bilety za 1zł

Kto jest za wprowadzeniem najtańszych biletów jednorazowych w cenie jednego złotego?
Żeby siąść do środka komunikacji miejskiej i przejechać nawet 3 przystanki trzeba kupić bilet godzinny za 3.20, teraz w obydwie strony a pojechać jeszcze raz albo na drugi dzień?
A jeżeli ktoś nie jeździ z taką częstotliwością aby kupować miesięczny?
Tak samo przejechanie jednego przystanku tunelem, to bez sensu...
Czemu nie ma takiego najtańszego biletu za 1zł do 10min?
Ludzie siadają w tramwaj/autobus jadą dosłownie parę przystanków i potem kosztuje ich to 1/3 cenę miesięcznego jak tak sobie parę razy pojadą.
Czemu nikt nie chce tego zmienić, miasto boi się czegoś?
Że za dużo stracą przez to?
Spójrzcie trochę na interes obywateli, szczególnie tych najmniej zarabiających, najbiedniejszych, wyjdźcie ludziom naprzeciw.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niech będzie i darmowa, nie zachęci mnie to do podróżowania tym siedliskiem chorób i patologii, jaki jest komunikacja miejska.
Przepraszam bardzo, ale szanuję swoją strefę intymną i nie czerpię przyjemności z tego, że ktoś się o mnie ociera, wejdzie na nogę, albo będzie stał nade mną i sapał, kiedy udało mi się usiąść (w Pesach znaleźć miejsce siedzące to wyczyn).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Głupiś.

Najbiedniejsi jeżdżą busami codziennie - mają wiec wspomniany bilet miesięczny.
No CHYBA, ŻE są najbiedniejsi PONIEWAŻ są głupi - i kasują codziennie 2x bilet za 3,60 :D

Takie bilety najbardziej wspomogłyby średnio-zarabiających, którzy busem podjadą gdzieś tam 1-5x na miesiąc.

Pytanie, kto za to zapłaci?
Wszyscy. W podatkach.
Tak, najbiedniejsi też - ich NAJBARDZIEJ.

Komuś bogatemu, zarabiającemu powiedzmy 18k/mc nie robi, że zapłaci 500zł więcej podatku/mc
Komuś kto zarabia 2000 natomiast robi różnicę każde 50zł :)

Powtórzę: głupiś.

Głupiś również z drugiego powodu.
"Kto jest za" - a co to piaskownica?! :DDD
W piaskownicy było tak, że "większość" udupiała osoby mniej lubiane.

W życiu jest dokładnie tak samo tylko ludzie kierują się zawiścią i głupotą.
Zawiścią - bo chcą zabrać najbogatszym - bo sukces kogoś innego to przyczyna ich niepowodzeń - hahahaha.
Głupotą - bo są zbyt tępi, żeby ich prymitywne rozważania i propozycje odniosły zamierzone skutki.

Jest z tym jeden problem:
Tych idiotów jest znaaaaacznie więcej niż ludzi, którzy odnieśli sukces.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jestem za taką puszkę na drobne... Wsiadając, pyk drobne do puszki i po sprawie...

Ps
Zapomniałam, że to Poland... Kraj, w którym uczciwy człowiek to "frajer" i idiota a "cwaniak" to pretendent do sukcesu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nikt niczego by nie musiałby dokładać, bo:
3,20 zł za 1h jazdy to 0,053 za minutę czyli rentowność dla 10 minutówki byłaby przy 0,60 zł za bilet dajmy narzut 40% i mamy 1zł za 10 minut. Opłacało by się i przewoźnikowi i pasażerowi.
Ja jestem za,to jest fajny pomysł.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To nie do końca tak...
Bilet godzinny kosztuje 3,80. Za 3,20 jest bilet jednoprzejazdowy. Ale to szczegół. Ważne jest coś innego...
Te 3,20 płaci osoba, która jedzie całą trasę jak i osoba, która jedzie jeden-dwa przystanki.
Nie wiem, jaka jest średnia czasu podróży. Przyjmijmy, że połowa pasażerów "biletowych" zmieściłaby się w postulowanych 10 minutach.
Ta połowa kupi wówczas (co oczywiste) bilety po 1 zł a nie po 3,20. Żeby przewoźnik nie odczuł różnicy wpływów z biletów, pozostała połowa powinna kasować bilety po 5,40 ;)
Oczywiście... dałoby się to jakoś wypośrodkować. Ale widać, ze wprowadzenie biletów bardzo krótkoterminowych z automatu musiałoby spowodować podniesienie cen biletów jednoprzejazdowych i godzinnych.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

