mamusie wrzesień - październik 2018 cz.2

crazy. 2.09 (chłopiec)
~_S_ 2.09 (prawdopodobnie dziewczynka)
~Anna 9.09
~MS 10.09
Karo_lajna 12.09 (dziewczynka)
~żyrafa 14.09
Zochna 01.10
domi.x 02.10 (chłopiec)

ponawiam prośbę o dopisanie płci ;-)

dziewczyny czy macie jakąś super magiczną listę do szpitala? albo jakieś własne doświadczenia do podzielenia się?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Az musialam sprawdzic co to za gadzet te muszle laktacyjne nie znalam tego ;-) tak naprawde duzo jest gadżetów i dla mam i dla dziecka mozna i nie trzeba mieć wiadomo dla kazdego co innego. Mi kolezanki dały teraz jakies poduszki (kliny, wałki) bo wazne miec, a ja nie mialam przy corce i żyjemy. Ehhh.
Wszystko z umiarem i głową trzeba kompletowac. A świat sie nie konczy z dniem porodu i sklepy mamy na codzien otwarte (haha chyba ze trafi nam sie nie taka niedziela nie handlowa :-)))) postep dzis zrobilam piore reczniki, pieluszki bo mam po pare sztuk i flanelowych i zwyklych tetrowych.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moja położna polecała kompresy hydrożelowe na sutki w 2 dobie od karmienia i muszle laktacyjna - wiec tez to pakuję do swojej wyprawki.

Ja zarówno przy pierwszej jak i drugiej dziecinie mialam avent soothie smoczek. Jeden który wymienialam na tej samej firmy po 3mscu. Zdal egzamin bo po 6 miesiącach dzieciaki nie potrzebowały juz smoków

Ja bym wzięła jeszcze 2-3 koszule, maść na sutki, stanik do karmienia i koło dmuchane. To mialam i się przydalo

Ja kupilam smoczek taki 0-3 lovi. I butelkę tez taką. Wolę mieć wrazie W. Laktator tez kupiłam taki reczny.

Mi to sie strasznie przeciaga w tym brzuchu ze czasami mam przez pare minut taki nie symetryczny :) I juz nie wiem jak ona tam lezy bo moge jednoczesnie czuc w jednym boku, drugim i czuje nacisk na pecherz i dostaje po zebrach :D

A ja wlasnie mam pojedyncze rzeczy, ale w koncu wybralam sie do tej kuzynki i mi tam bardziej doswiadczone kuzynki pomogly sortowac :) Ale w domu jeszcze nie mam. Kartony pewnie bede miala za 2 tyg. Mam nadzieje ze bede miala sily to prac i prasowac...ale juz powiedzialam chlopakowi zeby sie nastawil mi pomoc z prasowaniem :)

A teraz to chyba zrobie wieksze zakupy w aptece. Kupujecie butelki na poczatek? Ile? I chyba narazie tylko rozmiar 0 ? Mialam tez odradzone przez pare osob zeby na poczatek tez smoczka nie kupowac, ale chyba jeden tak na czarna godzine warto miec...

Dziewczyny jak wasze zakupy i kompletowanie wyprawki?
Ja nie mam pojedynczych rzeczy typu wanienka, kosmetyki, pampersy. Reszta kupiona. Ale wszystko jeszcze zapakowane nie ułożone nie wyparzone. Ciuszki w kartonach do przebrania wyprania. Jakos weny nie mam na pranie ciagle mowie ze mam jeszcze czas. Jedyne co to posciele popralam ale czekają na żelazko :-)

Również przeraża mnie myśl, ze aktywność w brzuchu będzie podobna po urodzeniu, bo mój maluch tez akrobacje wyczynia przez cały dzien :D

Tez biore Aspargin nie mam juz skurczy lydek i lepiej spie w nocy bo caly brzuch mi sie spinal a teraz jest lepiej!
Jesli prawdą jest ze jaki rytm dnia, ruchów i aktywnosci dziecka w brzuchu tak potem po urodzeniu to juz sie boję! Mlody tak mi daje czadu wieczorami do bardzo pozna mimo ze ja spokojnie leżę juz czytam lub tv ogladam to on nie daje ulgi mi i karate cwiczy godzinami. no szok jest wogole bardzo aktywny! Zupełnie inaczej niz w 1szej ciąży.

