mamusie wrzesień - październik 2018 cz.2

crazy. 2.09 (chłopiec)
~_S_ 2.09 (prawdopodobnie dziewczynka)
~Anna 9.09
~MS 10.09
Karo_lajna 12.09 (dziewczynka)
~żyrafa 14.09
Zochna 01.10
domi.x 02.10 (chłopiec)

ponawiam prośbę o dopisanie płci ;-)

dziewczyny czy macie jakąś super magiczną listę do szpitala? albo jakieś własne doświadczenia do podzielenia się?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Anna, podpytaj :) będę wdzieczna. A co do szpitala, to kiedy mi lekarz powiedziała o cukrzycy, to tez rozwazalam Kliniczna, ze wzgledu na to, ze moja diabetolog tam pracuje. No ale skończyło sie tak, jak skończyło...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

_S_ u nas nie było potrzeby u córki, ale znajomi z synkiem byli - coś podpytać?

Crazy - super, że dobrze! Po dzisiejszym deszczu nieco temperatura w Trójmieście spadła. Może utrzyma się na tym poziomie.

Karo_lajna - u mnie na szczęście dawno poprane i poprasowane, a kiedy _S_ napisała, że Basieńka jest już na świecie uparłam się, że czas najwyższy skręcić łóżeczko - stoi już w sypialni i czeka na pościel (ale to zostawiam mężowi na czas kiedy będziemy w szpitalu). Pocieszę Cię, że u mnie w 34t3d Maleństwo ważyło już 3100g - następne USG za 2 tygodnie i mam nadzieję, że nie urośnie za duże.

A ja mam dylemat. Nastawiałam się na Wojewódzki (poprzednio tam rodziłam), a wczoraj na wizycie lekarka stwierdziła, że z uwagi na obciążenia - mam cukrzycę ciążową (przyjmuję insulinę), poprzedni poród CC - powinnam rodzić w szpitalu o odpowiednim stopniu referencyjności -czyli Zaspa albo Kliniczna. Nie wiem co zrobić... Macie doświadczenia z tamtych miejsc? No i namawia mnie na poród przez CC, a mi cały czas po głowie chodzi SN...trochę doła łapię.

Re: mamusie wrzesień - październik 2018 cz.2

Ja byłam dziś na wizycie, u nas też cisza. 35t2d 2907g więc całkiem spora dziewuszka. Powoli przymierzam się do prania, ale te upały odbierają chęci na cokolwiek, a nie chce nawet myśleć o prasowaniu... Kiedy rozłożyć łóżeczko?

Hej ja nie pomoge nie było u nas takiej potrzeby.

Miałam dzis ktg wszystko jak to powiedziała położna książkowo sie zapisało. Porodu na dzis nie widac kolejne za 10dni.
Udręka z tymi upalam ;-(

Dzień dobry wszystkim :) mam pytanie do Mam, które juz mają dzieci - czy któraś z Was miała skierowanie do laryngologia na podciecie wedzidelka jezykowego u malucha? Szukam lekarza, do którego warto z tym pójść

Standardowo trzymają 3 doby, i wychodzi się z kompletem badań. Oczywiście, każdy przypadek jest indywidualny, o wypisie decyduje pediatra.

Crazy, Basia jest wczesniakim, i z tego powodu mamy przedłużony turnus

_S_ a trzymają was z jakiegos powodu konkretnie czy wszyscy tak dlugo mają pobyt w szpitalu? "Wspollokatorki" sie zmieniają w pokoju? Jest ruch na oddziale czy jednak takie 6dni to standart w wojewódzkim.

cyfrowa niania elektroniczna z kamerką vtech bm3200 ja kupiłem z olx nierozpakowaną jako drugi prezent za 250 zł
termometr bezdotykowy Microlife NC200 poczytałem opinie mamy sa zadowolone mierzy dodatkowo temp mleka oraz wody i powietrza cena 137 zł allegro przesyłka darmowa produkcja szwajcarska

