne spanie w nocy, ale troche musialysmy sie pomeczyc :-) Marysia idzie spac ok 20.30 spi do 7.30,max 8 i mamy jedno karmienie ok 5. Czasami zdarza jej sie "przebudzic" tzn oczy ma zamkniete i niby spi ale zaczyna sie krecic, marudzic,poplakiwac, wtedy dostaje smoczka,poglaszcze ja po glowce i sie uspokaja i spi dalej. A ja wczesniej, jak zaczynala tak robic to ja bralam do cyca, co sie okazalo zupelnie nie potrzebnie, bo ona glodna nie byla, tykko possac chciala. Na poczatku bylo ciezko, bo tak krecila sie czesto i wstawalam do niej nawet 6 razy, ale teraz jest juz fajnie. Udalo mi sie tez zmniejszyc liczbe karmien do 6 na dzien,co wczesniej wydawalo mi sie niemozliwe, takze pracuje nad nia twardo :-) Ale przez to z wieczorna laktacja cos chyba gorzej, ale moze sie jeszcze unormuje
Co do diety to ja juz chce rozszerzac, tak ze codziennie bedzie cos dostawac.

Wow perfectangel to masz niezly magazyn! ;) ja dziś użyłam laktatora po raz pierwszy od dwóch miesięcy. Mała nie chce ostatnio pić z lewej piersi i myślałam, że mam mniej pokarmu w lewej i wolniej leci. I się potwierdziło bo ściągnęłam o 20.00 80 ml, a wcześniej karmiłam z lewej koło 15.00 bo później tylko z prawej chciała. Więc to malutko jak na taką przerwę. Muszę teraz trochę popracować laktatorem nad nią.

A Pola cały czas nam płacze podczas kąpieli. Już prawie trzy tyg to trwa. Nie wiem czemu. Kąpiemy ją i tak co dwa dni teraz. Nie mam pojęcia czemu. Tylko dotkniemy nózką wody i już płacz.

Dziewczyny polecam strone http://www.1000dni.pl apropos rozszerzania diety i wogole karmienoa dzieci.

Mamozosi jak jestem na uczelni to muszę odciągać pokarm bo by mnie zalało ;-) działam z laktatorem w toalecie... zresztą po 7 godzinach to już boli więc nawet w domu w nocy odciagam czasem jak mały śpi dlugo, ale tak tylko 1 minutkę do ulgi a i tak jest około 100 ml w tak krótkim czasie.

Mamazosi u nas bunt jest od dwóch tygodni... Zmiana mleka też nic nie dała. Wczoraj to nawet nie zdążyłam mu smoczka do buźki włożyć a już był ryk... Dzisiaj wziął butle i udawał że ssie. Trochę pokarmiłam go łyżeczką ale wypluwał. Ech cyckolub jeden :) Mam nadzieję że niedługo mu przejdzie i znowu z butli będzie jadł.

Mamaolka Staś ma taki głosik że lepiej żeby nie płakał bo wszystkich zagłuszy :D W ogóle tak myślałam dzisiaj że jak byśmy miały jechać we trzy z Dąbrowy z wózkami autobusem to do jednego mogą nas nie wpuścić... zależy jaki kierowca będzie. Ale też czytałam tematy warsztatów i w sumie mnie interesuje tylko ten o pierwszej pomocy reszta jest taka sobie jak dla mnie, a jak dla Was? Bo może lepiej na spacer byśmy poszły :)

Lyneth to niestety nie dlatego że mi się nie chce jeść muszę przypomnienie nastawiać ;) nie jem regularnie bo albo nie ma czasu albo nie chce mi się robić jedzenia... Z reguły kończy się na wodzie albo suchym chlebie... Ale od wczoraj jem bardziej konkretne rzeczy i staram się co 3h.

Happymum87 nie podali gdzie dokładnie będą te warsztaty.

Co do ubranek to Staś śpiochy ma na 68 i 74 reszta ubranek raczej 68. Pieluchy jeszcze 3-ki ale niedługo będą 4-ki :) Waży 7100 a ile ma cm to nie wiem bo jeszcze mi go nie mierzyli, najpierw musimy iść na kontrolę bioderek.

Delie a od kiedy ćwiczycie? U nas też nie było od razu poprawy. W ogóle ostatnio jak Staś był chory to z nim nie ćwiczyłam i była jazda przy jedzeniu i gorzej spał i marudził i się zastanawiam czy to od tego że parę dni nie ćwiczyłam czy od choroby. I już bym chciała żeby rehabilitanta przyszła go zobaczyć, mam nadzieję że najpóźniej w przyszłym tyg będzie bo też przez chorobę musiałam odwołać wizytę.
Witaminę D kiedyś słyszałam, że podaje się do 3 lat ale jeszcze nie pytałam pediatry do kiedy dawać.
Co do mostka to Staś robi, szczególnie przy zmianie pieluszki ;)

Aagusias81 trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze :)

A my wczoraj byliśmy na pobieraniu krwi żeby sprawdzić czemu Mały nie przybiera i pobierali mu krew z główki... Na szczęście nie widziałam tej igły w jego główce... I okazało się, że ma anemię. Mam mu dawać żelazo przez dwa miesiące i po tym powinien zacząć lepiej jeść. Pytałam też o rozszerzanie diety to lekarka powiedziała że mogę spróbować mu dać kaszę jaglaną ale dodała że pewnie i tak nie będzie chciał jeść na razie.