Moja położna ze szkoły rodzenia informowała nas, że jeśli komuś bardzo zależy na znieczuleniu zo to w Redlowie podobno jest tylko do 15. Ale sama (moja położna jest w ciąży) wybiera się właśnie do nich lub na Kliniczna. :)

Na skurcze najlepiej wziąć Aspargin. Tez mnie męczą od czasu do czasu w łydkach i moj ginekolog mi polecił. Przechodzi od razu, a wystarczy brać max 3 dni.

No wlasnie ja sie nastawiam na Redlowo i mam nadzieje ze odsylac nie beda itp :) Mi polozna z szkoly rodzenia tez mowila ze w Redlowie jedyne co moze sie nie podobac takiego w miare znaczacego dla ojca itd to widzenia tylko przez szybe. Ale tez mysle ze tez te pare dni mozna przezyc :) Bedzie wystarczajaco duzo atrakcji w domu po szpitalu :D

Ladna lista :) Screena zrobie :) Podobno jeszcze slomka do picia tez sie przydaje. ALe to slyszalam od dziewczyn po cesarce.. ale cholera wie jak to bedzie po porodzie, wiec ja juz mam przygotowana. ALe jeszcze sie nie pakuje :)
Ja Jestem nastawiona ze 'ja tam jade urodzic i po 2 dniach wychodze i tyle' :D Szpitali ogolnie nie lubie.. za duzo razy tam bylam jak bylam mala po roznych wypadkach i do tej pory (32 tc) cale szczescie nie musialam odwiedzac.

U mnie bedzie dziewuszka a termin OM 05.09 :) Wiec coraz blizej. W weekend bylam u rodziny pod Warszawa i wszyscy mowia ze mam maly brzuch... ale tak sobie mysle ze cholera.. pewnie ile kobiet tyle brzuchow :) Ale moja mala chyba jest bardziej 'we mnie' niz w brzuchu bo coraz bardziej czuje moje posiniaczone wnetrznosci i kopniaki po zebrach. A jeszcze jest tak odwrocona ze jest swoim przodem do mojego kregoslupa.
Dzisiaj w nocy strasznie mnie zlapaly skurcze w obu lydkach. Do tej pory nie bralam magnezu, tylko tyle co tam jest w tym skladzie witamin ciazowych.. ale mysle nad czyms dodtakowym... macie jakis dobry w ciazy? Bo ja mam cale opakowanie MagB6 ale jeszcze nie zaczelam go brac bo kupialm go przed ciaza a nie wiem czy moge teraz. Jest jeszcze w terminie :)

Aa do tej listy to pewnie jeszcze te sexi majeczki z siateczki wklady wielkie jak materac, zestaw sztudzce i kubek pewnie.

O Karo_lajna fajna zgrabna ta lista. Kuuurcze nie mam szlafroka. Ale to chyba jakis cienki bo w szpitalu cieplo jest.

a co do listy to na stronie Szpitala Redłowskiego jest taka:

Informacje dla rodzących zgłaszających się do porodu:

Niezbędne dokumenty:

Dokument tożsamości.
Karta ciąży i grupa krwi.
Ostatnie wyniki badań.
Karty informacyjne – pobyty w szpitalu

Niezbędne przedmioty dla mamy:

Koszula ( plus druga na zmianę).
Szlafrok.
Ręczniki -2szt.
Obuwie (plus obuwie do kąpieli).
Przybory toaletowe.
Woda mineralna ( najwyżej 2 butelki).

Niezbędne przedmioty dla noworodka:

Pampersy – 1 opakowanie.
Chusteczki nawilżające.
Kaftany, śpioszki – po 3szt.
Czapeczki – 2szt.
Rożek, kocyk.
Skarpetki, rękawiczki – po 1 parze
Krem do pielęgnacji pośladków.
Jedna tetrowa pieluszka.
Informacje dla ciężarnych zgłaszających się do Oddziału Patologii Ciąży:

Niezbędne dokumenty:

Dokument tożsamości.
Karta ciąży
Ostatnie wyniki badań.
Karty informacyjne – pobyty w szpitalu.

