bloki do pedałów Shimano - PARANOJA!

Witam,
Dopiero co kupiłem bloki do pedałów PD-M540 Shimano. Zakupu dokonałem w sklepie MK Bike, gdzie sprzedawca dał mi bloki model SM-SH56. Nie wnikając w szczegóły wziąłem bloki.
Dzisiaj zabrałem się do ich montażu, ale najpierw rzuciłem okiem na instrukcję i ... odechciało mi się montować tych bloków. Okazało się, że są to bloki wypinające się nie tylko w płaszczyźnie poziomej, ale we wszystkich kierunkach. Na pierwszy rzut oka brzmi to bardzo dobrze, można by nawet pomyśleć, iż gwarantuje to większe bezpieczeństwo, ale ... sam producent ostrzega:
"Ponieważ bloki wypinają się również przy podniesieniu pięty, mogą się one przypadkowo wypiąć przy ciągnięciu pedału nogą do góry. Te bloki nie powinny być używażne przy używaniu techniki wykorzystującej pociągnięcie nogi do góry, ani do skoków, przy których siły ciągnące są wywierane na pedał".
To chyba jakaś ciężka paranoja!!! Przecież pedały spd służą właśnie do tego, żeby można było nie tylko cisnąć na pedały, ale również podciągać je do góry, no i żeby nie zgubić roweru przy podskokach (nie mówię o wielkim skakaniu, ale czasem trzeba jakiś korzeń czy kamień przeskoczyć i pedały SPD właśnie do tego były mi przydatne.
Po co pedały SPD, w których nie można ciągnąć nogą do góry ani nie wolno na nich podskoczyć?!
Totalna paranoja! W poniedziałek jadę wymienić te bloki.
Czy ktoś może podać model normalnych bloków shimano, w których można normalnie jeździć?
Pozdrower,
Jarek
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: bloki do pedałów Shimano - PARANOJA!

kupiłeś se bloki dla dzieci . bardzo ładnie , jareczku . he he :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

też jestem "na kupnie" bloków do moich 747. Gdzie i za ile można dostać? Z jakim kątem wypięcia?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

SM-SH51
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A moze ktoś mi wytłumaczyć, bo tez jestem na etapie chęci zakupu . sprawdziłam SM-SH56 - opisywane są jakomodel szosowy...ale dlatego maja 6 kierunków wypięć?
Czy rzeczywiście grozi perspektywa wypinania się w sytuacjach nieprzewidywalnych?
Do jazdy po naszych lasach lekko off -road to lepiej jednokierunkowe wypięcie?
w ogle dotychczas mam tylko zwykłe pedałki więc mi się "wypinają" we wszelkie możliwe :)
i ostatnie: jak długo trwa przestawienie sie ze zwykłych. tzn ile razy średnio mam prawo sie wywalic zanim sie naucze wypinac ;)

mi przestawienie się zajęło 2 dni przygotowania psychicznego 30 minut ćwiczeń praktycznych poczas jazdy, a następnie kolejne 2 tygodnie na pozbycie się strachu przed jazdą na zatrzasku w średnio niebezpiecznym terenie w lesie... wywrotek zero.

natomiast po miesiącu jazdy w blokach, przestawienie się na tradycyjne pedałki chyba już nie jest możliwe - mało zębów nie zgubiłem przy próbie wskoczenia na chodniczek podczas jazdy z nakładką do SPD :]
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

nordic napisał(a):
> SM-SH51

a dlaczego nie SMSH 55
?? bo autentycznie nie wiem. Inny kąt wypięcia?

51 dają więcej swobody w doborze kąta ustawienia stopy bez niebezpieczeństwa niepożądanego wypięcia , nieco większy kąt wypięcia mają , czyli że bardziej profesjonalne są , albo nie ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

nordic napisał(a):
> 51 dają więcej swobody w doborze kąta ustawienia stopy bez
> niebezpieczeństwa niepożądanego wypięcia , nieco większy kąt
> wypięcia mają , czyli że bardziej profesjonalne są , albo nie ?

Z tego co mówisz 51 w takim razie będą dla mnie lepsze - bardziej "lajtowe" . Dzięki!

Nordic, skąd czerpiesz swoją wiedzę? Bo rozumiem, że nie jesteś wszystkiego pewien? Ja chcę mieć pedały, w których będę pewien, że jak podskoczę, czy pociągnę pedał do góry, to się nie wypnie. Interesuje mnie bardziej trzymanie niż wypinanie.
Pozdrower,
Jarek
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jarq,

osobiście ciężko doświadczam pedały pd-m540 współpracujące z blokami 51 i jest z****iście . wytrzymują sezon w błocie i słocie , nie piszczą , nie zgrzytają , wypinają się tylko wtedy i zawsze wtedy , kiedy chcę . jak będzie z twoimi pedałami , nie wiem , ale bloki są ok .

potwierdzam, choć używam ledwie 2 m-ce

nordic napisał(a):

> Jarq,

>

> osobiście ciężko doświadczam pedały pd-m540 współpracujące z

> blokami 51 i jest z****iście . wytrzymują sezon w błocie i

> słocie , nie piszczą , nie zgrzytają , wypinają się tylko wtedy

> i zawsze wtedy , kiedy chcę . jak będzie z twoimi pedałami ,

> nie wiem , ale bloki są ok .

