mamusie i ich dzieciaczki październikowo-listopadowo-grudniowe 2013 (20)

Dziewuszki założyłam nowy wątek :) ulepszyłam nam trochę tytuł i wyczyściłam listę mam z tych które nie dały znaku życia po porodzie :)

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=519760&c=1&k=160

Link do bloga agam205 (pamiętamy o Was)
http://synusfilipek1711.blog.onet.pl/

ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:
14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/3260g/54cm/CC/Swissmed
30/10 (11/11) Asiulka86/synek Oliwier/3550g/57cm/CC/Zaspa
31/10 (02/11) Agula/synek Kacper/4200g/56cm/Kliniczna

LISTOPAD:
03/11 (02/11) amadea99/córeczka Hania/3945g/57cm/SN/Whiston
03/11 (08/11) anka165/córezka Weronika/4070kg/57cm
04/11 (??/??) Monika/córeczka Marysia/3700g/57cm/SN/Kliniczna
06/11 (04/11) mondar/synek Alan/3850g/53cm/CC/Kliniczna
06/11 (11/11) Ania/synek Łukasz/3305g/54cm/SN/Kliniczna
07/11 (09/11) Mazar/synek/3890g/55cm/CC/Kliniczna
13/11 (15/11) kaja_84/córeczka Matylda/3440g/57 cm/SN/ Wejherowo
15/11 (20/11) Katka_Gdynia/synek Franuś/3100g/53cm/CC/Redłowo
15/11 (20/11) sweetangel171/synek Igor/3390g/55cm/SN/Zaspa
16/11 (19/11) MAMA LISTOPADOWA/córka/3360g/58cm/SN/Kliniczna
17/11 (13/11) agam205/synek Filipek mały Aniołek / 3700g/ 59cm/ Kliniczna
18/11 (23/11) Cyganka Asia/córeczka Ewa/3910g/56cm/ Redłowo
19/11 (16/11) mamazosi/synek Kacperek/ 3450g/ 58cm / Zaspa
19/11 (21/11) MamaMichalka/ Synek Michałek/ 2840g./51cm/SN/Wojewódzki
19/11 (12/11) Cleanna/chłopak Albert/4160g/58cm/ SN/ Zaspa
19/11 (14/11) Lollipop/synek Staś/ 4260g/ 64cm/ CC/Swissmed
20/11 (21/11) paproszysko/córka Zosia/3420g/54 cm/SN/Zaspa
21/11 (19/11) MarcysiaS/córka Matylda/3850g/57cm/CC/Redłowo
21/11 (20/11) dorcia_86/synek Kajtuś/3240g/53cm/SN/Redłowo
22/11 (12/11) Justyna/synek Kubuś/4460g/62cm/SN/Zaspa
25/11 (25/11) Lyneth/synek Franuś/3510g/54cm/SN/Zaspa
25/11 (??/??) Asia/synek Konstanty i córka Pola/3010g i 2860g/56cm i 54cm/CC/Kliniczna
28/11 (30/12) Justyna/synek Jaś/2800g/56cm/SN/Lębork
28/11 (26/11) AniaK/córeczka/3590g/54cm/SN/Zaspa

GRUDZIEŃ:
05/12 (07/12) aagusias81/córeczka Zosia/ 4800g/63cm/SN/Redłowo
05/12 (04/12) muszka/ synek Jaś/ 4300g/62cm/CC/Swissmed
06/12 (12/12) jagodowamama/ córeczka Jagódka
08/12 (03/12) Iwona84/córeczka Zuzia/3220g/58cm/SN
10/12 (30/11) happymum87/córeczka Marysia/4700g/61cm/CC/Swissmed
10/12 (12/12) Natala/córeczka Marysia/2800g/50cm/SN/Redłowo
11/12 (06/12) Puchatkowa/synek Jasiek/4007g/57cm/SN/Wejherowo
11/12 (06/12) agnieszkaj/córeczka Kinga/4750g/61cm/SN/Redłowo
12/12 (04/12) Jednorożec/córeczka Amelia/4100g/56cm/SN/Zaspa
12/12 (06/12) AAbym/synek Kubuś/3570 g/59 cm/CC/Zaspa
14/12 (06/12) muzynia/córeczka Zuzia/3750g/57 cm/CC/Zaspa
15/12 (18/12) joahne/córeczka Pola/3750 g/54 cm/SN/Kliniczna
19/12 (20/12) perfectangel/synek Kostek/3530g/56 cm/Wejherowo
19/12 (15/12) Małga/córka/4270g/60 cm/SN/Wojewódzki
20/12 (15/12) filipinka/synek Wojtek/3860g/59 cm/SN/Wojewódzki
29/12 (18/12) Paniqa/synek Antoś/3740g/59cm/CC/Kliniczna
01/01 (26/12) Delie/synek/CC/Zaspa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie i ich dzieciaczki październikowo-listopadowo-grudniowe 2013 (20)

Dziewuszki te które idą do Gdyni na te warsztaty to gdzie one będą i co na nich będzie? może i ja bym się wybrała...tyle że musiała bym do Was dojechać autkiem z Marysią...

