mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (17)

link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/mamusie-listopadowo-grudniowe-2013-16-t509087,1,130.html

Otwieram nowy wątek -może coś ruszy się u nas ;)
ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:
14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/3260g/54cm/CC/Swissmed
30/10 (11/11) Asiulka86/synek Oliwier/3550g/57cm/CC/Zaspa
31/10 (02/11) Agula/synek Kacper/4200g/56cm/Kliniczna

LISTOPAD:
03/11 (02/11) amadea99/córeczka Hania/3945g/57cm/SN/Whiston
03/11 (08/11) anka165/córezka Weronika/4070kg/57cm
04/11 (??/??) Monika/córeczka Marysia/3700g/57cm/SN/Kliniczna
06/11 (04/11) mondar/synek Alan/3850g/53cm/CC/Kliniczna
06/11 (11/11) Ania/synek Łukasz/3305g/54cm/SN/Kliniczna
07/11 (09/11) Mazar/synek/3890g/55cm/CC/Kliniczna
13/11 (15/11) kaja_84/córeczka Matylda/3440g/57 cm/SN/ Wejherowo
15/11 (20/11) Katka_Gdynia/synek Franuś/3100g/53cm/CC/Redłowo
15/11 (20/11) sweetangel171/synek Igor/3390g/55cm/SN/Zaspa
16/11 (19/11) MAMA LISTOPADOWA/córka/3360g/58cm/SN/Kliniczna
17/11 (13/11) agam205/synek Filipek mały Aniołek / 3700g/ 59cm/ Kliniczna
18/11 (23/11) Cyganka Asia/córeczka Ewa/3910g/56cm/ Redłowo
19/11 (16/11) mamazosi/synek Kacperek/ 3450g/ 58cm / Zaspa
19/11 (21/11) MamaMichalka/ Synek Michałek/ 2840g./51cm/SN/Wojewódzki
19/11 (12/11) Cleanna/chłopak Albert/4160g/58cm/ SN/ Zaspa
19/11 (14/11) Lollipop/synek Staś/ 4260g/ 64cm/ CC/Swissmed
20/11 (21/11) paproszysko/córka Zosia/3420g/54 cm/SN/Zaspa
21/11 (19/11) MarcysiaS/córka Matylda/3850g/57cm/CC/Redłowo
21/11 (20/11) dorcia_86/synek Kajtuś/3240g/53cm/SN/Redłowo
22/11 (12/11) Justyna/synek Kubuś/4460g/62cm/SN/Zaspa
25/11 (25/11) Lyneth/synek Franuś/3510g/54cm/SN/Zaspa
25/11 (??/??) Asia/synek Konstanty i córka Pola/3010g i 2860g/56cm i 54cm/CC/Kliniczna
28/11 (30/12) Justyna/synek Jaś/2800g/56cm/SN/Lębork
28/11 (26/11) AniaK/córeczka/3590g/54cm/SN/Zaspa

GRUDZIEŃ:
05/12 (07/12) aagusias81/córeczka Zosia/ 4800g/63cm/SN/Redłowo
05/12 (04/12) muszka/ synek Jaś/ 4300g/62cm/CC/Swissmed

NIEROZPAKOWANE:

LISTOPAD:
04/11 cudzik
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 - córeczka Zuzia / Redlowo / Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 AAbym - synek / Zaspa
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
08/12 Asiula85
12/12 JagodowaMama - córeczka Jagódka
12/12 Natala - córeczka / Redłowo
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
15/12 Małga / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
31/12 paulavera89 - córeczka
??/?? GrudniowaMama- Kliniczna/Wejherowo

STYCZEŃ:
9/01 Rauma7
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (17)

Ja też piłam Bocianka i gorąco polecam - na mnie też bardzo dobrze działa ta herbatka :)

A co do szumu - u nas świetnie działa okap kuchenny :) odkryliśmy to przez przypadek - mamy salon z aneksem i mały płakał jednego razu na rękach u taty, gdy ja gotowałam... Włączyłam okap i dziecko odleciało w krainę snów - i tak później podobnie wiele razy :)

joahne - n alaktację herbatke Bocianek , moim zdaniem najlepsza, juz w szpitalu po piciu przez 1 dzien mialam pokarm. Na mojego malego tez bardzo dziala szum suszarki, sprobujcie dziewczyny, polecam...po 15 sec zamiera a potem zamyka oczka i zasypia :)
Dorciak - sale oprodoew są przedzielone sciankami dzialowymi, ale faktycznie jest korytarz miedzy nim po ktorym chodza tlyko pielegniarki i lekarze, to nie przeszkadza...ja lezalam cala noc na lozku porodowym pod ktg i slyszalam rodzące dziewczyny, a tej nocyy urodzilo się 5 dzieciaczkow :) ale bedziesz tak zaaferowana wlasnym porodem z e nie zwrocisz na to uwagi :) mam nadzieje ze dojedziesz z Gdyni, po odejsciu wód do szpitala trzebba trafic w ciągu 2 godizn, chyba ze beda zielone - wtedy od razu. Powodzenia!

