mamy lutowo / marcowo / kwietniowe cz.31

tak naskrobalysmy, ze czas na nowy watek :)

**LUTY**

27 - Edycia32 - synek Hubercik ;-)

**MARZEC**

6/11 - blue73 - synek ;-)
08 - zancia1907 - synek ;-)
12 - slodzinka
15 - Patrycyja
16 - Pomaranczka
22 - anka127
23 - hossanna - córeczka ;-)
25 - smith2002 - córeńka :D
27 - Stokrotka 0_o - synek ;-)
28 - etka - córeczka Lenka ;-)
30 - doka - synek ;-)

**KWIECIEŃ**

07 - Kasieńka79
08 - lalka1 - córeczka Ala ;-)
08 - Agniesja - córeczka Oliwia :-)
13 - gosia111 - córeczka Zuzanna :-)
15 - rudziaczek - synek Michał :-)
17 - asski - córeczka Marta ;-)
17 - dalilia - synek ;-)
21 - ajkaa - córeczka Bianka ;-)
23 - Ewel31 - synek Kubuś :-)
24 - Monika_81
29 - HaniaB - synek Filip ;-)
26 - vespa26 - córeczka ;-)
aganiok79 - córka Aleksandra :-)

ROZPAKOWANE:)

Megi-i - 25.11.2009 - synek Gabryś 41cm i 990g
Weronka - 13.01.2010 - córeczka Zosia 50cm i 3050g - Wojewódzki/Ciechanów
Olaolenka24 - 19.01.2010 - synek Nikodem 52cm i 2880g - Swissmed
Pszczoła - 05.02.2010 - synek i 54cm i 3500g Swissmed
Bratka - 07.02.2010 - synek Gabryś 46cm i 2300g
Andzia z ventki - 23.02.2010 - córcia Martusia 51cm i 2560g
Amadea - 24.02.2010 - synek Gabriel 53,5cm i 3580g
Aaana -25.02.2010 córeczka Dominika 56cm i 3200g - poród SN w Swissmed
Aris - 26.02.2010 - synek
KateK27 - 27.02.2010 synek Ethan 50cm i 3335 g
Kobyłka - córeczka
Kayla - 01.03.2010 - synek 55cm i 3170 g
Magsz - 10.03.2010 - córeczka 50cm i 2850g
Edziawu - 11.03.2010 - córeczka Helenka 55cm i 3500g - szpital Wojewódzki
Inusia - 13.03.2010 - synek Janek 59cm i 3660g
Fiolka - 14.03.2010 - synek Kubuś 50cm i 3180g - szpital Kliniczna
Delka - 14.03.2010 - synek Patryk 3320 g
Brzoskwinka - 16.03.2010 - synek Dominik 50cm i 2600g oraz synek Bartłomiej 50cm i 2580g
Madziaaalenaa - 16.03.2010 godz 19.25 - córeczka Maja,59cm i 4230g - szpital kliniczna
Nusia - 17.03.2010 - córeczka Paulinka 58 cm i 4400g - szpital w Redłowie
Sunny1984 - 23.03.2010 - synek Piotruś

oby jak najwiecej szczesliwych rozpakowan :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamy lutowo / marcowo / kwietniowe cz.31

ja też już nie mogę wytrzymać-na początku ciąży nakupowałam sobie troche ciuchów ciążowych, a od momentu jak było ryzyko urodzenia to nie kupiłam nic (bo jeśli urodzę jutro to co?...) więc ostatnio kupiłam sobie 3 pary butów:) ale kupowałam jak stopy mi nie puchły więc teraz nie jestem w stanie dojść w nich do samochodu.

w ogóle widziałam dziś taką babeczkę w ciąży, taki 5-6misiąc tak na ok i była tak fajnie ubrana... nie to co ja-spodnie dresowe, adidasy i polar męża bo w żadną kurtkę już się nie dopinam:(

no ale już niedługo!