Moja córcia też mam wrażenie że przystopowała z jedzeniem i nadmiernym przybieraniem na wadze...chociaż nie wiem w jakie wy ciuszki wciskacie swoje szkraby ale moja córcia już jest na końcówce używania rozmiaru 68... już spodenki mam gotowe w rozmiarze 74cm dla niej...no i pampersy ,,3-ki" robią się maławe więc musimy zużyć nasze 3 opakowania i wskoczyć w 4-ki a wy? w piątek mamy to szczepienie więc mi małą zważą ale obstawiam że ma z 7-7,5kg i te 68cm jak nic...

Zamówiłam żyrafkę teraz czekamy na listonosza :) dziewuszki a wyparzałyście czy wygotowywałyście ją przed podaniem jej dziecku do zabawy?

Jeszcze miałam pytanko ale skleroza mnie łapie hmmmm a już wiem :) dziewczyny czy któraś z was planuje dorabiać na macierzyńskim i coś o tym wie? albo czy któraś planuje pójść na wychowawczy czy wszystkie śmigacie do pracy?

Dziewczyny! Od 3 miesiąca dzienny przyrost wagi spada :) w pierwszym kwartale prawidłowy dzienny przyrost to było 26-31g, a od 3 do 6 miesiąca to już 17-18g na dobę :)
Zatem nie martwcie się że dziecko które ma przeszło 3 miesiące nagle zwolniło z przyrostem wagi :D a dane podaję dla dzieci karmionych wyłącznie piersią :)

i druga sprawa - kryzys laktacyjny - nazwa niezwykle myląca ;) dziecko co jakiś czas będzie dłużej "wisiało na cycku" bo zmienia Mu się zapotrzebowanie na ilość mleka, więc musi poinformować nasz organizm ile teraz potrzebuje :) mimo całej wspaniałości natury, nasz organizm sam nie jest w stanie domyślić się kiedy i ile nasze dziecko będzie potrzebować :D zatem kryzys to jedynie kilka dni zwiększonego ssania by nasz organizm zaczął więcej produkować bo dziecko rośnie :) popyt=podaż :) ale po tych kilku dniach wiszenia w celu zwiększenia produkcji, dziecko przestanie nam wisieć i znów będzie jadło swoim trybem ;)

mogę Was uspokoić na kolejne kwartały :D
w III kwartale czyli 6-9miesiąc życia dziecko dziennie przybiera 12-13g, w IV kwartale czyli 9-12miesiąc życia dziecko przybiera 9g :) to są normy prawidłowego dobowego przyrostu dzieci karmionych wyłącznie piersią :)

jeśli boicie się że dziecko się nie najada to sprawdzajcie ilość zasikanych pampersów :P jeśli dziecko na dobę zasikuje 6 pampków to znaczy że się najada :)

hej,

no to Franek zdrowy, na szczęście :) to kaszlenie jest od śliny :) bardzo się cieszę, że nie zaraził się ode mnie.

Lollipop - zazdroszczę trochę, że musisz ustawić alarm, żeby pamiętać o jedzeniu :) Ja ostatnio wręcz muszę się powstrzymywać, normalnie ciągle jestem głodna! Cały czas coś jem, podgryzam, kurcze nigdy tak nie miałam! Niby mówią, że karmiące matki jedzą więcej, no ale chyba nie aż tyle! Wy też miałyście taki wzmożony apetyt? Mama nadzieję, że to minie, bo jak tak dalej pójdzie, to w nic się nie zmieszczę...