Dzieki dziewczyny, przyda sie troche otuchy:) jStaram sie byc dobrej mysli, mam nadaieje ze malutka bedzie sie poprawnie rozwijac ruchowo... Oprocz Zoski latamy jeszcze z naszym dwulatkiem po logopedah bo przeciez nic nie mowi, ani mama ani tata tylko cos tam po swojemu ale juz widze ze sie denerwuje sam brakiem komunikacji... Ciagle cos z tymi dziecmi.

Aagusia81 dopiero doczytałam wątek. Mam nadzieję, że bedzie dobrze z Twoją Zosią. Dobrze że macie dobrych lekarzy:) trzymaj się dzielnie

Delie jaka to metoda to sie dowiem na piatkowych cwiczeniach.mna razie bylismy na jednych zajeciaxh polaczonych z diagnoza. Ja poszlam do rehabilitanta polecanego przez nasz prywatna pediatre. Pan nazywa sie Wojciech Saj, maja mala klinike w centrum Gdyni. Robia to bardziej z zamilowania ale atmosfera super, jak w domu. Maja tablice sukcesow swoich podopiecznych. Chodza tam dzieci tez bardzo uposledzone, i moze glupio mowic w ten sposob, trzeba sie cieszyc ze nas to nie dotyczy:( Napewno poza cwiczeniami u rehabilitanta bedziemy usieli codziennie po 15min cwiczyc w domu ale tym juz sie zajmie moj maz, ktory pojdzie na przeszkolenie na kolejne zajecia. Ja mam zbyt drobne rece i nie dam rady a pozantym Zoska swoje wazy 7100 :)

Happymum mi dokładnie to samo powiedziala Pani z Gdańska. A Ty kiedy planujesz powrót?

Monika dzięki! A jak u Ciebie nocne pobudki, Twoja córcia trochę starsza jest? Ona się przewraca z brzuszka na plecy?
CO do rozszerzania diety to ja tak konkretnie to po 6 miesiącu a teraz to takie poznawanie smaków,ale bez zmuszania jakiegoś. Monika moja pediatra podobnie jak Twoja mówi by sie z kaszkami wstrzymać póki mam swoje mleko i dopiero po pół roku podawać. Podobnie z gluten od 7 miesiąca. Ale ja planuje od 7miesiaca już wprowadzić obiadki, deserki, kaszki i wtedy gluten będzie dostawał z jedzeniem.

co z naszym spotkaniem dziewczyny? W przyszłym tygodniu ma być 13stopni...

Mamazosi to ogarnęłam temat dorabiania na urlopie rodzicielskim/macierzyńskim...obojętnie którą opcję się wybrało czy pierw 100% potem 60%, czy cały rok 80% można sobie dorobić na umowę o działo lub zlecenie...trik tkwi w czymś innym...u swojego pracodawcy czyli u osoby która za nas płaci zus jeśli chcemy dorobić to tylko maks na 1/2 etatu i wtedy proporcjonalnie zmiejszą nam zasiłek... natomiast jeśli pójdziemy dorobić do innego podmiotu to wtedy zasiłek od naszego pracodawcy nie ulega zmianom (dostajemy tyle co zawsze) i to co dorobimy jest nasze i możemy dorobić nawet na cały etat... takiej odpowiedzi udzieliła mi pani z Zus-u z Wejherowa i z Gdyni i jeszcze meila dostałam z cot.zus czyli centrum odpowiedzi telefonicznej ZUS jakby któras chciała to mogę te meile na priv przesłać :) może komuś ta informacją się przyda :)

Widze że wszystkie dzieciaczki rosną jak na drożdżach i wszystkie mamy tylko wymieniają garderobę maleństwom na co raz to większą hehe :)

Agusia81 życze wam zdrówka i oby wszystkie co złe okazało się nie prawdą ... zdrowie dzieci jest najważniejsze...