Niezbędne przedmioty dla ciężarnej:

Koszula ( plus druga na zmianę).
Szlafrok.
Ręczniki -2szt.
Obuwie (plus obuwie do kąpieli).
Przybory toaletowe.
Woda mineralna ( najwyżej 2 butelki).

W każdym szpitalu może, ale nie musi się coś wydarzyć... Nie powiem Ci nic o Zaspie, ale moja siostra i sąsiadka rodziły w tym roku w styczniu w Redłowie i sobie chwaliły, ja rodziłam tam w lutym 2015 i też nie narzekałam. Wiadomo, że poród wszędzie będzie ciężką drogą, że w domu najlepiej i szpital np na mnie działa depresyjnie, ale to tylko parę dni ;-)

:),,,

Dziękuję, że podzieliłaś się swoją opinią! Od kilku lat śledzę wątki i na początku było niewiele pozytywnych relacji, teraz im bardziej jestem w temacie, tym więcej widzę właśnie zadowolonych dziewczyn. Odkad sama zaczęłam szkole rodzenia mam większa świadomość tego dlaczego na przykład nie zawsze zdążą podać znieczulenie, dlaczego potrzebne jest nacięcie krocza. Już sama nie wiem, czy ten mój poród w Swissmedzie to nie fanaberia. Bardzo mi pomogła Twoja odpowiedz, dzięki! :) Również mam znajoma, która rodziła w zeszłym roku w Wojewódzkim i bardzo sobie chwaliła! :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

crazy. 2.09 (chłopiec)
~_S_ 2.09 (prawdopodobnie dziewczynka)
~Anna 9.09
~MS 10.09
Karo_lajna 12.09 (dziewczynka)
~żyrafa 14.09
Magda 24.09 (chłopiec)
Zochna 01.10
domi.x 02.10 (chłopiec)
Marta 28.10 (dziewczynka)

Dopisałam nowe dziewczyny do listy. Jeszcze Marlen brakuje na liście, jak sie pojawisz na wątku to sie dopisz do listy :-)

Magda ja pierwsze dziecko rodziłam na zaspie (było ok) teraz wybieram sie do wojewódzkiego (wiekszość kolezanek z ostatniego czasu tam rodziła i tez mówią ze było dobrze). Piszesz ze naczytałas sie złych opinii o porodówkach a tych dobrych nie brałaś pod uwagę, czy takich nie znalazłaś hehe??? NIe my pierwsze i nie ostatnie bedziemy rodzić i przezyjemy to napewno! Ja jestem z tych co nie panikują raczej spokojnie i dystansem do wszystkiego.
Piszą teraz że na zaspie zmienił sie ordynator i ze stawia nacisk na poród naturalny, a czy aktywny to wydaje mi sie ze to duzo zalezy od nas samych. Niektóre wolą przelezec skurcze i czekac na akcje (bo tak im wygodnie) a inne wola szalec na piłce, szukac "swojej" pozycji do porodu itd i mysle ze połozna pomoże a nie bedzie usilnie przeszkadzać jeśli tak własnie wybierzesz.
Trzeba dobrze sie nastawić i bedzie wszystko ok :-))) a wrazie komplikacji (nie życze nikomu) zaufac personelowi medycznemu!
Tadam takiej optymistycznej niedzieli wam życze :-*
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

nnt. panele w całym mieszkaniu - przedpokój i kuchnia? (16 odpowiedzi)

dziewczyny - zastanawiam się nad położeniem paneli wszędzie poza łazienką. Głównie dlatego że...

Jaki projekt i za ile? (65 odpowiedzi)

jakie macie projekty domów i mniej więcej ile kosztowały? Mam kolejny pomysł i juz nie w temacie...

kaszubski park miniatur byl ktos? (55 odpowiedzi)

Warto?