Etka no pewnie ze musi byc dobrze.
Ciagle sie ludze ze badanie Usg nie jest tak dokladnie ze to tylko pomylka bo jak mozna ocienic przez mamy brzuszek co sie dzieje w brzuszku dziecka . Ze to tylko przypuszczenia .

Dokładnie tak jak pisze rudziaczek to system ściągania mleka, pobudzania laktacji. Agnesja ja ostatnio też ciągle przeglądam rzeczy w internecie, które chciałabym sobie kupić, ale wstrzymuję się ciągle, bo niewiem jak będę wygladać po porodzie. To chyba wiosna tak nastraja,że chciałoby się zmienić garderobę.

Witam nową koleżankę. Natalia87 - ja Ciebie doskonale rozumiem. Wiem co to strach o zdrowie Maleństwa. U mnie w 7mc lekarz zauważył,że Małej nie zawsze równo bije serduszko, ma dodatkowe skurcze. Najprawdopodobniej powinno się to unormować przy porodzie, a na razie nic z tym nie można zrobić. Oczywiście po porodzie musimy to dokładnie skontrolować. No ale jesteśmy dobrej myśli - MUSI BYĆ DOBRZE!!!! I tak też będzie u Was. Pozdrawiam serdecznie.

rudziaczek Ty to spec jesteś:) Ja nawet nie wiedziałam że takie coś jest. Obiło mi się o uszy jedynie na sr żeby sprawdzić czy dziecko się najada to ile musi być pieluszek z siusiu i kupką. To forum to rzeczywiście świetna sprawa-wy Dziewczyny jesteście świetne:)

Haniu trzymam zatem kciuki za Twoją i moją tarczycę-oby było lepiej:)

Właśnie przeglądam na allegro bluzki, bo wiecie co Dziewczyny już nie mogę się doczekać żeby ubrać coś innego niż te ciążowe zestawy. Jeansy ciążowe to nadal pewnie będę nosić, ale mam nieodpartą chęć kupić coś luźnego ale nie ciążowego.

o, dzieki rudziaczku!!!

agnesja, ja tez od niedawna jestem na euthyroxie - do konca 2 trymestru moja tarczyca dawala sobie jakos rade, ft4 mialam na poziomie 15-16 a teraz, od 3 trymestru spada i jest juz w dolnej normie - 12 i zmierza w dol :( ale moze to i lepiej, ze dopiero teraz :) po ciazy musze z ta tarczyca cos zrobic, bo przed ciaza tez bylo z nia kiepsko, choc antycial nie wykryto, ale za to tylam bez powodu, cera slaba, wlosy slabe...to cud, ze w tych pierwszych 2 trymestrach gdzie tarczyca jest najwazniejsza, moja jakos sie spiela i dala rade :)

Haniu sprawdziłam, to 753 to żeby pobudzić laktację i tak jak napisałam wyżej, po 7 5 i 3 minuty naprzemian z kazdej piersi

witam nowa kolezanke!!! na chwile obecna, my co jeszcze zostalysmy na forum (bo mamusie to malo czasu maja:) ) robimy kolko wzajemnego wsparcia w bolach, kluciach i ciagnieciach:)

a ten system to nie jest 33-55-77 (albo 77-55-33) ze sie sciaga po 7 minut na przemian z obydwu piersi, potem po 5 i na koncu po 3? (albo 3-5-7?)

co do tego przebierania/karmienia-rozmawialam z 2 kolezankami na ten temat co maja maluszki (5 i 1,5 miesiaca) i mowily ze na poczatku to pieluszka-karmienie no i zazwyczaj dziecko po karmieniu znowu wyprodukuje wiec znowu zmiana. i tak po kilku tygodniach dochodzi sie do systemu karmienie-pielucha

nakupowaliśmy tujek i innych roslinek i wsciekla jestem bo Janek mial to dzis wkopac wszystko, jutro nie bedzie kiedy bo tesciowie przyjezdzaja i bedzie musial to w tygodniu po pracy zrobic, a wtedy to na raty bo zanim wroci, zje, przebierze sie to chwila moment i ciemno juz. i jaki z tego moral? nie moge jeszcze rodzic bo jak urodze to zupelnie mi te rosliny zmarnieja.