Mamazosi no to gratuluje! To teraz pewnie juz nie bedzie lezenia na pleckach :-) Ja chyba za tydzien zaczne rozszerzac juz diete :-) Zaczne od marchewki, pozniej jabluszko i jakies inne jednoskladnikowe dania wazywne. A powiedzcie kiedy przy karmieniu piersia zaczyna sie podawac gluten? Bo moja pediatra kazala zaczac wlasnie od warzyw, owocow, a z kaszkami kazala sie wstrzymac

Jej
U nas dziś niespodzianka z okazjI czwartego miesiaca- maly zaczął sie przewracac z pleckow na brzuszek.Dzis zjadl szpianczek dwie lyzeczki ale mu smakowalo!!!
Perfectangel muszę w takim razie tez poobserwowad swoje klejów,moze u mnie jest tak jak u ciebie i maly sie wybudza bo glodny.
Ale wasze dzieci ładnie przybieraja! Gratulacje mamusie!

aha no i nie dopisałam, że oni też byli w totalnym szoku jak się okazało, że dziecko nie jest zdrowe- tym bardziej, że takie wady jak najbardziej można zdiagnozować już nawet we wczesnej ciąży. CHodzili regularnie na badanie i nikt nic niepokojącego nie zauważył. Siositra kolegi z pracy urodziła dziecko z zespołem Downa- też nikt nic nie wiedział aż do porodu- i też ogromny szok....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

No to smutne, że przy dzisiejszej technice nie da się wszystkiego zobaczyć- i nie wiem czy czasami wina sprzętu, czasami lekarzy a czasami piernik wie.
U znjaomych ostanio urodziło sie dziecko z zespołem Edwardsa, chodzili w czasie ciąży na 3d i też nie widział lekarz dużego rozsczepu wargi i deformacji głowki, że o przezierności karkowej w 12 tygodniu nie wspomnę.... Dziecko zmarło po miesiącu. U nas też nie mogła zobaczyc od razu kręgosłupa i kilka razy sprawdzała, później nie podobało sie jej, że żołądek jest za duży albo pęcherz i tak się stresowałam ciągle w ciąży, wargę też kilka razy oglądała bo pewna nie była- w końcu wszystko było ok- ale itesty PAPPA itp musieliśmy robić i mnóstwo innych badań juz później. Trzymam więc kciuki, żeby dzieciaczki były zdrowe i rosły pieknie:)

hej
co do zabawek to się zgadzam. Dzieci są zasypywane zabawkami a i tak wolą co innego, garnki, łyżeczki, a nawet zwykly karton-wiem z doświadczenia.
U nas hiciorem jest taka zabawka: http://www.ceneo.pl/14394792.
My mamy sporo po córce i tez prosiłam by nie kupowali nowych, zwłaszcza że mały woli rączki. Na zabawki jeszcze przyjdzie czas.

Prezycyzja usg zalezy chyba najbardziej od aparatu i oka lekarza-tak myślę,

Perfecangel jak idziesz na uczelnie to odciągasz tam mleko czy dajesz radę bez? Ja wytrzymuje maksymalnie 6godzin z jednej piersi, ale wtedy już muszę sciągnąć.

Odkryłam czemu mały się w nocy wybudza- otóz zpiersi w nocy je często ale mały a jak dostanie butlę to wszama 150ml od razu i jest najedzony i śpi ladnie do rana. Ach te dzieci.

To prawda za szybko rosną....Dzis mój mały kończy 4miesiące

Aagusias81 - trzymam kciuki by wszystko było dobrze, musi być :)
A jaką metodą rehabilitujesz córkę i u kogo?

Co do USG to znam przypadek, że nie wykryto mocnego rozszczepu wargi u maluszka. Po porodzie ogromy szok zarówno dla rodziców jak i kadry przyjmującej poród. Także niestety USG, a może osoba je robiąca, nie zawsze daje gwarancję, że wszystko jest ok :/

Aagusias81 trzymam kciuki, bay wszystko się dobrze skończyło! a kręgosłupa nie bada się na usg jeszcze w ciąży? moja mała była tak ułożona, że lekarzowi ciężko było zbadać kręgosłup i musiałam powtarzać usg. wydaje mi się, że na połówkowym sprawdzają, a wady kręgosłupa właśnie typu rozszczep czy przepuklina tworzą się na etapie tworzenia się cewy nerwowej bodajże w pierwszym miesiącu życia, więc lekarz musiałby coś widzieć na usg, ale może się mylę.

Mały faktycznie dzis pospal . Za to w ciagu dnia jak nie idziemy na spacer to mamy tylko trzy max 30 minutowe drzemki. No ale Kostek całkiem współpracuje i nie jest upierdliwy ostatnio ;) więc wole zeby w nocy ładnie spał. Tylko na macie mu sie szybko nudzi. Leży mniej wiecej trzy razy dziennie po około 30 minut, max 40. Potem mu sie nudzi i marudzi. Dajcie znać jak u Was.

Agusia fajnie ze sie odezwalas :) życzę sukcesów w rehabilitacji i trzymam kciuki zeby z kręgosłupem wszystko było ok.

Inne tematy z forum

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

Pomysł na wieczór panieński ? (17 odpowiedzi)

Przyjaciółka poprosiła mnie żebym została świadkową na jej ślubie. Zgodziłam się i wiąże się z...

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...