dzieki za info :) ja dzis dzwonilam dowiedziec sie co mam pakowac i jestem mile zaskoczona,ze wszystko praktycznie zapewniaja,nawet ubranka. W ogole pani mila mi sie wydala :) a czytalam wczesniej takie negatywne komentarze na temat personelu,ze watpilam momentami... a jak wygladaja sale poporodowe i sama porodowka? bo ponoc jest korytarz i parawany dzielace z innymi rodzacymi. mam tylko nadzieje,ze zdazymy dojechac z gdyni i nie bede skazana na inny szpital :D

joahne ja w święta też jadłam makowca, teraz właśnie też "dojadam" :) i małemu nic nie jest, więc to pewnie jest indywidualna sprawa...
Mój mały budzi się w nocy 3 razy na karmienie... Marzę o chwili, gdy będzie budził się raz :) a jakby spał 7 godz to bym chyba nad nim stała i przyglądała się czy oddycha :D

Katya ja wczoraj obejrzałam jakiś amerykański film o noworodkach i tam przedstawiono metodę usypiania niemowląt, która u mnie zadziałała (wcześniej usypialiśmy małą do 2 godzin w nocy - teraz góra 10-15 min).
1. należy owinąć szczelnie dziecko kocykiem/becikiem/otulaczkiem. my mamy bawełniany otulaczek, którym świetnie można dziecko opatulić. ważne, żeby rączki były wzdłuż ciała.
2. kładziemy dziecko na boczek na kolanach lub w rękach jak wygodniej i "trzęsiemy" nim. 20 s i mała się uspokaja.
3. można dać smoczka

przekładamy ją do łóżeczka jak jeszcze przymyka i otwiera oczka, zasypia sama. dziś dodatkowo włączyłam z jej z youtube dźwięk suszarki i po 3 min spała i śpi do teraz:) ponoć takie opatulanie i trząsanie i szum przypomina dzieciaczkom łono matki i się uspokajają bo to znane im środowisko.

a co do rozróżniania przez dziecko nocy i dnia. czytałam gdzieś, że w dzień należy mówić do dziecka głośno, nie zasłaniać rolet, nie zamykać drzwi od pokoiku, aby słyszało codziennie dźwięki z kuchni, tv itp. w nocy zaś nie zapalać światła, jakaś mała lampkę, nie zabawiać dziecka przy przebieraniu pieluchy, mówić cicho.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziewczyny Szczęśliwego Nowego Roku :)

Ja mam monitor z nianią Tommy Tippee jedno-płytkowy i jestem zadowolona,kazali nam kupić ze względu na bezdechy wcześniacze,ale odpukać nie ma.

Mój mały wypijał do 60 ml mleka co 3 godziny :)

Mój syn mi nie śpi w nocy do 7 rano, a w dzień za to śpi tak,że nie mogę go obudzić.Nie wiem jak go przestawić na dzienny tryb,padam na twarz i wstaję o14 przez to:(
Na kolki i zaparcia polecam herbatkę na trawienie z Hippa, na mojego małego działa i mam spokój.
Za to trzeba się z nim długo bawić, śpiewać, żeby się nie nudził :) oczywiście w nocy..

Paniqa powodzenia, czekamy na wieści!

ja też żyję w chaosie. mam na miejscu mamę, która mi pomaga jak nie jest w pracy, ale i tak chaos rządzi. ale myślę, że wszystko się unormuje.