No u mnie tez przed ciaza nie bylo zadnych oznak bym miala problemy z tarczyca .
A teraz co wizyta u Endokrynologa to coraz wyzsza dawaka :( teraz biore na przemian 75 a 100 Euthyrox.
Mimo ze moje wyniki ostatnio byly dobre . No ale co ja moge wiedziec lekarz bardziej sie zna .

Ja też Dziewczyny brałam do 7 miesiąca luteinę bo w czwartym wypłynęły mi trochę wody. Z tarczycą nie miałam nigdy problemów, a tu w ciąży pojawiła się niedoczynność i biorę euthyrox 25. Przez hormony moja cera bardzo podupadła. W ogóle mam nadzieję, że po ciąży to tylko witaminy dla mam karmiących będę brać. Wam też Kochane życzę żeby wszystko się unormowało i żebyście nie musiały brać żadnych lekarstw.

Haniu co do tego systemu to chyba chodzi, że karmienie co trzy godziny, 5 kupek w pieluszce i 7 siusiu. To chyba taki system wykazujący, że wszystko jest oki jak jest tyle siusiu czy kupek.

aha, dolaczam sie do pytania agniesji dot karmienia. i dodatkowo o sciaganie pokarmu - co oznacza system 3-5-7 czy cos w tym stylu ;) ?

czesc natalia, chetnie powitamy cie w naszym gronie :) masz termin bliski mojemu (u mnie z om 29 kwietnia, z usg 23-26 kwietnia) takze wpisuje cie na liste. u nas tez nie kazda miala spokojna ciaze, ja, ewel czy rudziaczek walczymy o kazdy dzien ciazy i tez jestesmy na lekach - wiec witaj w klubie :)

**LUTY**

27 - Edycia32 - synek Hubercik ;-)

**MARZEC**

6/11 - blue73 - synek ;-)
08 - zancia1907 - synek ;-)
12 - slodzinka
15 - Patrycyja
16 - Pomaranczka
22 - anka127
23 - hossanna - córeczka ;-)
25 - smith2002 - córeńka :D
27 - Stokrotka 0_o - synek ;-)
28 - etka - córeczka Lenka ;-)
30 - doka - synek ;-)

**KWIECIEŃ**

07 - Kasieńka79
08 - lalka1 - córeczka Ala ;-)
08 - Agniesja - córeczka Oliwia :-)
13 - gosia111 - córeczka Zuzanna :-)
15 - rudziaczek - synek Michał :-)
17 - asski - córeczka Marta ;-)
17 - dalilia - synek ;-)
21 - ajkaa - córeczka Bianka ;-)
23 - Ewel31 - synek Kubuś :-)
24 - Monika_81
27 - natalia87 - córeczka Julia ;-)
29 - HaniaB - synek Filip ;-)
26 - vespa26 - córeczka ;-)
aganiok79 - córka Aleksandra :-)

ROZPAKOWANE:)

