mamusie wrzesień - październik 2018 cz.2

crazy. 2.09 (chłopiec)
~_S_ 2.09 (prawdopodobnie dziewczynka)
~Anna 9.09
~MS 10.09
Karo_lajna 12.09 (dziewczynka)
~żyrafa 14.09
Zochna 01.10
domi.x 02.10 (chłopiec)

ponawiam prośbę o dopisanie płci ;-)

dziewczyny czy macie jakąś super magiczną listę do szpitala? albo jakieś własne doświadczenia do podzielenia się?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

To raczej nic niepokojącego, ale zawsze możesz podpytać na kontrolnej ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Spróbuj smarować sokiem z cytryny ;-) mi za to włosy gestnieja i rosną jak szalone, a mam ciemne...

Ja mam 7,5kg na plusie, tez niewiele. Ale w styczniu i luty 3kg spadlo mi. Wogole w 1szej ciazy tez mialam 7kg tylko wiecej. Jak jestem w ciąży rewelacyjnie moja tarczyca pracuje biore całą ciąże eutyrox w jednej dawce a tak normalnie co 3mc badam tarczyce i ciagle mam cos nie tak wacha mi sie mniej lub wiecej i kg łatwiej nabijam.
Wiecie co mi sie zrobilo takie brzydkie przebarwienia nad górną wargą ;-( zawsze mam problem z "wasikiem" w ciazy jak by słabiej rosnie i nie musze woskowac tego czesto. Ale widze ze takie ciemniejsze plamki czy cienie sie porobily. Co moge z tym zrobic?? Włosków nie ma a i tak ciemne pod nosem :-(

Ja mam twardy brzuch jak tylko zrobię parę kroków- normalnie kamieŃ:( to chyba nie jest dobre co?

Mnie nic nie boli, nie twardnieje, skurczy brak. Gdyby nie brzuch, którym czasem wadzę i tracę równowagę, to chyba bym zapomniała, że jestem w ciąży. No i ta nieszczęsna cukrzyca :-( pomimo diety gorzej - doszła insulina. Marzy mi się poród SN, więc Maleństwo nie może przekroczyć 4kg. A dzisiaj wpadłam w panikę - ludzie zaczynają mi życzyć szczęśliwego rozwiązania, mówią, że to już finisz...a mi się wydawało, że do porodu jeszcze tyyyyle czasu. Jeszcze nie jestem gotowa!!! Wiem, brzmi to śmiesznie! Ale jakoś tak za szybko mi ta ciąża zleciała i wydaje mi się, że jeszcze wszystkiego nie załatwiłam....
A swoją drogą jak Wasza waga? Mi się oberwało, że za mało przybieram na wadze (6kg) - do drobnych nie należę, czuję się dobrze, a tyć mi każą i jednocześnie diety pilnować! Zwariować można!

Bóle jak na miesiączkę biorę już za normalne, a od jakichs dwoch tygodni przyzwyczajam się do skorczow... Kręgosłup daje o sobie znać, a i brzuch czasem twardnieje. Z pierwsza córka też twardnial, taka kolej rzeczy ;-)

Mi brzuch twardnieje za kadym razem kiedy sie jakos szybciej rusze. Nawet jak wstane ciut za szybko to caly brzuch wstaje ze mna :( I czasami nawet z pol godziny do godziny trzyma. Ale to zalezy co robie. Po odpoczynku przechodzi i nospie. Dzisiaj mam gina wiec zobaczymy czy cos sie zmienilo.

Dziewczyny macie jakies bóle, skorcze, twardnienie brzucha. Ja miewam takie bóle jak na miesiaczke (jajniki, podbrzusze) trzyma ból chwilę. Wtedy pochodze chwilke albo siadam lub zmieniam pozycje lezenia zalezy kiedy mnie złapie. I przestaje wczoraj mialam kilka razy tak. Nospe biore 3razy dziennie. Na wizycie u gin szyjka caly czas miekka ale dluga i zamknieta wiec dobrze ze sie nie skraca.

Dziękuję za odpowiedz :)

Hej, na naszej szkole rodzenia mówili, by octanisept stosować doraźnie, a na co dzien przemywać solą fizjologiczną albo wodą z mydłem. Najważniejsze to wytrzeć maksymalnie do sucha pępek. :)

Mam dobre wrazenia z Zaspy. Tylko ja bylam na oddziale aseptycznym po cc. Sale spore dwuosobowe wyremontowane. Lazienki ok. Tylko gniazdka elektryczne nie byly przy lozkach, co przy pracy laktatorem bylo troche uciazliwe. Pomoc poloznych w zaleznosci od zmiany i humoru.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Male opakowanie wystarczy. Nam sie troche babral pepek po nim, tym razem w gaziki ze spirytusem inwestuje.

Octenisept jest ok na pępek i mała butelka spokojnie wystarczy gaziki jałowe do tego używałam a w zaglebieniach juz pozniej mozna dojechac patyczkiem do uszu.

Cześć dziewczyny.
Chętnie dołączę do grupy. To moja pierwsza ciąża. Termin mam na 26.09 (chłopiec).

Jestem pod wrażeniem tego ile już macie rzeczy dla maluszków. Ja dopiero od dwóch tygodni jestem na zwolnieniu lekarskim (z czego tydzień na wyjeździe) więc dopiero zaczynam myśleć o tym co kupić.