Pola dziś w nocy przespała prawie 7 godzin na raz! ale i tak się budziłam i nasłuchiwałam przy każdym jej zająknięciu. lada dzień ma przyjechać niania z monitorem oddechu, mam nadzieję, że pozwoli mi to lepiej spać. dziewczyny a macie monitor z jedną płytką czy dwiema? ja znalazłam w dobrej cenie z jedną i zastanawiam się czy działa w miarę dobrze.

mam pytanie do dziewczyn karmiących butelką. ile mniej więcej ml mleka wypija dwutygodniowe dziecko? moja pije z piersi i się tak zastanawiam?

ja też się trochę pilnuję z dietą. w święta zjadłam trzy kawałki makowca domowej roboty, dopiero potem doczytałam, że zakazany. małej nic nie było. a jecie jogurty owocowe? ja dziś spróbuje bananowego, a tak jadłam naturalne i serki homogenizowane waniliowe i tez było ok. a co sądzicie o piciu piwa karmi. wypiłam dwa razy po pół, ale jakoś tak dziwnie mi z tym. i polecacie jakąś herbatę na laktację czy uważacie, że to ściema?

perfectangel pomidory wyczytałam, że powodują alergię.

Dorciak - ja rodzilam na Zaspie przez cc, ale jedną noc spędzilam calą na sali porodowej bo na patologii nie bylo miejsc :D jestem bardzo zadowolona, położne i praktykantki bardzo mile i uczynne ( z pewnymi wyjątkami, ale te zawsze są), stala opieka pielęgniarki laktacyjnej, ktora bardzo mi pomogla, na miejscu do wypozyczenie laktator (pomogl mi bo w drugim dniu mialam nawal pokarmu) i gotowe mm w lodowce dla maluchow, ktore mozna brac bez pytania, bo wiadomo ze na początku mleka nie mamy. Do tego moj maly byl na obserwacji i powiem Ci ze nie wypuszcą maluszka dopoki mają jakiekolwiek chocby niewielkie podejrzenia. A poza tym Zaspa znana jest jako szpital przyjazny naturze, naturalne karmienie, naturalny porod, etc, ale nie sa przeciwni cesarce jesli tylko cos sie komplikuje, bo tego sie balam najbardziej...mądrzy i doswiadczenie lekarze, naprawde warci polecenia

dzieki dziewczyny, faktycznie jak tak Was poczytam to spory wybór jest tych surówek :) a myslalam ze ogórkow konserwowych nie mozn. Jesli chodzi o pomidoty to trzeba uwazac bo uczulają, mozna jesc ale nie za duzo. Ja nistety nie moge, bo dostalam od pediatry listę rzeczy ktorych jesc nie moge do 3go mca synka (bo oboje z mężem jestesmy alergikami). No i wlasciwie ciagle jem to samo ;) kurczka na przemian z indykiem, do tego ryz albo kasza, heh...za 3 mce juz nie bede mogla chyba na to mięso spojrzec ;) A pierogi macie kupne czy same robicie?

ja surowe pomidory tez jadlam i tez nic nie bylo:-)

perfectangel nie wiem jak pomidory surowe, ale ja ketchup i zupę pomidorową wcinam i małemu nic nie jest... :) na szczęście, bo ja bez ketchupu nie zjem wielu rzeczy :D

hej sa jakies mamusie, ktore rodzily na zaspie i moga podzielic sie informacja co jest potrzebne do szpitala dla dziecka i mamie? mam na mysli jakie dokladnie ubranka,kosmetyki itp? jak ogolnie wyglada opieka,sala porodowa i poloznicza? bardzo prosze o pomoc

a mozna jesc pomidory i sos pomidorowy? keczup?

Czytam jak się biedne meczycie i przestrzegacie rygorystycznie diety i kurczę ja czuje sie przy was jak wyrodna matka...bo jem tak jak pisałam wszystko z listy rzeczy które można jeść karmiac ale jakoś super nie rozkminiam nad swoją dietą.. Surówek to prawie w ogóle nie jem. Marchewkę wcinam albo gotowana albo jako sok ze świeżej marchwii no i buraczki też jem...ale też i podjadal bakłażana i cukinię... a tak to jakie. Mięsko gotowane np klopsiki drobiowe, kurczaczek gotowany plus trochę ryżu, kaszy czy kartofelek i wsio... Póki co nie przejadlam się jeszcze... A dla odskoczni obiadowej mam w zamrazalce masę pierogów hihi że szpinakiem, z mieskiem, z jagodami lub serem.... I jak mma dosyć mieska gotowanego czy na parze czy grillowanego to wcinam pierogi... Małej mojej nic nie jest więc może dlatego jakoś nie myślę zbyt wiele nad tym co by tu zjeść... Z resztą nie mam czasu i głowy do gotowania wiec jka mma gar rosołu to mogę go męczyć nawet i tydzień bo i tak jem w locie wszystko.