Megi-i - 25.11.2009 - synek Gabryś 41cm i 990g
Weronka - 13.01.2010 - córeczka Zosia 50cm i 3050g - Wojewódzki/Ciechanów
Olaolenka24 - 19.01.2010 - synek Nikodem 52cm i 2880g - Swissmed
Pszczoła - 05.02.2010 - synek i 54cm i 3500g Swissmed
Bratka - 07.02.2010 - synek Gabryś 46cm i 2300g
Andzia z ventki - 23.02.2010 - córcia Martusia 51cm i 2560g
Amadea - 24.02.2010 - synek Gabriel 53,5cm i 3580g
Aaana -25.02.2010 córeczka Dominika 56cm i 3200g - poród SN w Swissmed
Aris - 26.02.2010 - synek
KateK27 - 27.02.2010 synek Ethan 50cm i 3335 g
Kobyłka - córeczka
Kayla - 01.03.2010 - synek 55cm i 3170 g
Magsz - 10.03.2010 - córeczka 50cm i 2850g
Edziawu - 11.03.2010 - córeczka Helenka 55cm i 3500g - szpital Wojewódzki
Inusia - 13.03.2010 - synek Janek 59cm i 3660g
Fiolka - 14.03.2010 - synek Kubuś 50cm i 3180g - szpital Kliniczna
Delka - 14.03.2010 - synek Patryk 3320 g
Brzoskwinka - 16.03.2010 - synek Dominik 50cm i 2600g oraz synek Bartłomiej 50cm i 2580g
Madziaaalenaa - 16.03.2010 godz 19.25 - córeczka Maja,59cm i 4230g - szpital kliniczna
Nusia - 17.03.2010 - córeczka Paulinka 58 cm i 4400g - szpital w Redłowie
Sunny1984 - 23.03.2010 - synek Piotruś

Hej Mamuski :)
Probowalam podczytac troche Wasze wpisy ale tyle ich jest ze to tydz czytania :)
Chcialabym do Was dołaczyc co prawda z okresu mam termin na 27kwietnia . A z usg ciagle wynika 2/6 maja. Dlatego tez bylam w watku Majowe mamy bylo mi porostu blizej. U Was jest duza rozpietosc terminow.
Wiec troche napisze co w skrocie u mnie :)
Jestem szczesliwa Mloda mama (23lata) spodziewam sie Coreczki Juli.
Postanowialm rodzic w Wejherowie poniewaz mam najblizej.
U mnie w ciazy troche sie porobilo komplikacji .
Majac USG polowkowe 15 grudnia wszystko ladnie wygladala ciaza wzorowo.
Z ciekawosci by poogladac malutka i upewnic sie plci poszlam na USG 4D do dr. Olszewskiego Wszystko ladnie malutka pokazala co trzeba i plec potwierdzona juz byla w 100%
Dr. zaniepokoilo troche powiekszony zoladek u Malutkiej.
Powiedzial ze mozliwe ze napila sie wod przed badaniem .Ze mam uczulic swojego lekarza o tym.
Pod koniec stycznia mialam wizyte u mojej gin prowadzacej i faktycznie potwierdzilo sie ze zoladek jest troche powiekszony . Zmierzyla wszystko sprawdzial wody byly w normie nerki funkcjonuja pecherz tez ok , wspomniala cos o ukladzie pokarmowym i jelitach.
Ale ze tego nie da sie tak ocenic jak dziecko jeszcze w brzuszku jest. Ze to nalezy do pediatrow zaraz po porodzie .... Martwie sie :(
Obwiniam sie ze moze zle cos robilam lub zle sie odzywialam w ciazy.
Podczas ciazy tez wykryto u mnie problemy z tarczycza .
Mam niedoczynosc tarczycowa tzw chorobe Hasimoto.
Przed Lutowa wizyta bolalo mnie troche podbrzusze gin mnie zbadala i okazalo sie ze szyjka macicy sie skraca :( Przepisala mi Luteine 2x2 dopochwowo do 35tyg. i 3x1 nospe.
Po 3 tyg kazala znow sie pokazac podczas brania Luteiny nie zauwazylam zadnych skorczow ani bolacego podbrzusza a mimo to szyjka macicy skrocila sie o kolejny centymetr. Na chwile obecna ma 19mm. Gin powiedziala zebym juz sie nastawiala na porod bo moge juz w kazej chwili rodzic nie wiadomo kiedy nadejda skorcze i rozwarcie.Mala jak na 35tydz wazy 2300-2500g co do dlugosci nie wiem.
To chyba na tyle narazie :)
Pozdrawiam Wszystkie Mamusie z dzieciatkami na swiecie jaki i w brzuszku. Trzymam za Was wszystkie kciuki by bylo dobrze :)