Ja się na warsztaty raczej nie wybiorę, akurat w ten dzień mam urodziny i pewnie będę wcześniej jakieś ciacho pichcić. Napis

Mój pije Nan Pro, słyszałam o nim różne opinie i gorsze i lepsze. Ale małemu nic nie jest ani kolek ani problemów z kupką. Więc cieszę się, że od razu trafiłam w jego gust, choć niezbyt ładnie pachnie te mleko.
Lollipop nie panikuj będziesz z nami :) Ja też jeszcze z małym nie jechałam autobusem, pierwszy raz musi być. A jestem ciekawa czy jak jedno zacznie płakać dziecko to reszta też będzie, to wtedy będzie koncert :)

Lollipop wiesz jaki u nas problem był , że mały nie chciał pić i pluł mlekiem-nie smakowało mu mrożone. Może spróbujesz z niekapka dać małemu-w ikei mają od 0+, a Canpol ma fajne 4+, my mamy oba i oba sa super? dla pocieszenia powiem Ci, że po tygodniu buntu u nas mały je i z cycusia, i z butli i z nie kapka, i z łyżeczki też Tylko na mrożone mleko dalej foch, więc daję mu tylko świeże.

Nasz tez się nie przekręca ale za to obraca wokół własnej osi.

Ech Staś też lubił z butli pić a teraz tylko cyc... Próbowałam mu dać łyżeczką mm ale nie chciał, płakał i odwracał główkę, może mleko powinnam zmienić, jakie Wy używacie?

Dorcia_86 niby wiem że mleko nie może być gorsze ale i tak se wkręcam. Tym bardziej, że ostatnio jak myślałam że znowu jakiś kryzys laktacyjny mam to piłam dużo wody i zapominałam przez to o jedzeniu więc jakie to mleko może być po wodzie... Od jutra nastawiam sobie przypomnienie w telefonie żeby co 3h jeść.

Też się zapisałam na warsztaty do Gdyni :) Ale powiem Wam że się boje na nie iść :p To będzie pierwsza nasza taka wycieczka bez Męża, autobusem i na tyle godzin... Oby pogoda była :)

ja się własnie zapisałam do gdyni, także możemy się umowić :)

Do Gdyni się zapisałam, do Gdańska to już dłuższa wyprawa :)

Ja się zapisalam na warsztaty do gdańska. Może ktoś jeszcze ma ochotę

ale do Gdyni się zapisujecie? bo tam jeszcze widziałam,że w Gdańsku są.

ja chętna na warsztaty :-) tylko muszę się do kompa dostać,to się zapisze,bo przez telefon jakoś mi nie wychodzi. więc możemy się umówić
lollipop, podobno mleko nie może być gorsze, zawsze jest niby dostosowane do potrzeb dziecka,ale mi się wydaje,że mój synek też się ostatnio nie najada,bo ciągle wisi na cycku :/ i dzisiaj mu butlę na noc dałam, ale z niej wypił tylko 50 ml, także już zglupialam

Właśnie się zarejestrowałam na tej stronie. W sumie to obojętnie mi to jest czym jechać tzn jakbyśmy miały jechać razem plus np. jeszcze dorcia_86 bo też z tych rejonów to pewnie autobusem bo dwie ani trzy gondole się nie zmieszczą to do samochodu :)
Właśnie mi przypomniałaś że też miałam zważyć małego, bo też mało przybierał ale mieścił się w granicach normy i jest na mleku mm już dosyć długo. Co do butelki to nie pomogę u mnie wolał bardziej z butelki pić już od początku.

Staś z zabawek najbardziej lubi pluszaka kubusia puchatka i takiego lwa z maty, no i zwierzaki z karuzeli :) Fajna ta żyrafa, niedługo Wielkanoc to może mu zamówię od Zajączka ;)

Mamaolka a Ty byś jechała samochodem czy autobusem na te warsztaty?

A ja się dzisiaj załamałam... Okazało się że Małemu przez dwa tygodnie trochę waga spadła... Niby niewiele ale kurcze martwię się tym, tym bardziej że nie chce z butli jeść a mam go dokarmiać... Macie jakiś sposób żeby przekonać dziecko do butelki? Nie pomaga zmiana smoczka, butli, strzykawką karmienie też nic nie daje. Mam przez to doła bo se wkręciłam że to moja wina bo mam kijowate mleko :( ech a to karmienie piersią miało być takie piękne...

Mamuśki ta żyrafa wygląda zachęcająco :) poczytałam trochę o niej i zamówiłam Marysi :) a co tam :) ja osobiście nie kupiłam jej jeszcze żadnej zabawki...wszystkie dostała w prezencie od kogoś więc będzie miała pierwszą zabawkę od rodziców :) co do zabawek to nie chce kupować ich zbyt wielu...znaczy nie że uważam je za głupotę tylko stwierdziliśmy z mężem że lepiej kupić mniej zabawek, a droższe lepsze jakościowo, z certyfikatami, które rozwijają dziecko niż zasypać je furą zabawek z których połowa nigdy nie będzie używana a zaśmieci nam mieszkanie... a wy jak podchodzicie do tematu zabawek?