Jeszcze jestesmy w szpitalu, prawdopodobnie do piątku

_S_ dzięki. Już dopakowuję kubek i sztućce. Tak mi jeszcze smoczek teraz przyszedł do głowy - chyba też wcisnę na wszelki do torby. Pajacyki oczywiście rozpinane całe od góry do dołu - mój ulubiony strój dla noworodka :-)
No to może faktycznie też ten plan porodu sobie stworzę...
Karo_lajna - termometr mamy po starszaku i używamy do dzisiaj - microlife IFR 100. Żaden szał - też zdarza się, że pokazuje o 2 kreski więcej czy mniej, ale generalnie w miarę szybki pomiar, można mierzyć i w uszku i na skroni, jest niewielkich rozmiarów, no i przetrwał 9 lat, a w tym wypady pod namiot i w góry. Na razie zostajemy przy nim.

Dziewczyny ja tak podpytam z innej beczki, bo kompletu już ostatnie rzeczy. Jaki kupilyscie termometr i z jakiej będziecie korzystać niani elektronicznej? Z pierwsza córka miałam świetny termometr, niestety wypadł mi z ręki, zbił się ekran, a nie jest już dostępny na rynku :-( drugi kupiłam taki d*pny, na trzy pomiary pokazuje 3 różne i to skrajnie... Jestem ciekawa waszych opinii, bo opinie w internecie są niewiele warte

No własnie ostatnio duzo o tym mówia zeby rodzące miały taki plan (troche w to wierze troche nie) ale jednak. Ok wydrukowałam coś i wypisze. Przyda sie to ok a jak nie to nie. Dzieki :-)
A Wy juz wyszłyście do domu? Bo ostatnio tez czytałam ze wojewódzkim długo trzymają

Tak, musialam wypełnić taki formularz "plan porodu", tzn zaznaczyć co chcę, by się działo w czasie porodu i z dzieckiem. Zatem jak masz swój, to bierz, jak nie masz, to przy przyjęciu bedziesz musiała taki wypełnić

A jeszcze jedno pytanie mi sie nasunęło. _S_ czy na izbie przyjec albo juz na.sali porodowej pytaly cie polozne o plan porodu? Czy zero tematu zero pytan?

Anna, super torba, dodalabym jeszcze sztućce i kubek, a co do ubranek, to rozpinane po całej długości- malucha trzeba czesto rozbierać do kontroli, ważenia itp, dobrze, by sobie nie utrudniać tego motaniem z ubrankami

Anna, super torba

_S_ zapakowałam do torby:
- koszulę do rodzenia
- 2 koszule do karmienia
- klapki
- 2 ręczniki + ręczniki papierowe
- staniki-karmniki
- wkładki laktacyjne
- sexi siateczkowe gatki
- podkłady poporodowe (te wielkie podpaski)
- sucharki, wodę
- kosmetyczkę dla mnie + kilka saszetek tantum rossa i krem na brodawki

dla Maluszka:
- linomag
- pieluszki
- chusteczki jednorazowe
- kilka pajacyków, czapeczek, niedrapki, 3szt pieluch tetrowych i rożek

Jeśli coś wg Ciebie trzeba dołożyć, daj znać. Jeśli coś zbędne, to też z przyjemnością usunę.

Kubek i sztućce-tak

Maty się przydają na pierwsze dni ( standardowo jest sie w szpitalu 3 doby), ja tez mam swoje, i je wole, bo są większe, niż szpitalne ( jak ktoś nie ma, to dają). Piłkę na.sali porodowej widziałam, co do drabinki i prysznicu to nie jestem pewna, zresztą sama nie korzystałam ani z jednego ani z drugiego. Dość szybko położono mnie na stole, wiec nie jestem jakoś reprezentatywna

Inne tematy z forum

Jakie zabawki edukacyjne polecacie? (32 odpowiedzi)

Chcę kupić jakieś zabaweczki Amelce ale nie mogę się zdecydować co jej kupić, za dużo tego...

macierzyństwo zamiast "kariery" (61 odpowiedzi)

Tak sie zastanawiam...czy jest tu jakaś mama, która wybrała tą drogę? Bo ja zawsze myślałam,...

Poradźcie coś na wypadające włosy :( (15 odpowiedzi)

Dziewczyny, jak w temacie... proszę pomóżcie, bo sama nie wiem co robić. Karmię piersią od 5ciu...