Faktycznie szkoda budzić Maleństwo, gdy tak śpi, ale z tego co mówiła babka ze SR to powinno się to robić min co 3 godz dla dobra laktacji i aby nie dopuścić do jakiś zapaleń, czy zastojów. W ciągu dnia to mogę sobie to wyobtazić, ale w nocy trudno będzie .... ale nie ma co się martwić na zapas Dzidzia pewnie sama wyreguluje nam pory karmienia;-))))

A ja mam takie może głupie pytanie, ale ostatnio się nad tym zastanawiałam: takiemu Maleństwu trzeba często zmieniać pieluszkę, bo prawie w każdej jest "niespodzianka", ale czy powinno się to robić przed karmieniem, czy po tzn. w kolejności nakarmić - przebrać - i jeszcze dokarmić dziecko. Wiem,że to może śmieszne pyt ale tak się nad tym ostatnio zastanawiałam. Może Mamusie się wypowiedzą jak to robią;-)))) Pozdrawiam.

ja tez jestem:)

Ewel mi od około tygodnia tez brzuch tak się spina, boli i ciągnie w dół, właśnie kiedy chodzę lub zbyt długo stoję. W poniedziałek idę do lekarza i mam nadzieję że lekarka upewni mnie, że to nic groźnego, po prostu macica przygotowuje się do godziny W. Musimy chyba więcej leniuchować. KTG na pewno upewni cię, że wszystko jest w porządku.

Pytam o karmienie już szczęśliwej Mamusi, bo w gazetkach piszą, że na żadanie i to się wydaje takie rozsądne i instynktowne. A sr usłyszałam, że powinno być co 2-2,5 godz. i że jak dziecko śpi a jest czas karmienia to obudzić- ale coś czuję że te chwile snu Dzidzi będą jak miód na serce w początkowych dobach, więc jak tu budzić tą Kruszynę.

image

Cześć Dziewczyny:)

Mimo iż nie ma słonka to miłego dnia dla Was wszystkich:)

Asski współczuję tej szkoły:(

Fiolka mam pytanie Ty Synka karmisz na żądanie czy regularnie co 2 godziny z zegarkiem w ręku?

lalka1 Twoja córcia to fajna Dziewuszka będzie, moja córcia ważyła tydzień temu 2800g.

Wczoraj wieczorem czułam się dziwnie, stopy mega opuchnięte, mdliło mnie, twarz i dłonie też spuchnięte i brzuszek znów trochę opadł. W nocy krocze mnie bolało i już modliłam się że to może już. A tu nic:)Aj mówię Wam Dziewczyny to czekanie to nas wszystkie wykończy:)

image

Miałam jechać na zakupy ale musze sobie podarować,wyślę Jacka niech zrobi większe zakupy bo jutro wyjeżdża i zostanie mi tylko sklep osiedlowy.

A pogoda do d...y:( Wisielcza:(

Haniu mi to nawet się spina ten brzuch jak leżę:(I wtedy tak bardzo ciągnie i troszkę pobolewa.
Boję się,że mogę nie wytrzymać tygodnia,a muszę!!!
NO ale jeśli KTG nie wykazuje jakiś konkretnych skurczy to chyba mi nic nie grozi prawda?
Jutro jadę na KTG to zobaczę,ale brzuch mi się dzisiaj spiął jakieś 20razy a to dopiero początek dnia:(

może i racja z tą wagą, chociaż mój lekarz mówił, że biorąc pod uwagę jego doświadczenie, to błąd wynosi +/- 15%, a to oznacza, że waga mojej małej waha się miedzy 3500 a 4000, ta górna granica nie brzmi zbyt optymistycznie do rodzenia niestety :)

pogoda jest dzis dołująca, a jak wstawałam 5.15 to niebo było bez żadnej chmurki

Inne tematy z forum

macierzyński a likwidacja firmy (4 odpowiedzi)

Witam, Mam nadzieję, że jakaś obeznana osoba w kwestiach pracowniczo-zusowskich wesprze mnie...

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

poszukiwany dobry ortopeda (22 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......