My w piątek na 15 jesteśmy umówione na to szczepienie... zobaczymy... mi się wydaje że mała ma to chrumkanie w gardle od zawsze, a ten katar to chyba nie katar tylko wina albo za suchego powietrza albo już sama nie wiem czemu...bo w dzień jest ok... tylko po nocy tak ma... czy któraś z was używa tej fridy Katarek co podłącza się do odkurzacza? polecała mi ją ostatnio pani w aptece i mam mieszane uczucia ale z drugiej strony ja czasami nie mam siły w płucach żeby jej wyczyścić porządnie nosek....

Dziewczyny znalazlam dobra mate piankowa! Firma Maly Genius. Troche sie naszukalam, ale ma bardzo dobre opinie, nie ma tych wszystkich toksyn, a ma certyfikaty. Poza tym jest naprawde ladna i niedroga w porownaniu z innymi nietoksycznymi. Wprawdzie trzeba ja zamowic z Czech, koszt przesylki 20zl, no ale cos za cos. Tutaj daje strone
http://puzzle-piankowe.pl
Bede zamawiac na dniach, jesli ktoras rowniez chce dajcie znac to zamowimy razem, zwsze to mniejszy koszt wysylki. Najlepiej mamy z Gdanska, zeby pozniej mozna bylo maty odebrac :-)

My dzisiaj w taką wichurę byliśmy na zakupach są mega przeceny w tesco na ubrankach, bluzeczki Disneya za 10 zł itp naprawdę warto.
Mój synek najbardziej z zabawek lubi misiaka przytulanke i gryzaki. a jak się wszystkim znudzi, to niestety wtedy bajki go interesują, nie chciałam go tak szybko do telewizora przyzwyczajać no ale czasem mu puszczam bajki.
Widzę, że mój maluch należy do leniuchów, bo nie przekręca się ani z brzucha na plecy, ani odwrotnie. Choć ostatnio jak leżeliśmy na plecach to złapał mnie za palec i ciągnął tak mocno i trochę się mu udało przekręcić. Za to swoje stopy już dostrzegł i próbuje je złapać na leżaku, jeszcze trochę i będzie trzeba zapinać w pasy.
Aha dziewczyny 08 i 09 kwietnia będą warsztaty Mamo to Ja.

http://babyonline.pl/mamo-to-ja-warsztaty-rejestracja.html
Jak będzie któraś z was jechać z Gdyni, to możemy razem :) chętnie się wybiorę

u nas hitem jest karuzela nad łóżeczkiem. a jeśli chodzi o zabawki to materiałowa książeczka z canpolu - szeleści, grzechocze, jest kolorowa (pola jak widzi jedną stronę to zawsze się uśmiecha) i oczywiście super się ją miętoli w ustach:) reszta zabawek średnio na razie.

Dokladnie tam kupowalam w Mamazen, tam kosztuje 64zl. Ale tez sa w sklepie w Srodmiesciu, chyba Nowe Ogrody? Na stronie zyrafy mozna zobaczyc gdzie mozna kupic.
Ja tez polecam taka kostke edukacyjna.
http://allegro.pl/duza-pluszowa-kostka-edukacyjna-przywieszka-nowosc-i4032643141.html
Marysia bardzo ja lubi i naprawde jest super, ma duzo zawieszek, szelesci,piszczy i jest duza, wiec fajnie. Poza tym sprawdzaja sie miekkie materialowe ksiazeczki i wszelkie zawieszki, ktore moga wyladowac w buzi :-)

Delie żyrafkę Sophie można kupić w necie, ale widzialam ją też w takim sklepiku na przymorzu na Obrońców Wybrzeża - tam na dole przy Tesco ekspres

Joahne no wlasnie w calej Unii te toksyczne maty wycofuja tylko u nas oczywiscie nie. A ciezko je zastapic czyms innym, chyba ze macie jakis pomysl?
Marysia tez bez soaceru gorzej spi. Tzn.nie ma tegk dlugiego snu spacerowego, tykko tak przysypia pare razy po 40 min. Niech juz ta pogoda sie poprawi, bo zaburza nasz rytm dnia! :-)
Lyneth ja tez uwielbiam to podnoszenie pupy u Marysi :-) To wstep do raczkowania :-) Ale u nas na razie Marysia nie umie sie jeszcze podciagac raczkami, zeby ruszyc z miejsca. Czasem przez przypadek sie troche przemiesci

Inne tematy z forum

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

krzywe ząbki (24 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

Czy naprawdę? (19 odpowiedzi)

od lutego wchodzą te zmiany w prawie jazdy?? kurdee kto coś wie konkretnego, bo dzowniłam do...