wprowadzenie opłaty krótkoterminowej wprowadziło by zwiększenie ilości pasażerów na tej trasie przy zwiększonej rotacji czyli obciążenie niewiele by się zwiększyło a kasa by wpływała, zapominasz o grupie klientów którzy faktycznie mają ten jeden przystanek do przejścia i 3,20 za te 5 minut to za dużo a odległość jest na tyle mała że decydują się na krótki spacerek i tym sposobem nie można ich liczyć do puli klientów - to potencjalnie całkiem nowe źródło....

Brałem ten mechanizm pod uwagę. Oprócz "spacerowiczów" doszłaby jeszcze pewna ilość osób, które krótkie odcinki pokonują na gapę, nie chcąc płacić 3,20. Przy bilecie za 1 zł mogłyby przekalkulować, że ryzyko im się nie opłaca.
Ale nie sądzę, aby obie te grupy łącznie były na tyle liczne, aby zrekompensowały zmniejszenie wpływów z biletów.
Oczywiście to tylko gdybanie. Nie da się tego przeliczyć ani zrobić symulacji komputerowej.
Wiarygodne dane dałoby jedynie wprowadzenie takich biletów i obserwacja rynku.
Ale tu już pewne doświadczenie jest: były kiedyś bilety na 10 czy 15 minut. Pamiętacie?
Z jakiegoś powodu z nich zrezygnowano... a nie sądzę, żeby koszty ich druku czy dystrybucji były kluczowe ;)

Były
komuna też była

Było coś takiego w Gdańsku na początku biletów czasowych, w Gdyni nic takiego nie istniało.
Aaaa, no taak... bo najczęściej trasa ma 20-35 minut i tak 2 bilety po 10 minut to 2 zł a na 30 minut 3zł, dopiero powyżej pół godzin by się opłacało kupować te droższe czasówki....
Czyli jednak przewoźnikowi może się nie kalkulować....
To może jednak 5 minut za 1 zł? :D

Zdjąć te klapki z oczu. Czy Gdańszczanie nie widzą że trzeba coś zmienić, że kasta siedzi przyspawana? Tu obróbki skrawaniem trzeba żeby te "rdzę" wyczyścić...
Ile jeszcze będzie rżnięty z kasy obywatel?

Oho, najlepsza wypowiedź powyżej!
Typowe cebulactwo zabrało głos :D

ZERO konkretów, tylko pretensje i narzekania na wszystko i wszystkich wokoło :D
Niektóre baby tak mają - a potem budzą się w wieku 30-40 lat jako stare panny i zastanawiają "co zrobiły w życiu nie tak" ;D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Aradash, oho, w Twoim życiu zachodzą zmiany...
Napisz o tym...pliska :))))

Ps
Zacytuję Andrzeja Poniedzielskiego "Kobiety nie zmienisz, możesz zmienić kobietę ale to nic nie zmieni"
Mózg i serce geniusza, o urodzie nie wspomnę...

Inne tematy z forum

Wiersz o Gdyni (10 odpowiedzi)

Pilnie poszukuję wiersza dotyczącego miasta Gdynia? Jeśli ktoś zna jakiś to bardzo prosze o...

Grajdołki (162 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Zarabianie na kryptowalutach - Jaki podatek? Potrzebna DG? (7 odpowiedzi)

Witam, Chciałbym uzyskać informację na temat sposobu opodatkowania zarobku (osoba fizyczna)...