Ja nastawiam się na poród na Zaspie, dlatego zdecydowałam się na szkołę rodzenia przy tym szpitalu. Położna oprowadzała po oddziale, trochę poopowiadała o tym jak to wszystko u nich wygląda i na pierwszy rzut oka wydawało się wszystko super :)

Na szkole rodzenia dostałam listę rzeczy, które trzeba zabrać do szpitala (większość rzeczy jest taka sama jak pisała Karo_lajna, jednak widzę, ze w zależności od szpitala lista troszkę się różni):
Dokumenty: dowód osobisty, karta ciąży, grupa krwi, wyniki badań (wszystkie które były robione jednokrotnie, ostatnie które były robione wielokrotnie
Leki przyjmowane na stałe
Sala porodowa: Luźna koszula do porodu, ręcznik(kąpielowy), woda niegazowana(1 duża, 1 mała z dziubkiem), coś do jedzenia(po porodzie-coś co może poleżeć:sucharki, słodycze), coś do nawilżenia ust(krem), coś do odświeżenia jamy ustnej(płyn do płukania)
Oddział położniczy: klapki pod prysznic, szlafrok, koszula do karmienia(2-3 sztuki), ręczniki(mniejsze), majtki(z siatki), biustonosz(3-4 sztuki), wkładki laktacyjne, podpaski(zwykłe duże - takie poporodowe mają na oddziale), przybory toaletowe, kubek, sztućce, talerzyk, ręcznik jednorazowy, krem do brodawek(czysta lanolina), papier toaletowy(1 rolka)
Dla dziecka: pampersy(10 sztuk na dobę), czapeczka, kaftanik, pielucha bawełniana, skarpetki, rękawiczki
Dla dziecka na kolejne dni: kocyk lub rożek, pieluchy bawełniane(2-3 sztuki), pieluchy tetrowe(6 sztuk), kaftaniki(3-4 sztuki), śpiochy, skarpetki, rękawiczki, ręcznik, krem do pupy ochronny

Położna zwracała też uwagę na to, żeby partner wiedział co i gdzie jest w tej torbie do szpitala, bo często to naszych facetów proszą o podanie czegoś z torby.

Właśnie kompletuję listę rzeczy które muszę kupić w aptece i mam pytanie do dziewczyn, które już mają starsze dzieci. Używałyście octeniseptu do pępuszka? Jeśli tak to czy wystarczy kupić małe 50 ml opakowanie, czy przyda się większe(250ml)?

Dziękuję i wzajemnie

Ja za pierwszym razem się nie stresowalam, chciałam wszystko mieć za sobą i dopiero w szpitalu okazało się, że działa to na mnie w taki lekliwy sposób, a to był mój pierwszy pobyt w ogóle :-P nie oczekuję nawet schaba ;-) będzie co ma być, dziecię na świat wydać trzeba tak czy inaczej ;-)

Karo_lajna, mialam to samo. Pierwszy poród to był moj pierwszy pobyt w szpitalu w życiu na dluzej czyli z noclegiem. Bałam się jak nie wiem. Ale podeszłam zadaniowo. Isc, urodzić, zbadać dziecko, oswoić w spokoju z nowĄ sytuacją i wyjść.
Jestem pewna ze dasz rade i te 3-4 dni szybko Ci miną. Personel jest naprawdę bardzo miły i nie ma się do czego przyczepić- oczywiście jeśli nie oczekujesz kalmarow na obiad i złotych klamek;)

Re: mamusie wrzesień - październik 2018 cz.2

Magda, czemu myślisz ze Cie oceniam? Nie kierowałem tych słów stricte do Ciebie. Nie napisałam przeciez ze "Ty" masz taką, a inną fanaberię. To moje zdanie na temat rodzenia w swissmedzie za kilka tysięcy. Jeśli kogoś stać to proszę bardzo. Dla mnie mozesz rodzic nawet na dworze brytyjskim- nic mi do tego.

W Medicoverze tez to różnie bywa z lekarzami i obsługa :D Jakie masz wrażenia z Zaspy? Jestem bardzo ciekawa! Bo ja znam póki co same super opinie od znajonych (nie licząc tych przeczytanych w Internecie).

Wiadomo, ze nikt nie wybiera placówki prywatnej, bo są ładniejsze ściany, tylko dla tego komfortu psychicznego, o którym piszesz. Trzymam mocno kciuki za Ciebie i mam nadzieję, że trafisz na wyrozumiałe, ciepłe położne o dobrych sercach, dzięki ktorym ten pobyt w szpitalu nie będzie taki zły, jak piszesz. ❤️

Inne tematy z forum

Zostałam okradziona przez kuriera-co robić (89 odpowiedzi)

Dziś przyszedł kurier dpd z paczką za pobraniem 177 zł. Miałam 200 zł,on nie miał wydać....

Teściowie. Nie mam siły już. (9 odpowiedzi)

Jestem 6 lat po ślubie. W trakcie narzeczenstwa wszystko słodko, co niedzielne obiadki,...

jaki rozmiar pościeli do większego łóżeczka? (33 odpowiedzi)

Mam zamiar przesadzić córkę z łóżeczka dziecięcego na takie większe, ale jeszcze nie zupełnie...