Chodziło mi o wiedze na temat bloków 56 a nie 51. Skąd bierzesz wiedzę na temat bloków 56?

Jarek.mtb napisał(a):

> Chodziło mi o wiedze na temat bloków 56 a nie 51. Skąd bierzesz
> wiedzę na temat bloków 56?

wiedzę biorę z internetu . 55 i 56 to bloki o wielokierunkowym wypięciu , przeznaczone głównie do pedałów spd Z PLATFORMĄ , dla osób mających trudności z opanowaniem jazdy w pedałach z jednokierunkowym wypięciem - ich zamierzone zastosowanie to turystyka i jazda wycieczkowa . takie pedały i bloki stabilizują stopę w płaszczyźnie pedału w kierunku przód-tył, ale nie pozwalają na podciąganie korby do góry . natomiast 51 wypina się tylko przy ruchu boczno-skrętnym . 51 stosuje się w pedałach spd mtb bez platformy i w zjazdówkach z ramą , takich jak np. 424 czy 545 . krótko mówiąc , 56 to przedszkole , a 51 to prawdziwe spd .

no to teraz pytanie za 10 pkt.
Gdzie dostać SMS-SH51

w mkbike nie ma.

TJ napisał(a):
> no to teraz pytanie za 10 pkt.
> Gdzie dostać SMS-SH51
literówka ;) jedno "s" za dużo

tutaj dostaniesz , tylko zamów coś jeszcze , to ci się rozłożą koszty przesyłki .

http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=71201&pid=423&did=82&l=pl

http://www.cyklotur.com/x_C_I__P_53018466-53010001__PZTA_.html

http://www.probikes.pl/index.php?item=605

TJ napisał(a):

> no to teraz pytanie za 10 pkt.
> Gdzie dostać SMS-SH51
>
> w mkbike nie ma.

Mi się udało - nie bez problemów - wymienić pedały - już mam 51-ki :-). I to w MK bike - ale nie mieli - wyjęli z zestawu z jakimiś pedałami.
Pozdrower

jarek.mtb napisał(a):

> Mi się udało - nie bez problemów - wymienić pedały - już mam
> 51-ki :-). I to w MK bike - ale nie mieli - wyjęli z zestawu z
> jakimiś pedałami.

no to ładnie . teraz ktoś inny dostanie 56-ki . he he :)

Zawsze używałem SM-SH51, ale teraz natknąłem się na 56 i już miałem je kupić, ale zacząłem się zastanawiać dlaczego w internecie niektórzy tak łatwo się ich pozbywają. Teraz już wiem. Jak to dobrze posłuchać mądrego. Dzięki nordic.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

rowersi na chelmie przy basenie maja sh m 51

Co to są za bloki MTB SPD SM-SH52

http://allegro.pl/shimano-bloki-mtb-spd-sm-sh52-od-xtrabike-i2113411293.html
http://allegro.pl/bloki-do-pedalow-spd-sm-sh52-nowe-i2113410691.html

sa to bloki do pedalow 858 stary model shimano

a jakie bloki potrzebne są do pd-m515 ?

metalowe
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

shm 51

Sam po zerwaniu w wypadku więzadeł właśnie z powodu spd używam zwykłych pedałów dla bezpieczeństwa, zawodowcem żadnym nie jestem więc raczej nie myślę o używaniu tych sideł i mam nadzieję że się nie skuszę.
Wystarczy hrabia-kierowca który zza rogu wyjedzie potraktuje rowerzystę jak powietrze i nieszczęście gotowe pacjent - krowa dojna czeka..
W mokrym, po bruku spd są jednak niezastąpione, przynajmniej stopa z nich nie zjedzie- bardziej to przemawia za ich używaniem (kto ma odwagę) niżeli niewielkie w sumie żadne ciągniecie (znikome) pedału.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Do wszystkich wielbicieli SH51!

Może i są fajne, ale jak przelatujecie nad kierownicą z wpiętymi 51 to palcami nóg można próbować dotknąć kości goleniowej (nie wiem czy się tak nazywa ale Wasza wyobraźnia powinna Wam podpowiedzieć, o którą kość mi chodzi). Taka ewolucja kończy się często zerwaniem jednego? dwóch? ścięgien Achillesa. I wtedy jest bardzo mało przyjemnie, co mogę osobiście zaświadczyć. Wydaje się Wam, że Wam się to nigdy nie zdarzy? :D oby tak było faktycznie, czego Wam bardzo życzę!!! Ja właśnie wymieniam 51 na 56 choć jeszcze nie wiem za ile miesięcy wsiądę na rower :-(
Pozdrowienia,
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

moja wyobraźnia podpowiada, że nie ma czegoś takiego jak kość goleniowa. Mogą być kości podudzia (albo goleni) na które składają się następujące kości: piszczelowa i strzałkowa.

Inne tematy z forum

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...