Aabym jeżeli chodzi o surówki to ja jem jeszcze gotowaną marchewkę na parze z ogórkiem kiszonym (podobno można) pokrojoną w cieniutkie plasterki, ogórek kiszony z porem albo czerwoną cebulą w małej ilości i jakimś olejem np lnianym, marchewkę z niewielką ilością brokułów, surówkę z selera, marchewkę tartą z selerem naciowym i olejem, no i oczywiście buraczki czasami tarte czasami krojone. Tzn teraz to już jem wszystko bo po różnych perturbacjach z moimi piersiami przeszłam całkowicie na mm. Ale jak jeszcze karmiłam to małej nic nie było. No ale każde dziecko inne.

Happymum mnie do 6w1 przekonala przede wszystkim mniejsza ilosc wkluc i to, ze nie trzeba chyba w 7 miesiacu przyjezdzac na samo wklucie z wzw. A w 5w1 trzeba specjalnie na te szczepionke przyjechac, bo nie jest skojarzona, a dla mnie to dodatkowy stres o goraczke,placze z bolu itp. Chyba ze cos zle doczytalam :-)

happymum - ja też jestem w totalnym chaosie ;) choć w sumie mały śpi od 1 do 3 godz po karmieniu, to ja nie mogę się z niczym wyrobić :D probuje podczas jego snu coś zjeść, wstawić pranie, ogarnąć, i ledwo zacznę to juz sie budzi :) nie mylam podłog w domu od kiedy się urodzil, obiady tez na szybko, mogę zapomniec na razie o dobrej i czasochlonnej kuchni ;) nie wiem jak Wy to dziewczyny robicie ze macie czas i wielki szacun :)
A jak przy obiadach jestesmy - jakie jecie surówki? bo mi już uszami wychodzą buraczki i marchew ;)

Wow nie wiedziałam że z tymi witaminami mogą być takie przeboje... hm moja mała jest póki co nadal śpioszkiem...po mału układamy sobie jakiś plan dnia ale póki co jest on tak chaotyczny że sama nie wierzę w to co się w okół mnie dzieje... nigdy nie byłam tak niezorganizowana jak teraz... staram się coś zaplanować i ogarnąć ale się nie da :D póki co idziemy na żywioł :) mimo że córcie mam mega grzeczną to ja się na zakrętach nie wyrabiam...

Dziewuszki czemu wybrałyście 6w1 zamiast 5w1? macie jakieś racjonalne powodu hihi? ja się naczytałam, nawyszukiwałam namądrowałam i pytałam i pediatrów 3 i 2 położne i w sumie tylko jedna z tych osób poleciła mi 6w1 z powodu mniejszej liczby wkłuć (mniej o 2 wkłucia) a cała resztą była za 5w1... i szczepie na pneumokoki... rotawirusa sobie daruję przez te wszystkie mutacje tego wirusa i opinie na ten temat.... wolę później zaszczepić na kleszczowe zapalenie mózgu (bo dużo spędzamy wolnego czasu nad jeziorem od wiosny do jesieni)

Aabym też myślałam ze Mały się nie najada ale wystarczylo mu tyle ile jadł moze twojemu malo potrzeba zeby się najeść. Moja mama mówiła ze ja najadalam sie przez 5 minut a moj brat przez godzine jadl. Najlepiej zwaz Malego i zobacz ile przybiera.

Co do witaminy D to ostatnio była u mnie znajoma i mowila ze jej corka tez wieczorem zawsze plakala jak Staś i pediatra polecil żeby odstawić ta witamine i po tygodniu Mala przestala płakać. My tez odstawilismy na 3 dni żeby zobaczyć jak bedzie i wczoraj Maly nie płakał. Dzisiaj mu dałam rano bo jednak boje sie tak odstawic bez konsultacji bo tak wszyscy mówią że trzeba dawać i oczywiście płakał. Jutro chyba znowu mu nie dam albo tylko D bo na razie dawalam DiK a czytałam że po K tez brzuszek może boleć.

dzieki dziewczyny za porady, mam nadzieję, ze to etap przejsciowy i zacznie jeść :) taki mały susełek z niego, juz w brzuszku byl, w koncu przeciez trafilam na Zaspę bo nie czulam ruchów :d

Inne tematy z forum

rośliny na balkon - jakie? (18 odpowiedzi)

Może pomożecie... Chcę coś posadzić na balkonie, tylko w lato tak strasznie tam praży słońce...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

Impreza urodzinowa dla mamy na 50tke, gdzie zrobić ?????????? na szybko (14 odpowiedzi)

Hej moja mama w kwietniu obchodzi 50 urodziny. Ogólnie impreza była zaplanowana na 17 marca Pod...